Τα στοιχεßα σοκ, που παρουσιÜζει σÞμερα η «Κ», αποτυπþνουν το μεγÜλο πρüβλημα της «διαρροÞς εγκεφÜλων» απü την ΕλλÜδα, προοιωνιζüμενα ßσως τα χειρüτερα. ΣυνολικÜ και σε üλους τους τομεßς, πÜνω απü 100.000 ¸λληνες επιστÞμονες, στην πλειονüτητα νÝοι, βρßσκονται στο εξωτερικü, εßτε Ýχοντας εδραιωθεß επαγγελματικÜ εßτε αναζητþντας μßα καλÞ θÝση εργασßας. Επßσης, ακüμη 30.000 ¸λληνες σπουδÜζουν σε πανεπιστÞμια του εξωτερικοý, πολλοß εκ των οποßων προσβλÝπουν σε αναζÞτηση εργασßας þστε να μεßνουν μüνιμα στην ξÝνη χþρα. Και οι διαστÜσεις του προβλÞματος διευρýνονται. Στο εξωτερικü αρχßζουν να αναζητοýν την τýχη τους και Ýμπειροι πανεπιστημιακοß και ερευνητÝς, που βρßσκονται στην πρþτη γραμμÞ της επιστημονικÞς Ýρευνας, αλλÜ και της «διεκδßκησης» ευρωπαúκþν κονδυλßων. Πρüσφατα, διευθυντÞς Ερευνητικοý Ινστιτοýτου μετανÜστευσε στη Σιγκαποýρη, ενþ πολλοß Ýλαβαν Üδεια Üνευ αποδοχþν γιατß βρÞκαν (καλýτερη) δουλειÜ στο εξωτερικü. «Τα πανεπιστÞμια και ευρýτερα η ελληνικÞ ερευνητικÞ κοινüτητα üχι μüνο δεν μποροýν να πÜρουν νÝο αßμα, αλλÜ οýτε να κρατÞσουν το Ýμπειρο προσωπικü τους. Οι επιπτþσεις του προβλÞματος θα εßναι οξýτατες για τη χþρα εÜν αναλογισθοýμε την αναπτυξιακÞ διÜσταση που Ýχουν τα πανεπιστÞμια και τα ΤΕΙ», τονßζει στην «Κ» η Εýη Σαχßνη, διευθýντρια του Εθνικοý ΚÝντρου Τεκμηρßωσης (ΕΚΤ) του Εθνικοý Ιδρýματος Ερευνþν. Τα οικονομικÜ και ποιοτικÜ στοιχεßα καταδεικνýουν üτι η ελληνικÞ τριτοβÜθμια εκπαßδευση βρßσκεται στα πρüθυρα μεßζονος κρßσης.
Ειδικüτερα, με βÜση τα συμπερÜσματα της Ýρευνας του καθηγητÞ του ΤμÞματος Οικονομικþν Επιστημþν του Πανεπιστημßου Μακεδονßας κ. Λüη Λαμπριανßδη, πÜνω απü 100.000 ¸λληνες επιστÞμονες (γιατροß, μηχανικοß, οικονομολüγοι, νομικοß κ.Ü.) Ýως 40 ετþν βρßσκονται στο εξωτερικü. Ευρýτερα, σýμφωνα με τα στοιχεßα του ΟΗΕ, ο αριθμüς των ΕλλÞνων επιστημüνων κÜθε ηλικßας οι οποßοι βρßσκονται στο εξωτερικü προσεγγßζει τις 150.000. Πιο συγκεκριμÝνα, η μετανÜστευση των νÝων επιστημüνων εντÜθηκε την τελευταßα πενταετßα λüγω της οικονομικÞς κρßσης και της υψηλÞς ανεργßας, η οποßα ξεπερνÜει το 50% στους νÝους Ýως 25 ετþν, ενþ παραμÝνει ιδιαßτερα υψηλÞ στους νÝους 25-29 ετþν (40% ) και στην εξßσου δυναμικÞ ηλικιακÞ ομÜδα των 30-44 ετþν (25,5%). Με βÜση Ýρευνα του Πανεπιστημßου Μακεδονßας (ΜονÜδα ΠεριφερειακÞς ΑνÜπτυξης και ΠολιτικÞς) οι νÝοι που αναζητοýν την τýχη τους στο εξωτερικü Ýχουν υψηλÜ ακαδημαúκÜ προσüντα. Το 73% Ýχει μεταπτυχιακü τßτλο, το 51,2% διδακτορικü, το 41% Ýχει σπουδÜσει σε πολý καλü πανεπιστÞμιο. Σε αυτοýς πρÝπει να προστεθοýν και οι περßπου 30.000 ¸λληνες φοιτητÝς σε ξÝνα ΑΕΙ, πολλοß εκ των οποßων επÝλεξαν να κÜνουν μεταπτυχιακÝς σπουδÝς στο εξωτερικü üχι μüνο για να ενισχýσουν τα ακαδημαúκü τους οπλοστÜσιο στη μÜχη για μια θÝση στην αγορÜ εργασßας, αλλÜ και διüτι ελπßζουν üτι μετÜ την αποφοßτησÞ τους θα βρουν δουλειÜ στη χþρα των σπουδþν τους. Και για πολλοýς αυτüς εßναι και ο βασικüς λüγος της μετανÜστευσης.
