Ο υπουργüς παιδεßας ΑνδρÝας ΛοβÝρδος παρουσßασε τις προτÜσεις για τις αλλαγÝς που θα πρÝπει να γßνουν στα δημοτικÜ σχολεßα.
Σýμφωνα με τις προτÜσεις του υπουργεßου οι εκπαιδευτικοß θα Ýχουν την δυνατüτητα να συνδιαμορφþνουν την εκπαιδευτικÞ ýλη. Επßσης δßνεται η δυνατüτητα στους μαθητÝς να συμμετÝχουν στον κανονισμü λειτουργßας του σχολεßου και δημιουργοýνται συνθÞκες ξεκοýρασης και παιχνιδιοý για τους μικροýς μαθητÝς.
ΣυγκεκριμÝνα, η πρüταση του υπουργεßου Παιδεßας που παρουσιÜστηκε και θα τεθεß σε διαβοýλευση αφορÜ:
ΑναλυτικÜ η πρüταση του Υπουργεßου Ýχει ως εξÞς:
- Αξιολüγηση των πρüσφατων ΝÝων Αναλυτικþν ΠρογραμμÜτων Σπουδþν κατÜ την εφαρμογÞ τους στην εκπαιδευτικÞ πρÜξη και αναμüρφωσÞ τους με βÜση τα πορßσματα της αξιολογικÞς διαδικασßας. Η αξιολüγηση με τη συμμετοχÞ επιστημüνων, σχολικþν συμβοýλων και εκπαιδευτικþν θα οδηγÞσει σε νÝα αναλυτικÜ προγρÜμματα σπουδþν και νÝα σχολικÜ εγχειρßδια.
- Εξορθολογισμüς και αναδιÜταξη της διδακτÝας ýλης και του περιεχομÝνου σπουδþν. Η επικÝντρωση της ýλης πρÝπει να γßνει σε συγκεκριμÝνα κεφÜλαια με κριτÞριο τη σπουδαιüτητÜ τους και με σεβασμü στην ηλικßα και στις εκπαιδευτικÝς ανÜγκες του παιδιοý, να βοηθÞσει στην εμβÜθυνση στη γνþση μειþνοντας ταυτüχρονα την ýλη και να επιτρÝπει την εμπÝδωση στον διατιθÝμενο διδακτικü χρüνο. Η αναδιÜταξη της ýλης ορßζεται απü την ανÜγκη μεταφορÜς δýσκολων διδακτικþν αντικειμÝνων απü μικρüτερες σε μεγαλýτερες τÜξεις.
- ΕμπÝδωση και εμβÜθυνση της ýλης στο σχολεßο. Να διασφαλιστεß ο αναγκαßος διδακτικüς χρüνος για την εμπÝδωση της ýλης στο σχολεßο, στα μαθÞματα της γλþσσας, των μαθηματικþν, της φυσικÞς, της γεωγραφßας και της ιστορßας. Οι εργασßες που ανατßθενται στους μαθητÝς πρÝπει να περιοριστοýν στο ελÜχιστο και μüνο στα βασικÜ μαθÞματα. Στüχος, να ολοκληρþνονται στο σχολεßο üλες οι μαθησιακÝς διαδικασßες, þστε να απαλλÜσσονται οι μαθητÝς και οι γονεßς απü την «κατ' οßκον» διδασκαλßα.
- Δυνατüτητα μερικÞς διαμüρφωσης των προγραμμÜτων απü τη σχολικÞ μονÜδα, με βÜση τις ανÜγκες, τις δυνατüτητες, τις ιδιαßτερες συνθÞκες του κÜθε σχολεßου (ΕιδικÞς ΑγωγÞς, ΝησιωτικÜ, ΟρεινÜ). Τις þρες που εßναι αναγκαßες, το εýρος Þ τη δυσκολßα των προγραμμÜτων σπουδþν θα τις καθορßζει η κÜθε σχολικÞ μονÜδα σε συνεργασßα με τον σχολικü σýμβουλο, με βÜση τις ιδιαιτερüτητες που Ýχει, üπως η σýνθεση του μαθητικοý πληθυσμοý (ΡομÜ, παιδιÜ μεταναστþν, παιδιÜ απü οικογÝνειες ανÝργων Þ με χαμηλÜ εισοδÞματα). ΠρογρÜμματα ανοικτÜ και ευÝλικτα στις ιδιαιτερüτητες της κοινωνßας θα επιτρÝπουν σε εκπαιδευτικοýς και μαθητÝς να εξειδικεýουν τη διαδικασßα μÜθησης και θα γεφυρþνουν τον ακαδημαúκü λüγο των σχολικþν εγχειριδßων με την εμπειρικÞ- βιωματικÞ γνþση των μαθητþν.
