Στα άκρα η σύγκρουση Λαφαζάνη - Τσίπρα για τις ευρωεκλογές και το ευρώ

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

www.fourtounis.grΑν και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρώτο κόμμα που ξεκίνησε τις διεργασίες για τη συγκρότηση της ευρωλίστας του, κατάφερε, όπως δείχνουν τα πράγματα, να την παρουσιάσει τελευταίο. Επιπλέον με αφορμή την επιλογή των προσώπων του ευρωψηφοδελτίου, αναζωπυρώθηκε η κόντρα κορυφής Τσίπρα – Λαφαζάνη και βγήκε από την ντουλάπα της Κουμουνδούρου ο σκελετός του διλήμματος ευρώ ή δραχμή.

Έτσι πραγματοποιήθηκε σε πολύ ψυχρό κλίμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα και από τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυριακής.

Αυτή η σύγκρουση και αυτό το κλίμα υπέβοσκε από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της περασμένης Κυριακής, όταν η «Αριστερή Πλατφόρμα» και ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προέβαλαν βέτο για συγκεκριμένες υποψηφιότητες και έθεσαν εκ νέου θέμα επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτή η συνεδρίαση ήταν τεταμένη και, μάλιστα, όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφραζε την αντίθεσή του για τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να του απάντησε «Ένα μήνα πριν από τις εκλογές θέτεις ζητήματα για το ευρώ και για πρόσωπα; Εάν υπάρχει πρόβλημα μπορούμε να τα συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή».

 

Στα άκρα η σύγκρουση

Χθες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που συνεκλήθη με στόχο να συμπληρωθούν οι 8 κενές θέσεις, η κόντρα Τσίπρα – Λαφαζάνη έφτασε στα άκρα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φανερά ενοχλημένος – όπως λένε παρόντες – επισήμανε με ένταση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος πως «δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι να συζητάμε για το νόμισμα, αυτή η συζήτηση πρέπει να σταματήσει». Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε τη ζημιά που υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ από την προβολή του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή» και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να του αντέτεινε πως «δεν πρέπει να πέφτει στην παγίδα των ΜΜΕ». Ιδιαίτερα σκληρός ήταν και ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, που πέταξε το γάντι στην μειοψηφία, λέγοντας πως αν υπάρχει ακόμη για κάποιους ανοιχτό το θέμα του νομίσματος, «μπορούμε να πάμε σε νέα Κεντρική Επιτροπή ή ακόμη και σε Διαρκές Συνέδριο».

Κάθετη διαφωνία Λαφαζάνη για τον Κρίτωνα Αρσένη

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τα πρόσωπα, η Αριστερή Πλατφόρμα της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε για ακόμη μια φορά την κάθετη αντίθεσή της προς το πρόσωπο του Κρίτωνα Αρσένη, ωστόσο, η υποψηφιότητά του πέρασε κατά πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά η Αριστερή Πλατφόρμα αξίωνε να κατέβει υποψήφιος ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ωστόσο, και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Μάλιστα, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να έλεγε «μόνο πάνω από το πτώμα μου».

 

Νέα εμπλοκή

Ωστόσο, εκτός των δύο κενών θέσεων, υπάρχει και μία «αμφισβητούμενη». Ο λόγος για την Ρομά ακτιβίστρια της Ξάνθης, Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί ως υποψήφια, αλλά φαίνεται πως είναι «κόκκινο πανί» για τις νομαρχιακές επιτροπές της Θράκης και για τον τοπικό μειονοτικό βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Μάλιστα, ορισμένοι την κατηγορούν για «ακροδεξιές απόψεις», αν και κάτι τέτοιο μοιάζει μάλλον παράδοξο με την καταγωγή και τη δράση της. Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν χθες στο matrix24.gr κορυφαίες πηγές της Κουμουνδούρου, το γεγονός ότι σήμερα ή αύριο ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας σπεύδει για… «αυτοψία» στη Θράκη μάλλον προϊδεάζει για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να «αποσύρει» την Σαμπιχά Σουλεϊμάν και να την αντικαταστήσει με άλλη υποψηφιότητα.

 

Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι

  • Κρίτωνας Αρσένης, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επιλέχθηκε τελικά κατά πλειοψηφία
  • Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αυγή
  • Μαρία Καραμεσσήνη, η εργατολόγος, οι οποία εκλέχθηκαν ομόφωνα.
  • Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος γιατρών του κόσμου και γραμματέας της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λούκας Κατσέλη
  • Γιώργος Φουντουλάκης, ΑμεΑ, πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής και
  • Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου.

Μένουν δύο ακόμη θέσεις οι οποίες αναμένεται να κλειδώσουν μετά το Πάσχα. Πρόκειται συγκεκριμένα για μία θέση που θα καλυφθεί από κάποιο πρόσωπο της μειονότητας στη Θράκη, πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε για την θέση τον πρώην βουλευτή του Συνασπισμού Μουσταφά Μουσταφά.

Η υποψηφιότητα της Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά έχει προκαλέσει ενστάσεις και εσωκομματικές τριβές. Η Πομάκα ακτιβίστρια έχει μπει στο στόχαστρο της κριτικής των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του μουσουλμάνου βουλευτή, Χουσείν Ζεϊμπέκ. Με δήλωσή του ο μουσουλμάνος βουλευτής τονίζει ότι «χωρίς να υπάρχει κάτι προσωπικό με την κα. Σουλεϊμάν, απλά θεωρούμε ότι δεν ταιριάζει με το κόμμα μας». Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής Ξάνθης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «τέτοιες υποψηφιότητες, χωρίς φυσικά να έχω κάτι προσωπικό με την ίδια, δεν γίνονται δεκτές ούτε στο τοπικό ψηφοδέλτιο στο δήμο Ξάνθης, ούτε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές».

Η θέση παραμένει ακόμα κενή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει ακόμα την απάντηση του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου.