Ðþò èá ìåéþóù ÷ïëçóôåñüëç ôñéãëõêåñßäéá;

Βασßλης Φουρτοýνης

ΠαρασκευÞ 24 Ïêôùâñßïõ 2014

http://www.boro.gr/thumbnail?filepath=/contentfiles/photos/ygeia/kardiologia/xoli.jpg&width=640&height=430Η ΕυρωπαúκÞ ΚαρδιολογικÞ Εταιρεßα και η ΕυρωπαúκÞ Εταιρεßα ΑθηροσκλÞρωσης, ανασκοπþντας τα πιο πρüσφατα επιστημονικÜ δεδομÝνα, ανανÝωσαν πολý πρüσφατα τις διατροφικÝς οδηγßες για τη διαχεßριση των δυσλιπιδαιμιþν.
Το μÞνυμα κλειδß που προκýπτει και πρÝπει να γßνει κατανοητü σε üλους εßναι πως οι διατροφικοß παρÜγοντες μποροýν να επηρεÜσουν ευεργετικÜ αρκετοýς τροποποιÞσιμους παρÜγοντες καρδιαγγειακοý κινδýνου üπως εßναι η «κακÞ» χοληστερßνη, η ολικÞ χοληστερßνη και τα τριγλυκερßδια. Σε αυτü μπορεß να συμβÜλλει επßσης η απþλεια σωματικοý βÜρους και η μεßωση της κοιλιακÞς συγκÝντρωσης λßπους  μÝσω μιας υγιοýς και ισορροπημÝνης διατροφÞς.
Το γενικüτερο πλαßσιο των οδηγιþν ενθαρρýνει την κατανÜλωση ποικιλßας τροφþν με βÜση τις προσωπικÝς επιλογÝς αλλÜ και πολιτισμικοýς Þ γεωγραφικοýς παρÜγοντες. ΑνεξαρτÞτως κριτηρßου πÜντως οι διατροφικÝς επιλογÝς προÝχει να εßναι υγιεßς και να διασφαλßζουν τÝτοια ενεργειακÞ πρüσληψη þστε να επιτυγχÜνεται η αποφυγÞ του υπÝρβαρου και της παχυσαρκßας. Συνßσταται επßσης η κατανÜλωση δημητριακþν ολικÞς Üλεσης, λαχανικþν, οσπρßων, ξηρþν καρπþν, φροýτων και ψαριþν (ειδικüτερα λιπαρþν). Η πρüσληψη αλατιοý εßναι καλü να περιορßζεται στα 5 γρ./ημÝρα τη στιγμÞ που Ýνας μÝσος ΚαυκÜσιος καταναλþνει περßπου 10-11 γρ./ημερα. Ο περιορισμüς αυτüς μπορεß να επιτευχθεß με την αποφυγÞ του αλατιοý κατÜ τη διαδικασßα του μαγειρÝματος, κατÜ τη διαδικασßα του γεýματος στο τραπÝζι, με την αποφυγÞ των «παστþν» και γενικüτερα των αλατισμÝνων τροφßμων (π.χ. αλμυρü ψωμß, αλατισμÝνοι ξηροß καρποß Þ αλατισμÝνα τυριÜ Þ αλμυρÝς ελιÝς). Προτεßνεται επßσης η αποφυγÞ των επεξεργασμÝνων τροφßμων (π.χ. αλλαντικÜ) καθþς πολλÝς φορÝς σε αυτÜ το αλÜτι χρησιμοποιεßται ως συντηρητικü. Η κατανÜλωση αλκοüλ θα πρÝπει να εßναι περιορισμÝνη, ενþ στα Üτομα με αυξημÝνα τριγλυκερßδια συνßσταται η αποχÞ απü αυτü. Επßσης συνßσταται η αποφυγÞ της κατανÜλωσης αναψυκτικþν Þ τροφßμων με πριστιθÝμενα σÜκχαρα. ΤÝλος δεν πρÝπει να λησμονεßται η φυσικÞ δραστηριüτητα για την οποßα οι οδηγßες συνιστοýν τουλÜχιστον 30 λεπτÜ ημερησßως.
