Συνεχßζοντας τα Üρθρα μας για τα περßφημα «ΔεκεμβριανÜ», τη γνωστÞ Ýνοπλη σýγκρουση που Ýλαβε χþρα στην ΑθÞνα, μεταξý των ανταρτþν του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και των κυβερνητικþν και βρετανικþν δυνÜμεων. ΑυτÞ η σýγκρουση ξεκßνησε στις 3 Δεκεμβρßου1944 με την αιματηρÞ κατÜληξη του συλλαλητηρßου της Πλατεßας ΣυντÜγματος και τελεßωσε τυπικÜ με την υπογραφÞ της Συμφωνßας της ΒÜρκιζας στις 12 Φεβρουαρßου 1945. ¹ταν το προανÜκρουσμα του Εμφυλßου ΠολÝμου (1946 – 1949).
Η αντιπαρÜθεση αυτÞ προÞλθε απü το κενü εξουσßας, που δημιουργÞθηκε στην ΕλλÜδα μετÜ την αποχþρηση των γερμανικþν δυνÜμεων κατοχÞς τον Οκτþβριο του 1944. Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, υπü την καταλυτικÞ επιρροÞ του ΚΚΕ και με νωπÝς τις αντιστασιακÝς δÜφνες της ΚατοχÞς, εßχε Ýνα καλÜ συγκροτημÝνο στρατιωτικü σþμα και διεκδικοýσε μερßδιο στην εξουσßα, αν üχι üλη την εξουσßα. ΑπÝναντß του οι αστικÝς δημοκρατικÝς δυνÜμεις Þταν τελεßως αδýναμες να του αντιπαρατεθοýν, üντας σχεδüν 9 χρüνια εκτüς εξουσßας (Δικτατορßα ΜεταξÜ, ΚατοχÞ), ενþ μεγÜλος μÝρος του κρατικοý μηχανισμοý Ýφερε τη στÜμπα του δοσßλογου. Εκ των πραγμÜτων, λοιπüν, η συνδρομÞ των Βρετανþν, που διατηροýσαν δυνÜμεις στην ΕλλÜδα ως συμμαχικÞ δýναμη, Þταν εκ των ων ουκ Üνευ για την επιβßωση της αστικÞς δημοκρατßας. Να μην ξεχνÜμε üτι στην υπüλοιπη Ευρþπη και τον Ειρηνικü συνεχιζüταν με σφοδρüτητα ο Β” Παγκüσμιος Πüλεμος, αν και η ζυγαριÜ Ýκλεινε υπÝρ των ΣυμμÜχων.
Στις 18 Οκτωβρßου 1944 Ýφθασε στην ΑθÞνα ο Γεþργιος ΠαπανδρÝου και δýο μÝρες αργüτερα σχημÜτισε την ΚυβÝρνηση ΕθνικÞς Ενüτητας, στην οποßα συμμετεßχαν και Ýξι ΕΑΜικοß Υπουργοß. ¸να απü τα πρþτα ζητÞματα που Ýπρεπε να επιλýσει η νÝα κυβÝρνηση Þταν η αποστρÜτευση των αντιστασιακþν οργανþσεων και η δημιουργßα εθνικοý στρατοý. Στις 5 Νοεμβρßου ο Γεþργιος ΠαπανδρÝου ανακοßνωσε üτι ýστερα απü τη συνεργασßα που εßχε με τον στρατηγü Σκüμπι (επικεφαλÞς των Βρετανικþν ΔυνÜμεων στην ΕλλÜδα), ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ θα αποστρατεýονταν ως τις 10 Δεκεμβρßου 1944.