- Αξιοποßηση της ΕυÝλικτης Ζþνης- Βιωματικþν δραστηριοτÞτων. Η ζþνη αυτÞ πρÝπει να εμπλουτιστεß πÝρα απü την υποχρεωτικÞ διδασκαλßα γνωστικþν αντικειμÝνων και να γßνει ζþνη δημιουργßας, καινοτομßας, υποστÞριξης της κοινωνικο-συναισθηματικÞς ανÜπτυξης των μαθητþν, με ενδεικτικÜ θÝματα: ΔρÜσεις προσωπικÞς/διαπροσωπικÞς ανÜπτυξης, πολιτιστικþν και αθλητικþν δημιουργικþν δραστηριοτÞτων, περιβαλλοντικþν παρεμβÜσεων για την αειφορßα, διαπολιτισμικÞς επικοινωνßας, σýνδεσης του σχολεßου με την οικογÝνεια και την τοπικÞ κοινωνßα, ανÜδειξης της τοπικÞς ιστορßας- πολιτισμοý- οικονομßας, προþθησης των ανθρωπßνων δικαιωμÜτων, ενÜντια στο ρατσισμü, τον χουλιγκανισμü και τη βßα, την παχυσαρκßα, τον σχολικü εκφοβισμü (σýνδεση δηλαδÞ, με τις δρÜσεις του κοινωνικοý σχολεßου).
- ΕπÝκταση του ΝÝου Σχολεßου με τη γενßκευση του προτýπου των ολοÞμερων με Ενιαßο ΑναμορφωμÝνο Εκπαιδευτικü Πρüγραμμα (ΕΑΕΠ) και τη δημιουργßα ενüς σχολεßου üχι μüνο γνþσεων, αλλÜ και δεξιοτÞτων.
- ΑλλαγÞ στο πρüτυπο διοßκησης τüσο της σχολικÞς μονÜδας üσο και γενικüτερα σε επßπεδο ΠεριφÝρειας και Διεýθυνσης. Ενßσχυση της αυτονομßας, του σχεδιασμοý σε üλα τα επßπεδα, του προγραμματισμοý, της αξιολüγησης του εκπαιδευτικοý Ýργου και της λογοδοσßας. Ισχυροποßηση των Περιφερειακþν Διευθýνσεων με αποκÝντρωση, «καθετοποßηση» και αντιστοßχιση υπηρεσιþν με κÝντρο διαχεßρισης προσωπικοý, την ΠεριφÝρεια Εκπαßδευσης.
- Επιμüρφωση Διευθυντþν Σχολικþν ΜονÜδων και Εκπαιδευτικþν στις πρακτικÝς που συνοδεýουν τα νÝα προγρÜμματα σπουδþν. ΣÞμερα, απαιτεßται Ýνα σýστημα επιμüρφωσης που να αντιμετωπßζει τον εκπαιδευτικü ως φορÝα και συνδιαμορφωτÞ της üποιας αλλαγÞς, με διαρκÞ υποστÞριξη στο Ýργο του και στην αλλαγÞ των αντιλÞψεων σχετικÜ με την εκπαιδευτικÞ πρακτικÞ. Η επιμüρφωση πρÝπει να εßναι:
ΕνδοσχολικÞ, þστε να πραγματοποιεßται σε πραγματικÝς συνθÞκες και να λαμβÜνει υπüψη της τα ιδιαßτερα χαρα- κτηριστικÜ κÜθε σχολικÞς κοινüτητας με αξιοποßηση προγραμμÜτων ΕΣΠΑ.
ΔιασχολικÞ, με τη συνεργασßα σχολεßων.
ΠεριοδικÞ (μικρÞς, μεσαßας και μεγαλýτερης διÜρκειας) απü φορεßς της εκπαßδευσης.
- Αξιοποßηση ευρωπαúκþν προγραμμÜτων για τον περιορισμü της ΣχολικÞς ΔιαρροÞς (EarlySchoolLeaving) στην οποßα δßνει Ýμφαση η ΕΕ. ΑφορÜ πρþτιστα το Νηπιαγωγεßο και το Δημοτικü Σχολεßο, γιατß εκεß τßθενται οι βÜσεις Ýνταξης στη σχολικÞ εκπαßδευση. Βασßζεται σε δýο Üξονες:
α. ¶μεση παρÝμβαση με υποστηρικτικÝς πολιτικÝς στις ευπαθεßς ομÜδες.
