Δεν υπÜρχει ξÝνο Ýντυπο και ξÝνη χþρα που να μη δεßχνει αυξημÝνο ενδιαφÝρον για την μεγÜλη ανακÜλυψη του τÜφου της Αμφßπολης. Η γαλλικÞ εφημερßδα Le Monde δημοσιεýει συχνÜ εκτενÞ Üρθρα, παραθÝτει βßντεο και φωτογραφßες, παßρνει συνεντεýξεις απü ¸λληνες αρχαιολüγους και ιστορικοýς.
Στο παρüν Üρθρο, με τßτλο «Γιγαντιαßος τÜφος στην ΕλλÜδα -Τι συμβαßνει στην ανασκαφÞ», γρÜφει:
«Ο μνημειþδης τÜφος της Αμφßπολης, ο οποßος στεγÜζει κατÜ πÜρα πιθανüτητα Ýναν Üνθρωπο της οικογÝνειας του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου, Ýχει αρχßσει να ανασκÜπτεται απü το καλοκαßρι.
Εßναι Ýνα μοναδικü στο εßδος του μνημεßο. Εßναι ο μεγαλýτερος τÜφος που Ýχει ποτÝ ανασκαφεß στην ΕλλÜδα. Απü την στιγμÞ της επßσκεψης του ¸λληνα Πρωθυπουργοý στο σημεßο, üλα τα φþτα της δημοσιüτητας Ýχουν πÝσει πÜνω σε αυτü τον εξαιρετικü τÜφο. ΑυτÞ τη στιγμÞ, οι αρχαιολüγοι εισδýουν σιγÜ σιγÜ μÝσα στον τÜφο.
Η ανακÜλυψÞ του εßναι σπÜνια . Εßναι δýσκολο να γνωρßζει κανεßς τι ακριβþς περιλαμβÜνει, το υπουργεßο πολιτισμοý δßνει τις πληροφορßες με το σταγονüμετρο και διÜφορες φÞμες κυκλοφοροýν.
Τι εßναι αυτü που κÜνει τον τÜφο της Αμφßπολης μοναδικü;
Πρüκειται για Ýναν τεχνητü λüφο, εντüς ενüς κυκλικοý τοßχου, μÞκους 500 μÝτρων. ΣυγκριτικÜ, το μαυσωλεßο του ρωμαßου αυτοκρÜτορα Αυγοýστου Ýχει μüνο 270 μÝτρα μÞκος τοßχου. Ο κυκλικüς αυτüς τοßχος απü πÝτρες μαρμÜρινες, εμποδßζει την τερÜστια μÜζα χþματος να καταρρεýσει.
Αυτüς ο τερÜστιος λüφος κοσμεßτο απü το Üγαλμα ενüς γιγαντιαßου λÝοντος. Με τη βÜση του, το λιοντÜρι Ýφτανε περßπου τα 30 μÝτρα ýψος, üσο και Ýνα μεγÜλο κτßριο. Εν ολßγοις, Ýνα μνημεßο ορατü απü μακριÜ, το οποßο υψωνüταν θριαμβευτικÜ μÝσα στο τοπßο.
Οι αρχαιολüγοι γνωρßζουν αυτü τον τεχνητü λüφο, ýψους 20 περßπου μÝτρων, απü το 1960. Δεν αμφÝβαλλαν üτι κρýβει Ýναν τÜφο, σýνηθες στην περιοχÞ κατÜ την αρχαιüτητα. «Γνωρßζουμε πολλÝς δεκÜδες τÜφους τÝτοιου τýπου» σημειþνει ο ¸λληνας ιστορικüς ΜιλτιÜδης Χατζüπουλος, ειδικüς στην περιοχÞ. Το 1999, μια ομÜδα εßχε ακτινογραφÞσει το υπÝδαφος και εßχε ανακαλýψει πιθανÞ παρουσßα στοιχεßων κÜτω απü τον λüφο. Στη συνÝχεια, το 2012, η τοπικÞ υπηρεσßα αρχαιολογßας ανακÜλυψε τον τοßχο του μνημεßου.
ΣκÜβοντας οι αρχαιολüγοι ανακÜλυψαν üτι Ýλειπε το πÜνω μÝρος. ºσως γιατß üταν Ýνα μνημεßο Ýχει εγκαταληφθεß, οι κÜτοικοι στα επüμενα χρüνια συχνÜ χρησιμοποιοýν τις πÝτρες για να κατασκευÜσουν Þ να επιδιορθþσουν Üλλα κτßσματα. Οι αρχαιολüγοι ερευνοýν το λιοντÜρι της Αμφßπολης, το οποßο εßχαν ανακαλýψει ΓÜλλοι αρχαιολüγοι, στον Α' παγκüσμιο πüλεμο. Μια ομÜδα Αμερικανþν εßχε ανακαλýψει επßσης διÜφορα κομμÜτια πÝτρας σε Ýνα κοντινü ποταμü. Στη δεκαετßα του 1930, οι ΓÜλλοι συντηρητÝς επισκευÜζουν το λιοντÜρι και κατασκευÜζουν μια βÜση στην οποßα το τοποθετοýν, μικρüτερη απü το πρωτüτυπο.
