Η Κατερßνα Βßγκου, 29 ετþν, δασκÜλα στο 8ο δημοτικü σχολεßο ΚαλαμÜτας, ταξßδεψε στην ΡουÜντα, φιλοξενÞθηκε απü μια οικογÝνεια ντüπιων, τους ακολοýθησε το καθημερινü τους πρüγραμμα, παρακολοýθησε το μÜθημÜ τους στο σχολεßο και επÝστρεψε στην ΕλλÜδα για να μοιραστεß πολýτιμες εμπειρßες με τους μαθητÝς της.
«Στην πτÞση της επιστροφÞς, σκεφτüμουν πüσο απλÞ εßναι η ζωÞ και πüσο πολýπλοκη την Ýχουμε κÜνει. Πüσο Ýχουμε απομακρυνθεß απü τη φýση, πüσο Ýχουμε σταματÞσει να σκεφτüμαστε τους Üλλους και χτßζουμε τα πÜντα γýρω απü τον εαυτü μας». λÝει η Κατερßνα. Μüλις επÝστρεψε απü Ýνα «ταξßδι- ορüσημο».
«Δεν Þταν τüσο οι δýσκολες συνθÞκες που με Ýκαναν να αναθεωρÞσω üσο ο τρüπος που οι ßδιοι αντιμετωπßζουν τα πρÜγματα. ΓελÜνε συχνÜ, χορεýουν üποτε τους δßνεται ευκαιρßα και πÜντα εßναι πρüθυμοι να βοηθÞσουν τους Üλλους.
¹ταν Ýνα ερευνητικü ταξßδι στο πλαßσιο του ευρωπαúκοý προγρÜμματος «Send my Friend to School.» Το πρüγραμμα στην ΕλλÜδα το Ýχει αναλÜβει η ActionAid. ΕπÝλεξε 5 εκπαιδευτικοýς να ταξιδÝψουν στην ΡουÜντα και στη συνÝχεια να δημιουργÞσουν εκπαιδευτικü υλικü, βασισμÝνο στις εμπειρßες τους για τους ¸λληνες μαθητÝς.
Με ενθουσßασε η ιδÝα. Οι δικοß μου χÜρηκαν πολý. ΒÝβαια, υπÞρξαν φßλοι που με αποθÜρρυναν λÝγοντÜς μου üτι εßναι επικßνδυνο και πως εßναι καλýτερο να τα αποφýγω Ýνα τÝτοιο ταξßδι. ΑλλÜ εγþ δεν το σκÝφτηκα οýτε στιγμÞ.
Μεßναμε σε 3 διαφορετικÝς πüλεις. ΑρχικÜ στο ΚιγκÜλι, την πρωτεýουσα της ΡουÜντα. Επüμενη στÜση το ΜουσÜνζε, μßα πüλη 3 þρες περßπου μακριÜ απü την πρωτεýουσα. Και τÝλος στην επαρχßα του Μοýκο, που εßναι κοντÜ στο ΜουσÜνζε.
Στο ΚιγκÜλι και το ΜουσÜνζε μεßναμε σε ξενοδοχεßα. Θýμιζαν δικÜ μας ξενοδοχεßα της δεκαετßας του 80. Με τη διαφορÜ üτι üλα τα κρεβÜτια εßχαν κουνουπιÝρες.
Στο Μοýκο Ýμεινα μαζß με την ΔÞμητρα σε μια οικογÝνεια ντüπιων, στο σπßτι τους. Μας φιλοξÝνησε ο ΑλεξÜντερ και η ντροπαλÞ Ζακελßν. Μαζß μας στο σπßτι Ýμεναν και τα αξιαγÜπητα παιδιÜ τους, η ΣÝζα και ο ΣÝμα. Μας Ýδωσαν το κρεβÜτι τους για να κοιμηθοýμε και οι ßδιοι κοιμÞθηκαν στο πÜτωμα. ¹ταν πραγματικÜ συγκινητικÞ η φιλοξενßα τους, Þταν πολý χαροýμενοι που Þμασταν εκεß και μας το Ýδειχναν με κÜθε ευκαιρßα.
