Στα παλιÜ τα χρüνια και εφüσον μια μητÝρα δεν εßχε γÜλα να θηλÜσει το μωρü της, κÜλυπτε αυτÞ την ανÜγκη ταÀζοντÜς το με γÜλα απü κÜποια γαúδοýρα, δηλαδÞ με γαúδουρüγαλο.
Επßσης το γαúδουρüγαλο το Ýδιναν και για φαρμακευτικοýς σκοποýς, þστε να μπορÝσουν να αντιμετωπßσουν το βÞχα Þ αλλιþς καρκαλÝτσι, üπως το Ýλεγαν.
Το βÝβαιο και επιστημονικþς αποδεκτü εßναι πλÝον üτι το γαúδουρüγαλο εßναι το δεýτερο, μετÜ το μητρικü γÜλα, με τρßτο το γÜλα της κατσßκας, üπως μας ενημÝρωσε μια φßλη κτηνßατρος.
ΣÞμερα το γÜλα της γαúδοýρας κοστßζει περισσüτερο απü μια γαλλικÞ σαμπÜνια, εßναι ευεργετικü üπως το μητρικü γÜλα και υπüσχεται μεγÜλα κÝρδη σε üσους επενδýουν σ' αυτü.
ΚανÝνας δεν θα πßστευε üτι το παραμελημÝνο αυτü ζþο που εμφανßστηκε 3.000 χρüνια π.Χ., στην ΑφρικÞ, σÞμερα θα Þταν... πηγÞ πλοýτου για üσους το εκτρÝφουν. Μßα τÝτοια μονÜδα βρßσκεται στην περιοχÞ «ΧατζÞδικα» της Νιγρßτας üπου ο κτηνοτρüφος ΔιογÝνης ΠαπλιÜκα εκτρÝφει περßπου τριακüσια γαúδουρÜκια, εκ των οποßων τα 200 εßναι θηλυκÜ.
«ºσως πρüκειται για τη μεγαλýτερη φÜρμα γαúδουριþν στην ΕλλÜδα» θα πει με υπερηφÜνεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. ΠαπλιÜκας, ξεδιπλþνοντας τις αναμνÞσεις του στα παιδικÜ του χρüνια, üταν μüλις δÝκα ετþν τüτε, εßχε στην κατοχÞ του τα δýο πρþτα γαúδουρÜκια.
«Τα αγαποýσα πολý απü μικρüς, Þταν η συντροφιÜ μου üταν δοýλευα στα χωρÜφια και στα ζþα του πατÝρα μου» λÝει. Με το πÝρασμα των χρüνων τα δýο γßνανε πÝντε, τα πÝντε δÝκα και σιγÜ- σιγÜ η φÜρμα μεγÜλωνε χωρßς κÜποιο κÝρδος αρχικÜ.
Πριν απü 15 περßπου χρüνια, μßα Ýρευνα του Εργαστηρßου Ζωοτεχνßας της ΚτηνιατρικÞς ΣχολÞς Θεσσαλονßκης, Ýφερε τον καθηγητÞ της ΚτηνιατρικÞς ΣχολÞς του ΑΠΘ, Γιþργο ΑρσÝνο, στη μικρÞ φÜρμα του ΔιογÝνη ΠαπλιÜκα.
«Η ενημÝρωση που εßχα τüτε απü τον κ. ΑρσÝνο και η παρüτρυνσÞ του να ασχοληθþ σοβαρÜ με την εκτροφÞ των γαúδουριþν” Þταν αυτÞ που με οδÞγησε να ασχοληθþ σοβαρÜ με την εκτροφÞ τους και να δημιουργÞσω μßα φÜρμα ευρωπαúκþν προδιαγραφþν».
Στη Νιγρßτα η μεγαλýτερη φÜρμα γαúδουριþν
Η φÜρμα γαúδουριþν του ΔιογÝνη ΠαπλιÜκα δεν Ýχει τßποτα να ζηλÝψει απü τις γνωστÝς φÜρμες του Βελγßου, της Γαλλßας, της Ελβετßας, της Γερμανßας της Σερβßας και του ΚαναδÜ. Μπορεß αυτÞ τη στιγμÞ η πιο φημισμÝνη κτηνοτροφικÞ μονÜδα του ΟλιβιÝ Ντενßς στο Chateaudes Mottes του Βελγßου, να δραστηριοποιεßται σε αυτüν τον τομÝα, üμως σε αριθμü γαúδουριþν φÝρεται πως εßναι πολý πιο πßσω απü τη φÜρμα του ΔιογÝνη ΠαπλιÜκα, καθþς σÞμερα η κτηνοτροφικÞ μονÜδα στη Νιγρßτα Σερρþν αποτελεßται απü 300 γαúδοýρια, που üλα τους ανÞκουν στη ελληνικÞ φυλÞ «αρκαδικüς üνος».