Το πνεýμα των οδηγιþν μεßωσης της ολικÞς χοληστερßνης και της «κακÞς» χοληστερßνης ενθαρρýνει τον ασθενÞ να προτιμÜ συγκεκριμÝνες επιλογÝς Ýναντι Üλλων τις οποßες θα πρÝπει να επιλÝγει με μÝτρια συχνüτητα ενþ υπÜρχουν και επιλογÝς που θα να προτιμþνται περιστασιακÜ και σε περιορισμÝνες ποσüτητες. Οι τριþν ειδþν επιλογÝς χωρßζονται στις διÜφορες κατηγορßες τροφßμων þστε το μÞνυμα προς τους ασθενεßς να εßναι πιο εýληπτο. Οι κατηγορßες αυτÝς περιλαμβÜνουν τα δημητριακÜ, τα φροýτα, τα λαχανικÜ, τα üσπρια, τα γλυκÜ και τις γλυκαντικÝς ουσßες, το κρÝας και τα ψÜρια, τα γαλακτοκομικÜ προúüντα και τα αβγÜ, τα μαγειρικÜ λßπη και τις συνοδευτικÝς σÜλτσες (dressings), τους σπüρους και τους ξηροýς καρποýς και τÝλος τις διαδικασßες μαγειρÝματος.
Αναλυτικüτερα, στην κατηγορßα των δημητριακþν να προτιμþνται τα ολικÞς Üλεσης, ενþ το «Üσπρο» ψωμß, το «Üσπρο» ρýζι και τα μακαρüνια, τα επεξεργασμÝνα δημητριακÜ πρωινοý και τα μπισκüτα πρÝπει να καταναλþνονται με μÝτρο . Τα προúüντα σφολιÜτας, τα κρουασÜν, οι πßτες απü σφολιÜτα και λßπη αμφιβüλου ποιüτητας να καταναλþνονται περιστασιακÜ και σε περιορισμÝνες ποσüτητες.
Στην κατηγορßα των λαχανικþν να προτιμþνται τα ωμÜ και τα μαγειρεμÝνα λαχανικÜ ενþ αυτÜ που Ýχουν μαγειρευτεß με κρÜμα γÜλακτος Þ βοýτυρο να καταναλþνονται περιστασιακÜ και σε περιορισμÝνες ποσüτητες.
Στην κατηγορßα των οσπρßων να προτιμþνται üλα και δεν υπÜρχει περιορισμüς για μÝτρια κατανÜλωση Þ για σπÜνιες επιλογÝς και σε ορισμÝνες ποσüτητες.
Στην κατηγορßα των φροýτων να προτιμþνται τα φρÝσκα Þ κατεψυγμÝνα, ενþ τα αποξηραμÝνα φροýτα, οι μαρμελÜδες, τα ζελÝ, τα κονσερβοποιημÝνα φροýτα, τα σορμπÝ και οι γρανßτες να καταναλþνονται με μÝτρο.
Στην κατηγορßα των γλυκþν και των γλυκαντικþν ουσιþν να προτιμþνται οι μη θερμιδογüνες γλυκαντικÝς ουσßες, ενþ το οι σοκολÜτες, τα γλυκÜ, το μÝλι, η ζÜχαρη, η φρουκτüζη και η γλυκüζη να προτιμþνται με μÝτρο. ΠεριστασιακÜ και σε περιορισμÝνες ποσüτητες να καταναλþνονται τα παγωτÜ και τα κÝικς.
Στην κατηγορßα του κρÝατος και των ψαριþν να προτιμþνται τα πουλερικÜ χωρßς την πÝτσα, τα Üπαχα ψÜρια αλλÜ και τα λιπαρÜ ψÜρια. Τα θαλασινÜ και τα οστρακüδερμα να καταναλþνται με μÝτρο. ΜÝτρια κατανÜλωση επßσης συστÞνεται για τα Üπαχα μÝρη του αρνιοý, του μοσχαριοý, του βοδινοý και του χοιρινοý κρÝατος, ενþ το σαλÜμι, τα λουκÜνικα, το μπÝικον, τα χοτ ντογκ, τα παúδÜκια και τα εντüσθια συστÞνεται να καταναλþνονται περιστασιακÜ και σε περιορισμÝνες ποσüτητες.
Στην κατηγορßα των γαλακτοκομικþν προúüντων και των αβγþν οι οδηγßες παροτρýνουν να προτιμþνται το εντελþς Üπαχο γÜλα και γιαοýρτι και το ασπρÜδι των αβγþν. Σε μÝτρια κατανÜλωση βρßσκονται τα γÜλα και τα τυριÜ χαμηλþν λιπαρþν, ενþ τα πλÞρη γÜλατα και γιαοýρτια, τα πλÞρη και τα κßτρινα τυριÜ συστÞνεται να καταναλþνονται περιστασιακÜ και σε περιορισμÝνες ποσüτητες.
