ΑυξÜνονται οι πιÝσεις στην ΑργεντινÞ μετÜ το «ναυÜγιο» των διαπραγματεýσεων με τους πιστωτÝς που δεν συμμετεßχαν σε προηγοýμενα κουρÝματα του χρÝους.
Η «επüμενη μÝρα» στη χþρα δεν επιφυλÜσσει ορατÝς αλλαγÝς, παρατηρεß η Deutsche Welle. «Η ομßχλη απλþνεται για μßα ακüμη φορÜ στις üχθες του Ρßο ντε Λα ΠλÜτα, πολýς κüσμος απü τα περßχωρα του ΜπουÝνος ¶ιρες συνωστßζεται σε τρÝνα και λεωφορεßα, εισρÝοντας στο κÝντρο της πüλης, τα μηχανÞματα ανÜληψης δουλεýουν κανονικÜ. Τα μÝσα ενημÝρωσης αφιερþνουν στον θÜνατο του Χοýλιο ΟυμπÝρτο Γκροντüνα, προÝδρου της ομοσπονδßας ποδοσφαßρου, τον ßδιο Þ και περισσüτερο τηλεοπτικü χρüνο, απü το ναυÜγιο των διαπραγματεýσεων με τους απρüθυμους πιστωτÝς».
¼λα αυτÜ φαßνεται να αποπνÝουν μßα αßσθηση απρüσμενης ρουτßνας και χαλαρüτητας σε μßα χþρα που υποτßθεται üτι μüλις κÞρυξε στÜση πληρωμþν.
ΠÜντως ο υπουργüς Οικονομικþν ΑξÝλ Κισßλοφ επιμÝνει üτι «η ζωÞ συνεχßζεται κανονικÜ» στην ΑργεντινÞ. Μπορεß να εßναι τüσο απλü; ΜÜλλον üχι, υποστηρßζει ο ανταποκριτÞς της Deutsche Welle στο ΜπουÝνος ¶ιρες, Μαρκ Κοχ. Μπορεß το «πιστωτικü γεγονüς» να μην επιφÝρει πτþχευση εν μßα νυκτß üπως συνÝβη το 2001, αλλÜ σßγουρα επιβαρýνει την οικονομßα της ΑργεντινÞς, ενισχýοντας ακüμη περισσüτερο την αβεβαιüτητα και την επιφυλακτικüτητα επιχειρÞσεων, καταναλωτþν και επενδυτþν.
«Απομακρýνονται» οι διεθνεßς αγορÝς
Οι αγορÝς, τις οποßες η ΑργεντινÞ Üρχισε να προσεγγßζει τους προηγοýμενους μÞνες, φαντÜζουν ξαφνικÜ ακüμη πιο απüμακρες. Και αυτü θα Ýχει συνÝπειες, υποστηρßζει ο σýμβουλος επιχειρÞσεων Λουßς ΠÜλμα ΚανÝ: «Οι επαρχßες της ΑργεντινÞς θα Ýχουν πρüβλημα να αναχρηματοδοτÞσουν τα ελλεßμματÜ τους μÝσω νÝου δανεισμοý, οπüτε η κεντρικÞ κυβÝρνηση θα τυπþσει νÝο χρÞμα. ΕπιπλÝον μεγÜλες επιχειρÞσεις üπως ο ενεργειακüς κολοσσüς YPF δεν θα εßναι σε θÝση να χρηματοδοτÞσουν νÝες επενδýσεις».
ΑλλÜ και οι αποταμιευτÝς ανησυχοýν. ΕξαρτÜται βÝβαια που Ýχεις τις αποταμιεýσεις σου. «Αν Ýχεις τα λεφτÜ σου στην τρÜπεζα, πρÝπει να ανησυχεßς. Αν τα Ýχεις επενδýσει σε ακßνητα, τüτε καλýτερα να τα αφÞσεις εκεß, περιμÝνοντας καλýτερες μÝρες» λÝει Ýνας κÜτοικος του ΜπουÝνος ¶ιρες. Τις τελευταßες μÝρες πÜντως, οι τρÜπεζες στη γειτονικÞ ΟυρουγουÜη καταγρÜφουν üλο και περισσüτερα εμβÜσματα απü την ΑργεντινÞ.
ΜετÜ τη χρεοκοπßα του 2001 η εμπιστοσýνη του κüσμου προς τις τρÜπεζες βρßσκεται οýτως Þ Üλλως στο ναδßρ. Και üμως, οι τρÜπεζες της ΑργεντινÞς εßναι εκεßνες που θα μποροýσαν σÞμερα να σþσουν τη χþρα απü νÝα χρεοκοπßα. Πþς; ΑγορÜζοντας τις ληξιπρüθεσμες απαιτÞσεις των hedge funds. ¹δη πριν εκπνεýσει η προθεσμßα για τις διαπραγματεýσεις με τους απρüθυμους δανειστÝς, πολλÝς ιδιωτικÝς τρÜπεζες εßχαν εκδηλþσει σχετικü ενδιαφÝρον. Ωστüσο η κυβÝρνηση της ΑργεντινÞς δεν φÜνηκε να ενθουσιÜζεται με αυτÞν την προοπτικÞ.
Αναζητεßται συμβιβασμüς
«ΠοτÝ δεν καταλÜβαμε, αν η κυβÝρνηση μας στηρßζει πραγματικÜ» δηλþνει Ýνας τραπεζßτης που προτιμÜ να παραμεßνει ανþνυμος. Κι üμως: «ΑυτÞ η λýση μπορεß ακüμη και σÞμερα να αποδειχθεß αποτελεσματικÞ» υποστηρßζει ο ΚÜρλος ΚαισÝδο, αναλυτÞς του συμβουλευτικοý οßκου IHS. «Αν τελικÜ επÝλθει συμφωνßα, το δικαστÞριο της ΝÝας Υüρκης θα μποροýσε να δþσει τη συγκατÜθεσÞ του, þστε να «φýγει απü το τραπÝζι» η τεχνικÞ χρεοκοπßα.
ΜÝχρι στιγμÞς, η κυβÝρνηση της ΑργεντινÞς δεν Ýχει τοποθετηθεß επισÞμως σε αυτÞν την πρüταση. ΠÜντως, ο γενικüς γραμματÝας της κυβÝρνησης Χüρχε ΚαπιτÜνιτς επÝρριψε την ευθýνη για το ναυÜγιο των διαπραγματεýσεων στα hedge funds και τις ΗΠΑ, δηλþνοντας üτι η κυβÝρνηση εξετÜζει το ενδεχüμενο προσφυγÞς στα ΗνωμÝνα ¸θνη, καθþς και στο ΔιεθνÝς ΔικαστÞριο της ΧÜγης.
|