H προοπτικÞ ßδρυσης ιδιωτικþν πανεπιστημßων και η αναγνþριση των πτυχßων των κολεγßων απü την κυβÝρνηση διαμορφþνουν Ýνα νÝο δυσοßωνο τοπßο στην Παιδεßα, το οποßο μας επαναφÝρει δεκαετßες πßσω, στην εποχÞ της Ψωροκþσταινας, τüτε που σποýδαζαν μüνο τα παιδιÜ των πλοýσιων οικογενειþν. Δεν πρÝπει να αφÞσουμε αυτüν τον εφιÜλτη να γßνει πραγματικüτητα....».
Οι παραπÜνω δηλþσεις ανÞκουν στον καθηγητÞ ΓιÜννη Μυλüπουλο, πρýτανη του ΑΠΘ μÝχρι το τÝλος Αυγοýστου και Ýγιναν τον περασμÝνο ΜÜιο, κατÜ τη συνÜντηση που εßχε στην πρυτανεßα στη Θεσσαλονßκη με τον πρþην υφυπουργü και πρþην πρýτανη του Πανεπιστημßου ΠελοποννÞσου Θεüδωρο Παπαθεοδþρου. Ο τελευταßος Þταν τüτε υποψÞφιος ευρωβουλευτÞς της ΔΗΜΑΡ και ο Γ. Μυλüπουλος παρ' ολßγον υποψÞφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτü γιατß ενþ υπÞρξε στις προτÜσεις του προÝδρου του κüμματος ΑλÝξη Τσßπρα, δεν πÝρασε τελικÜ στην ψηφοφορßα των μελþν της Κ.Ε.
Ο Γ. Μυλüπουλος, που μüλις πριν απü λßγους μÞνες περιÝγραφε ως «εφιÜλτη» την προοπτικÞ ßδρυσης ιδιωτικþν πανεπιστημßων στη χþρα μας, δεν εßχε πρüβλημα να εργαστεß απü την αρχÞ της φετινÞς εκπαιδευτικÞς χρονιÜς ως επισκÝπτης καθηγητÞς σε Ýνα ιδιωτικü πανεπιστÞμιο της Κýπρου, το Ευρωπαúκü ΠανεπιστÞμιο της Λευκωσßας, üπου τα δßδακτρα των φοιτητþν κυμαßνονται απü 6.500 Ýως 8.500 ευρþ τον χρüνο. Το τελευταßο μÜλιστα πρüβαλε με τυμπανοκρουσßες το γεγονüς üτι ο πρþην πρýτανης του ΑΠΘ θα εργÜζεται ως επισκÝπτης καθηγητÞς σ’ αυτü μαζß με Üλλους δýο επßσης γνωστοýς Ελλαδßτες πανεπιστημιακοýς.
Η ανακοßνωση
«Το Ευρωπαúκü ΠανεπιστÞμιο ενισχýεται στο ακαδημαúκü του προσωπικü καθþς τρεις πρþην πρυτÜνεις κορυφαßων ελληνικþν πανεπιστημßων θα εργÜζονται ως επισκÝπτες καθηγητÝς. Πρüκειται για τους καθηγητÞ ΓιÜννη Μυλüπουλο, πρþην πρýτανη του ΑριστοτÝλειου Πανεπιστημßου της Θεσσαλονßκης, καθηγητÞ ΠÜρη ΤσÜρτα, πρþην πρýτανη του Πανεπιστημßου Αιγαßου (σ.σ.: μÝχρι τα τÝλη Αυγοýστου) και καθηγητÞ Θüδωρο Παπαθεοδþρου, πρþην πρýτανη Πανεπιστημßου ΠελοποννÞσου και πρþην υφυπουργü Παιδεßας της ΕλλÜδας» ανÝφερε σε ανακοßνωσÞ του.
Να σημειþσουμε üτι οι δýο τελευταßοι εßναι στελÝχη της ΔΗΜΑΡ και Þταν υποψÞφιοι ευρωβουλευτÝς της, ενþ συμμετεßχαν ως πρυτÜνεις και στις συνüδους των πρυτÜνεων που τÜσσονταν κατÜ της προοπτικÞς της ιδιωτικÞς εκπαßδευσης στα ΑΕΙ.
Στην Κýπρο απü το ακαδημαúκü Ýτος 2007-2008, üπως αναφÝρεται και στη σχετικÞ σελßδα της Δημüσιας Υπηρεσßας Απασχüλησης της Κýπρου, τρßα κολÝγια μετατρÜπηκαν σε ΙδιωτικÜ ΠανεπιστÞμια μÝσα απü μια διαδικασßα αξιολüγησης. ΑνÜμεσÜ τους και το Ευρωπαúκü ΠανεπιστÞμιο στη Λευκωσßα.
