Η μπÜντα της ελληνικÞς ΠολεμικÞς Αεροπορßας που εßχε πÜρει μÝρος στο ΦεστιβÜλ ΣπÜσκαγια ΜπÜσνια, και μÝσα στην Κüκκινη Πλατεßα εßχε ξεσηκþσει θýελλα ενθουσιασμοý, φÝτος δεν πÞγε Μüσχα. Γιατß; Διüτι δεν τους πλÞρωσαν οýτε τα 200 ευρþ του αεροπορικοý τους εισιτηρßου.
Τα 200 ευρþ, εßναι λßγα Þ πολλÜ; Σχετικü εßναι. ¼πως και να χει, τι πιστεýετε; Θα βρßσκονταν στην ΕλλÜδα 80 επιχειρηματßες πρüθυμοι να καταβÜλλουν απü 200 ευρþ ο καθÝνας προκειμÝνου να ακουστεß η πατρßδα τους σε 8000 θεατÝς στην Κüκκινη πλατεßα και σε 140 εκατομμýρια τηλεθεατÝς στη Ρωσßα και στο εξωτερικü; Για την ΕλλÜδα απεδεßχθη πολý υψηλü το συγκεκριμÝνο κüστος της συμμετοχÞς στο διεθνÝς φεστιβÜλ στρατιωτικÞς μουσικÞς «Πýργος του ΣωτÞρος» (ΣπÜσκαγια ΜπÜσνια), στο οποßο εßχε πÜρει μÝρος το 2011 και το 2012 ξεσηκþνοντας τις εξÝδρες σε χειροκροτÞματα και χοροýς την þρα που ηχοýσε το θρυλικü συρτÜκι.
Οι ρþσοι διοργανωτÝς αντιμετþπισαν με κατανüηση τη δυσχερÞ οικονομικÞ κατÜσταση στην οποßα βρßσκεται η ΕλλÜδα και προχþρησαν σε Üνευ προηγουμÝνου διευκολýνσεις. Η πρüσκληση στην ελληνικÞ πλευρÜ να συμμετÜσχει στο φεστιβÜλ του 2014 εßχε σταλεß απü το ΣεπτÝμβριο του 2013, παρ’ üλο που συνÞθως αποστÝλλονται πολý αργüτερα. Αυτü Ýδινε τη δυνατüτητα να αποκτηθοýν τα εισιτÞρια νωρßτερα, και Üρα πολý φθηνüτερα, üταν θα στοßχιζαν απü 200 ευρþ. Η αντιπροσωπεßα θα αποτελεßτο απü 80 Üτομα, ενþ οι διοργανωτÝς του φεστιβÜλ αναλαμβÜνουν τα Ýξοδα διαμονÞς, διατροφÞς και μεταφορÜς εντüς της Ρωσßας üλων των συμμετεχüντων, σε üλη τη διÜρκεια της εκδÞλωσης, δηλαδÞ για 10 ημÝρες (μαζß με τις πρüβες), με τους προσκεκλημÝνους να καλοýνται να πληρþσουν μüνο το κüστος του αεροπορικοý ταξιδιοý. Επßσης, οι διοργανωτÝς ασφαλßζουν αντß 30.000 τον καθÝνα μετÝχοντα, δηλαδÞ Ýνα ποσü 2 εκατ. 400 χιλ. ευρþ για ολüκληρη την αποστολÞ.
Ψßχουλα μπροστÜ στα Ýξοδα υπουργþν
ΔηλαδÞ, üλο αυτü το ερωτευμÝνο με τους ελληνικοýς χοροýς και τη μουσικÞ κοινü, το οποßο θα ανακαλοýσε στη μνÞμη του γλυκÝς αναμνÞσεις της ζεστÞς θÜλασσας και του καλοκαιριοý (και για ορισμÝνους θα δημιουργοýσε την εικüνα που δεν Ýχει γßνει ακüμη πραγματικüτητα αλλÜ αποτελεß Ýνα παθιασμÝνο üνειρο), θα στοßχιζε στη χþρα... 16.000 ευρþ. Εßναι κατÜ 40% λιγüτερο απü üσα ξοδεýτηκαν για τα εισιτÞρια το 2011, üταν την ΕλλÜδα εκπροσþπησαν μüλις 36 Üτομα. Τüτε, απλÜ δεν υπÞρχε η δυνατüτητα να αγοραστοýν τα εισιτÞρια νωρßτερα. Δεν εßναι εκπληκτικü;
Για τη σýγκριση, στη μεγαλýτερη διεθνÞ τουριστικÞ Ýκθεση στη Μüσχα (ΜΙΤΤ) το ΜÜρτιο, τα 16.000 ευρþ αρκοýν μüνο για τα εισιτÞρια και τη διαμονÞ 3-4 επßσημων εκπροσþπων του ΕΟΤ για διÜστημα τριþν ημερþν. Ενþ, η κÜθε επßσκεψη του υπουργοý Τουρισμοý στο εξωτερικü στοιχßζει ακüμη περισσüτερα.