«ΚÜθε μÝρα παρÜγονται στη φÜρμα περßπου 10 κιλÜ γÜλα», αναφÝρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΔιογÝνης ΠαπλιÜκας, αποκαλýπτοντας üτι η μßση ποσüτητα του γÜλακτος χρησιμοποιεßται για το θηλασμü των νεογÝννητων γαúδουριþν, ενþ η υπüλοιπη μισÞ για την επεξεργασßα του ιδιαßτερου σαπουνιοý απü γÜλα γαúδοýρας.
ΤυριÜ, σαποýνια, καραμÝλες και... λικÝρ με γÜλα γαúδοýρας
Το γÜλα γαúδοýρας διατßθεται και στη λιανικÞ αγορÜ, χωρßς να Ýχει ακüμη καταφÝρει να μπει στα ρÜφια των σοýπερ μÜρκετ, με τιμÞ πþλησης που φτÜνει στα 50 ευρþ το λßτρο, ενþ απü την επεξεργασßα του προκýπτουν διÜφορα προúüντα, üπως, τυρß, σαποýνια, συμπληρþματα διατροφÞς, αφρüλουτρα, ενυδατικÝς κρÝμες, σαποýνια αντιγÞρανσης, καραμÝλες και πιο σπÜνια και λικÝρ.
1.000 ευρþ το κιλü το τυρß απü γÜλα γαúδοýρας
Οι τιμÝς üλων των παραγüμενων προúüντων απü γÜλα γαúδοýρας εßναι για τους περισσüτερους απλησßαστες, λüγω των μοναδικþν ευεργετικþν ιδιοτÞτων που παρÝχουν. ΕνδεικτικÜ το σαποýνι πωλεßται προς 5 ευρþ, το σκεýασμα για συμπλÞρωμα διατροφÞς 55 ευρþ, το αφρüλουτρο 18,5 – 20 ευρþ, η ενυδατικÞ κρÝμα 16- 20 ευρþ, το σαποýνι αντιγÞρανσης 6 - 8 ευρþ, οι καραμÝλες 5 ευρþ και το λικÝρ με γÜλα γαúδοýρας να φτÜνει ακüμη και τα 20 ευρþ, üσο για το τυρß, μπορεß να φτÜσει ακüμη και στα 1.000 ευρþ ανÜ κιλü, καθþς για την επεξεργασßα του θα χρειαστοýν περισσüτερα απü 25 κιλÜ γÜλα.
«Παρüλα ταýτα η εκτροφÞ των γαúδουριþν δεν εßναι μßα εýκολη υπüθεση» θα επισημÜνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. ΠαπλιÜκας, που επεξηγεß πως «ο κÜθε ονοτρüφος εκτüς απü την αγÜπη που πρÝπει να Ýχει για αυτÜ τα ζþα, θα πρÝπει να Ýχει και την ανÜλογη υπομονÞ. Η εκτροφÞ των γαúδουριþν εßναι μια επßπονη διαδικασßα και χρειÜζεται ιδιαßτερες δεξιüτητες, ακüμη και για το Üρμεγμα της γαúδοýρας που γßνεται με ειδικÞ τεχνικÞ» επισημαßνει ο κ. ΠαπλιÜκας.
Το πρüβλημα με τη διÜθεση του γαúδουρινοý γÜλακτος
¼πως επισημαßνει ο κ. ΠαπλιÜκας «το πρüβλημα εßναι στη διÜθεση του γÜλακτος καθþς ο ΕΟΦ δεν Ýχει δþσει ακüμη Ýγκριση για την κυκλοφορßα του. Η ΕλλÜδα θα πρÝπει επιτÝλους να πÜρει τις σωστÝς αποφÜσεις. Το Υπουργεßο ΑνÜπτυξης θα πρÝπει να αντιληφθεß üτι το γÜλα της γαúδοýρας εßναι “θαυματουργü” üχι μüνο για τους ονοτρüφους αλλÜ για üλους τους ¸λληνες» λÝει χαρακτηριστικÜ και με νüημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΔιογÝνης ΠαπλιÜκας που προσδοκÜ να Ýχει πολλαπλÜ οφÝλη απü την ονοτροφßα, στο Üμεσο μÝλλον.
|