Ο ΑλεξÜντερ εßχε σπουδÜσει στο πανεπιστÞμιο στο ΚιγκÜλι τεχνολüγος τροφßμων και για να στηρßξει τον τüπο καταγωγÞς του εßχε γυρßσει στο Μοýκο και εßχε ξεκινÞσει τη δικÞ του δουλειÜ. Το γεγονüς üτι εßχε σπουδÜσει εßναι σπÜνιο για τα δεδομÝνα της επαρχßας του Μοýκο. ¸φτιαχνε κρασß και χυμοýς. Το κρασß το Ýφτιαχνε απü ντομÜτες Þ απü μπανÜνα με καραμÝλα και μÝλι. Για τους χυμοýς χρησιμοποιοýσε πατζÜρια και ανανÜδες. Μπορþ να πω üτι Þταν η γεýση τους Þταν πολý ασυνÞθιστη.
Το πρωß ξυπνοýσαν νωρßς κατÜ τις 6, Ýπλεναν τα χÝρια τους και τα πüδια τους με μßα λεκÜνη με νερü που Ýφερναν απü την πηγÞ. Δεν εßχαν νερü στο σπßτι. Στη συνÝχεια τα παιδιÜ Ýφευγαν για το σχολεßο και ο ΑλεξÜντερ ξεκινοýσε να δουλεýει. Εßχε πολλÝς και διαφορετικÝς δουλειÝς στο πρüγραμμÜ του. Εßχε και Üτομα που δοýλευαν για αυτüν. Απü το κρασß βγÜζει περßπου 160 ευρþ το μÞνα (üταν ο μισθüς ενüς δασκÜλου εßναι περßπου 45 ευρþ το μÞνα). Το κüστος ζωÞς βÝβαια εßναι ßδιο με εδþ. ΔηλαδÞ τα προúüντα στην αγορÜ εßναι απλησßαστα για αυτοýς. ΕπομÝνως üλοι καταναλþνουν μüνο ü,τι παρÜγουν.
Ο ΑλεξÜντερ εßχε οικüσιτα ζþα, αλλÜ και χωρÜφια με φασüλια τα οποßα Ýπρεπε να καλλιεργεß για να τρÝφεται üλη η οικογÝνειÜ του. Το σπßτι Þταν φτιαγμÝνο με πλßνθους, αλλÜ το εßχε σοβατßσει και Ýτσι Ýδειχνε πιο περιποιημÝνο απü τα υπüλοιπα σπßτια της περιοχÞς. Εßχε Ýνα δωμÜτιο που μας το εßχαν παραχωρÞσει, το σαλüνι, Ýνα χωλ και Ýνα Üλλο μικρü δωμÜτιο üπου κοιμÞθηκαν οι ßδιοι.
Μαγειρεýαμε με φωτιÜ στο εξωτερικü δωμÜτιο. Παρüλο που Þταν ανοιχτü, ο καπνüς Þταν πολýς και η ατμüσφαιρα γινüταν αποπνικτικÞ κÜθε φορÜ που μαγειρεýαμε. Η κουζßνα Þταν Ýξω, σε Ýνα δωμÜτιο με τοßχους, αλλÜ χωρßς πüρτες. Το σπßτι εßχε ηλεκτρικü ρεýμα μüνο για φως στο σαλüνι, το δωμÜτιü μας και το χωλ.
Τρþγαμε κÜθε βρÜδυ üλοι μαζß στο σαλüνι. Στο κÝντρο του χαμηλοý τραπεζιοý, Ýμπαινε μια μεγÜλη πιατÝλα με φασüλια, πατÜτες, γλυκοπατÜτες, κολοκýθα, μπανÜνες και ρýζι. ¼λα βρασμÝνα μαζß. Δεν πρüσθεταν αλÜτι οýτε κÜτι Üλλο. Μßα μÝρα Ýβαλαν κÜτι σαν σπορÝλαιο. Το ρýζι το αγüραζαν, üλα τα υπüλοιπα Þταν παραγωγÞς τους.
Ο χρüνος εßναι πολý σχετικüς στο Μοýκο που δεν υπÜρχουν ρολüγια για να τον μετρÜνε. Μεßναμε τρεις μÝρες στο σπßτι τους. Ακολουθοýσαμε το πρüγραμμÜ τους και προσπαθοýσαμε να κÜνουμε ü,τι Ýκαναν και αυτοß προκειμÝνου να αντιληφθοýμε ακριβþς τις συνθÞκες ζωÞς τους. Ξυπνοýσαμε με την ανατολÞ και κοιμüμασταν με την δýση του Þλιου.
