Ποιες εßναι οι «εκπλÞξεις» της πλÞρους αποκÜλυψης των ΚαρυÜτιδων της Αμφßπολης; Η Θεοδοσßα Στεφανßδου -Τιβερßου, καθηγÞτρια ΚλασικÞς Αρχαιολογßας στο TheTOC.gr
Οι ΚαρυÜτιδες της Αμφßπολης στην πλÞρη αποκÜλυψη τους, τα ιδιαßτερα χαρακτηριστικÜ –ο χιτþνας, το ιμÜτιο, η σαν βηματισμüς «κßνηση»-, ο συμβολισμüς, η σχÝση με το μνημεßο, ο δημιουργüς τους και τα εργαστÞρια της Μακεδονßας και βÝβαια, η χρονολüγηση.
Σεβüμενη την εργασßα των ανασκαφÝων και επισημαßνοντας üτι, μüνον εκεßνοι γνωρßζουν τα στοιχεßα, η Θεοδοσßα Στεφανßδου -Τιβερßου, καθηγÞτρια ΚλασικÞς Αρχαιολογßας στο Α.Π.Θ. απü τους πλÝον επιφανεßς αρχαιολüγους στην ειδßκευση της γλυπτικÞς, με πολýπλευρο ερευνητικü Ýργο και δημοσιεýσεις, μιλÜ στο TheTOC.gr.
Οι εκπλÞξεις της πλÞρους αποκÜλυψης
«Σε σχÝση με αυτÜ που εßδαμε στην αρχÞ, δεν υπÜρχουν πολλÜ περισσüτερα να πει κανεßς -βÝβαια, κÜποιοι ειδικοß βλÝποντας το επÜνω μÝρος, Þταν σε θÝση να εκτιμÞσουν τι θα υπÜρχει και κÜτω- αλλÜ οπωσδÞποτε, υπÜρχουν κÜποιες μικρÝς εκπλÞξεις.
ΠροσωπικÜ με εκπλÞσσει το κÜτω μÝρος üσον αφορÜ στην κßνηση. Παρüτι οι ΚαρυÜτιδες δεν Ýχουν καθαριστεß ακüμα, η μßα δεßχνει καλýτερα την κßνηση του κÜτω μÝρους του σþματος.
Η Κüρη εισχωρεß, Ýχει μßακßνηση, Ýναν «βηματισμü» που συνοδεýεται απü τη βαθιÜ πτýχωση του λοξοý ιματßου.
Εßναι Ýνα στοιχεßο που μπορþ να εκτιμÞσω ως χρονολογικü. Οι ΚαρυÜτιδες της Αμφßπολης δεßχνουν üτι εßναι ακüμη στην κλασικÞ παρÜδοση.
ΕπομÝνως, μποροýμε κÜλλιστα να μεßνουμε στο τÝλος του 4ου αι.π.Χ. ¼πως και το πρüσωπο, Ýτσι και το κÜτω σþμα οδηγοýν σε αυτÞ την εκτßμηση. Δεν εßναι αρχαúστικÜ Ýργα νεüτερων εποχþν, üπου θα περιμÝναμε περισσüτερη επιπεδüτητα, αλλÜ Ýργα στη γραμμÞ της κλασικÞς παρÜδοσης».
Η σχÝση των Καρυατßδων με το μνημεßο
«Αυτü οýτως Þ Üλλως εßναι γνωστü, Üλλωστε, υπÜρχουν πÜρα πολλÜ παραδεßγματα Καρυατßδων. Οι ΚαρυÜτιδες σε κÜθε περßπτωση βαστÜζουν Þ, δεßχνουν να βαστÜζουν το επιστýλιο. Με τη διαφορÜ üτι üταν υπÜρχει πεσσüς απü πßσω, ο πεσσüς εßναι που φÝρει το βÜρος, η ΚαρυÜτιδα δεßχνει να φÝρει το βÜρος συμβολικÜ και μüνο …»
ΚαρυÜτιδες: ΜορφÝς υπηρετικÝς
«Αυτü εßναι το θÝμα, πþς δηλαδÞ, ερμηνεýεται η παρουσßα των Καρυατßδων και νομßζω, εÜν μου επιτρÝπεται να πω, δεν Ýχει γßνει κατανοητüς ο συμβολισμüς. Δεν πρüκειται για μορφÝς που αποτρÝπουν. Την αποτροπÞ κÜνουν οι Σφßγγες. Τα αποτροπαúκÜ χαρακτηριστικÜ βρßσκονται στις Σφßγγες.
