Η Παγκüσμια ΗμÝρα Εκπαιδευτικþν καθιερþθηκε απü την UNESCO και εορτÜζεται σε πÜνω απü 100 χþρες παγκοσμßως κÜθε χρüνο την 5η Οκτωβρßου.
Η Παγκüσμια ΗμÝρα Εκπαιδευτικþν δßνει την ευκαιρßα να επικεντρωθεß η προσοχÞ του κüσμου στο σημαντικü ρüλο που διαδραματßζουν οι εκπαιδευτικοß στην οικοδüμηση ενüς καλýτερου μÝλλοντος για üλους τους μαθητÝς παγκοσμßως.
Επßσης δßνει την ευκαιρßα, στα συνδικÜτα των εκπαιδευτικþν και στις υποστηρικτικÝς εκπαιδευτικÝς δομÝς να συζητÞσουν με τις κυβερνÞσεις τους και να ενημερþσουν τους/τις εκπαιδευτικοýς και τους μαθητÝς/μαθÞτριες, τους γονεßς και τους εργαζüμενους και γενικÜ το κοινü σε σχÝση με την ανÜγκη να επενδυθοýν οικονομικοß και ανθρþπινοι πüροι, για να επιτευχθεß μια ελεýθερη, δημüσια και ποιοτικÞ Εκπαßδευση Για ¼λους μÝχρι το 2015.
Καθþς το κυρßαρχο θÝμα της Παγκüσμιας ΗμÝρας Εκπαιδευτικþν εßναι «Εκπαιδευτικοß με Ποιüτητα, για ΠοιοτικÞ Εκπαßδευση», η εκστρατεßα εφÝτος επικεντρþνεται στο θÝμα «καλýτερες συνθÞκες εργασßας για τους/τις εκπαιδευτικοýς», το οποßο επßσης συνυποδηλþνει τις συνθÞκες μÜθησης για τους μαθητÝς. Η ΔιεθνÞς Ομοσπονδßα Εκπαιδευτικþν (Education International) κÜνει Ýκκληση για μια ολοκληρωμÝνη και ουσιαστικÞ βελτßωση της Πρüτασης της UNESCO και του Διεθνοýς Γραφεßου Εργασßας (ILO) του 1966, με θÝμα τη ΘÝση των Εκπαιδευτικþν, και την Πρüταση του 1997 της UNESCO για τη ΘÝση του Εκπαιδευτικοý Προσωπικοý της Ανþτατης Εκπαßδευσης. Το 2007 εßναι Ýτος ορüσημο για τη 10η επÝτειο απü την Ýγκριση της Πρüτασης της UNESCO για τη ΘÝση του Εκπαιδευτικοý Προσωπικοý της Ανþτατης Εκπαßδευσης.
Η Παγκüσμια ΗμÝρα Εκπαιδευτικþν εßναι εξαιρετικÞς σημασßας για το Ημερολüγιο της Education International και των 384 οργανþσεων-μελþν της, για το λüγο üτι αναδεικνýει την ευκαιρßα να ενωθοýν οι προσπÜθειες και οι εκστρατεßες για ζωτικÝς αλλαγÝς στις συνθÞκες που βιþνουν οι εκπαιδευτικοß και οι μαθητÝς/-τριες και να συζητÞσουν για μια εκπαßδευση με ποιüτητα.
Τι κÜνει η Education International την Παγκüσμια ΗμÝρα Εκπαιδευτικþν;
Η (Ε.Ι.) ΒοηθÜει στο συντονισμü των δραστηριοτÞτων των μελþν της παγκοσμßως, για την Παγκüσμια ΗμÝρα Εκπαιδευτικþν. Η επüμενη ΣυνδιÜσκεψη της Education International (Ε.Ι.) για την Ανþτατη Εκπαßδευση θα επικεντρþσει στις συνθÞκες εργασßας και απασχüλησης, και θα εμφανιστεß ως μßα ευκαιρßα αξιολüγησης της υλοποßησης των ΠροτÜσεων του 1966 και του 1997.
