Με την υπογραφÞ κοινÞς δÞλωσης για τον χριστιανικü διÜλογο αλλÜ και αναφορÝς στην ανησυχητικÞ κατÜσταση που Ýχει δημιουργηθεß για τους χριστιανοýς της ΜÝσης ΑνατολÞς, ολοκληρþθηκε, πριν απü λßγο στο ΦανÜρι, η ιστορικÞ επßσκεψη του ΠÜπα Φραγκßσκου.
Στο κοινü ανακοινωθÝν -που οι δýο Εκκλησßες και οι δýο προκαθÞμενοι εßχαν επεξεργαστεß κατÜ διÜρκεια της προετοιμασßας της επßσημης επßσκεψης- τονßζεται η ανÜγκη για τη συνÝχιση του ενδοχριστιανικοý διαλüγου στην παρÜδοση που Ýχει ξεκινÞσει μετÜ την Üρση σχßσματος, αλλÜ και για πρþτη φορÜ τßθενται ευθÝως πολιτικÜ ζητÞματα, üπως η επιβßωση των χριστιανþν της ΜÝσης ΑνατολÞς.
Οι χριστιανικÝς κοινüτητες απειλοýνται με πλÞρη εξαφÜνιση, τονßζεται στο ανακοινωθÝν, στο οποßο επισημαßνεται: «Δεν εßναι δυνατüν να αποδεχτοýμε μια ΜÝση ΑνατολÞ χωρßς χριστιανοýς».
ΜετÜ την υπογραφÞ της κοινÞς διακÞρυξης ακολοýθησε γεýμα στο οποßο παρακÜθισε και ο αντιπρüεδρος της κυβÝρνησης και υπουργüς Εξωτερικþν, ΕυÜγγελος ΒενιζÝλος. Μετα το πÝρας του γεýματος ο ΠÜπας ολοκλÞρωσε την επßσκεψÞ του και αποχþρησε εν μÝσω κωδωνοκρουσιþν και ισχυρþν μÝτρων ασφαλεßας.
Νωρßτερα, εßχε προηγηθεß πανηγυρικÞ θεßα λειτουργßα στον ναü του Αγßου Γεωργßου, παρουσßα του ΠÜπα Φραγκßσκου, κατÜ τη διÜρκεια της οποßας το Σýμβολο της Πßστεως ("Πιστεýω") στην αρχικÞ ελληνικÞ εκδοχÞ του διαβÜστηκε απü τον Üρχοντα του Οικουμενικοý Πατριαρχεßου κ. Θεüδωρο Αγγελüπουλο.
Η κοινÞ διακÞρυξη που συνυπÝγραψαν σÞμερα στην Κωνσταντινοýπολη ο ΠÜπας Φραγκßσκος και ο Οικουμενικüς ΠατριÜρχης κ. Βαρθολομαßος Ýχει ως εξÞς:
Ημεßς, ο ΠÜπας Φραγκßσκος και ο Οικουμενικüς ΠατριÜρχης Βαρθολομαßος, εκφρÜζομεν την βαθεßαν προς τον Θεüν ευγνωμοσýνην μας δια την δωρεÜν της νÝας ταýτης συναντÞσεþς μας, ηοποßα μας παρÝχει την δυνατοτητα, παρουσßα των μελþν της Αγßας και ΙερÜς Συνüδου, του κλÞρου και των πιστþν του Οικουμενικοý Πατριαρχεßου, να εορτÜσωμεν οπü κοινοý την εορτην του Αγßου ΑνδρÝου του ΠρωτοκλÞτου και αυταδÝλφου του Αποστολου ΠÝτρου.
Η μνÞμη των Αποστολων, οι οποßοι εκÞρυξαν την καλÞν αγγελßαν του Ευαγγελßου εις τον κüσμον διÜ του κηρýγματος και της μαρτυρßας του μαρτυρßου των, ενισχýει εντος ημþν την επιθυμßαν να συνεχßσωμεν την κοινÞν ημþν πορεßαν προς την υπÝρβασιν, εν αγÜπη και αληθεßα, των εμποδßων, τÜ οποßα μας διαιροýν.