Οι διοργανωτÝς Ýδωσαν επßσης τη δυνατüτητα να τοποθετηθεß στην Κüκκινη πλατεßα -λßγα μÝτρα απü τη σκηνÞ- Ýνα περßπτερο του ΕΟΤ. Στα μÝσα Αυγοýστου εστÜλη στο ελληνικü υπουργεßο Τουρισμοý επιστολÞ με το αßτημα να οργανωθεß το ÜνοιγμÜ του, ωστüσο η απÜντηση δεν Þταν θετικÞ. Η ρωσικÞ πλευρÜ κρατοýσε χþρο για τους ¸λληνες μÝχρι την τελευταßα στιγμÞ, γι’ αυτü, τις τελευταßες πλÝον μÝρες πριν απü την Ýναρξη του φεστιβÜλ, οι οργανωτÝς την παραχþρησαν σε ιδιωτικÞ τουριστικÞ εταιρßα. ΜÝσα σε δυο ημÝρες üλες οι διατυπþσεις εßχαν ολοκληρωθεß και για 10 ημÝρες οι Μοσχοβßτες και οι επισκÝπτες της πρωτεýουσας εßχαν τη δυνατüτητα στη σημαντικüτερη πλατεßα της Ρωσßας να γνωρßσουν üσα προσφÝρει μια εταιρßα. ΚÜτι ασφαλþς εξαιρετικü, αλλÜ αυτü δεν εßναι ολüκληρη η ΕλλÜδα!
Ο αριθμüς των επισκεπτþν στην Κüκκινη πλατεßα Þταν εκεßνες τις μÝρες τερÜστιος. Η αρχÞ των φθινοπωρινþν μαζικþν περιπÜτων για τους κατοßκους της Μüσχας Ýγινε με την αφορμÞ του νÝου διδακτικοý Ýτους (1 Σεπτεμβρßου) και ακολοýθησε η ημÝρα της πüλης (πρþτο Σαββατοκýριακο του Σεπτεμβρßου). Ο καιρüς Þταν τÝλειος, Üλλωστε εßναι χαρακτηριστικü üτι το περασμÝνο ΣÜββατο απüλαυσαν τη βüλτα τους στους δρüμους της πüλης 5-6 εκατομμýρια κüσμος.
Το θαýμα δεν Ýγινε
Αντß αυτοý, η φωνÞ του μüνιμου σχολιαστÞ του φεστιβÜλ, ΕβγκÝνι ΧοροσÝβτσεφ, το 2014 ανÞγγειλε σε üλη την Κüκκινη πλατεßα την εßσοδο της τουρκικÞς αντιπροσωπεßας με τα λüγια «Πολλοß Ýχουν επισκεφθεß αυτÞ τη χþρα» και τους Ιταλοýς μετÝχοντες με τη φρÜση «Ιταλßα, μια εξαιρετικÞ χþρα». Να σημειωθεß üτι και οι δυο αυτÝς χþρες εßναι αγαπημÝνοι τουριστικοß προορισμοß για τους Ρþσους.
