Η ΑργεντινÞ χρεοκüπησε, για δεýτερη φορÜ τα τελευταßα 12 χρüνια, καθþς Ýσβησαν οι ελπßδες για την εξεýρεση μßας λýσης τα μεσÜνυχτα, με τους πιστωτÝς της που θÝλουν να αποπληρωθοýν πλÞρως για τα ομüλογÜ τους, με αποτÝλεσμα να αναμÝνονται μειþσεις στις τιμÝς των μετοχþν και των ομολüγων της και να αυξÜνονται οι πιθανüτητες επιδεßνωσης της οικονομικÞς ýφεσης εφÝτος.
Θα Þταν εýκολο να υποστηρßξει κανεßς üτι η ΑργεντινÞ μπορεß να πÜει στην Κüλαση Þ στον ΠαρÜδεισο την ßδια μÝρα, αν τελικÜ κηρýξει επισÞμως στÜση πληρωμþν Þ αν, παρÜ τη ρÞξη με τους λεγüμενους «γýπες», βρει τελικÜ μια διÝξοδο. Πολλοß αναλυτÝς πÜντως εκτιμοýν üτι αν τελικÜ το ΜπουÝνος Αúρες χρεοκοπÞσει επισÞμως, δεν θα υποστεß καταστροφÞ, παρüλο που θα επιδεινωθεß η ýφεση στην οποßα Þδη βρßσκεται. Και αν τελικÜ βρεθεß μια λýση στη δικαστικÞ διαμÜχη της χþρας με τις ΗΠΑ, θα γßνει μεν Ýνα «πÜρτι» στις αγορÝς με τα ομüλογα και τις μετοχÝς της ΑργεντινÞς, αλλÜ δεν θα σημειωθεß μαζικÞ Üφιξη κεφαλαßων. Η οικονομßα θα ανακÜμψει, αλλÜ μετριοπαθþς.
To βÝβαιο μÝχρι στιγμÞς εßναι üτι οι διαπραγματεýσεις που ξεκßνησαν πριν απü Ýνα μÞνα κατÝρρευσαν την περασμÝνη νýχτα. «Μας ζητοýσαν κÜτι που δεν μποροýσαμε να τους δþσουμε», εßπε ο υπουργüς Οικονομικþν Αχελ Κισιλüφ σε συνÝντευξη Τýπου στο προξενεßο της ΑργεντινÞς στη ΝÝα Υüρκη, αρνοýμενος πÜντως üτι η χþρα του χρεοκüπησε. Η κατÜσταση εßναι πρÜγματι καινοýργια, σχολιÜζει η ανταποκρßτρια της Λιμπερασιüν στο ΜπουÝνος Αúρες. Η χρεοκοπßα αυτÞ αποκαλεßται τεχνικÞ, μερικÞ Þ επιλεκτικÞ. Εßναι üμως, χωρßς αμφιβολßα, μια χρεοκοπßα, η δεýτερη στην ιστορßα της χþρας.
Την προηγοýμενη φορÜ, το 2001, η ΑργεντινÞ εßχε κηρýξει ολικÞ στÜση πληρωμþν. ΚατÜφερε üμως να ξανασταθεß στα πüδια της, να απαλλαγεß απü τα δÜνειÜ της προς διεθνεßς οργανισμοýς üπως το ΔΝΤ και η ΚεντρικÞ ΤρÜπεζα και να αναδιαρθρþσει Ýνα μÝρος του ιδιωτικοý της χρÝους, που ανερχüταν τüτε σε 90 δισεκατομμýρια δολÜρια. Το 92% των κατüχων ομολüγων της ΑργεντινÞς δÝχθηκαν το 2005, και στη συνÝχεια το 2010, τους üρους του ΜπουÝνος Αúρες για Ýνα κοýρεμα της τÜξης του 70%. Το υπüλοιπο 8% üμως αρνÞθηκε. Πρüκειται για τα επενδυτικÜ ταμεßα που αποκαλοýνται «γýπες», επειδÞ θÝτουν στο στüχαστρο χþρες που Ýχουν γονατßσει.