ΚατÜ την ευκαιρßαν της συναντÞσεþς μας εις Ιεροσüλυμα τον παρελθüντα ΜÜúον, κατÜ την οποßαν εμνÞσθημεν του ιστορικον εναγκαλισμον των αοιδßμων προκατοχων ημþν ΠÜπα Παýλου ΣΤ’ και Οικουμενικοý ΠατριÜρχου Αθηναγüρου, υπεγρÜψαμεν κοινÞν δÞλωσιν. ΣÞμερον, κατÜ την ευτυχÞ νÝαν ταýτην αδελφικÞν ημþν συνÜντησιν, επιθυμοýμεν να επαναβεβαιþσωμεν τας κοινÜς ημþν προθÝσεις και ανησυχßας.
ΕκφρÜζομεν την ειλικρινÞ και σταθερÜν αποφασιστικüτητÜ μας, υπακοýοντες εις το θÝλημα του Κυρßου ημþν Ιησοý Χριστοý, να εντεßνωμεν τας προσπαθεßας μας διÜ την προþθησιν της πλÞρους ενüτητος üλων των Χριστιανþν και, υπερÜνω üλων, μεταξý των Καθολικþν και των Ορθοδüξων.
Ωσαýτως, προτιθÝμεθα να στηρßξωμεν τον θεολογικüν διÜλογον, οοποιος ηρχισεν ακριβþς προ τριÜκοντα πÝντε ετþν υπü του Οικουμενικοý ΠατριÜρχου Δημητρßου και του ΠÜπα ΙωÜννου Παýλου Β’ εδþ εις το ΦανÜριον, και οοποßος ασχολεßται κατ’ αυτÜς με τα πλÝον δýσκολα ζητÞματα, τα οποßα εσημÜδευσαν την ιστορßα των διαιρÝσεþν μας και απαιτοýν προσεκτικÞν και λεπτομερÞ μελÝτην.
Προς τον σκοπüν αýτον παρÝχομεν την διαβεβαßωσιν της διαπýρου προσευχÞς μας ως ΠοιμÝνων της Εκκλησßας, ζητοýντες απü τοýς πιστοýς μας να ενþσουν τας προσευχÜς των με τας ιδικÜς μας «ινα πÜντες εν ωσιν, ινα ο κüσμος πιστεýση» (Ιω. ιζ´, 21).
ΕκφρÜζομεν την κοινÞν ημþν ανησυχßαν διÜ την τρÝχουσαν κατÜστασιν εις το ΙρÜκ, την Συρßαν και üλην την ΜÝσην ΑνατολÞν. Εßμεθα ηνωμÝνοι εν τη επιθυμßα μας διÜ ειρÞνην και σταθερüτητα και εις την θÝλησιν να προωθÞσωμεν την υπÝρβασιν των συγκροýσεων διÜ του διαλüγου και της καταλλαγÞς. Ενþ αναγνωρßζομεν τας προσπαθεßας, αι οποßαι Þδη καταβÜλλονται προς προσφορÜν βοηθεßας εις την περιοχÞν, συγχρüνως καλοýμεν üλους üσοι Ýχουν ευθýνην διÜ τας τýχας των λαþν να επιτεßνουν την δÝσμευσßν των εναντι των κοινοτÞτων αι οποßαι υποφÝρουν, περιλαμβανομÝνων και των χριστιανικþν, και να τας ενισχýσουν να παραμεßνουν εις την χþραν της καταγωγÞς των. Δεν δυνÜμεθα να αποδεχθþμεν μßαν ΜÝσην ΑνατολÞν χωρßς Χριστιανοýς, οι οποßοι ομολογοýν το ¼νομα του Ιησοý εκεß επß δýο χιλιÜδες χρüνια. Πολλοß απü τοýς αδελφοýς και τας αδελφÜς μας διþκονται και υπεχρεþθησαν βιαßως να εγκαταλεßψουν τας εστßας των.
Φαßνεται üτι ακüμη και ηαξßα της ανθρωπßνης ζωÞς Ýχει χαθÞ το ανθρþπινον πρüσωπον δεν υπολογßζεται πλÝον και δýναται να θυσιασθÞ δι' Üλλους σκοποýς. Και, το τραγικþτερον, πÜντα ταýτα συναντοýν την αδιαφορßαν των πολλþν.
¼πως μας υπενθυμßζει ο ¶γιος Παýλος, «εßτε πÜσχει Ýν μÝλος, συμπÜσχει πÜντα τα μÝλη, εßτε δοξÜζεται Ýν μÝλος, συγχαßρει πÜντα τα μÝλη» (Α’ Κορ. ιβ´, 26). Τοýτο αποτελεß τον νüμον της ΧριστιανικÞς ζωÞς, και με την Ýννοιαν αýτην δυνÜμεθα να εßπωμεν üτι υπÜρχει επßσης και Ýνας οικουμενισμüς της οδýνης.