Και η Τουρκßα και η Ιταλßα, ως γνωστüν, εßναι μÝλη του ΝΑΤΟ! Παρ' üλα αυτÜ, εκπροσωπÞθηκαν, την þρα που εξαιτßας των διαφωνιþν μεταξý Ρωσßας και Δýσης, οι στρατιωτικÝς μπÜντες απü πολλÝς χþρες της Συμμαχßας, οι οποßες εßχαν γßνει παρÜδοση στη γιορτÞ αυτÞ, δεν κατÜφεραν να πÜρουν μÝρος στο φεστιβÜλ. Αυτü εßχε σχεδιαστεß ως Ýνα γεγονüς ικανü να συνενþσει τη στρατιωτικÞ ακρßβεια με την καλλιτεχνικÞ δημιουργßα, να δεßξει την ιδιüτυπη ομορφιÜ του στρατοý, να αποκαλýψει τις ειρηνικÝς καταβολÝς οποιασδÞποτε στρατιωτικÞς τÝχνης. ΣυνολικÜ στα χρüνια που υφßσταται το φεστιβÜλ, συμμετεßχαν σ’ αυτü μουσικÜ σýνολα απü 41 χþρες. Η ΕλλÜδα Þρθε δυο φορÝς. Απü τις 28 χþρες μÝλη της ΕΕ, στα επτÜ χρüνια της «ΣπÜσκαγια ΜπÜσνια» συμμετεßχαν 15, ενþ το 2010 και οι ΗΠΑ.
¼μως τα γεγονüτα στην Ουκρανßα Ýθεσαν την πολιτικÞ πιο ψηλÜ απü τον πολιτισμü. Στις χþρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ Ýγινε σýσταση να μην στεßλουν τις ορχÞστρες τους στο ρωσικü φεστιβÜλ. Στο σημεßο αυτü üμως προκýπτει το ερþτημα: Γιατß, τüτε, Þλθαν οι εκπρüσωποι της Τουρκßας, της Ιρλανδßας, και πολý περισσüτερο της Ιταλßας; Η ιταλßδα υπουργüς Εξωτερικþν, Φεντερßκα Μογκερßνι, η οποßα εκλÝχθηκε νÝα ¾πατη Επßτροπος της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης για την εξωτερικÞ πολιτικÞ και την πολιτικÞ ασφÜλειας, εßχε ταχθεß υπÝρ της σκλÞρυνσης των κυρþσεων κατÜ της Ρωσßας, ενþ στις 2 Σεπτεμβρßου, μιλþντας στην ΕπιτροπÞ εξωτερικþν υποθÝσεων της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς, επÝρριψε στη Μüσχα την ευθýνη για τη διακοπÞ της στρατηγικÞς συνεργασßας ανÜμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσßα. ¹ταν αυτÞ, που σε συνÝντευξÞ της που δημοσßευσε την 1η Σεπτεμβρßου η εφημερßδα Corriere della Sera εßχε δηλþσει üτι «η Ρωσßα την παροýσα στιγμÞ δεν αποτελεß πλÝον στρατηγικü εταßρο (της ΕΕ), αλλÜ εξακολουθεß να Ýχει στρατηγικÞ σημασßα στην Þπειρü μας».
Ο πρεσβευτÞς της Ρωσßας στην ΕΕ, Βλαντßμιρ Τσιζüφ, εßχε δηλþσει τον Αýγουστο üτι ο διορισμüς της Μογκερßνι «δεν αποτελεß κÜποια Ýκπληξη». ΔηλαδÞ, η Ιταλßα ετοιμαζüταν για τη «ΣπÜσκαγια ΜπÜσνια» αναμÝνοντας Þδη üτι η υπουργüς της επß των Εξωτερικþν πρüκειται να Ýχει σημαντικüτατο ρüλο στη χÜραξη της πολιτικÞς της ΕΕ απÝναντι στη Ρωσßα. ¼σο παρÜδοξο κι αν φαßνεται, λüγω των προτÜσεων της Μογκερßνι για σκληρüτερες κυρþσεις κατÜ της Ρωσßας που εßχαν προηγηθεß, μερικοß ρþσοι αναλυτÝς εντüπισαν στον διορισμü της ως επικεφαλÞς της ευρωπαúκÞς διπλωματßας και θετικÝς πλευρÝς. ¼πως ανÝφερε στο πρακτορεßο RIA Novosti η καθηγÞτρια του Κρατικοý Πανεπιστημßου Διεθνþν ΣχÝσεων της Μüσχας και ειδικÞ σε θÝματα διεθνþν σχÝσεων της Ρωσßας, ΤατιÜνα Ζüνοβα, η Ιταλßδα δεν εßναι υποστηρικτÞς των κυρþσεων σε βÜρος της Ρωσßας, απεναντßας, αυτÞ επαναλαμβÜνει συχνÜ üτι το θÝμα αυτü πρÝπει να επιλυθεß üχι με κυρþσεις, αλλÜ μÝσω των διαπραγματεýσεων. Παρ’ üλα αυτÜ, η Ιταλßα βρÝθηκε στο φεστιβÜλ, αλλÜ η ΕλλÜδα üχι!