«Τα πανεπιστÞμια εßναι κερδοσκοπικοý χαρακτÞρα με δßδακτρα που κυμαßνονται απü 3.830 ως 9.360 ευρþ τον χρüνο», αναφÝρεται στην ßδια σελßδα. ΣÞμερα τα ιδιωτικÜ πανεπιστÞμια στην Κýπρο και για Ýναν πληθυσμü των Ελληνοκυπρßων που ανÝρχεται σε 572.000 (απογραφÞ του 2011) εßναι συνολικÜ πÝντε, απü τα οποßα τα τρßα Ýχουν κανονικÞ Üδεια λειτουργßας και τα δýο προσωρινÞ.
Τα ελληνικÜ πανεπιστÞμια και οι καθηγητÝς των ΑΕΙ Ýδειχναν τα προηγοýμενα χρüνια να κρατοýν επιφυλακτικÞ στÜση απÝναντι στα ιδιωτικÜ πανεπιστÞμια της Κýπρου, λüγω ßσως και της αρνητικÞς αντιμετþπισης που υπÜρχει στα θεσμικÜ üργανα των ελληνικþν ΑΕΙ για το θÝμα των ιδιωτικþν πανεπιστημßων.
ΥπÞρχε üμως και νομικü πρüβλημα, αφοý ο σχετικüς νüμος (ν. 4009/2011) που διÝπει την υπηρεσιακÞ κατÜσταση των μελþν ΔΕΠ πλÞρους απασχüλησης των δημüσιων πανεπιστημßων της χþρας απαγορεýει την παρÜλληλη απασχüληση σε κÜποια Üλλη ιδιωτικÞ οντüτητα.
¼μως φÝτος ιδιωτικÜ πανεπιστÞμια της Κýπρου ανακοßνωσαν με τυμπανοκρουσßες, ακüμη και με διαφημιστικÝς τους καμπÜνιες, τη συνεργασßα τους με γνωστοýς πανεπιστημιακοýς ελληνικþν ιδρυμÜτων.
¶νοιξαν τον δρüμο
Την αρχÞ Ýκανε το πανεπιστÞμιο ΝεÜπολις ΠÜφου, που ανακοßνωσε üτι καθÞκοντα κοσμÞτορα στη σχολÞ Νομικþν και Κοινωνικþν Επιστημþν του ιδιωτικοý πανεπιστημßου ανÝλαβε απü τη φετινÞ ακαδημαúκÞ χρονιÜ ο πρþην υπουργüς ΔιοικητικÞς Μεταρρýθμισης (συμμετεßχε ως στÝλεχος της ΔΗΜΑΡ), πρþην κοσμÞτορας της ΝομικÞς σχολÞς του ΑΠΘ και πλÝον ομüτιμος καθηγητÞς Αντþνης ΜανιτÜκης. Ακολοýθησε η προαναφερüμενη ανακοßνωση του Ευρωπαúκοý Πανεπιστημßου για τη συνεργασßα ως επισκεπτþν καθηγητþν των κ. Μυλüπουλου, ΤσÜρτα και Παπαθεοδþρου.
Το θÝμα Ýφερε πριν απü 10 μÝρες και στη ΒουλÞ, με επßκαιρη ερþτηση προς τον υπουργü Παιδεßας ΑνδρÝα ΛοβÝρδο, ο βουλευτÞς της ΔΗΜΑΡ και καθηγητÞς στο ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν ΓιÜννης Πανοýσης, θÝτοντας νομικü κþλυμα στην παρÜλληλη απασχüληση καθηγητþν των ελληνικþν ΑΕΙ στα ιδιωτικÜ πανεπιστÞμια της Κýπρου, δßνοντας παρÜλληλα και την πολιτικÞ διÜσταση του θÝματος: «Ολοι δηλþνουν üτι υποστηρßζουν τον δημüσιο χαρακτÞρα των ΑΕΙ, üμως διολισθαßνουν προς τον ιδιωτικü», εßπε με νüημα στη ΒουλÞ. ΚατÜ τη συζÞτηση που ακολοýθησε τÝθηκε θÝμα ερμηνεßας της συγκεκριμÝνης διÜταξης του νüμου.
«Η Ýννοια του ιδιωτικοý και του δημοσßου συνÞθως στην αλλοδαπÞ εßναι πιο δυσχερÞς απü το Üρθρο 16 του ΣυντÜγματος» υποστÞριξε ο υπουργüς Παιδεßας, λÝγοντας üτι επιτρÝπεται στα μÝλη ΔΕΠ να διδÜσκουν και σε νομικÜ πρüσωπα ιδιωτικοý δικαßου της αλλοδαπÞς, üπως εßναι τα ιδιωτικÜ πανεπιστÞμια του εξωτερικοý, υπü την προûπüθεση üμως üτι Ýχουν κÜθε φορÜ τη σχετικÞ Üδεια απü το πανεπιστÞμιü τους.