¼μως, η απüφαση αυτÞ δεν Üρεσε στο ΚΚΕ, καθþς μßα ενδεχüμενη αποστρÜτευση του ΕΛΑΣ θα του αφαιροýσε Ýνα ισχυρü χαρτß στην πρüθεσÞ του να επιβÜλει στην ΕλλÜδα Ýνα κομμουνιστικü καθεστþς σοβιετικοý τýπου. Στις 20 Νοεμβρßου το Πολιτικü Γραφεßο πÞρε την απüφαση να αντιπαρατεθεß με τις αστικÝς δυνÜμεις και τους ¶γγλους. Οι διαπραγματεýσεις για την αποστρÜτευση του ΕΛΑΣ ναυÜγησαν στις 28 Νοεμβρßου και την 1η Δεκεμβρßου οι Υπουργοß του ΕΛΑΣ αποχþρησαν απü την κυβÝρνηση ΠαπανδρÝου.
Σε μια επßδειξη ισχýος, το ΕΑΜ διοργανþνει την ΚυριακÞ 3 Δεκεμβρßου Ýνα μεγÜλο παναθηναúκü συλλαλητÞριο στην Πλατεßα ΣυντÜγματος, παρÜ την κυβερνητικÞ απαγüρευση. Υπολογßζεται üτι πÞραν μÝρος πÜνω απü 100.000 Üνθρωποι, ενþ κÜποιοι ιστορικοß τους ανεβÜζουν και στις 500.000. Το συλλαλητÞριο βÜφτηκε στο αßμα, καθþς οι διαδηλωτÝς δÝχθηκαν καταιγισμü πυρþν απü την πλευρÜ των δυνÜμεων ασφαλεßας, με αποτÝλεσμα να σκοτωθοýν 30 Üτομα και να τραυματισθοýν 148. Για το ποιος ξεκßνησε υπÜρχουν τρεις εκδοχÝς, α) üτι πυροβüλησε κÜποιος απü το πλÞθος, με αποτÝλεσμα να απαντÞσουν οι αστυνομικÝς δυνÜμεις, β) üτι πυροβüλησε απρüκλητα η αστυνομßα και γ) üτι τα πυρÜ Þταν βρετανικÜ για τη δημιουργßα προβοκÜτσιας.
Την επομÝνη, μετÜ τις κηδεßες των θυμÜτων, οι συγκροýσεις γενικεýτηκαν, με τη συμμετοχÞ και δυνÜμεων του εφεδρικοý ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ συγκρüτησε νÝα διαδÞλωση, με αποτÝλεσμα να υπÜρχουν και Üλλοι νεκροß. Το ßδιο βρÜδυ, ο πρωθυπουργüς Γεþργιος ΠαπανδρÝου υπÝβαλε την παραßτησÞ του, αλλÜ μεταπεßστηκε απü τους ¶γγλους και παρÝμεινε στη θÝση του. Η πλÜστιγγα Üρχισε να γÝρνει με το μÝρος του ΕΛΑΣ, που Ýλεγχε σχεδüν üλη την ΑθÞνα, εκτüς απü το κÝντρο της πρωτεýουσας. Οι δυνÜμεις του ανÝρχονταν σε περßπου 20.000 Üνδρες. Η κυβÝρνηση ΠαπανδρÝου μποροýσε να υπολογßζει σε λßγους χωροφýλακες και αστυφýλακες, σε κÜποιους ταγματασφαλßτες, στην 3η ΟρεινÞ Ταξιαρχßα, που εßχε Ýλθει με δÜφνες απü το Ρßμινι και Ýδρευε στο Γουδß και φυσικÜ στη βρετανικÞ δýναμη υπü τον Σκüμπι, που Þταν και η καλýτερα εξοπλισμÝνη απü üλους τους εμπλεκüμενους. Σýνολο 7.500 Üνδρες.
