Περßπου 600.000 Üνθρωποι στην Ευρþπη εßναι απÜτριδες και οι ευρωπαúκÝς χþρες οφεßλουν να δþσουν τÝλος στα δεινÜ που υφßστανται παρÝχοντÜς τους ανÜλογη προστασßα με εκεßνη των προσφýγων, ανακοßνωσαν σÞμερα ακτιβιστÝς εγκαινιÜζοντας μßα ημÝρα δρÜσης με στüχο την ενημÝρωση για την τýχη αυτþν των ανθρþπων, που αποκαλοýνται "νομικÜ φαντÜσματα" της Ευρþπης.
Οι απÜτριδες, δηλαδÞ οι Üνθρωποι οι οποßοι δεν φÝρουν την εθνικüτητα καμßας χþρας, δεν απολαμβÜνουν τα θεμελιþδη δικαιþματα και τα προνüμια τα οποßα οι περισσüτεροι θεωροýν δεδομÝνα. Δεν μποροýν να εργαστοýν, να Ýχουν πρüσβαση στις υπηρεσßες υγεßας, να παντρευτοýν. ΣυχνÜ καταλÞγουν απüκληροι, συλλαμβÜνονται Þ εßναι εξαιρετικÜ ευÜλωτοι στην εκμετÜλλευση, υπογρÜμμισε σÞμερα το ºδρυμα Τüμσον Ρüιτερς.
"Για μεγÜλο χρονικü διÜστημα, η Ευρþπη Ýχει επιτρÝψει σε ανθρþπους να υφßστανται ως 'νομικÜ φαντÜσματα', εκτεθειμÝνοι σε παραβιÜσεις ανθρωπßνων δικαιωμÜτων και χωρßς δυνατüτητα προσφυγÞς στη δικαιοσýνη. Εßναι πλÝον καιρüς να λυθεß αυτü το ζÞτημα δια παντüς", δÞλωσε ο Κρις Νας, ο διευθυντÞς του Ευρωπαúκοý Δικτýου για την ΑνιθαγÝνεια (European Network on Statelessness).
To ENS, το οποßο απαρτßζεται απü φιλανθρωπικÝς οργανþσεις, δικηγüρους και ακαδημαúκοýς, θα καταθÝσει σÞμερα αßτημα στο Ευρωπαúκü Κοινοβοýλιο με το οποßο θα καλεß τις χþρες μÝλη να υιοθετÞσουν διαδικασßες που θα επιτρÝπουν στους απÜτριδες να νομιμοποιοýν την ýπαρξÞ τους.
"Το να μην Ýχει κÜποιος Ýγγραφα και εθνικüτητα εßναι σαν να μην υπÞρξε ποτÝ σε αυτü τον κüσμο", λÝει ο ºσα, Ýνας Üπατρις ο οποßος γεννÞθηκε στο Κüσοβο και διÝφυγε στο ΒελιγρÜδι στη διÜρκεια του πολÝμου εκεß, το 1999.
ΖωÞ στην απüλυτη φτþχεια
Την υπüθεσÞ του υπογραμμßζει σε ÝκθεσÞ του που δüθηκε σÞμερα στη δημοσιüτητα το ENS, το οποßο περιγρÜφει τις περιπτþσεις 20 απÜτριδων που ζουν σε χþρες, περιλαμβανομÝνων της Βρετανßας, της Γαλλßας, της Ιταλßας και της Σλοβακßας. Πολλοß απü αυτοýς Ýχουν βιþσει τις συλλÞψεις, την απüλυτη φτþχεια και την απομÜκρυνση απü τις οικογÝνειÝς τους.
Πολλοß απÜτριδες στην Ευρþπη Ýμειναν μετÝωροι ýστερα απü τον διαμελισμü της ΣοβιετικÞς ¸νωσης και της Γιουγκοσλαβßας, ενþ Üλλοι κατÝληξαν χωρßς πατρßδα üταν εκτοπßστηκαν στη διÜρκεια του πολÝμου.