ΦεστιβÜλ προβολÞς των χωρþν
Εκεßνοι που πραγματικÜ ενδιαφÝρονται να δεßξουν την εγγýτητα του λαοý τους με τη Ρωσßα, κατÜφεραν και βρÞκαν τον τρüπο να ξεπερÜσουν τα πολιτικÜ εμπüδια και να Ýρθουν στη γιορτÞ. Η Ιταλßα, η Ιρλανδßα και η Τουρκßα αναζÞτησαν τη δυνατüτητα να επισκεφθοýν τον «Πýργο του ΣωτÞρα» και παρÝκαμψαν τις συστÜσεις των Βρυξελλþν να μην σταλοýν στο φεστιβÜλ στρατιωτικÝς ορχÞστρες, στÝλνοντας üχι ακριβþς στρατιωτικÝς μπÜντες, αλλÜ προσφÝροντας στους θεατÝς τη δυνατüτητα να θαυμÜσουν μουσικÝς και χορογραφικÝς συνθÝσεις απü καλλιτÝχνες, οι οποßες συνδÝονταν με τις στρατιωτικÝς παραδüσεις των συγκεκριμÝνων χωρþν.
Ποιο Þταν το σκεπτικü αυτþν των χωρþν; Η διατÞρηση του καλοý ονüματος που διαθÝτουν στον τουριστικü τομÝα και τη γενικÞ προσωπικÞ εικüνα που Ýχει γι’ αυτÝς ο ρþσος πολßτης και επßδοξος επισκÝπτης. Τüσο οι κυρþσεις, üσο και οι αντι-κυρþσεις, θα Ýχουν διÜρκεια ενüς Ýτους. ΔιÜστημα στο οποßο εßναι αδýνατο να ξεχÜσουν οι Ρþσοι την «εξαιρετικÞ χþρα» Ιταλßα. Οýτε επßσης, θα αλλÜξει το üτι οι εξαγωγÝς και ο τουρισμüς θα βοηθÞσουν και μελλοντικÜ αυτÞ την φιλüξενη θερμÞ και ηλιüλουστη χþρα, üπως εßναι Üλλωστε και η ΕλλÜδα, η οποßα εßναι πρüθυμη να πουλÞσει ü,τι καλü διαθÝτει στους ρþσους αγοραστÝς.
¼σον αφορÜ την Τουρκßα, η παρουσßα της στη «ΣπÜσκαγια ΜπÜσνια» εντÜσσεται στη γενικÞ στÜση της στη δεδομÝνη πολιτικÞ συγκυρßα. ¾στερα απü την απαγüρευση της εισαγωγÞς στη Ρωσßα ευρωπαúκþν αγροτικþν προúüντων, η ρωσικÞ κυβÝρνηση προÝβη επανειλημμÝνα στην εξαγγελßα üτι προκειμÝνου να αποφευχθεß τυχüν Ýλλειψη προúüντων θα στραφεß στους παραγωγοýς απ’ üλες τις περιοχÝς της Ρωσßας, καθþς και της Λευκορωσßας, Αρμενßας, του ΚαζακστÜν, του ΑζερμπαúτζÜν, ενþ ιδιαßτερα σημαντικüς στο θÝμα αυτü θα εßναι ο ρüλος και της Τουρκßας. Η τελευταßα Ýχει πλÝον στη διÜθεσÞ της Ýναν ολüκληρο χρüνο για να εδραιþσει και να βελτιþσει την οýτως Þ Üλλως καλÞ εικüνα που Ýχει στη συνεßδηση του ρþσου καταναλωτÞ.
«ΣÞκω χþρα τερÜστια»!
