Τρßα εκατομμýρια λÝξεις- ψηφßδες, 75.000 λÞμματα και 103 γνωστικοß τομεßς συνθÝτουν τις 1.800 και πλÝον σελßδες του «Χρηστικοý Λεξικοý της ΝεοελληνικÞς Γλþσσας», το οποßο παραδßδει σε ερευνητÝς και κοινü η Ακαδημßα Αθηνþν.
Προúüν δεκαετοýς Ýρευνας, το «Χρηστικü Λεξικü της ΝεοελληνικÞς Γλþσσας» καταγρÜφει νεολογισμοýς της ελληνικÞς γλþσσας, σημειþνει τη διπλÞ ορθογραφßα, üπου υφßσταται και χρησιμοποιεß παραδεßγματα απü διαλüγους της καθημερινüτητας.
Αξιοσημεßωτο εßναι το γεγονüς üτι για πρþτη φορÜ στο λεξικü της Ακαδημßας Αθηνþν συμπεριλαμβÜνονται νεολογισμοß, üπως «ιüς ¸μπολα», «Üμπερ αλÝρτ», «τηλεμαúντανüς», «αεροκουρτßνα», «μπüτοξ» και «γενüσημα», λÞμματα που προÝρχονται απü τη μαγειρικÞ και ζαχαροπλαστικÞ, λÝξεις με νÝες σημασßες, αλλÜ και αργκü φρÜσεις, üπως «κÜγκουρας», «ιντερνετÜκιας», «μπαχαλÜκιας» Þ «μπουζουκλερß».
«Βασικοß στüχοι του λεξικοý εßναι η ανÜδειξη του πλοýτου και της εκφραστικÞς πληρüτητας της σýγχρονης ελληνικÞς γλþσσας, χωρßς να παραγκωνßζεται η κληρονομιÜ της, καθþς και η παροχÞ üλων των απαραßτητων λεξικογραφικþν υλικþν για τους ερευνητÝς» εξÞγησε κατÜ τη σημερινÞ παρουσßαση του λεξικοý, ο επιστημονικüς συντονιστÞς του, καθηγητÞς Γλωσσολογßας στο ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν, Χριστüφορος ΧαραλαμπÜκης.
Το λεξικü βασßζεται σε μια ηλεκτρονικÞ βÜση δεδομÝνων με 120.000 λÞμματα, απü τα οποßα συμπεριλÞφθηκαν στις σελßδες του τα 75.000.
ΠεριλαμβÜνει δÝκα καινοτομßες. Η κατÜρτιση του λημματολογßου Ýχει γßνει απü εκτενεßς βÜσεις δεδομÝνων, üπως ο Εθνικüς Θησαυρüς της ΕλληνικÞς Γλþσσας, αλλÜ και η μηχανÞ αναζÞτησης Google.
Επßσης, Ýχουν καταγραφεß 5.000 νεολογισμοß που δεν υπÜρχουν σε κανÝνα Üλλο λεξικü, καθιερþνεται η διπλÞ ορθογρÜφηση, που συναντÜται σε περßπου 500 λÝξεις (αβγü Þ αυγü; εταιρεßα Þ εταιρßα; συγγνþμη Þ συγνþμη;) ενþ καταγρÜφονται και φρÜσεις που μÝχρι πρüσφατα θεωροýνταν λÜθος, αλλÜ χρησιμοποιοýνται ευρÝως, üπως «αποτßει φüρο τιμÞς» Þ «αποτßνει φüρο τιμÞς», «οι ασκοß του Αιüλου» Þ «ο ασκüς του Αιüλου».
Ενοποιοýνται οι σημασßες και γßνεται διÜκριση της σημασßας απü τη χρÞση, üπως στην περßπτωση του ρÞματος «κüβω», που σýμφωνα με ορισμÝνα λεξικÜ Ýχει 53 σημασßες, ενþ κατÜ το «Χρηστικü Λεξικü της ΝεοελληνικÞς Γλþσσας» οι σημασßες εßναι δÝκα και οι υπüλοιπες εßναι χρÞσεις. Γßνεται καταγραφÞ παραδειγμÜτων απü φρÜσεις που χρησιμοποιεß συχνÜ ο κüσμος, ενþ στα αγγλικÜ και γαλλικÜ δÜνεια σημειþνεται η χρονολογßα πρþτης εμφÜνισης.
ΕνδιαφÝρον παρουσιÜζει ο ακριβÞς υφολογικüς προσδιορισμüς των λÝξεων και των εκφρÜσεων μÝσα απü 30 κριτÞρια. Για παρÜδειγμα η λÝξη «γατüνι» κατηγοριοποιεßται ως αργκü, η φρÜση «εκπÜγλου καλλονÞ» ως αρχαιοπρεπÞς, ο üρος «κοινοτυπßα» ως εσφαλμÝνος αντß του σωστοý «κοινοτοπßα» και η λÝξη «μπουζουκλερß» ως χιουμοριστικÞ.
«Η Ακαδημßα, με το λεξικü, δεν αποβλÝπει σε ρýθμιση της γλþσσας. ΠαρουσιÜζει με συστηματικü τρüπο και επιστημονικÜ εξακριβωμÝνα την πραγματικÞ μορφÞ της ΝεοελληνικÞς, τον γλωσσικü πλοýτο της και τις θαυμαστÝς εκφραστικÝς δυνατüτητÝς της. Το πλÞθος των νεολογισμþν και των νÝων σημασιþν που περιÝχονται δεßχνει τη δημιουργικÞ δýναμη των ΕλλÞνων στη γλþσσα και διαψεýδει üσους θρηνοýν για τη φθορÜ της» υπογρÜμμισε ο γενικüς γραμματÝας της Ακαδημßας, Βασßλειος ΠετρÜκος.
ΠαρÜ το μεγÜλο κüστος δημιουργßας του (κüστισε περßπου Ýνα εκατομμýριο ευρþ, απü τα οποßα τα 760.000 ευρþ διατÝθηκαν απü το υπουργεßο Οικονομικþν), το λεξικü θα διατßθεται στην τιμÞ των 48 ευρþ, ενþ απü το βιβλιοπωλεßο της Ακαδημßας θα πωλεßται σε εκπαιδευτικοýς üλων των βαθμßδων και φοιτητÝς στην ειδικÞ τιμÞ των 35 ευρþ. Τα Ýσοδα απü τη διÜθεσÞ του θα δοθοýν για Ýρευνες νÝων Üνεργων επιστημüνων.
|