¼σο Þμασταν εκεß, βοηθÞσαμε τους εργÜτες του ΑλεξÜντερ, δýο παιδιÜ γýρω στα 16, να ετοιμÜσουν τις πρþτες ýλες για την παραγωγÞ κρασιοý απü μπανÜνα. Ξεφλουδßσαμε τις μπανÜνες και χρησιμοποιþντας τις ßνες απü τα μπανανüφυλλÜ τους. Ζυμþναμε τις μπανÜνες σκυφτοß μÝσα στη μακρüστενη ξýλινη σκÜφη, þσπου να βγÜλουν το χυμü τους. Στην ουσßα κÜναμε üτι κÜνει Ýνας αποχυμωτÞς με τα χÝρια. Χρειαζüταν πÜνω απü μßα þρα þστε να βγει ο χυμüς και πολý δýναμη.
Στην συνÝχεια απλþσαμε τις ßνες πÜνω σε ξýλα για να στραγγßξουν καλÜ. ΑνατÝψαμε το χυμü με μαγιÜ. ¸πειτα, λιþσαμε ζÜχαρη για να φτιÜξουμε καραμÝλα και ετοιμÜσαμε και το μÝλι. Στο τÝλος τα βÜλαμε üλα μαζß σε Ýνα βαρÝλι για να γßνει η ζýμωση. ΓενικÜ üσο Þμασταν εκεß δεν κÜναμε μπÜνιο, ντρεπüμασταν να χρησιμοποιÞσουμε το λιγοστü νερü που εßχαν. Επßσης Þταν δýσκολο να πηγαßνουμε τουαλÝτα καθþς δεν υπÞρχε αποχετευτικü σýστημα.
Δεν φοβÞθηκα καθüλου μην κολλÞσω κÜτι. ¸κανα μüνο το εμβüλιο για τον κßτρινο πυρετü που εßναι υποχρεωτικü. Δεν Ýκανα κανÝνα απü τα προαιρετικÜ. ΦυσικÜ και εßχαμε μαζß μας φαρμακεßο πλÞρως εξοπλισμÝνο και εγþ εßχα μαζß μου ομοιοπαθητικÜ σκευÜσματα για κÜθε ενδεχüμενο. ΚÜποιοι απü την αποστολÞ εßχαν μικρÜ προβλÞματα üπως διÜρροια και ερεθισμοýς απü Ýντομα.
Ο μýθος που καταρρßπτεται üταν επισκÝπτεσαι μια υποβαθμισμÝνη χþρα εßναι üτι οι κÜτοικοß της εßναι δυστυχισμÝνοι. ΦυσικÜ αυτü δεν πρÝπει να παρεξηγηθεß. Καταπατþνται τα δικαιþματÜ τους καθημερινÜ. Αποδεικνýεται üμως περßτρανα üτι η ευτυχßα δεν Ýχει σχÝση με τα λεφτÜ. Η ευτυχßα τελικÜ πηγÜζει απλÜ και μüνο απü το γεγονüς üτι εßμαστε ζωντανοß. Αυτü αρκεß για να μπορεßς να Ýχεις μßα ευτυχισμÝνη στιγμÞ.
Στη ΡουÜντα περßπου το 98% των παιδιþν πηγαßνει σχολεßο. Αυτü δεν σημαßνει και üτι δεν στεροýνται το δικαßωμα στην εκπαßδευση. Οι συνθÞκες ζωÞς εßναι Ýνα κομμÜτι της εκπαßδευσης. Μου το εßπε Ýνας μαθητÞς και με Üφησε Üφωνη. "Αν θÝλω να μÜθω κÜτι εκτüς απü αυτÜ που μαθαßνω στο σχολεßο, δεν Ýχουμε κανÝνα πολιτιστικü κÝντρο, δεν Ýχουμε ιντερνÝτ, δεν Ýχουμε βιβλßα". Για εμÜς εßναι δεδομÝνο üτι τα παιδιÜ μας Ýχουν τüσα πολλÜ ερεθßσματα εκτüς σχολεßου που θα μÜθουν πιο πολλÜ απü üσα μαθαßνουν στο σχολεßο.
Στο σχολεßο μÝχρι την Γ δημοτικοý διδÜσκονται üλα τα μαθÞματÜ τους στα ΚινιαρουÜντα, την γλþσσα τους. Στις επüμενες τÜξεις, η διδασκαλßα γßνεται στα αγγλικÜ. ΔÜσκαλοι που δεν μιλοýν σωστÜ αγγλικÜ, διδÜσκουν σε μαθητÝς που δεν καταλαβαßνουν. ΠροσπÜθησα να επικοινωνÞσω με τους δασκÜλους στο διÜλειμμα στα αγγλικÜ, αλλÜ Þταν αδýνατο, μÜλλον απλÜ διαβÜζουν ü,τι λÝνε τα βιβλßα χωρßς να καταλαβαßνουν απüλυτα. Για παρÜδειγμα το ρÞμα build Üκουσα να το διδÜσκουν ως μπßλντι, το ρÞμα keep το πρüφεραν κßπι.