ΕπιστρÝφοντας üμως στο ßδιο το φεστιβÜλ, θα πρÝπει να σημειωθεß καταρχÜς η θýελλα των χειροκροτημÜτων που συνüδευσε την εßσοδο του καλλιτεχνικοý συνüλου απü τη Σεβαστοýπολη. Δßπλα μου καθüταν Ýνας μικροýλης 8 χρονþν, ο οποßος εßπε στη γιαγιÜ του: «Τþρα εßναι ξανÜ Ρωσßα, προηγουμÝνως Þταν Ουκρανßα». ΜετÜ, στη σκηνÞ που εßχε τοποθετηθεß ειδικÜ για την περßσταση, βγÞκαν χορευτικÜ ζεýγη που πραγματοποßησαν τις φιγοýρες τους υπü τη μουσικÞ του «Βαλς της Σεβαστοýπολης». ¼ταν στο ρεφρÝν Þχησαν τα λüγια «Γυρßσαμε στο σπßτι, στην αγαπημÝνη Σεβαστοýπολη», οι θεατÝς ξÝσπασαν σε επευφημßες.
Τη θÝση τους στη σκηνÞ πÞραν οι ναυτικοß, οι οποßοι ενÝπνευσαν ακüμη περισσüτερο το κοινü που εßχε Þδη ζεσταθεß, με το χορü «ΓιÜμπλοτσκο» (Το μηλαρÜκι), που Ýγινε παγκüσμια γνωστü χÜρη στο σýνολο παραδοσιακοý χοροý του ºγκορ ΜοúσÝγεφ. Τις ρßζες αυτοý του τραγουδιοý τις συνδÝουν με τις ουκρανικÝς τραγουδιστικÝς παραδüσεις, ενþ üταν το συμπεριÝλαβε στο ρεπερτüριü της η ορχÞστρα του στüλου της Μαýρης θÜλασσας Ýγινε σÞμα κατατεθÝν στους χοροýς που διοργανþνουν οι ναυτικοß.
Τη μεγαλýτερη συναισθηματικÞ φüρτιση απü üλο το πρüγραμμα προκÜλεσε μÜλλον το τελευταßο μÝρος του. Φανταστεßτε: Νýχτα, 12 βαθμοß θερμοκρασßα, ο κüσμος τυλßγεται με τις λεπτÝς κουβÝρτες που μοßρασαν οι διοργανωτÝς, στο βÜθος πßσω απü τη σκηνÞ ο παλαιüτατος -αλλÜ πÜντοτε σημεßο αναφορÜς- ναüς του Αγßου Βασιλεßου, και ενþπιüν σας μια μικτÞ ορχÞστρα που αποτελοýν περισσüτερα απü 1200 Üτομα. Και εκεßνη τη στιγμÞ πλημμυρßζει την Κüκκινη πλατεßα ο Þχος του τραγουδιοý «Ιερüς πüλεμος» (Svyaschénnaya voiná), τους στßχους του οποßου ο κÜθε Ρþσος τους γνωρßζει καλýτερα απ’ üτι τα λüγια του εθνικοý ýμνου, ο οποßος με τη σειρÜ του γνþρισε αλλαγÝς λüγω της μεταβληθεßσας ιστορικÞς πραγματικüτητας. Τα λüγια του τραγουδιοý αυτοý που τα χρüνια του Β´ Παγκοσμßου πολÝμου εμψýχωνε τους πολßτες και τους καλοýσε να εκπληρþσουν το χρÝος τους απÝναντι στην πατρßδα, δεν Üλλαξαν:
«Ξεσηκþσου χþρα τερÜστια
Ξεσηκþσου στον πüλεμο μÝχρι θανÜτου».
Οι 8000 Üνθρωποι που γÝμιζαν τις εξÝδρες, σηκþθηκαν. Σηκþθηκαν και οι τουρßστες, οι οποßοι δεν κατÜλαβαν τι ακριβþς συμβαßνει. Οι ΑμερικÜνοι που κÜθονταν μπροστÜ μου σηκþθηκαν και αυτοß με κÜποια απορßα. Δεν κοßταζαν τη σκηνÞ, αλλÜ τους θεατÝς, οι οποßοι αντÝδρασαν üλοι σαν Ýνας. ¸νας απ’ αυτοýς εßπε: «It was good! Fabulous!».
Κρßμα που οι ¸λληνες δεν Þταν εκεß. Πολý κρßμα. ΑπομÝνει μüνο να απαντηθεß το ερþτημα: «Τα 200 ευρþ, εßναι λßγα Þ πολλÜ;».
|