«Αυτü που θα πρÝπει να απασχολεß τους Ευρωπαßους ηγÝτες και τους επενδυτÝς δεν εßναι η κοινοβουλευτικÞ αριθμητικÞ στην ΑθÞνα Þ οι περικοπÝς που οι πιστωτÝς θÝλουν στον προûπολογισμü του 2015. Εßναι το κατÜ πüσο η ΕλλÜδα Ýχει την επιθυμßα και την ικανüτητα να συνεχßσει την επßπονη προσπÜθεια εκσυγχρονισμοý που Üρχισε το 2010 Þ αν θα διατηρÞσει τις παλιÝς δομÝς των πελατειακþν σχÝσεων, της διαφθορÜς και της ολιγαρχßας υπü Ýνα προσωπεßο υπακοÞς σε ξÝνους ηγεμüνες», σχολιÜζει νεüτερο δημοσßευμα των Financial Times για την ΕλλÜδα.
Το Üρθρο του αναλυτÞ της βρετανικÞς οικονομικÞς εφημερßδας Toni Barmperμε τßτλο «Modernisation remains the big challenge for Greece» αρχßζει με μια συνοπτικÞ αναφορÜ στην υπüθεση Νßκου Ρωμανοý και το πþς αυτÞ Ýχει διχÜσει τη χþρα, Ýχοντας κυριαρχÞσει στα δελτßα ειδÞσεων ακüμη και Ýναντι των αντιδρÜσεων των αγορþν στις τελευταßες πολιτικÝς εξελßξεις.
Αφοý σχολιÜζει üτι το υπüβαθρο και τα φυσιογνωμικÜ χαρακτηριστικÜ του Νßκου Ρωμανοý του προσδßδουν μßα περßεργη ομοιüτητα με τον ΑλÝξη Τσßπρα, ο συντÜκτης αναφÝρει üτι ο ηγÝτης του ΣΥΡΙΖΑ εßναι αυτüς που απασχολεß τους εταßρους της ΕλλÜδας στην ευρωζþνη.
ΣυγκεκριμÝνα με το αν θα διαδεχθεß τον Αντþνη ΣαμαρÜ στην πρωθυπουργßα και «κατÜ πüσο θα τους εξοργßσει συμπεριφερüμενος σαν τον ΛÝων Τρüτσκι, τον μπολσεβßκο που επÝμενε στην αποκÞρυξη του εξωτερικοý χρÝους της τσαρικÞς Ρωσßας Þ θα τους κατευνÜσει μιμοýμενος τον ΦρανσουÜ ΟλÜντ, τον ΓÜλλο πρüεδρο του οποßου η κυβÝρνηση αποχωρßζεται τα σοσιαλιστικÜ της συνθÞματα σαν φθινοπωρινÜ φýλλα».
ΚατÜ τον κ. ΜπÜρμπερ οι θÝσεις του ΑλÝξη Τσßπρα περß δραστικÞς αναδιÜταξης του εξωτερικοý χρÝους της χþρας εßναι πολιτικÜ εκρηκτικÝς για τους Ευρωπαßους πιστωτÝς της ΕλλÜδας. ¼πως επισημαßνει, σε Ýνα σενÜριο εκλογικÞς νßκης του ΣΥΡΙΖΑ θα εκτßθεντο ως ανοησßες οι διαβεβαιþσεις üτι μια μÝρα η ΕλλÜδα θα αποπληρþσει πλÞρως τα δÜνειÜ της, κÜτι που θα δοκßμαζε στα üριÜ της την αλληλεγγýη στην ευρωζþνη.
«Παρüλα αυτÜ», συνεχßζει το Üρθρο, «υπü ορισμÝνες πτυχÝς ο κ. Τσßπρας υποστηρßζει απλÜ αυτü που μια σειρÜ απολýτως σοβαρþν ξÝνων οικονομολüγων επßσης υποστηρßζουν». Σημειþνεται üτι μια μερικÞ διαγραφÞ χρÝους ßσως βοηθοýσε στην προσÝλκυση ξÝνων επενδýσεων, επιτρÝποντας στην ΕλλÜδα δανεισμü με ευνοúκüτερους üρους, κÜτι που θα Ýδινε ανÜσα ζωÞς στις επιχειρÞσεις του ιδιωτικοý τομÝα.
Απü την Üλλη πλευρÜ, ο κ. ΜπÜρμπερ χαρακτηρßζει ως «πραγματικÜ ανüητη» την αποφασιστικüτητα του ΣΥΡΙΖΑ να αυξÞσει τις κρατικÝς δαπÜνες και να υπονομεýσει τις προσπÜθειες των πιστωτþν για Ýνα κρÜτος αποδοτικü για πρþτη φορÜ στα 182 χρüνια της ανεξαρτησßας της ΕλλÜδας. «ΑυτÝς οι πολιτικÝς κÜνουν τον κ. Τσßπρα να μοιÜζει λιγüτερο με Ýναν αγριεμÝνο εξτρεμιστÞ –αν και Þταν κομμουνιστÞς στα νιÜτα του- παρÜ με μια εκδοχÞ του ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου στον 21ο αιþνα, τον σοσιαλιστÞ ηγÝτη που Ýχτισε το πελατειακü πολιτικü σýστημα που Ýβαλε την ΕλλÜδα στο μονοπÜτι του ολÝθρου», σχολιÜζει ο συντÜκτης.
Το Üρθρο συνεχßζει με την εκτßμηση üτι ακüμα και αν ανÝλθει στην εξουσßα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εßναι αρκετÜ δυνατüς για να εφαρμüσει πλÞρως τις πολιτικÝς του, καθþς θα χρειαστοýν συμβιβασμοß στο πλαßσιο ενüς κυβερνητικοý συνασπισμοý.
Ακüμα περισσüτερο δε, επισημαßνει το Üρθρο, η διεθνÞς θÝση της ΕλλÜδας εßναι αδýνατη και κÜθε μελλοντικÞ κυβÝρνηση θα πρÝπει να διαπραγματευθεß με τους πιστωτÝς της. Σημειþνεται üτι οι ΗΠΑ αν και επικρßνουν την πολιτικÞ της Γερμανßας δε θα συντÜσσονταν ποτÝ με Ýνα δυσλειτουργικü μικρü κρÜτος üπως η ΕλλÜδα αντß με το Βερολßνο, ενþ θα Þταν απερισκεψßα απü την ελληνικÞ πλευρÜ η εναπüθεση των ελπßδων στη Ρωσßα μετÜ τις εξελßξεις στην Ουκρανßα. Η Κßνα ενδιαφÝρεται μεν για επενδυτικÝς ευκαιρßες στην ΕλλÜδα, αλλÜ αναγνωρßζει την ανÜγκη μßας σταθερÞς, ενωμÝνης ευρωζþνης, ενþ η Ιρλανδßα, η Πορτογαλßα, ακüμα και η Κýπρος δεν Ýχουν διÜθεση να τοποθετηθοýν στην ßδια εικüνα με την ΑθÞνα ως ανεýθυνοι οφειλÝτες.
ΔιαβÜστε ολüκληρο το Üρθρο του Hugo Dixon στα αγγλικÜ πατþνταςΕΔΩ |