ΔÝος προκαλοýν τα νÝα ευρÞματα, φωτογραφßες των οποßων δüθηκαν την ΚυριακÞ στη δημοσιüτητα, στον τýμβο ΚαστÜ στην Αμφßπολη. Οι δýο ΚαρυÜτιδες απü θασßτικο μÜρμαρο, Ýχουν προκαλÝσει νÝα κýματα θαυμασμοý αλλÜ και ενθουσιασμοý αφοý συνηγοροýν προς την κατεýθυνση πþς πρüκειται για Ýνα σημαντικü και εξαßρετο μνημεßο.
«ΥπÜρχει Ýνας τοßχος ακüμη, ο τρßτος, φÝρει οπÞ üπως ο προηγοýμενος, ωστüσο η πρüσβαση σε αυτüν ακüμη εßναι δýσκολη... ΟπωσδÞποτε üμως θα υπÜρχει μια ακüμη εßσοδος αν η εßσοδος εßναι χωρßς θýρα Þ με κανονικÞ θýρα εßναι πολý νωρßς για να ποýμε οτιδÞποτε» δÞλωσε η γενικÞ γραμματÝας του υπουργεßου Πολιτισμοý Λßνα Μενδþνη μιλþντας στο ΣΚΑÚ και σχολιÜζοντας τα νÝα ευρÞματα.
«Πρüκειται για Ýνα εξαιρετικÜ σημαντικü και εξαßρετο μνημεßο και η καινοýργια αποκÜλυψη ενισχýει αυτÞ την Üποψη» επισÞμανε η κ. Μενδþνη, κÜτι το οποßο τονßζεται και στην ανακοßνωση του υπουργεßου Πολιτισμοý üπου αναφÝρεται üτι η «διÜταξη της δεýτερης εισüδου με τις ΚαρυÜτιδες αποτελεß σημαντικü εýρημα, το οποßο συνηγορεß στην Üποψη üτι πρüκειται για εξÝχον μνημεßο, ιδιαßτερης σπουδαιüτητας».
ΠαρÜλληλα, η κυρßα Μενδþνη πρüσθεσε üτι για τη δημιουργßα των Καρυατιδþν Ýχει ακολουθηθεß η ßδια ακριβþς η ßδια τεχνικÞ με τις σφßγγες, ειδικÜ στα κεφÜλια των σφιγγþν και στα φτερÜ τους. «ΚÜθε ανασκαφÞ εßναι μια μαγεßα, κÜθε καινοýργιο εýρημα, ακüμη και μικρü και ασÞμαντο για τον κüσμο, δημιουργεß συναισθÞματα συγκßνησης και ιδιαßτερης χαρÜς, απü ‘κει και πÝρα ο αρχαιολüγος πρÝπει να εßναι ψýχραιμος και να αφÞνει περισσüτερο τη σκÝψη και λιγüτερο το συναßσθημα να λειτουργεß», κατÝληξε η γενικÞ γραμματÝας του υπουργεßου Πολιτισμοý.
«Μοναδικü μνημεßο»
ΠÜντως, üπως φαßνεται, το κοινü συμπÝρασμα στο οποßο καταλÞγουν üλοι οι αρχαιολüγοι εßναι üτι βρισκüμαστε μπροστÜ σε Ýνα «μοναδικü» και «εντυπωσιακü» μνημεßο. ΑναφÝρεται Üλλωστε και στην ßδια την ανακοßνωση του ΥΠΠΟ, το επισÞμανε η κυρßα Μενδþνη αλλÜ το υποστηρßζουν και πολλοß Üλλοι αρχαιολüγοι, σýμφωνα με τα üσα μετÝδωσε το δελτßο ειδÞσεων της ΝΕΡΙΤ. ¼πως αναφÝρθηκε στο σχετικü ρεπορτÜζ της κρατικÞς τηλεüρασης ΚαρυÜτιδες δεν Ýχουν βρεθεß σε κανÝναν Üλλον μακεδονικü τÜφο. Στον εν λüγω τÜφου το σßγουρο εßναι üτι χρησιμοποιοýνται ως μοτßβο στÞριξης, κÜτι το οποßο κατÜ ορισμÝνους μπορεß να σημαßνει κÜτι ιδιαßτερο, αλλÜ κατ' Üλλους να μην Ýχει κÜποια ιδιαßτερη σημασßα.
ΠÜντως, ο αρχαιολüγος ΠÝτρος ΘÝμελης που μßλησε στο δελτßο ειδÞσεων της ΝΕΡΙΤ ανÝφερε üτι οι ΚαρυÜτιδες εßναι Ýνα στοιχεßο που Ýχει βρεθεß πÝραν του Ερεχθεßου και στους Δελφοýς, ενþ üσον αφορÜ τα κομμÝνα χÝρια τα οποßα Þταν Ýνθετα πιθανüτατα να φανερþνουν üτι Ýχουν βγει απü κÜποιους που μπÞκαν στον τÜφο με σκοπü να αφαιρÝσουν το μüλυβδο, το σßδερο που εßχε χρησιμοποιηθεß για να στηριχθοýν τα χÝρια στα σþματα των ΚαρυÜτιδων.
