ΚατÜ την κατασκευÞ του αυτοκινητüδρομου «Ιüνια Οδüς» στην Αιτωλοακαρνανßα και μÜλιστα κοντÜ στην πüλη του Μεσολογγßου, Ýφερε στο φως, με ευθýνη της ΛΣΤ’ Εφορεßας Προúστορικþν και Κλασικþν ΑρχαιοτÞτων της οποßας ηγεßται η κ. Ολυμπßα ΒικÜτου, εκτεταμÝνο τμÞμα της υστεροκλασικÞς-ελληνιστικÞς πüλης Αλßκυρνα. Η πüλη Þταν γνωστÞ απü τις αρχαßες πηγÝς (το ΣτρÜβωνα και τον Πλßνιο) και με βÜση αυτÝς τοποθετεßται μεταξý των δýο μεγÜλων αιτωλικþν πüλεων Καλυδþνας και Πλευρþνας κοντÜ στον οικισμü του Αγ. ΘωμÜ Μεσολογγßου και πιο συγκεκριμÝνα στον λüφο «Χßλια σπßτια».
Για το θÝμα αυτü εμεßς Ýχουμε ασχοληθεß δυο φορÝς στο παρελθüν και πιο συγκεκριμÝνα:
1. Σε Üρθρο μας με τßτλο: «ΙερÜ και νεκροπüλεις στην περιοχÞ της αρχαßας Αλßκυρνας» με ημερομηνßα 21 Σεπτεμβρßου 2014 και
2. σε Üλλο Üρθρο μας με τßτλο «Σýσκεψη στην ΑθÞνα για την αρχαßα Αλßκυρνα» και με ημερομηνßα 26 Σεπτεμβρßου 2014
Ο χþρος των σημερινþν ανασκαφþν
Στη βορειüτερη κορυφÞ του λüφου διατηροýνται τα ερεßπια μικροý οχυρωματικοý περιβüλου που περικλεßει την ακρüπολη, Ýκτασης περßπου 20 στρεμμÜτων. ΟικοδομικÜ κατÜλοιπα της πüλης, ωστüσο, δεν εßχαν βρεθεß μÝχρι σÞμερα.
Ο Üξονας της Ιüνιας Οδοý διÝρχεται απü τον πυρÞνα της αρχαßας πüλης σε μÞκος περßπου 400 μ. και η ανασκαφÞ εκτεßνεται σε συνολικÞ Ýκταση 20 στρεμμÜτων. Η ÝρευνÜ της ξεκßνησε το 2011 και βαßνει προς ολοκλÞρωση, Ýχοντας φÝρει στο φως τμÞμα του εμπορικοý της κÝντρου και του οικιστικοý της ιστοý. Η πüλη φαßνεται πως Þταν εξαρχÞς οργανωμÝνη σýμφωνα με πολεοδομικü σχÝδιο, καθþς Ýχουν Ýρθει στο φως τÝσσερις δρüμοι πλÜτους 4,5 μ. που με κατεýθυνση Β/Ν τη διασχßζουν ανÜ 32 μ. Μια πλατýτερη οδüς, πλÜτους 5,20 μ., φαßνεται πþς Þταν η κεντρικÞ οδüς που διÝσχιζε την πüλη με κατεýθυνση απü Α/Δ. Οι δρüμοι ορßζονται απü αναλημματικοýς τοßχους πÜχους 0,60-0,80μ., κατασκευασμÝνους απü αργüλιθους απü ντüπιο αμμολιθικü πÝτρωμα. ΜÝχρι στιγμÞς Ýχουν εντοπιστεß τμÞματα απü 10 συγκροτÞματα, στα περισσüτερα απü τα οποßα αναγνωρßζονται χþροι εμπορικþν και εργαστηριακþν δραστηριοτÞτων (αποθÞκες, εργαστÞρια, καταστÞματα).
Το δυτικü üριο της πüλης φαßνεται πως Þταν το φυσικü ανÜλημμα που οριοθετεß τη σημερινÞ κοßτη του υδατορÝματος του Αγ. Συμεþν, στην üχθη του οποßου ερευνÞθηκε αποθÝτης, πιθανüν ιεροý η θÝση του οποßου δεν Ýχει εντοπιστεß, που απÝδωσε μεγÜλες ποσüτητες ειδωλßων και κεραμικÞς. ΤÝλος, στη νοτιüτερη κορυφÞ του λüφου, üπου βρßσκεται η ελληνιστικÞ ακρüπολη, εντοπßστηκε εγκατÜσταση πρωτογεωμετρικþν χρüνων.
|