Με αφορμÞ την ανακοßνωση των τελευταßων οικονομικþν στοιχεßων απü την ΕυρωπαúκÞ ΣτατιστικÞ Υπηρεσßα (Eurostat), το Spiegel, στην ηλεκτρονικÞ του Ýκδοση σχολιÜζει: «Δεν εßναι μßα καλÞ μÝρα για την οικονομßα της Ευρþπης. (…) Ο μεγαλýτερος οικονομικüς χþρος του κüσμου δεν αναπτýσσεται. Στο 0% κινÞθηκε η ανÜπτυξη μεταξý Απριλßου και Ιουνßου σε σýγκριση με το προηγοýμενο τρßμηνο.» Το γερμανικü περιοδικü επισημαßνει στην ανÜλυσÞ του üτι η εξÝλιξη της οικονομικÞς δραστηριüτητας στην ευρωζþνη δßνει αφορμÞ για προβληματισμü. ¼πως υπογραμμßζει, «πριν απü μερικοýς μÞνες γινüταν λüγος για προσεχÝς τÝλος της ευρωκρßσης. Η Ισπανßα και η Πορτογαλßα βγÞκαν απü το μηχανισμü στÞριξης. Η Ιρλανδßα υποσχüταν να περιστεßλει το χρÝος της ταχýτερα απü ü,τι εßχε προγραμματιστεß. Και τþρα αυτü: 0,0% ανÜπτυξη. Και επιπλÝον υψηλÞ ανεργßα σε πολλÜ κρÜτη της ΕΕ.»
«Η αδυναμßα της ευρωζþνης εßναι ολοφÜνερη»
Το δημοσßευμα εστιÜζει και στον ευρωπαúκü Νüτο και σημειþνει: «Στις χþρες της κρßσης, üπως η ΕλλÜδα, η Ισπανßα και η Πορτογαλßα, η οικονομßα σημειþνει πÜλι ελαφρÜ ανÜκαμψη χÜρη στα επþδυνα προγρÜμματα λιτüτητας και μεταρρυθμßσεων. Ωστüσο ο κßνδυνος της υποτροπÞς παραμÝνει μεγÜλος.» ΕστιÜζοντας περισσüτερο στην περßπτωση της ΕλλÜδας, το γερμανικü περιοδικü σχολιÜζει üτι τα τελευταßα οικονομικÜ στοιχεßα, που δεßχνουν ελαφρÜ ýφεση (-0,2%) σε σχÝση με το προηγοýμενο τρßμηνο, επιτρÝπουν «συγκρατημÝνη αισιοδοξßα» και παρατηρεß: «Η ελληνικÞ κυβÝρνηση αντλεß ελπßδα απü τη νÝα τουριστικÞ Üνθηση και την αυξανüμενη εσωτερικÞ ζÞτηση.» Αντßθετα, «ανησυχßα εμπνÝει το ρωσικü εμπÜργκο για τα ευρωπαúκÜ αγροτικÜ προúüντα. Η Ρωσßα εßναι Ýνας απü τους σημαντικüτερους εμπορικοýς εταßρους των ΕλλÞνων. Σε περßπτωση που οξυνθοýν οι εντÜσεις μεταξý Μüσχας και ΕΕ, η ελληνικÞ οικονομßα απειλεßται με νÝα κατÜρρευση.»
Θα πληρþσουν η Ισπανßα, η Πορτογαλßα και η Ιρλανδßα
Η βρετανικÞ εφημερßδα Independent σχολιÜζει τις επιπτþσεις της ουκρανικÞς κρßσης στην ευρωζþνη. ¼πως επισημαßνει, «μÝχρι πρüτινος Þταν η ΕλλÜδα, η Ισπανßα, η Πορτογαλßα και η Ιρλανδßα τα προβληματικÜ παιδιÜ της ευρωζþνης. Τþρα οι ‘τρεις μεγÜλοι', Γερμανßα, Γαλλßα και Ιταλßα, εßναι ξαφνικÜ εκεßνοι που ανησυχοýν τις αγορÝς.» Η βρετανικÞ εφημερßδα υπογραμμßζει üτι οι κυρþσεις της ΕΕ κατÜ της Ρωσßα επÝφεραν βαρý πλÞγμα στις γερμανικÝς επιχειρÞσεις και εκτιμÜ üτι η αποκλιμÜκωση των εντÜσεων με τη Μüσχα δεν εßναι ορατÞ. Η Independent τονßζει: «Αν η διαμÜχη με τη Ρωσßα διευρυνüταν, οι επιπτþσεις για την ευρωζþνη θα Þταν σχεδüν αδιανüητες. Η ριζικÞ αδυναμßα της ευρωζþνης εßναι ολοφÜνερη.» |