Ôá íåñÜ ôïõ Íåßëïõ óõíå÷þò ëéãïóôåýïõí

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 6 Éïõëßïõ 2014

http://www.fourtounis.gr/Με μολυσμÝνα ýδατα απü αρδευτικÜ κανÜλια ποτßζουν τις καλλιÝργειÝς τους αγρüτες στην Αßγυπτο, παρüτι τα κτÞματÜ τους απÝχουν ελÜχιστα απü τον Νεßλο, Ýναν απü τους μεγαλýτερους ποταμοýς του κüσμου.

Το παρÜδοξο αυτü φαινüμενο οφεßλεται στο απαρχαιωμÝνο αρδευτικü σýστημα αλλÜ και σε κυβερνητικü πρüγραμμα διατÞρησης των υδÜτων του ποταμοý, που αποθαρρýνει τους αγρüτες. Την ßδια στιγμÞ, παρÜ την κυβερνητικÞ εμμονÞ για οικονομßα στο νερü, το κρÜτος προσφÝρει κßνητρα για ενßσχυση της αγροτικÞς παραγωγÞς.

Το κρατικü πρüγραμμα επιχορÞγησης Üπορων οικογενειþν, η Üναρχη αστικÞ ανÜπτυξη και η χρüνια πολιτικÞ αστÜθεια οδÞγησε το ΚÜιρο σε προσπÜθεια συρρßκνωσης των εισαγωγþν ειδþν διατροφÞς, με ετÞσιο κüστος 4,5 δισ. δολÜρια.

Η Αßγυπτος κατÝστη Ýτσι απü σιτοβολþνας ο μεγαλýτερος εισαγωγÝας σιτηρþν στον κüσμο, με 10 εκατ. τüνους.

Η λεκÜνη του Νεßλου, το μüνο εýφορο Ýδαφος στην Αßγυπτο, καταλαμβÜνει μüλις 5% της συνολικÞς Ýκτασης της χþρας, ενþ στεγÜζει 95% του πληθυσμοý των 87 εκατομμυρßων. Σε μßα προσπÜθεια να αντιμετωπßσει το πρüβλημα, η νÝα κυβÝρνηση του προÝδρου Σßσι ανακοßνωσε στις αρχÝς της εβδομÜδας τα σχÝδιÜ της για «ανÜκτηση» 10 δισεκατομμυρßων στρεμμÜτων απü την Ýρημο.

«Το σχÝδιο αυτü δεν εßναι ρεαλιστικü. Για να γßνει αυτü θα χρειαστοýν τουλÜχιστον 80 δισ. κυβικÜ μÝτρα νεροý τον χρüνο, περισσüτερο απü τη συνολικÞ ροÞ του Νεßλου», λÝει ο γεωπüνος και οικονομολüγος ΓκαμÜλ ΣιÜμ στο ΠανεπιστÞμιο του ΚαÀρου.

Πρωτοβουλßες, üπως ο περιορισμüς της καλλιÝργειας ρυζιοý -το πιο «διψασμÝνο» φυτü- και η αντικατÜσταση του ζαχαροκÜλαμου με τεýτλα, Ýχουν βοηθÞσει χωρßς ωστüσο να δþσουν λýσεις στο σημαντικüτερο αßτιο κατανÜλωσης ýδατος: την καλλιÝργεια σιτηρþν.

Ειδικοß εκτιμοýν üτι ο ριζικüς εκσυγχρονισμüς του αρδευτικοý συστÞματος Þ η καλλιÝργεια πιο προσοδοφüρων προúüντων, üπως εßναι τα φροýτα, θα μποροýσε να λýσει το πρüβλημα οικονομικÜ. Αν και η τελευταßα λýση φαντÜζει ιδανικÞ, διαθÝτοντας μεγÜλες εξαγωγικÝς προοπτικÝς και απαιτþντας ελÜχιστο νερü, η εξαγωγÞ φρÝσκων φροýτων απαιτεß σημαντικÝς και δαπανηρÝς υποδομÝς ψýξης και αποθÞκευσης.

 

ΔιατροφικÞ κρßση

Ειδικοß της διαχεßρισης των υδÜτων επισημαßνουν üτι η διατροφικÞ ασφÜλεια üλου του πλανÞτη απειλεßται απü την Ýλλειψη νεροý, üπως αυτÞ που προκαλεßται απü τα μεγÜλα αρδευτικÜ Ýργα στον Ανω Νεßλο, την κλιματικÞ αλλαγÞ και την πληθυσμιακÞ αýξηση.

«Η Αßγυπτος εßναι εξαρτημÝνη απü τον Νεßλο για κÜθε της ανÜγκη σε νερü. Τα νερÜ του Νεßλου μοιρÜζονται, üμως, σε 11 κρÜτη», λÝει ο ΜπενεντÝτο ΜπρÜγκα, πρüεδρος του διεθνοýς οργανισμοý World Water Council.

ΠαρÜ την αυστηρÞ στÜση που εßχε υιοθετÞσει ο Ýκπτωτος πρüεδρος Μüρσι για το θÝμα της κατανομÞς των υδÜτων του Νεßλου, ο νÝος πρüεδρος Σßσι σχεδιÜζει να επισκεφθεß την πρωτεýουσα της Αιθιοπßας Αντις ΑμπÝμπα μÝσα στο καλοκαßρι, για να Ýχει επαφÝς γýρω απü το θÝμα του Νεßλου και των υδÜτων του.

 

Αιθιοπικü φρÜγμα

Η Αιθιοπßα σχεδιÜζει, απü τη μεριÜ της, την κατασκευÞ μεγÜλου φρÜγματος, ικανοý να συγκρατεß 10 δισ. κυβικÜ μÝτρα νεροý τον χρüνο. Το σχÝδιο αυτü ανησυχεß την Αßγυπτο, που εκτιμÜ üτι ο üγκος νεροý του Νεßλου θα μειωθεß σημαντικÜ.

Την ßδια στιγμÞ, μετεωρολογικÝς εκτιμÞσεις του ΟΗΕ θÝλουν τον üγκο βροχοπτþσεων να μειþνεται σημαντικÜ πÜνω απü τη Βüρεια ΑφρικÞ, με τη μÝση θερμοκρασßα στην Αßγυπτο να σημειþνει Üνοδο της τÜξης του ενüς με δýο βαθμοýς Κελσßου, þς το τÝλος του 21ου αιþνα.

Η αυξημÝνη θερμοκρασßα θα σημÜνει την εξÜτμιση μεγαλýτερου üγκου απü τα νερÜ του Νεßλου και τη μεßωση της ορμÞς του. Ο συνδυασμüς του φαινομÝνου αυτοý, μαζß με τις επιπτþσεις του αιθιοπικοý φρÜγματος και εκεßνες της ασφυκτικÞς δημογραφικÞς πßεσης, σημαßνει üτι η σßτιση του πληθυσμοý της Αιγýπτου θα καθßσταται ολοÝνα και πιο δυσχερÞς.

«Εδþ και χιλιÜδες χρüνια, συνηθßσαμε στην υπερκατανÜλωση ýδατος, που θεωρεßτο δωρεÜν. Οι Αιγýπτιοι αγρüτες εßναι σοφοß üμως üταν λÝνε üτι το νερü δεν μας ανÞκει. Το νερü Ýρχεται απü τον Θεü. ΜÝσα στις επüμενες δεκαετßες, θα πρÝπει να μÜθουμε πολý γρÞγορα τη χρηστÞ διαχεßριση του νεροý», λÝει ο καθηγητÞς ΣιÜμ.