Τα νÝα ευρÞματα απü τον τÜφο της Αμφßπολης, προτοý οι αρχαιολüγοι μπουν μÝσα στον κýριο χþρο του μνημεßου εντυπωσιÜζουν. ¸τσι μετÜ απü την αφαßρεση χωμÜτων απü τον προθÜλαμο, στο χþρο πßσω απü τον τοßχο των Σφιγγþν, οι αρχαιολüγοι αντßκρισαν Ýνα τμÞμα μαρμαροθετημÝνου δαπÝδου, που σþζεται σε εξαιρετικÜ καλÞ κατÜσταση.
Σýμφωνα με ανακοßνωση του υπουργεßου Πολιτισμοý, πρüκειται για δÜπεδο με λευκÜ, μικρÜ ακανüνιστα τμÞματα μαρμÜρου, σε κüκκινο φüντο. Ακüμη, στο κατþφλι του πρþτου διαφραγματικοý τοßχου των Σφιγγþν, εντοπßστηκαν επß της νωπογραφßας η οποßα το κÜλυπτε, ßχνη μπλε χρþματος.
¼πως διαπιστþθηκε, στους τρεις χþρους, μετÜ απü τον τοßχο σφρÜγισης, υπÜρχει χαλαρÞ αμμþδης επßχωση, ως το μÝγιστο ýψος της θüλου. Οι τρεις χþροι, που δημιουργοýνται απü την κατασκευÞ των εγκÜρσιων διαφραγματικþν τοßχων, κατÜ μÞκος της θüλου, φαßνεται üτι καταχþθηκαν κατÜ την σφρÜγιση του ταφικοý μνημεßου.
Σýμφωνα με την ανακοßνωση, οι τοßχοι, εν μÝρει, λειτουργοýν και ως στοιχεßα αντιστÞριξης των χαλαρþν επιχþσεων. Τüσο το κενü στον εξωτερικü τοßχο σφρÜγισης üσο και οι οπÝς στα επüμενα διαφρÜγματα, που πιθανüν να Ýχουν προÝλθει απü αφαßρεση λßθων Þ και απü μη τοποθÝτηση λßθων, φαßνεται üτι αποτελεß μÝρος σχεδßου σφρÜγισης του τÜφου.
Το συμπÝρασμα των αρχαιολüγων üτι υπÜρχουν τρεις χþροι κατÜ μÞκους της θüλου αποτελοýν Ýνα απü τα ιδιαßτερα χαρακτηριστικÜ του μνημεßου στο λüφο ΚαστÜ. O πρþτος διαφραγματικüς τοßχος, μετÜ την εßσοδο, Ýχει αποκαλυφθεß μüνον ως το ιωνικü επιστýλιο, το οποßο διακοσμεßται με τους οκτÜφυλλους ανÜγλυφους ρüδακες. Στο ακραßο ανατολικü τμÞμα του επιστυλßου εμφανßστηκε το ανþτατο τμÞμα πλευρικÞς παραστÜδος. Επßσης, διαπιστþθηκε üτι λεßπει το ακραßο δυτικü τμÞμα του επιστυλßου, üπως και οι υπερκεßμενοι αυτοý λßθοι.
Το υπουργεßο σημειþνει- κÜτι που Ýχει προαναφÝρει- üτι επß του διαφραγματικοý τοßχου θα υπÜρχει η εßσοδος, η οποßα θα οδηγεß στον δεýτερο χþρο του μνημεßου. Η μορφÞ της εισüδου θα αποκαλυφθεß μετÜ την αφαßρεση των χωμÜτων, κατÜ τις αμÝσως επüμενες μÝρες.
Τα τρßα σενÜρια
Τα σενÜρια για τη συνÝχεια εßναι τρßα, üπως αναφÝρει σε σχετικü δημοσßευμα το «Εθνος της ΚυριακÞς». Εßναι η αισιüδοξη, η απαισιüδοξη και η μÝση εκδοχÞ για το τι θα αντικρßσουν οι αρχαιολüγοι προχωρþντας.
Το κακü σενÜριο εßναι ο τÜφος να Ýχει συληθεß, ο τυμβωρýχος να μπÞκε απü την τρυποýλα στο επÜνω μÝρος του τοßχου να τα βγÞκε απü την πüρτα φορτωμÝνος με πολýτιμα αντικεßμενα: λÜρνακες, αγγεßα και τη θÞκη με τα οστÜ του νεκροý. Την ßδια þρα, τα νερÜ απü τις πλημμýρες Ýχουν διαταρÜξει τüσο τα πÜντα μÝσα, που εßναι πιθανüν να βρεθοýν στη θÝση τους μüνο τα σιδερÝνια αντικεßμενα, üσα απü αυτÜ Üφησε πßσω του ο κλÝφτης. Σε μßα τÝτοια περßπτωση θα εßναι εξαιρετικÜ δýσκολο να αποκαλυφθεß η ταυτüτητα του νεκροý, αν αυτü γßνει ποτÝ.
Το δεýτερο σενÜριο, εßναι να υπÜρχει σýληση των πολýτιμων αντικειμÝνων αλλÜ να βρεθοýν οστÜ, νομßσματα και κεραμικÜ, απü τα οποßα θα εξακριβωθεß το φýλο και η ηλικßα του νεκροý και θα χρονολογηθεß ο τÜφος.
Το πιο αισιüδοξο σενÜριο εßναι να μην κατÜφεραν να μπουν οι τυμβωρýχοι στον τÜφο, να εßναι üλα στη θÝση τους και τα ευρÞματα να δþσουν τις πολýτιμες πληροφορßες στους αρχαιολüγους. Η συνÝχεια των ανασκαφþν θα αποκαλýψει ποιο απü τα τρßα σενÜρια ισχýει. |