Οι ΚαρυÜτιδες προκαλοýν δÝος
Με την αφαßρεση των αμμωδþν χωμÜτων, στο χþρο μπροστÜ απü τον δεýτερο διαφραγματικü τοßχο του τýμβου, αποκαλýφθηκαν κÜτω απü το μαρμÜρινο επιστýλιο, ανÜμεσα στις, επßσης, μαρμÜρινες παραστÜδες, δýο εξαιρετικÞς τÝχνης ΚαρυÜτιδες. Εßναι απü θασßτικο μÜρμαρο, συμφυεßς με πεσσü, διατομÞς 0,20Χ0,60 μÝτρων.
ΤοποθετημÝνες αριστερÜ και δεξιÜ της εισüδου του τÜφου
Σýμφωνα με την ανακοßνωση του υπουργεßου, το πρüσωπο της δυτικÞς ΚαρυÜτιδας σþζεται σχεδüν ακÝραιο, ενþ απü την ανατολικÞ λεßπει. Οι ΚαρυÜτιδες Ýχουν πλοýσιους βοστρýχους, που καλýπτουν τους þμους τους, φÝρουν ενþτια, και φοροýν χειριδωτü χιτþνα. Το δεξß χÝρι της μιας και το αριστερü της Üλλης Þταν προτεταμÝνα, þστε με την κßνηση τους να αποτρÝπουν συμβολικÜ εκεßνους οι οποßοι θα επιχειροýσαν την εßσοδο στον τÜφο και Þταν Ýνθετα. ΔηλαδÞ, κÜτι παρüμοιο με τις κεφαλÝς και τα φτερÜ των Σφιγγþν.
Οι μορφÝς, επß των οποßων σþζονται ßχνη κüκκινου και μπλε χρþματος, παραπÝμπουν στον τýπο της Κüρης. ΑνÜμεσα στα αμμþδη χþματα βρÝθηκαν θραýσματα των γλυπτþν, üπως τμÞμα παλÜμης και μικρüτερα θραýσματα απü τα δÜκτυλα τους. Η διÜταξη της δεýτερης εισüδου με τις ΚαρυÜτιδες αποτελεß σημαντικü εýρημα, το οποßο συνηγορεß στην Üποψη üτι πρüκειται για εξÝχον μνημεßο, ιδιαßτερης σπουδαιüτητας.
Και δεýτερος τοßχος σφρÜγισης στον τÜφο
ΜπροστÜ απü τις ΚαρυÜτιδες, και απü το ýψος της μÝσης τους και κÜτω, υπÜρχει τοßχος σφρÜγισης απü πωρüλιθους σε üλο το πλÜτος των 4,5 μÝτρων. Πρüκειται για δεýτερο τοßχο σφρÜγισης που ακολουθεß την ßδια τεχνικÞ, üπως και στην πρüσοψη του ταφικοý μνημεßου.
Τα υπüλοιπα ευρÞματα
Πριν απü αυτü, την ΠαρασκευÞ, απομακρýνθηκαν τα χþματα, πßσω απü τον δεýτερο διαφραγματικü τοßχο, προκειμÝνου να εξισορροπηθοýν οι γεωστατικÝς ωθÞσεις των γαιþν μεταξý των δýο χþρων. Ετσι, αποκαλýφθηκε, σε απüσταση 2 περßπου μÝτρων απü τη θüλο και 4,5 μÝτρων, περßπου, απü το δÜπεδο, μαρμÜρινη ορθογþνια πλÜκα, μÞκους 4.2μ, πλÜτους 1μ. και πÜχους 0.21μ, σε Üριστη κατÜσταση. ΕδρÜζεται οριακÜ σε πþρινο λßθο του τρßτου διαφραγματικοý τοßχου και στο ανþτερο τμÞμα ορθομαρμÜρωσης, το οποßο φÝρει κυμÜτιο. Στο κÜτω μÝρος της πλÜκας υπÜρχει γραπτüς διÜκοσμος σε γαλÜζιο, κüκκινο και κßτρινο χρþμα, üπου παριστÜνονται φατνþματα με ρüδακα στο κÝντρο. Πρüκειται για τμÞμα της οροφÞς του συγκεκριμÝνου χþρου.
ΠαρÜλληλα με τις ανασκαφÝς γßνονται και εργασßες στÞριξης του μνημεßου, αλλÜ και θωρÜκισÞς του απü τις καιρικÝς συνθÞκες.
|