Το στερεüτυπο για εμÜς τους "λευκοýς" εßναι üτι εßμαστε πλοýσιοι, μορφωμÝνοι και Ýξυπνοι, οπüτε εßχαμε και ανÜλογη αντιμετþπιση. ΜερικÝς φορÝς, αισθανüμουν Üβολα με αυτü, δεν Ýχω συνηθßσει να μου φÝρονται Ýτσι. Οι οδηγßες που μας εßχαν δοθεß εßναι üτι δεν δεßχνουμε εικüνες "πολυτÝλειας". ΥποθÝτω, üτι δεν μποροýν να φανταστοýν κÜτι που δεν Ýχουν δει. ΒÝβαια Ýχουν τηλεüραση και ιντερνÝτ, üχι στο σπßτι τους, αλλÜ αν πÜνε στην κοντινÞ πüλη μποροýν να Ýχουν πρüσβαση.
Η εικüνα που Ýχει μεßνει χαραγμÝνη στη μνÞμη μου εßναι η στιγμÞ απü μßα συνÝντευξη με Ýναν μαθητÞ λυκεßου. Τον ρþτησα αν θα Þθελε να πω κÜτι στους μαθητÝς μου στην ΕλλÜδα: "ΘÝλω να τους πεις üτι αν και δεν τους γνωρßζω τους αγαπÜω... και εßμαι σßγουρος üτι και αυτοß μας αγαπÜνε.".
¼ταν επÝστρεψα Þμουν πολý μπερδεμÝνη και λυπημÝνη. Σκεφτüμουνα üτι ο πολιτισμüς μας ανÝχεται την αδικßα που βιþνουν στη ΡουÜντα, και κατÜ κÜποιο τρüπο εßναι αυτüς που την Ýχει δημιουργÞσει. ΜÝσω του προγρÜμματος της actionaid Ýγινα ανÜδοχος του Νιγιομßζερο, ενüς παιδιοý απü τη ΡουÜντα. ΑντιλÞφθηκα üτι ξοδεýουμε πολλÜ λεφτÜ για να ικανοποιÞσουμε το εγþ μας, και üταν πρüκειται για κÜποια ουσιαστικÞ βοÞθεια, βρßσκουμε πÜντα δικαιολογßες.
Δεν μπορþ να πω üτι αναθεþρησα κÜποιες αξßες μου, εκτßμησα üμως κÜποια πρÜγματα που θεωροýσα δεδομÝνα. ¶λλαξε η σχÝση μου με τα υλικÜ αγαθÜ και πλÝον πριν αγορÜσω οτιδÞποτε, σκÝφτομαι αν το Ýχω πραγματικÜ ανÜγκη.
Νιþθω τυχερÞ που Ýκανα αυτü το ταξßδι. Εμεßς οι εκπαιδευτικοß οφεßλουμε να Ýχουμε ανοιχτοýς ορßζοντες þστε να δεßχνουμε νÝους δρüμους στους μαθητÝς. ΟτιδÞποτε μας βοηθÜει σε αυτü, εßναι πολýτιμο. ΤÝτοιου εßδους προγρÜμματα μας δεßχνουν νÝους κüσμους, Üλλους τρüπους σκÝψης, διαφορετικοýς πολιτισμοýς και Ýτσι μποροýμε να κατανοÞσουμε καλýτερα αυτü που Ýχουμε εμεßς. Και να το διδÜξουμε πιο στοχευμÝνα στα παιδιÜ.
ΘÝλω να ευχαριστÞσω την ActionAid που με επÝλεξε και με εμπιστεýτηκε για αυτü το εγχεßρημα και ειδικÜ τη ΔÞμητρα, την Μαρßζα και την Χρυσοýλα. Ο καθηγητÞς των διδακτορικþν μου σπουδþν κ. ΜακρÜκης Βασßλης με ενημÝρωσε για την πρüσκληση της ActionAid προς üλους τους εκπαιδευτικοýς και του εßμαι ευγνþμων για αυτü».
|