Αποκαλυπτικüς ως προς το παρασκÞνιο της ελληνικÞς κρßσης εßναι ο ΧÝρμαν Βαν ΡομπÜι στο βιβλßο του «Η Ευρþπη στη θýελλα», που αποτελεß Ýναν προσωπικü απολογισμü της περιüδου της πενταετοýς θητεßας του στη θÝση του προÝδρου του Ευρωπαúκοý Συμβουλßου.
¼πως γρÜφει ο ΒÝλγος πολιτικüς στο προοßμιο, δεν πρüκειται για απομνημονεýματα, αλλÜ για Ýνα «σýνολο εμπειριþν – το σιτÜρι που μÝνει üταν βγαßνει η Þρα - για μια λογοδοσßα». Εßναι μια ανασκüπηση του πρüσφατου παρελθüντος στις δýσκολες μÝρες της χρηματοπιστωτικÞς αναταραχÞς που κλüνισε την Ευρþπη. Η οποßα- üπως προειδοποιεß - «βρßσκεται σε πιο γαλÞνια νερÜ, αν και ßσως να εßναι απλþς για τη γαλÞνη πριν απü τη νÝα θýελλα που θα Ýρθει κÜποια στιγμÞ, αφοý στην πολιτικÞ δεν κρατÜμε ποτÝ απολýτως τη μοßρα μας στα χÝρια μας».
Με τßτλο «Το σοκ», ο απερχüμενος πρüεδρος ξεκινÜει την αφÞγησÞ του αναφερüμενος στην ΕλλÜδα. ¹ταν ΠÝμπτη 11 Φεβρουαρßου 2010. Η πρþτη του Σýνοδο ΚορυφÞς με την ιδιüτητα του προÝδρου: «Η ΕλλÜδα βρισκüταν στα πρüθυρα χρεοκοπßας. ΜετÜ απü εντυπωσιακÝς αποκαλýψεις για ψευδÞ στατιστικÜ στοιχεßα κατÜ το παρελθüν, και με το επßσημο δημüσιο Ýλλειμμα της να φτÜνει τþρα σχεδüν το 15%, οι αγορÝς Ýχαναν την εμπιστοσýνη τους στην ικανüτητα της ελληνικÞς κυβÝρνησης να τιμÞσει τις υποχρεþσεις της». Και συνεχßζει:
«Δεν Þταν μüνο η ΕλλÜδα το πρüβλημα. ΚατÜ την διÜρκεια εκεßνης της Συνüδου οι υπüλοιποι 26 ηγÝτες συνειδητοποßησαν ξαφνικÜ üτι η χρηματοπιστωτικÞ αναταραχÞ για την ΕλλÜδα μποροýσε να επεκταθεß στην Ευρωζþνη και στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση συνολικÜ. ΑυτÞ η διαπßστωση , üτι βρισκüμαστε üλοι στην ßδια βÜρκα, διαμορφþνει Ýκτοτε την ευρωπαúκÞ πολιτικÞ, μÝχρι και σÞμερα. Το ευρþ Ýχει δÝσει μεταξý τους τις οικονομßες των χωρþν μας βαθýτερα απ’ ü,τι εßχε ποτÝ κανεßς προβλÝψει».
Ο ΠαπανδρÝου χρειαζüταν μια κßνηση εμπιστοσýνης
Υπογραμμßζοντας üτι οι ΣυνθÞκες απαγüρευαν ρητÜ στα κρÜτη-μÝλη να διασþζουν κρÜτη, αναδεικνýει την παρÝμβασÞ του προς τους ηγÝτες των κρατþν-μελþν þστε να πεισθοýν στη δημιουργßα μηχανισμοý στÞριξης: «Ο νÝος πρωθυπουργüς της ΕλλÜδας, Γιþργος ΠαπανδρÝου -που δεν Þταν υπεýθυνος για το χÜος- μου εßχε Þδη ξεκαθαρßσει την προηγοýμενη μÝρα απü τηλεφþνου üτι χρειαζüταν μια κßνηση εμπιστοσýνης για να καθησυχÜσει τις χρηματοπιστωτικÝς αγορÝς».