Οι αρχαιολüγοι ανÝβηκαν στην κορυφÞ του λüφου και ανακÜλυψαν τις βÜσεις του αγÜλματος του λιονταριοý. Το καλοκαßρι Üρχισαν την ανασκαφÞ και μπÞκαν στο εσωτερικü του λüφου, στην καρδιÜ του τÜφου.
Μια μαρμÜρινη σκÜλα κατεβαßνει προς την εßσοδο. Οι τοßχοι εßναι διακοσμημÝνοι με ασυνÞθιστη προσοχÞ. Η εßσοδος εßναι διακοσμημÝνη με δýο σφßγγες, που κοιτÜζονται, και εßναι υψηλÝς üσο Ýνας Üνθρωπος ενþ απü ü,τι φαßνεται Þταν ζωγραφισμÝνες.
Η εßσοδος δßνει σε Ýνα εßδος διαδρüμου μÞκους 6 μÝτρων, με μαρμÜρινους τοßχους. Το πÜτωμα αποτελεßται απü μαρμÜρινο ψηφιδωτü. ¸νας Üλλος τοßχος προστατεýει μια νÝα εßσοδο, η οποßα κοσμεßται απü δýο καρυÜτιδες. Εßναι γυναικεßα αγÜλματα, τα οποßα χρησιμεýουν σαν κολüνες στην ελληνικÞ και ρωμαúκÞ αρχιτεκτονικÞ. ΓενικÜ, τα μπρÜτσα τους χρησιμεýουν να συγκρατοýν το πÜνω μÝρος του μνημεßου, αλλÜ εδþ τα μπρÜτσα εßναι κομμÝνα στον þμο.
«ΠολλÜ στοιχεßα σε αυτü τον τÜφο δεν μοιÜζουν σε τßποτα απü üσα γνωρßζουμε» εξηγεß ο ΜιλτιÜδης Χατζüπουλος. «Η χρÞση μαρμÜρου στην εßσοδο, οι σφßγγες και οι καρυÜτιδες εßναι ασυνÞθιστα. Δεν βÜζουμε καρυÜτιδες σε τÜφο!». ΣυνÞθως οι εßσοδο Ýχουν πüρτες μαρμÜρινες, üπως ο τÜφος του Φιλßππου ΙΙ, στην Βεργßνα.
ΑυτÞ τη στιγμÞ οι αρχαιολüγοι περνοýν στον Üλλο διÜδρομο, μετÜ τις καρυÜτιδες.
Εßναι ο τÜφος συλημÝνος; Οι αρχαιολüγοι το αρνοýνται. Αν Ýχει συληθεß, αυτü δεν μπορεß να Ýγινε παρÜ απü το πÜνω μÝρος του λüφου γιατß η εßσοδος εßχε τοßχο. Η ομÜδα των αρχαιολüγων δεν Ýχει αναφÝρει ως σÞμερα κÜποια δßοδο. Ωστüσο η περιοχÞ Þταν διαβüητη για τη δρÜση αρχαιοκαπÞλων. Ωστüσο τα ερωτÞματα μÝνουν:
Γιατß οι σφßγγες δεν Ýχουν κεφÜλι και φτερÜ. Οι καρυÜτιδες δεν Ýχουν μπρÜτσα και μια απü αυτÝς δεν Ýχει πρüσωπο. Σýληση; «Εßναι δýσκολο να καταλÜβουμε. Στην αρχαιüτητα, αντßθετα με ü,τι συμβαßνει σÞμερα, δεν Ýκλεβαν κομμÜτια αγαλμÜτων, δεν εßχε συλλÝκτες για να τα αγορÜσουν» εξηγεß ο κ. Χατζüπουλος. Οι αρχαιολüγοι βρÞκαν θραýσματα απü το φτερü μιας σφßγγας και κομμÜτια απü τα δÜχτυλα των καρυÜτιδων. Οι καρυÜτιδες Ýχουν αλλοιωθεß ßσως απü την πτþση λßθων. ΑλλÜ για τις σφßγγες Þταν μÜλλον ενσυνεßδητη η φθορÜ.
Οι αρχαιολüγοι ανακοßνωσαν üτι το μαυσωλεßο εßναι του τελευταßου τετÜρτου του IV αιþνα, Þτοι μεταξý 325-300 π.Χ. «ΥποθÝτουμε üτι οι αρχαιολüγοι Ýχουν στοιχεßα που δεν Ýχουν ακüμη αποκαλýψει» αναφÝρει ο ΜιλτιÜδης Χατζüπουλος, ο οποßος, το 2013, εßχε δηλþσει üτι νομßσματα επÝτρεπαν να χρονολογηθεß ο τÜφος της Αμφßπολης περß το 310 π.χ.
Το μνημεßο σε κÜθε περßπτωση Þταν τυπικü στην Μακεδονßα της εποχÞς: τÜφος με θüλο».
ΔιαβÜστε ολüκληρο το Üρθρο της Le Monde στα ΓαλλικÜ πατþντας ΕΔΩ
|