Σε απομüνωση στη διεθνÞ πολιτικÞ σκηνÞ οδηγεß τη χþρα του ο νεοεκλεγεßς πρüεδρος της Τουρκßας, ΡετζÝπ Ταγßπ ΕρντογÜν, σýμφωνα με το BBC.
O ανταποκριτÞς του βρετανικοý δικτýου στην Κωνσταντινοýπολη, Μαρκ Λüουεν, σε εκτενÝς Üρθρο, σημειþνει πως «κατÜ τη διÜρκεια της 11χρονης θητεßας του ως πρωθυπουργüς, η Τουρκßα Þρθε επιτÝλους στο διεθνÝς προσκÞνιο. Ξεκßνησε διαπραγματεýσεις για Ýνταξη στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση και αýξησε τη διπλωματικÞ παρουσßα της, ιδιαßτερα στην ΑφρικÞ.
»Η μεγαλýτερη της πüλη, η Κωνσταντινοýπολη, Ýχει σÞμερα Ýνα απο τα μεγαλýτερα αεροδρüμια του κüσμου με μια αεροπορικÞ εταιρεßα [σ.σ: την Turkish Airlines] που πετÜει σε περισσüτερους προορισμοýς απü οποιαδÞποτε Üλλη.
»ΑλλÜ τους τελευταßους μÞνες, ßσως τα τελευταßα δýο χρüνια περßπου, τα πρÜγματα Ýχουν πÜρει αρνητικÞ τροχιÜ. Οι διÜφοροι πολιτικοß ανÜ τον κüσμο εξακολουθοýν να κÜνουν στÜση στην Τουρκßα, με τελευταßο τον αντιπρüεδρο των ΗΠΑ, Τζο ΜπÜιντεν, να φτÜνει αυτÞ την βδομÜδα. Ωστüσο σÞμερα της Τουρκßας της λεßπουν οι φßλοι».
¼πως επισημαßνει ο αρθρογρÜφος, «üλα ξεκßνησαν με την ΑραβικÞ ¶νοιξη. Τüτε που η Τουρκßα Ýπαιξε λÜθος τα "χαρτιÜ" της, υποστηρßζοντας την ΜουσουλμανικÞ Αδελφüτητα στην Αßγυπτο και υπολογßζοντας στην ανατροπÞ του προÝδρου ΜπασÜρ αλ Ασαντ στη Συρßα.
»ΠλÝον, η Τουρκßα δεν Ýχει πρεσβευτÞ στο ΚÜιρο και ο ΕρντογÜν Ýχει καταγγεßλει τον Αιγýπτιο ομüλογü του, Αμπντοýλ ΦατÜχ αλ-Σßσι, ως Ýναν "μη δημοκρατικÜ εκλεγμÝνο τýραννο".
»Την ßδια στιγμÞ, οι σχÝσεις της με το ΙρÜκ, το ΙρÜν και τη ΣαουδικÞ Αραβßα Ýχουν αποδυναμωθεß, ενþ και η πÜλαι ποτÝ στρατηγικÞ της σχÝση με το ΙσραÞλ εßναι υπü κατÜρρευση, καθþς ο πρÝσβης στο Τελ Αβßβ Ýχει αποσυρθεß, και ο ΕρντογÜν Ýχει στο πρüσφατο παρελθüν συγκρßνει τον βομβαρδισμü της ΓÜζας με το Ολοκαýτωμα.
»ΑλλÜ ακüμη και οι σχÝσεις με παλιοýς συμμÜχους, üπως οι ΗΠΑ, βρßσκονται σε τÝλμα. ¼ταν η ΟυÜσιγκτον συγκροτοýσε μια συμμαχßα για την καταπολÝμηση του Ισλαμικοý ΚρÜτους, η Τουρκßα προτßμησε να περιθωριοποιηθεß, αρνοýμενη να αφÞσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιÞσουν τις αεροπορικÝς βÜσεις της για αεροπορικÝς επιδρομÝς εÜν αυτÝς δεν στüχευαν επßσης τον πρüεδρο Ασαντ και δεν υποστÞριζαν τη δημιουργßα ζþνης απαγüρευσης πτÞσεων πÜνω απü τη Συρßα.
»Τον περασμÝνο μÞνα, λßγες þρες αφοý ο ΕρντογÜν προειδοποßησε τον αμερικανü πρüεδρο ΜπαρÜκ ΟμπÜμα να μην εξοπλßσει τους Κοýρδους μαχητÝς στη Συρßα, οι ΗΠΑ τους παρÝδωσαν üπλα. Δεν θα μποροýσε να γßνει πιο ξεκÜθαρη η στÜση των ΗΠΑ απÝναντι τον ΕρντογÜν».
«Η τουρκικÞ κυβÝρνηση κατανοεß üτι Ýχει χαθεß Ýδαφος, αλλÜ η ¶γκυρα το δικαιολογεß θεωρþντας üτι η απομüνωση της Τουρκßας εßναι επειδÞ εßναι η μüνη χþρα που Ýχει την γενναιüτητα να σταθεß ηθικÜ στο ýψος της και να υιοθετÞσει μια εξωτερικÞ πολιτικÞ αρχþν» υποστηρßζει στο βρετανικü δßκτυο ο πολιτικüς αναλυτÞς ΣινÜν ΟυλγκÝν, προσθÝτοντας πως «το επιχεßρημα αυτü αρÝσει στους οπαδοýς του ΕρντογÜν -και για αυτüν αυτü μετρÜει».
«Οι διαδηλþσεις του Γκεζß και η αμÞχανη αντßδρασÞ του απÝναντι στις κατηγορßες για διαφθορÜ που τον βαραßνουν, Þταν η στιγμÞ που Üλλαξε ριζικÜ η διεθνÞς κοινÞ γνþμη ενÜντια στον ΕρντογÜν» συνοψßζει ο ΟυλγκÝν, καταλÞγοντας πως «η απομüνωση της Τουρκßας εßναι πρüβλημα για την ßδια, αλλÜ και για τη Δýση».
|