Απü την πλευρÜ του ο κ. Πανοýσης επÝμεινε üτι υπÜρχει ρητÞ διÜταξη που απαγορεýει την απασχüληση σε ιδιωτικÜ ΑΕΙ, καταλογßζοντας στον υπουργü üτι «δßνει την αßσθηση της συγκÜλυψης αυτþν των ανθρþπων που παραβιÜζουν τον νüμο». «Εδþ υπÜρχει μια διÜταξη. Την εφαρμüζεις Þ δεν την εφαρμüζεις», εßπε. Ο κ. ΛοβÝρδος, πÝραν του θÝματος της αδεßας που πρÝπει να υπÜρχει κÜθε φορÜ απü το οικεßο ΑΕΙ, εßπε üτι θα φÝρει το ζÞτημα και στη συνÜντηση που θα Ýχει με τις πρυτανικÝς αρχÝς.
Ηθικü ζÞτημα
ΑνεξαρτÞτως üμως της ýπαρξης του üποιου νομικοý κωλýματος, φαßνεται πως υπÜρχει πÜντα θÝμα ηθικÞς και πολιτικÞς τÜξης. «ΠρυτανικÝς αρχÝς που καταδικÜζουν την «προοπτικÞ ßδρυσης ιδιωτικþν πανεπιστημßων στην ΕλλÜδα», πþς μποροýν να δßνουν Üδειες σε μÝλη του δικοý τους ΔΕΠ να απασχολοýνται παρÜλληλα σε ιδιωτικÜ πανεπιστÞμια του εξωτερικοý;», αναρωτιοýνται πανεπιστημιακοß αλλÜ και πολιτικοß κýκλοι. Σημειþνουν επßσης üτι ο Γ. Μυλüπουλους, που λßγο Ýλειψε να εßναι υποψÞφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογÝς και φÝρεται ως πιθανüς υποψÞφιος στις προσεχεßς βουλευτικÝς εκλογÝς, εßχε υπογρÜψει την 1η Ιουλßου του 2013 ως πρýτανης του ΑΠΘ ακüμη και προγραμματικÞ συμφωνßα συνεργασßας «σε εκπαιδευτικü, επιστημονικü ερευνητικü επßπεδο» με το ιδιωτικü Ευρωπαúκü ΠανεπιστÞμιο της Κýπρου, με τον τüτε αντιπρýτανη και σημερινü του πρýτανη Κþστα Γουλιανü.
Το ßδιο εßχε κÜνει στις 4 Δεκεμβρßου 2013 και ο τüτε πρýτανης του Πανεπιστημßου Αιγαßου ΠÜρις ΤσÜρτας. Η πρþτη υπεγρÜφη στη Θεσσαλονßκη και η δεýτερη στη Λευκωσßα.
Σημειþνουν επßσης üτι οι δýο πρþην πρυτÜνεις εßναι αυτοß που Ýσπευσαν απü τους πρþτους να εργαστοýν ως επισκÝπτες καθηγητÝς στο συγκεκριμÝνο ιδιωτικü πανεπιστÞμιο.
ΚαλÜ και συμφÝροντα
Τα Þξεις αφÞξεις και η Üδεια
Στο παρελθüν, üταν ακüμη ανÞκε πολιτικÜ στον χþρο του ΠΑΣΟΚ -υπÞρξε και υποψÞφιος βουλευτÞς του- ο Γ. Μυλüπουλος εμφανιζüταν να μην εßναι τüσο αφοριστικüς και να μην αποκλεßει τη λειτουργßα ιδιωτικþν ΑΕΙ. ¼μως, απü τüτε που πÝρασε στο στρατüπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανßζεται να υιοθετεß δημüσια τη μη αναθεþρηση του Üρθρου 16 του ΣυντÜγματος που üπως εßναι γνωστü προβλÝπει üτι «η ανþτατη εκπαßδευση παρÝχεται αποκλειστικÜ απü ιδρýματα που αποτελοýν νομικÜ πρüσωπα δημοσßου δικαßου».
«Ο πρωθυπουργüς ζητÜει αναθεþρηση του Üρθρου 16 του ΣυντÜγματος και αναγνωρßζονται πλÞρως τα πτυχßα των κολεγßων... Εßναι προφανÝς üτι απαξιþνεται η δημüσια εκπαßδευση, για να υποδειχθεß συνÝχεια ως λýση η ιδιωτικÞ», δÞλωνε μÜλιστα ο κ. Μυλüπουλος τον περασμÝνο ΜÜιο ως προεδρεýων της Συνüδου των ΠρυτÜνεων των ΑΕΙ. Αυτü πÜντως που δεν μπορÝσαμε να διευκρινßσουμε εßναι αν ζÞτησε και πÞρε Üδεια απü το ΑΠΘ, üπου εßναι καθηγητÞς ΥδραυλικÞς και ΤεχνικÞς ΠεριβÜλλοντος στο τμÞμα Πολιτικþν Μηχανικþν, προκειμÝνου να απασχοληθεß στο ιδιωτικü πανεπιστÞμιο της Κýπρου και αν την Üδεια την Ýδωσε ο... ßδιος στον εαυτü του, ενþ Þταν πρýτανης.
ΠÜντως απü την πρυτανεßα μÜς ενημÝρωσαν üτι ο πρþην πρýτανης «Ýχει πÜρει ετÞσια εκπαιδευτικÞ Üδεια». |