Φανταστεßτε το καλοκαιρινü αερÜκι να «χαúδεýει» τον χιτþνα ενüς αρχαßου Αθηναßου την þρα που πßνει το κεκαρμÝνο οßνο του, και να μηχανεýεται τρüπους να κατανικÞσει τους λιγομßλητους ΣπαρτιÜτες. Μπορεß ο Αθηναßος αυτüς να μην υπÜρχει σÞμερα, Ýγραψε üμως το üνομα του στην Ιστορßα με χρυσÜ γρÜμματα. ¸τσι μÝσα σε üλα üσα μας Üφησε ο Üνδρας αυτüς συγκαταλÝγεται πλÝον και το κρασοπüτηρο του.
Αυτü το απλü κρασοπüτηρο - Ýνας μελαμβαφÞς σκýφος - του 5ου αιþνα π.Χ. που βρÝθηκε σε Ýναν φτωχικü τÜφο στην ΚηφισιÜ Ýρχεται να ταρÜξει τα νερÜ της αρχαιολογßας, καθþς üχι μüνο θεωρεßται σχεδüν βÝβαιο üτι χρησιμοποιÞθηκε απü τον ΠερικλÞ, αλλÜ δεν αποκλεßεται να φÝρει και την ιδιüχειρη υπογραφÞ του. Γεγονüς που καθιστÜ το ταπεινü αγγεßο ως την πρþτη απτÞ απüδειξη της καθημερινÞς ζωÞς μιας απü τις διασημüτερες προσωπικüτητες της Ιστορßας.
«Εßναι Ýνα σπÜνιο εýρημα. ¸να ζωντανü αυθεντικü στοιχεßο μιας ιδιωτικÞς στιγμÞς» μας λÝει η αρχαιολüγος της Β' Εφορεßας Προúστορικþν και Κλασικþν ΑρχαιοτÞτων ΓαλÞνη ΔασκαλÜκη για το αγγεßο ýψους μüλις οκτþ εκατοστþν που αποκαλýφθηκε στα θεμÝλια μιας υπü ανÝγερση οικοδομÞς στην οδü ΣπÜρτης 18 στην ΚηφισιÜ.
Μüλις δýο μÝτρα κÜτω απü την επιφÜνεια και σε Ýναν τÜφο που δεν εντοπßστηκαν οστÜ η αρχαιολüγος βρÞκε το αγγεßο σπασμÝνο σε 12 κομμÜτια. ¼ταν συγκολλÞθηκε, η Ýκπληξη Þταν μεγÜλη. Στη μßα πλευρÜ κÜτω απü τη λαβÞ του Þταν χαραγμÝνα Ýξι ονüματα σε γενικÞ πτþση: Αριστεßδου, Διοδüτου, Δαισßμου, Αρρßφρονος, ΠερικλÝους και Ευκρßτου. Και üλα μαζß Þταν τοποθετημÝνα σε Ýνα πλαßσιο.
Σýμφωνα με Τα ΝÝα, οι Ýξι Üνδρες εßναι πιθανüν να βρÝθηκαν μαζß σε κÜποιο συμπüσιο Þ καπηλειü και αφοý Þπιαν απü το ßδιο αγγεßο-κÜτι που συνηθιζüταν εκεßνη την εποχÞ-χÜραξαν επÜνω τα ονüματα τους στη γενικÞ πτþση για να δεßξουν üτι τους ανÞκει. Στη συνÝχεια τα περιÝκλεισαν σε Ýνα πλαßσιο, þστε να γßνεται σαφÝς üτι πρüκειται για παρÝα, ξεκινþντας απü τον μεγαλýτερο.
Οι αρχαιολüγοι διακρßνουν τουλÜχιστον δýο γραφικοýς χαρακτÞρες αλλÜ δεν εßναι σßγουροι για το αν ο ΠερικλÞς Ýγραψε το üνομα του. Το μüνο σßγουρο εßναι πως οι Ýξι Üνδρες Þπιαν λßγο παραπÜνω, γεγονüς που αποδεικνýεται απü το üτι το üνομα του ΠερικλÞ γρÜφτηκε λÜθος και στη συνÝχεια διορθþθηκε.
Και εδþ προκýπτει Ýνα βασικü ερþτημα: Ποιανοý Þταν το αγγεßο; Η απÜντηση βρßσκεται στη βÜση του, üπου αναγρÜφεται ακüμη Ýνα üνομα: ΔραπÝτης, γραμμÝνο στην ονομαστικÞ και üχι σε αττικü, üπως τα υπüλοιπα ονüματα, αλλÜ σε ιωνικü αλφÜβητο. Ποιος θα μποροýσε να εßναι; «Πρüκειται για κýριο ανδρικü üνομα που δηλþνει ιδιüτητα, το Ýφερε δηλαδÞ κÜποιος που Ýφυγε κρυφÜ, πιθανüν κÜποιος δοýλος» εκτιμÜ η ΓαλÞνη ΔασκαλÜκη.