Απü περυσινÜ στοιχεßα Μη Κυβερνητικþν Οργανþσεων και της ΥπÜτης Αρμοστεßας του ΟΗΕ, προκýπτει üτι στα κρÜτη που προÝκυψαν απü τον διαμελισμü της Γιουγκοσλαβßας υπÜρχουν 22.000 Üνθρωποι που δεν Ýχουν ιθαγÝνεια, οι περισσüτεροι των οποßων εßναι ΡομÜ, ΑσκÜλι και Αιγýπτιοι.
Σημαντικüς εßναι και ο αριθμüς των παιδιþν χωρßς ιθαγÝνεια που ζουν στη Λετονßα, üπου με βÜση περυσινÜ στοιχεßα 304.000 Üνθρωποι τελοýν σε απροσδιüριστο καθεστþς "μη πολιτþν" και στην Εσθονßα, üπου πÜνω απü 92.000 Üτομα χαρακτηρßζονται "πρüσωπα απροσδιüριστης ιθαγÝνειας."
Στη Ρωσßα, τον περασμÝνο χρüνο καταγρÜφηκαν 178.000 πρüσωπα που αυτοπροσδιορßζονται ως απÜτριδες και στην Ουκρανßα, ο αντßστοιχος αριθμüς των απÜτριδων υπερÝβαινε την ßδια χρονιÜ τις 40.000.
Το παρÜδειγμα της ΛÝιλα
Η ΛÝιλα, για παρÜδειγμα, γεννÞθηκε στη σημερινÞ Κροατßα απü γονεßς ΚοσοβÜρους. ΜετανÜστευσε στο Κüσοβο üπου παρÝμεινε μÝχρι τη σýγκρουση του 1999 üταν αναγκÜστηκε να εγκατασταθεß στη Σερβßα.
Η ßδια λÝει üτι δεν μπορεß να διεκδικÞσει τη σερβικÞ ιθαγÝνεια γιατß τα απαιτοýμενα αποδεικτικÜ αρχεßα καταστρÜφηκαν στη διÜρκεια του πολÝμου στο Κüσοβο.
¸νας αρκετÜ μικρüτερος αριθμüς απÜτριδων εßναι μετανÜστες εκτüς Ευρþπης που δεν αναγνωρßζονται ως πολßτες των χωρþν üπου γεννÞθηκαν.
"Δεν μπορþ να πÜω πουθενÜ", λÝει ο Ρασßντ, Ýνας Ροχßνγκια απü την ΜιανμÜρ (πρþην Βιρμανßα) ο οποßος διαμÝνει στην Ολλανδßα. "Δεν μπορþ να επιστρÝψω στη ΜιανμÜρ γιατß μου Ýχει αφαιρεθεß η ιθαγÝνεια", εξηγεß ο ßδιος.
Μüνο οκτþ ευρωπαúκÝς χþρες Ýχουν ψηφßσει διατÜξεις που αφοροýν την ιθαγÝνεια των απÜτριδων: οι Βρετανßα, Ουγγαρßα, Ισπανßα, Γεωργßα, Μολδαβßα, Λετονßα, Γαλλßα και Ιταλßα. Οι περισσüτερες χþρες Ýχουν επικυρþσει τη σχετικÞ με το καθεστþς των απÜτριδων σýμβαση του ΟΗΕ του 1954. Ωστüσο, η Εσθονßα, η Κýπρος, η ΜÜλτα και η Πολωνßα δεν το Ýχουν πρÜξει.
Σε παγκüσμιο επßπεδο υπÜρχουν περßπου 10 εκατομμýρια απÜτριδων. Η ευρωπαúκÞ αυτÞ πρωτοβουλßα ελÞφθη ενüψει μßας μεγÜλης σημαντικÞς εκστρατεßας του ΟΗΕ για την εξÜλειψη του φαινομÝνου αυτοý εντüς μßας δεκαετßας.
|