β. Μετασχηματισμüς προγραμμÜτων σýμφωνα με τις ανÜγκες- δεξιüτητες των παιδιþν, þστε να μην αποθαρ- ρýνονται απü τις δυσκολßες σκληρþν προγραμμÜτων σπουδþν και εγκαταλεßπουν το σχολεßο.
- Πρωταγωνιστικüς ρüλος πρÝπει να δοθεß στον μαχüμενο εκπαιδευτικü με ελευθερßα για καινοτüμες δρÜσεις και αυτενÝργεια. Ο εκπαιδευτικüς πρÝπει να αναλÜβει την ευθýνη της εκπαιδευτικÞς διαδικασßας, σεβüμενος Ýνα πλαßσιο αρχþν που ορßζουν τα νομοθετικÜ κεßμενα, με ευαισθησßα απÝναντι στα κοινωνικÜ και πολιτισμικÜ αιτÞματα, üσο και στις ιδιαßτερες ανÜγκες και τα ενδιαφÝροντα της μαθητικÞς ομÜδας στην οποßα απευθýνεται ο εκπαιδευτικüς, με Üλλα λüγια πρÝπει να ορßζει το τι (περιεχüμενο) και το πþς (τη μÝθοδο) της εκπαιδευτικÞς πρÜξης.
- ¸μφαση στην αλλαγÞ νοοτροπßας στην αξιολüγηση των μαθητþν. Η επßδοση των μαθητþν πρÝπει να εκτιμÜται με βÜση τα κριτÞρια που προκýπτουν απü τους σκοποýς της εκπαßδευσης και üχι απü τη σýγκριση με τους συμμαθητÝς τους. Δεν αξιολογεßται μüνο η επßδοση αλλÜ και η πρüοδος σε σχÝση με πρüτερες επιδüσεις, δηλαδÞ η εξÝλιξη του ßδιου του παιδιοý, η οποßα και τελικÜ, να βαθμολογεßται. Να λαμβÜνεται υπüψη ο ατομικüς τρüπος μÜθησης, το στÜδιο της γλωσσικÞς ανÜπτυξης, οι ευκαιρßες που του παρÝχονται απü το οικογενειακü του περιβÜλλον.
- Μεßωση της γραφειοκρατßας που δυσχεραßνει το Ýργο των εκπαιδευτικþν.
- Ανοιχτü σχολεßο στην κοινωνßα. Το σχολεßο να εßναι σημεßο συνÜντησης üλων των εμπλεκομÝνων στη διαδικασßα μÜθησης και ο χþρος üπου μπορεß να αξιοποιηθοýν με σταθερÞ και δομημÝνη συνεργασßα, οι κοινωνικοß εταßροι, οι φορεßς της τοπικÞς αυτοδιοßκησης, οι γονεßς και οι σýλλογοι γονÝων και κηδεμüνων.
- Εναρμüνιση της νομοθεσßας με τη σýγχρονη εκπαιδευτικÞ πραγματικüτητα.
- ΚαθιÝρωση κανονισμοý λειτουργßας σχολικþν μονÜδων ΠρωτοβÜθμιας Εκπαßδευσης με τη συμμετοχÞ των μαθητþν. ΣυμμετÝχοντας τα παιδιÜ στην εσωτερικÞ οργÜνωση της σχολικÞς ζωÞς, εφαρμüζουν στην πρÜξη το μÜθημα της ΚοινωνικÞς ΑγωγÞς. Το σχολεßο που εßναι μικρογραφßα της κοινωνßας, οφεßλει να εκπαιδεýει και να διαπαιδαγωγεß σýμφωνα με τα πρüτυπα και τις ανÜγκες της δημοκρατικÞς κοινωνßας: ΠροûποθÝτει κανüνες, üρια, κατανομÞ ρüλων και ευθυνþν, ιεραρχικÞ διÜρθρωση της ομÜδας. Η ενεργοποßηση üλων των δυνÜμεων της ελληνικÞς κοινωνßας για την αναβÜθμιση του ελληνικοý εκπαιδευτικοý συστÞματος εßναι ο μüνος δρüμος για την αναγÝννηση της ελληνικÞς κοινωνßας. Το προσκλητÞριο, αναφÝρει το υπουργεßο Παιδεßας, «εßναι προς üλους για να προετοιμÜσουμε üλοι μαζß, με πνεýμα συναßνεσης και σýνθεση απüψεων, το μÝλλον της πατρßδας μας και των παιδιþν μας».
|