«Μη διστÜσεις να ενεργÞσεις σαν να Þσουν σε κατακτημÝνη πüλη, üπου γßνεται μια τοπικÞ εξÝγερση» τηλεγραφεß στον Σκüμπι, ο βρετανüς πρωθυπουργüς Ουßνστον Τσüρτσιλ, που δεν διανοεßτο üτι θα Ýχανε την ΕλλÜδα απü τη σφαßρα επιρροÞς της ΜεγÜλης Βρετανßας. Την εßχε κερδßσει με σκληρÜ παζÜρια απü τον ΣτÜλιν στην περßφημη «Συμφωνßα των Ποσοστþν», που υπογρÜφτηκε στη Μüσχα στις 9 Οκτωβρßου, τρεις μÝρες πριν απü την αναχþρηση των Γερμανþν απü την ΕλλÜδα. Απü την πλευρÜ του, ο σοβιετικüς ηγÝτης τÞρησε τον λüγο του, αποφεýγοντας να κατηγορÞσει τον Τσüρτσιλ για ανÜμιξη στις εσωτερικÝς υποθÝσεις της ΕλλÜδας, üπως Ýκαναν οι Αμερικανοß, αλλÜ δεν αποθÜρρυνε την ηγεσßα του ΚΚΕ, που δεν γνþριζε το «παζÜρι της Μüσχας» και πßστευε βÜσιμα σε συντροφικÞ βοÞθεια.
Η πρüθεση του ΕΛΑΣ στη ΜÜχη της ΑθÞνας Þταν να αφοπλßσει üσα αστυνομικÜ τμÞματα αντιστÝκονταν. Ιδιαßτερα σκληρÝς μÜχες δüθηκαν στην περιοχÞ ΜακρυγιÜννη για τον Ýλεγχο του ΣυντÜγματος ΧωροφυλακÞς που Ýδρευε εκεß (6 – 11 Δεκεμβρßου 1944). ΤελικÜ, οι αμυνüμενοι Üντεξαν και απü τα μÝσα Δεκεμβρßου η κατÜσταση Üρχισε να αλλÜζει υπÝρ των κυβερνητικþν δυνÜμεων, μετÜ και τις νÝες ενισχýσεις των Βρετανþν απü την Ιταλßα. ΚατÜ τη διÜρκεια των «Δεκεμβριανþν» Ýδρασε η διαβüητη οργÜνωση του ΚΚΕ “ΟΠΛΑ” (ΟργÜνωση Προστασßας Λαúκþν Αγωνιστþν), μÝλη της οποßας βαρýνονται με πολλοýς φüνους, üχι μüνο αντιπÜλων, αλλÜ και αριστερþν αντιφρονοýντων, üπως Τροτσκιστþν.
Ο Τσüρτσιλ πßστευε üτι το ελληνικü πρüβλημα δεν μποροýσε να λυθεß με στρατιωτικÜ μÝσα, αλλÜ μüνο με πολιτικÜ. Γι” αυτü, ανÞμερα των ΧριστουγÝννων, Þλθε στην ΑθÞνα.
Στις 30 Δεκεμβρßου, ο βασιλιÜς ενÝδωσε στις αφüρητες πιÝσεις των Βρετανþν και ανακοßνωσε το διορισμü του Δαμασκηνοý ως ΑντιβασιλÝα και την πρüθεσÞ του να επιστρÝψει στην ΕλλÜδα, μüνο αν το θελÞσει ο λαüς. Ο Γεþργιος ΠαπανδρÝου παραιτÞθηκε απü την πρωθυπουργßα και στις 3 Ιανουαρßου 1945 τον διαδÝχθηκε ο Νικüλαος ΠλαστÞρας, που κυβÝρνηση χωρßς τη συμμετοχÞ ΕΑΜικþν υπουργþν.
Στις 5 Ιανουαρßου 1945 οι δυνÜμεις του ΕΛΑΣ αναγκÜστηκαν να εγκαταλεßψουν την ΑθÞνα, υπü την πßεση των υπÝρτερων κυβερνητικþν και βρετανικþν δυνÜμεων. Στις 11 Ιανουαρßου ο ΕΛΑΣ υπÝγραψε ανακωχÞ με τους Βρετανοýς και στις 12 Φεβρουαρßου 1945 Ýληξαν και τυπικÜ τα «ΔεκεμβριανÜ», με τη Συμφωνßα της ΒÜρκιζας. Το ΕΑΜ εßχε ηττηθεß στρατιωτικÜ αλλÜ üχι και πολιτικÜ.
|