Το σπßτι που γεννÞθηκε ο ΠοιητÞς ΚωστÞς ΠαλαμÜς, το οποßο βρßσκεται στη οδü Κορßνθου πουλÞθηκε.
ΑγοραστÞς εßναι Ýνας 75χρονος απü την ΠÜτρα που δραστηριοποιεßται επαγγελματικÜ στις ΗνωμÝνες Πολιτεßες.
Στο συμβüλαιο περιγρÜφεται πως το σπßτι θα μετατραπεß σε Μουσεßο Ολυμπισμοý, Τεχνþν και ΓραμμÜτων και πως παραχωρεßται στον Σýλλογο Πατρινþν Καλλιτεχνþν.
Πριν ξεκινÞσουν οι εργασßες θα γßνει αναπαλαßωση και ανακαßνιση των εξωτερικþν και εσωτερικþν χþρων του κτιρßου υπü την εποπτεßα του Υπουργεßου Πολιτισμοý.
Σε ανακοßνωσÞ του ο πρüεδρος του Συλλüγου Καλþν Τεχνþν ΠÜτρας «ΚωστÞς ΠαλαμÜς ΜαλλιÜς Θεüδωρος αναφÝρει:
"Σε μια ιδιαßτερα συγκινητικÞ και ελπιδοφüρα ατμüσφαιρα που επικρÜτησε στο γραφεßο της γνωστÞς και ευγενικÞς συμβολαιογρÜφου κ. ΕλÝνης ΛαλαγιÜννη Σαλονικßδη, παρουσßα της εκπροσþπου των πωλητþν κ.Βασιλοποýλου Μαρßνας, του γνωστοý δικηγüρου κ. Βγενüπουλου Αλκαßου, νομικü εκπρüσωπο του ΑγοραστÞ, του ακÜματου ΠαλαμιστÞ κτηματομεσßτη Γκüτσινα Νικüλαου και του εκπροσþπου του ευγενÞ ευπατρßδη, συμπολßτη μας κ. Στεφανüπουλου, καθηγητÞ κ. ΜαλλιÜ Θεüδωρου, κατατÝθηκαν οι ιστορικÝς υπογραφÝς οι οποßες σηματοδοτοýν την αναγÝννηση της ψυχÞς και της καρδιÜς του μεγÜλου μας Εθνικοý ποιητÞ ΚωστÞ ΠαλαμÜ μÝσα στο σπßτι που τüσο πολý αγÜπησε.
Ο λαüς της ΠÜτρας και ο πιο απüμακρος επισκÝπτης, θα αναβιþσει μÝσα απü το Μουσεßο Ολυμπισμοý, ΓραμμÜτων και Τεχνþν το ιερü δþρο που χÜρισε ο ποιητÞς στην ανθρωπüτητα, τον διαχρονικü, προφητικü και οικουμενικü Ολυμπιακü ¾μνο μια ανεκτßμητη κληρονομιÜ, μια αστÞρευτη πηγÞ ψυχικÞς και σωματικÞς τελειüτητας, που υμνεß τον Ολυμπισμü και τους Ολυμπιακοýς Αγþνες.
ΜÝσα απü τους στßχους του ποιητÞ αναβιþνουν οι αρχÝς και αξßες για παγκüσμια ειρÞνη, ελευθερßα, δημοκρατικÞ ισüτητα, ηθικÞ καταξßωση, πανανθρþπινη συναδÝλφωση, ευγενÞς Üμιλλα και βαθειÜ πßστη στην ανθρþπινη αξßα.
Η ανÜδειξη του Αρχαßου Πνεýματος του ΑθÜνατου, απü τα βÜθη του Αρχαßου Ελληνικοý Πολιτισμοý, που επικαλÝσθηκε ο ποιητÞς διαμορφþνει την ιστορικÞ συνÝχεια απü το Ομηρικü απüφθεγμα. «ΑιÝν αριστεýειν και υπεßροχον Ýμμεναι Üλλων» το Πλατωνικü «το καλüν κ’αγαθüν» μÝχρι την σýγχρονη εποχÞ του ΠαλαμÜ με την δημιουργßα του «σιδερÝνιου κ’ Üξιου κορμιοý» δηλαδÞ, τον υγιÞ, ρωμαλÝο και ευγενικü, καλü πολßτη, που με το «αμÜραντο στεφÜνωσε κλωνÜρι» για τον νικητÞ, εμπνÝει το « ευ αγωνßζεσθε» την «ευγενÞ Üμιλλα» και την αρετÞ της ανιδιοτÝλειας.
ΙδανικÜ που ονειρεýτηκε να αναβιþσει στους σýγχρονους Ολυμπιακοýς αγþνες ο μεγÜλος παιδαγωγüς Pierre de Coubertin μαζß με τον Πρüεδρο της Διεθνοýς ΟλυμπιακÞς ΕπιτροπÞς ΔημÞτριο ΒικÝλα üταν ανÝθεσαν στον νεαρü τüτε ποιητÞ ΚωστÞ ΠαλαμÜ να στιχουργÞσει τον Ολυμπιακü ¾μνο.
Ο κüσμος μÝσα απü το Μουσεßο θα γνωρßσει επßσης τον Üνθρωπο και ποιητÞ ΚωστÞ ΠαλαμÜ.
¸να μεγÜλο ευχαριστþ απü üλους εμÜς, στον συμπολßτη ευεργÝτη μας κ. Στεφανüπουλο ΑθανÜσιο και την αξιοπρεπÞ οικογενειÜ του που θα συνεχßσουν με μεγÜλη φροντßδα και αγÜπη να ολοκληρþσουν το üνειρο που απü τα μαθητικÜ του χρüνια γινüταν βßωμα, την ανÜδειξη της οικßας του ΚωστÞ ΠαλαμÜ σε Μουσεßο Πολιτισμοý, Ολυμπισμοý ΓραμμÜτων και Τεχνþν «ΚωστÞς ΠαλαμÜς»
Απü εμÜς, Ýνα ακüμη ιστορικü κÜλεσμα σε κÜθε πολßτη της ΠÜτρας, στους λÜτρες του ΠατριÜρχη των γραμμÜτων του ΚωστÞ ΠαλαμÜ, να προστρÝξουν και να ανταποκριθοýν στο κÜλεσμα αυτü, ο καθÝνας απü το δικü μετερßζι, þστε το üνειρο üλων μας να γßνει πραγματικüτητα. Τþρα Ýχουμε τα θεμÝλια. ¶ς θρονιÜσουμε και τα υπüλοιπα αγκωνÜρια."
|