Οι ΚαρυÜτιδες Ýχουν ως ρüλο να υπηρετοýν. ¶λλοτε τη θεüτητα, Üλλοτε τον Þρωα και Üλλοτε τον νεκρü. Εßναι μορφÝς υπηρετικÝς. Το γνωρßζουμε και απü τις ΚαρυÜτιδες του Ερεχθεßου και απü τις ΚαρυÜτιδες της Ελευσßνας. Και στην προκειμÝνη περßπτωση, μπορþ να θεωρÞσω üτι, ο συμβολισμüς τους αναφÝρεται στην ιερüτητα του τÜφου. Βρßσκονται στην υπηρεσßα του «ενοßκου» και συμβολικÜ βαστÜζουν το επιστýλιο. Γι αυτü καιτα χÝρια πρÝπει να «διορθωθοýν», να τοποθετηθοýν στη σωστÞ θÝση, λυγισμÝνα με την παλÜμη προς τα επÜνω.
¸ργο Αθηναßων γλυπτþν
«Την εποχÞ αυτÞ η Μακεδονßα δεν εßναι πια περιφÝρεια σε ü,τι αφορÜ στην καλλιτεχνικÞ γλþσσα. Εßναι κÝντρο -κÝντρο ελληνιστικü. Βρισκüμαστε στην πρþτη ελληνιστικÞ εποχÞ.
Στη δημιουργßα της καλλιτεχνικÞς γλþσσας στη Μακεδονßα συνÝδραμαν καλλιτÝχνες απü Üλλες περιοχÝς, παλαιüτερα απü τα νησιÜ, αλλÜ Þδη απü τις αρχÝς του 4ου αι. και εξÞς, οι καλλιτÝχνες της ΑττικÞς εßναι αυτοß που συμβÜλλουν στη διαμüρφωση της καλλιτεχνικÞς γλþσσας στη Μακεδονßα.
Και ιδιαßτερα, στο τÝλος του 4ου αι. üταν στην ΑθÞνα γßνεται μßα τομÞ στη γλυπτικÞ παραγωγÞ, δηλαδÞ üταν ο ΔημÞτριος ο ΦαληρÝας απαγορεýει την πολυτÝλεια στα ταφικÜ μνημεßα.
Εßναι η εποχÞ κατÜ την οποßα πολλοß καλλιτÝχνες φεýγουν απü την ΑθÞνα, διαχÝονται σε üλον τον ελληνικü κüσμο, μεταξý Üλλων και στη Μακεδονßα. Γνωρßζουμε την παρουσßα Αθηναßων καλλιτεχνþν στη Μακεδονßα και απü Üλλα μνημεßα.
Χωρßς τους Αθηναßους γλýπτες εßναι δýσκολο να κατανοÞσουμε τη μεγÜλη Üνθιση της γλυπτικÞς στη Μακεδονßα, ιδιαßτερα κατÜ το τÝλος του 4ου αι. οπüτε και εισρÝουν χρÞματα στη Μακεδονßα απü την Ασßα.
Εδþ εßναι πλÝον, οι μεγÜλοι, οι πλοýσιοι παραγγελιοδüτες. ΕπομÝνως, η παρουσßα μεγÜλων καλλιτεχνþν απü την ΑθÞνα δικαιολογεßται. Η Μακεδονßα Ýχει τις κατÜλληλες προûποθÝσεις για να καλÝσει Αθηναßους καλλιτÝχνες κοντÜ της…»
|