Τα στοιχεßα αυτÜ εßναι ιδιαßτερα ανησυχητικÜ για την τριτοβÜθμια εκπαßδευση της χþρας, η οποßα δεν ανανεþνεται και σταδιακÜ οδηγεßται στο τÝλμα και στην οπισθοδρüμηση σε σχÝση με τις διεθνεßς εξελßξεις. Εßναι χαρακτηριστικÜ τα στοιχεßα του Εθνικοý ΚÝντρου Τεκμηρßωσης για το European Research Council (ERC) –ευρωπαúκü üργανο που Ýχει στüχο να ενισχýσει την υψηλÞς ποιüτητας Ýρευνα στην Ευρþπη μÝσω ανταγωνιστικÞς χρηματοδüτησης– το οποßο χρηματοδοτεß ερευνητικÜ προγρÜμματα με κονδýλια Ýως και 2 εκατ. ευρþ. Στα τρÝχοντα χρηματοδοτοýμενα απü το ERC προγρÜμματα μετÝχουν 41 ¸λληνες επιστÞμονες υψηλοý κýρους, εκ των οποßων οι 27 εßναι νÝοι και üλοι μÝνουν εκτüς ΕλλÜδας. «Η χρηματοδüτηση απü το ERC γßνεται με πολý υψηλÜ κριτÞρια και η επιλογÞ ενüς προγρÜμματος εßναι σαν Ýνα μικρü ΝομπÝλ. Το ERC αξιολογεß ιδÝες και στην ουσßα ψÜχνει τα καινοýργια μυαλÜ της Ευρþπης. ¼λοι κατανοοýμε, λοιπüν, üτι τα στοιχεßα καταδεικνýουν την ποιοτικÞ διÜσταση του προβλÞματος», λÝει η κ. Σαχßνη.
ΠαρÜλληλα, το προσωπικü των πανεπιστημßων δεν ανανεþνεται. Ενδεικτικü εßναι üτι, με βÜση τα στοιχεßα της ομοσπονδßας πανεπιστημιακþν (ΠΟΣΔΕΠ) Ýως το 2016 θα αποχωρÞσουν περßπου 1.100 πανεπιστημιακοß, δηλαδÞ ο Ýνας στους οκτþ απü τους 9.149 σÞμερα. Επßσης, υπÜρχει κßνδυνος να μην πραγματοποιηθεß μεγÜλο μÝρος του εκπαιδευτικοý Ýργου, αφοý Ýχουν περικοπεß δραστικÜ οι πιστþσεις για προσλÞψεις συμβασιοýχων νÝων πανεπιστημιακþν. ΧαρακτηριστικÜ, το σχετικü κονδýλι, απü 18 εκατομμýρια ευρþ που Þταν το 2011, μειþθηκε σε 5 εκατομμýρια για το 2013, ενþ για το ακαδημαúκü Ýτος 2014-2015 υπÜρχουν πιστþσεις μüνο για 100 συμβασιοýχους.
«Το ελληνικü πανεπιστÞμιο βρßσκεται σε δυσχερÞ θÝση. Το ανθρþπινο δυναμικü φεýγει, ενþ οι οξýτατες παθογÝνειες επιβαρýνονται απü την Ýλλειψη στρατηγικοý σχεδιασμοý. Και το ερþτημα εßναι θεμελιþδες: ΘÝλουμε Ýνα ΑΕΙ που να υποστηρßζει το σýγχρονο αναπτυξιακü μοντÝλο;».
«Φεýγει» η Ýρευνα
¸νας 43χρονος πανεπιστημιακüς σε ελληνικü ΑΕΙ βρÞκε πρüσφατα θÝση σε ερευνητικü κÝντρο της Γαλλßας, Ýνας Üλλος –διευθυντÞς ινστιτοýτου– το εγκατÝλειψε βρßσκοντας δουλειÜ στη Σιγκαποýρη. Την ßδια στιγμÞ, υπÜρχουν πανεπιστημιακοß που παßρνουν Üδεια Üνευ αποδοχþν (Ýως τρßα χρüνια) για να εργαστοýν στο εξωτερικü. «Πρüκειται για πολý δυναμικü ερευνητικü προσωπικü που μποροýσε να διεκδικÞσει, μÝσω ερευνητικþν προγραμμÜτων, ανταγωνιστικÜ κεφÜλαια απü τη διεθνÞ αγορÜ. ΑυτÜ τα προγρÜμματα δημιουργοýν κατÜ μÝσον üρο περß τις τÝσσερις νÝες θÝσεις εργασßας. Κατανοεßτε, λοιπüν, τις επιπτþσεις που προκαλεß η μετανÜστευση ενüς Ýμπειρου ερευνητÞ», τüνισε στην «Κ» ο ΜπÜμπης ΣαββÜκης, καθηγητÞς ΜοριακÞς Βιολογßας και ΓενετικÞς στην ΙατρικÞ ΣχολÞ ΚρÞτης. Και η ανησυχßα εßναι Ýκδηλη, καθþς η χρηματοδüτηση απü τον τακτικü προûπολογισμü προς τα ΑΕΙ για Ýρευνα μειþνεται (απü 321,2 εκατ. ευρþ το 2012 σε 253,7 το 2013) και η βασικÞ πηγÞ εßναι τα ευρωπαúκÜ κονδýλια μÝσω ΕΣΠΑ (απü 49,8 εκατ. ευρþ το 2012 αυξÞθηκαν στα 114,1 εκατ. το 2013). «¸ως τþρα, τα δýο πρþτα χρüνια μετÜ την Ýναρξη κÜθε νÝας περιüδου ΕΣΠΑ εßχαμε μικρÝς απορροφÞσεις. ¸τσι, το ζητοýμενο εßναι να ξεκινÞσει γρÞγορα η απορρüφηση κονδυλßων απü το νÝο ΕΣΠΑ», λÝει η κ. Εýη Σαχßνη απü το ΕΚΤ
|