Στην κατηγορßα των μαγειρικþν ελαßων και των συνοδευτικþν σαλτσþν καλü εßναι να προτιμþνται το ξýδι, η μουστÜρδα και η σÜλτσα κÝτσαπ, ενþ τα φυτικÜ λßπη, οι μαλακÝς μαργαρßνες, η μαγιονÝζα και οι συνοδευτικÝς σÜλτσες των σαλατþν (salad dressings) πρÝπει να επιλÝγονται με μÝτρο. Το βοýτυρο, οι σκληρÝς μαργαρßνες, τα τρανς λιπαρÜ και τα Ýλαια που τα περιÝχουν, το καρυδÝλαιο, το λαρδß, το λßπος απü μπÝικον και οι συνοδευτικÝς σÜλτσες σαλατþν που παρασκευÜζονται με κρüκους αβγþν θα πρÝπει να καταναλþνονται περιστασιακÜ και σε περιορισμÝνες ποσüτητες.
Στην κατηγορßα των ξηρþν καρπþν οι οδηγßες συνιστοýν να καταναλþνονται με μÝτρο, ενþ μüνο η καρýδα θα πρÝπει να προτιμÜται περιστασιακÜ και σε περιορισμÝνες ποσüτητες.
Στην κατηγορßα των διαδικασιþν μαγειρÝματος τα δεδομÝνα συνηγοροýν στο üτι πρÝπει να προτιμþνται οι διαδικασßες του ελαφροý ψησßματος, του βρασßματος και του μαγειρÝματος στον ατμü, ενþ το ελαφρü τηγÜνισμα και το Ýντονο ψÞσιμο θα πρÝπει να προτιμþνται με μÝτρο ως διαδικασßες μαγειρÝματος. Το κανονικü τηγÜνισμα θα πρÝπει να προτιμÜται περιστασιακÜ.
ΤÝλος, οι διατροφικÝς οδηγßες εξÝτασαν τα λειτουργικÜ τρüφιμα και τα συμπληρþματα διατροφÞς που υπÜρχουν διαθÝσιμα για τη βελτßωση του λιπιδαιμικοý προφßλ. Στην κατηγορßα των φυτοστερολþν ενδιαφÝρον παρουσιÜζει η παρατÞρηση πως οι μεσογειακοß λαοß καταναλþνουν κατÜ μÝσο üρο 500 mgr/ημÝρα ενþ για να επιτευχθεß η μεßωση της ολικÞς και της κακÞς χοληστερßνης κατÜ 7% - 10% σε ανθρþπους απαιτοýνται περßπου 2000 mgr/ημÝρα, δηλαδÞ η τετραπλÜσια ποσüτητα. ΦυσικÜ οι φυτοστερüλες δεν Ýχουν καμßα επßδραση στα τριγλυκερßδια και δεν υπÜρχουν δεδομÝνα που να δεßχνουν πως η μÝιωση της χοληστερßνης μÝσω των φυτοστερολþν προλαμβÜνει τα καρδιαγγειακÜ συμβÜματα. ΑναμÝνονται επßσης επιστημονικÜ δεδομÝνα που να εγγυþνται την μακροπρüθεσμη ασφÜλεια της καθημερινÞς χρÞσης των προúüντων που εßναι εμπλουτισμÝνα με φυτοστερüλες. Η κατανÜλωση σüγιας Ýχει μικρÞ επßδραση στη μεßωση της χοληστερßνης, περßπου 3% - 5%. Οι υδατοδιαλυτÝς φυτικÝς ßνες που προÝρχονται απü τις νιφÜδες της βρþμης, απü τη β-γλυκÜνη και το ψýλλιο φαßνεται να δρουν ευεργετικÜ στη μεßωση της ολικÞς και της «κακÞς» χοληστερßνης. Η συνιστþμενη ποσüτητα κατανÜλωσης των υδατοδιαλυτþν φυτικþν ινþν φτÜνει τα 5 – 15 γρ./ημÝρα. Η συμπληρωματικÞ χορÞγηση ιχθυελαßων σε δüση 2-3 γρ./ημÝρα φαßνεται πως μπορεß να μειþσει τα επßπεδα των τριγλυκεριδßων μÝχρι και 25% - 30%. Η κüκκινη μαγιÜ ανεπτυγμÝνη σε ρýζι, Ýνα αρχαßο κινÝζικο φÜρμακο για την καρδιÜ, περιÝχει τις μονακολßνες ως βιοενεργÝς ουσßες. Η κüκκινη μαγιÜ παρουσιÜζει Ýνα μηχανισμü δρÜσης παρüμοιο με αυτü των στατινþν που την κÜνει να μειþνει τα επßπεδα της ολικÞς και της κακÞς χοληστερßνης. Η μακροπρüθεσμη ασφαλÞς χρÞση αυτþν των προúüντων üμως ακüμη δεν Ýχει πλÞρως τεκμηριωθεß και συνßσταται η συμβουλÞ απü τον ειδικü για την πιθανÞ χρÞση τους.