¼πως ακριβþς το αßμα των μαρτýρων υπÞρξε το σπÝρμα της δυνÜμεως και αναπτýξεως της Εκκλησßας, κατÜ τον ßδιον τρüπον η συμμετοχÞ εις τας καθημερινÜς θλßψεις ημπορεß να αποβÞαποτελεσματικüν üργανον ενüτητος.
Η τρομερÜ κατÜστασις των χριστιανþν και üλων üσοι υποφÝρουν εις την ΜÝσην ΑνατολÞν καλεßüχι μüνον εις συνεχÞ προσευχÞν, αλλÜ και εις την κατÜλληλον ανταπüκρισιν εκ μÝρους τÞς διεθνοýς κοινüτητος.
Αι σοβαραß προκλÞσεις, τας οποßας αντιμετωπßζει ο κüσμος εις την παροýσαν κατÜστασιν, απαιτοýν την αλληλεγγýην üλων των ανθρþπων καλÞς θελÞσεως, και διÜ τοýτο αναγνωρßζομεν ωσαýτως την σπουδαιüτητα της προωθÞσεως εποικοδομητικοý διαλüγου μετÜ του ΙσλÜμ επß τη βÜσει αμοιβαßου σεβασμοý και φιλßας.
Εμπνεüμενοι απü κοινÜς αξßας και ενισχυüμενοι απü γνÞσια αδελφικÜ αισθÞματα, ΜουσουλμÜνοι και Χριστιανοß καλοýνται να εργασθοýν απü κοινοý χÜριν της δικαιοσýνης, της ειρÞνης και του σεβασμοý της αξιοπρεπεßας και των δικαιωμÜτων κÜθε προσþπου, ιδιαιτÝρως εις τας περιοχÜς εκεßνας, üπου Üλλοτε ζοýσαν επß αιþνας με ειρηνικÞν συνýπαρξιν, και Þδη υφßστανται απü κοινοý την τραγικüτητα της φρßκης του πολÝμου.
Επß πλÝον, ως Χριστιανοß ηγÝται, καλοýμεν üλους τοýς θρησκευτικοýς ηγÝτας να επιδιþξουν και ενισχýσουν τον διαθρησκειακüν διÜλογον και να καταβÜλουν κÜθε προσπÜθειαν διÜ την οικοδüμησιν ενüς πολιτισμοý ειρÞνης και αλληλεγγýης μεταξý ανθρþπων και λαþν.
Ενθυμοýμεθα, επßσης, üλους τοýς λαοýς, οιοποßοι δοκιμÜζονται απü τα δεινÜ του πολÝμου. ΙδιαιτÝρως προσευχüμεθα δια την ειρÞνην εις την Ουκρανßαν, χþραν με αρχαßαν ΧριστιανικÞν παρÜδοσιν, και απευθýνομεν Ýκκλησιν προς üλα τα εμπλεκüμενα μÝρη να ακολουθÞσουν την οδüν του διαλüγου και του σεβασμοý του Διεθνοýς Δικαßου προς τον σκοπüν του τερματισμοý των συγκροýσεων, οοποßος θα επιτρÝψη εις üλους τοýς Ουκρανοýς να ζÞσουν με αρμονßαν.
Η σκÝψις μας στρÝφεται προς üλους τοýς πιστοýς των Εκκλησιþν μας ανÜ τον κüσμον, τοýς οποßους χαιρετοýμεν παραθÝτοντες αυτοýς εις τον ΣωτÞρα μας Χριστüν, þστε να εßναι ακÜματοι μÜρτυρες της αγÜπης του Θεοý.
Υψþνομεν την διÜπυρον προσευχÞν μας προς τον Κýριον üπως χαρßση την δωρεÜν της ειρÞνης εν αγÜπη και ενüτητι εις üλην την ανθρωπßνην οικογÝνειαν.
«Αýτος δε ο Κýριος της ειρÞνης δþη υμßν την ειρÞνην διÜ παντüς εν παντß τρüπω. Ο Κýριος μετÜ πÜντων υμþν» (Β’ Θεσσ. γ´,16).
Εκ Φαναρßου, 30 Νοεμβρßου 2014
|