Πιθανüτατα ο εν λüγω Üνδρας σÝρβιρε τους επιφανεßς Üνδρες που περνοýσαν πολý καλÜ μαζß και Ýτσι αποφÜσισαν να χαρÜξουν τα ονüματα τους και να του το δþσουν ως αναμνηστικü. Η χαρÜ που πÞρε εκεßνο το βρÜδυ ο ΔραπÝτης και τα συναισθÞματα που του προξÝνησε η συνÜντηση Þταν μεγÜλη και το κρασοπüτηρο δεν το αποχωρßστηκε ποτÝ, το πÞρε μÝχρι
Ποιο εßναι το üνομα κλειδß που μας οδηγεß στον ΠερικλÞ
Πþς üμως ξÝρουμε üτι ο ΠερικλÞς που αναγρÜφεται στο αγγεßο εßναι ο Üνθρωπος που Ýχει συνδÝσει το üνομÜ του με τη δημιουργßα του Παρθενþνα; «Το üνομα Αρρßφρων εßναι πολý σπÜνιο και το Ýφεραν ο παπποýς και ο μεγÜλος αδελφüς του ΠερικλÞ. Η αναγραφÞ του ονüματος αυτοý πÜνω απü εκεßνο του ΠερικλÞ στην επιφÜνεια του αγγεßου μÜς καθιστÜ κατÜ 99% βÝβαιους üτι πρüκειται για τα δýο αδÝλφια και üτι ο αναγραφüμενος ΠερικλÞς δεν εßναι Üλλος απü τον Üνθρωπο που καθοδÞγησε την τýχη της ΑθÞνας στην περßοδο της ýψιστης ακμÞς της» εξηγεß ο γραμματÝας της ΕλληνικÞς ΕπιγραφικÞς Εταιρεßας και συνεκδüτης της αρχαιογνωστικÞς επιθεþρησης «ΗΟΡΟΣ» (üρος), στο επετειακü τεýχος της οποßας δημοσιεýεται η μελÝτη του σημαντικοý ευρÞματος, Αγγελος Π. Ματθαßου.
«Εßναι η πρþτη φορÜ δε που Ýχουμε το üνομα του ΠερικλÞ πλÞρες σε επιγραφÞ, καθþς Ýως σÞμερα εßναι γνωστü μüνο σε αποσπασματικÜ σωζüμενες», συνεχßζει τονßζοντας τη σημασßα του ευρÞματος. «ΕÜν υποθÝσουμε üτι οι Αριστεßδης (üνομα συνηθισμÝνο, αλλÜ την εποχÞ για την οποßα μιλÜμε ζοýσε ο περßφημος πολιτικüς που Ýμεινε στην Ιστορßα ως Δßκαιος), ΠερικλÞς και Αρρßφρων του σκýφου ταυτßζονται με τους επιφανεßς Αθηναßους, θα δοýμε üτι δεν συμπßπτουν στην πολιτικÞ σκηνÞ.
Ο Αριστεßδης Ýδρασε τα Ýτη 488-478 π.Χ., ο ΠερικλÞς την περßοδο 460-429 π.Χ. Θα μποροýσαν üμως να συμπÝσουν σε μια κοινωνικÞ συναναστροφÞ. Το 470 π.Χ. για παρÜδειγμα ο Αρρßφρων θα Þταν 25 ετþν, ο ΠερικλÞς 24 και ο Αριστεßδης γýρω στα 50» λÝει η αρχαιολüγος, η οποßα χρονολογεß το αδιακüσμητο αγγεßο (σκεýος καπηλειοý και üχι σπουδαßας οικßας) βÜσει του τýπου του μεταξý των ετþν 480 και 465 π.Χ.
Οι Ýξι Üνδρες πιθανüν να βρÝθηκαν μαζß σε κÜποιο συμπüσιο Þ καπηλειü. Κι αφοý Þπιαν απü το ßδιο αγγεßο - κÜτι που συνηθιζüταν - χÜραξαν τα ονüματÜ τους στη γενικÞ για να δεßξουν üτι το ποτÞρι τοýς ανÞκει. Και τα περιÝκλεισαν σε Ýνα πλαßσιο, þστε να γßνεται σαφÝς üτι Þταν παρÝα, ξεκινþντας απü τον μεγαλýτερο.
Οι ειδικοß διακρßνουν δýο τουλÜχιστον γραφικοýς χαρακτÞρες, αλλÜ δεν μποροýν να γνωρßζουν αν το Ýνα χÝρι ανÞκει στον ΠερικλÞ. «Σßγουρα πÜντως Þταν ζαλισμÝνοι απü το κρασß καθþς εßναι ξεκÜθαρο üτι üποιος Ýγραψε το üνομα του ΠερικλÞ Ýκανε λÜθος αρχικÜ και το Ýγραψε στην ονομαστικÞ και μετÜ το διüρθωσε» λÝει ο Αγγελος Ματθαßου.
|