Καλýτερες συνθÞκες εργασßας για τους εκπαιδευτικοýς σημαßνει καλýτερες συνθÞκες μÜθησης για τους μαθητÝς
Τι απαιτοýν οι εκπειδευτικοι παγκοσμßως;
Απαιτοýν Ýνα αξιοπρεπÝς εργασιακü περιβÜλλον – Ýνα ασφαλÝς και υγιÝς μαθησιακü περιβÜλλον για εκπαιδευτικοýς και μαθητÝς, τÜξεις κατÜλληλου μεγÝθους και επαρκÞ παιδαγωγικÜ μÝσα στην τÜξη
Αξιοπρεπεßς αμοιβÝς – μισθοýς που θα επιτρÝπουν αξιοπρεπεßς συνθÞκες ζωÞς.
ΑρχικÞ και περαιτÝρω επαγγελματικÞ εξÝλιξη, þστε να αποκτηθοýν και να αναπτυχθοýν επαγγελματικÜ προσüντα και να υπÜρχει ενημÝρωση σχετικÜ με τις νÝες πληροφορßες και τις παιδαγωγικÝς τεχνικÝς, και εξÝλιξη σε μια σταδιοδρομßα
ΣυμμετοχÞ στην ασκοýμενη πολιτικÞ με τη διασφÜλιση üτι οι νÝες πολιτικÝς αντανακλοýν την πραγματικüτητα της σχολικÞς τÜξης και üτι ο κοινωνικüς διÜλογος θα πρÝπει να εßναι αναπüσπαστο μÝρος του εκπαιδευτικοý σχεδιασμοý και της διαμüρφωσης της πολιτικÞς
ΣυλλογικÝς συμφωνßες για την υπερÜσπιση και τη βελτßωση των δικαιωμÜτων των εκπαιδευτικþν.
Οι εργασιακÝς συνθÞκες, üπως και ποιοτικÞ αποτßμηση των εκπαιδευτικþν διαδικασιþν πρÝπει να αποτελοýν αντικεßμενα διαπραγμÜτευσης μεταξý των εκπροσþπων των κυβερνÞσεων / εργοδοτþν και των εκπροσþπων των εκπαιδευτικþν συνδικÜτων.
Η Πρüταση του 1966 για τη ΘÝση των Εκπαιδευτικþν
Η Πρüταση που εγκρßθηκε στις 5 Οκτωβρßου 1966 ορßζει τα κοινÜ κριτÞρια για τη θÝση των εκπαιδευτικþν, ανεξÜρτητα απü τη διαφορετικüτητα των εθνικþν νομοθεσιþν, κανονισμþν και παραδüσεων.
Εßναι το μüνο διεθνÝς κριτÞριο που εφαρμüζεται «για üλους τους εκπαιδευτικοýς στα δημüσια και ιδιωτικÜ σχολεßα Ýως την ολοκλÞρωση του 2ου επιπÝδου εκπαßδευσης, εßτε εßναι βρεφοκομικοß σταθμοß, νηπιαγωγεßα, πρωτοβÜθμια, ενδιÜμεσα Þ δευτεροβÜθμια σχολεßα, και περιλαμβÜνει üσους παρÝχουν τεχνικÞ, επαγγελματικÞ Þ καλλιτεχνικÞ εκπαßδευση». (¶ρθρο 2). Καλýπτει τα ακüλουθα πεδßα:
- ΕπαγγελματικÞ Προετοιμασßα
- ΠεραιτÝρω εκπαßδευση των εκπαιδευτικþν
- Απασχüληση και Σταδιοδρομßα
- Εßσοδος στο εκπαιδευτικü επÜγγελμα
- ΕξÝλιξη και πρüοδος
- ΑσφÜλεια της θητεßας
- ΚριτÞρια για την επαγγελματικÞ καθοδÞγηση
- ΜερικÞ υπηρεσßα
- Τα δικαιþματα και οι υποχρεþσεις των εκπαιδευτικþν
- ΣυνθÞκες αποτελεσματικÞς διδασκαλßας και μÜθησης
- Μισθοß εκπαιδευτικþν
- Εφüδια εκπαιδευτικþν και αιτÞματα
|