Η Elliot Investment Management και η Aurelius Capital Management κατÝχουν 1% των επßμαχων τßτλων και ζητοýν την πληρωμÞ τους στο ακÝραιο, μαζß με τους τüκους, Ýνα ποσü που φτÜνει το 1,5 δισεκατομμýριο δολÜρια. Αυτü σημαßνει κÝρδος 1.600% σε σχÝση με την αρχικÞ αγορÜ. ¸να Εφετεßο της ΝÝας Υüρκης τους δικαßωσε το 2013 και η απüφαση που Ýλαβε το Ανþτατο ΔικαστÞριο πριν απü Ýνα μÞνα επικýρωσε αυτÞ την καταδßκη. Ξεκßνησαν τüτε οι διαπραγματεýσεις. Και για να ασκÞσει πßεση στην ΑργεντινÞ, Ýνας δικαστÞς της ΝÝας Υüρκης απαγüρευσε την πληρωμÞ της τελευταßας δüσης των 539 εκατομμυρßων δολαρßων προς τους κατüχους «κουρεμÝνων» ομολüγων, αν πρþτα το ΜπουÝνος Αßρες δεν πληρþσει τους «γýπες». Αυτü ακριβþς το ποσü, που Ýχει δοθεß απü την ΑργεντινÞ αλλÜ Ýχει «παγþσει» στη ΝÝα Υüρκη και δεν Ýχει κατÜ συνÝπεια εισπραχθεß απü τους πιστωτÝς της, συνιστÜ την «τεχνικÞ» χρεοκοπßα της χþρας.
Το ποσü αυτü φαßνεται γελοßο για μια χþρα, üπως Üλλωστε και το 1,5 δισεκατομμýριο που διεκδικοýν οι «γýπες». Η νοτιοαμερικανικÞ αντιπροσωπεßα üμως αρνεßται να υποχωρÞσει και απαιτεß απü τα επενδυτικÜ ταμεßα να δεχθοýν το ßδιο «κοýρεμα» με τους υπüλοιπους. «Τους προσφÝρουμε Ýνα κÝρδος 300%, αλλÜ θÝλουν παραπÜνω», δÞλωσε ο Κισιλüφ. Η διαμÜχη μοιÜζει ιδεολογικÞ. Στην πραγματικüτητα, αν η ΑργεντινÞ υποχωροýσε στις απαιτÞσεις της Elliot και της Aurelius, μπορεß και οι υπüλοιποι δανειστÝς της να διεκδικοýσαν εκ των υστÝρων ολüκληρη την αξßα των ομολüγων. Περισσüτερα απü 100 δισεκατομμýρια δολÜρια, σýμφωνα με την κυβÝρνηση, Ýνα κολοσσιαßο ποσü για μια χþρα που τα σημερινÜ της αποθÝματα δεν υπερβαßνουν τα 30 δισεκατομμýρια.
«¸χουμε μια ιστορικÞ ευθýνη», εßπε ο Κισιλüφ. «Θα Þταν εýκολο να υπογρÜψουμε ο,τιδÞποτε, θÝλουμε üμως να αποφýγουμε τα λÜθη του παρελθüντος».
Τι θα συμβεß τþρα; Μια λýση θα μποροýσε να Ýρθει απü τις ιδιωτικÝς τρÜπεζες της χþρας, που μπορεß να αγορÜσουν τα ομüλογα απü τους «γýπες» στην τιμÞ που απαιτοýν και στη συνÝχεια να κÜνουν εκεßνες διαπραγματεýσεις με την κυβÝρνηση. Μια Üλλη διÝξοδος για την κυβÝρνηση θα μποροýσε να εßναι η στÜση πληρωμþν μüνο απÝναντι στα ομüλογα που λÞγουν φÝτος, με τους κατüχους τους να δεχθοýν να πληρωθοýν το 2015.
Αν συμβεß το τελευταßο, ο οικονομολüγος ΕδουÜρδο ΛÝβι ΓεγιÜτι (καθηγητÞς στα πανεπιστÞμια του ΜπουÝνος Αúρες και του ΧÜρβαρντ) εκτιμÜ üτι το ΑΕΠ θα μειωθεß φÝτος κατÜ 1,5%, αλλÜ η οικονομßα θα ανακÜμψει το 2015. «Για Ýξι μÞνες, θα σημειωθεß Ýλλειψη δολαρßων, θα ανεβοýν τα επιτüκια και θα αυξηθεß η ανεργßα», προβλÝπει. Αν üμως η στÜση πληρωμþν επεκταθεß στο σýνολο των ομολüγων, η μεßωση του ΑΕΠ θα φτÜσει φÝτος το 2% και θα συνεχιστεß και το 2015.
Σε κÜθε περßπτωση, η επανÜληψη των αιματηρþν ταραχþν που σημειþθηκαν στις αρχÝς της περασμÝνης δεκαετßας θα πρÝπει να θεωρεßται απßθανη. |