Ο Βαν ΡομπÜι εξιστορεß üτι με το επιτελεßο του ετοßμασε Ýνα προσεκτικÜ διατυπωμÝνο προσχÝδιο διακÞρυξης που, χωρßς να λÝει ανοιχτÜ üτι οι Üλλες χþρες της ¸νωσης θα δÜνειζαν Üλλα χρÞματα στην ΕλλÜδα, ξεκαθÜριζε πως, αν μια ελληνικÞ χρεοκοπßα απειλοýσε την σταθερüτητα της Ευρωζþνης, τα κρÜτη-μÝλη θα αναλÜμβαναν δρÜση. Στο ßδιο κεßμενο μπÞκε και μια υποθετικÞ Ýκφραση üτι σε Ýνα ενδεχüμενο δρÜσης η ΕλλÜδα θα αναλÜμβανε την ευθýνη να βÜλει τα δημοσιονομικÜ της σε τÜξη. ΑυτÞ η Ýντεχνη φρασεολογßα επÝτρεψε σε üλα τα μÝρη να υπογρÜψουν.
Συνεχßζοντας την αφÞγηση περιγρÜφει τις Συνüδους ΚορυφÞς στις οποßες η καγκελÜριος της Γερμανßας ΜÝρκελ Ýπρεπε να συνδυÜσει το ελληνικü πρüγραμμα διÜσωσης με την παρÜκαμψη του γερμανικοý συνταγματικοý δικαστηρßου που απαγüρευε τη διÜσωση ξÝνου κρÜτους με λεφτÜ των φορολογοýμενων Γερμανþν. ΤελικÜ, το δικαστÞριο βρÞκε «συνταγματικÜ ανεκτü» το σχÝδιο διÜσωσης, καθþς η σωτηρßα του ευρþ αποσκοποýσε στην αποτροπÞ διÜχυσης της κρßσης σε üλη την Ευρωζþνη.
ΕλλιπÞς εποπτεßα του τραπεζικοý τομÝα
ΚÜνοντας αναδρομÞ στην δεκαετßα πριν την πτþση της αμερικανικÞς ΛÞμαν ΜπρÜδερς σχολιÜζει «την Üλλη üψη του νομßσματος», που Þταν η συσσþρευση υπÝρογκου χρÝους, στηλιτεýοντας üχι μüνο τους δανειζüμενους αλλÜ και τους δανειστÝς: «¸να τμÞμα του χρηματοπιστωτικοý τομÝα ανÜ την Ευρþπη σßγουρα Ýπαιξε διφοροýμενο ρüλο, δανεßζοντας απερßσκεπτα και αγνοþντας τους κινδýνους, ενþ η γενικÞ εποπτεßα του τραπεζικοý τομÝα Þταν ελλιπÞς». Ο συνÞθως συγκρατημÝνος- και λüγω αξιþματος- ανþτατος θεσμικüς παρÜγοντας της ¸νωσης δεν διστÜζει να κρßνει και το ρüλο του ευρþ στην Ýλευση της κρßσης σημειþνοντας : «Η δημιουργßα του Þταν επωφελÞς απü πολλÝς απüψεις. Για παρÜδειγμα, η νομισματικÞ σταθερüτητα σε üλη την Þπειρο και ο σταθερüς, χαμηλüς πληθωρισμüς, Þταν πρÜγματα ευπρüσδεκτα. Απü την Üλλη, τα πλεονεκτÞματα αυτÜ Ýκαναν επßσης ευκολüτερη τη διολßσθηση σε κακÝς συνÞθειες. Το χρÞμα Þταν φτηνü στα χρüνια της Üνθησης. Οι διαφορÝς στα επιτüκια (σπρεντς) απü χþρα σε χþρα Þταν τüσο μικρÝς þστε για κÜποιες χþρες τουλÜχιστον η ουσιαστικÞ απþλεια της ανταγωνιστικüτητÜς τους παρÝμενε σχεδüν αüρατη. Αüρατη ακüμα και για τους οßκους αξιολüγησης! Απü αυτÞν την Üποψη, το ευρþ Ýδρασε σαν υπνωτικü και κανεßς δεν Þταν Ýτοιμος για το απüτομο ξýπνημα που ακολοýθησε».
|