Φοιτητές και πανεπιστημιακοί ζητούν την ύπαρξη σώματος ειδικής φύλαξης των ΑΕΙ |
|
---|---|
Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος |
Κυριακή 6 Απριλίου 2014 |
Μία από τις προτάσεις που καταθέτει στο «ΕΘΝΟΣ» ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, είναι να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο των πανεπιστημίων, προκειμένου να εισέρχονται μόνον όσοι έχουν σχέση με τα Ιδρύματα. «Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να αποτρέψει πολλά περιστατικά βίας. Η φύλαξη των Ιδρυμάτων θα πρέπει να στηριχτεί σε ένα σώμα πανεπιστημιακών φυλάκων, το οποίο θα ελέγχει εάν αυτοί που εισέρχονται στα ΑΕΙ είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας», εξηγεί ο κ. Φορτσάκης και προσθέτει: «Όταν κάποιος θα προσπαθήσει να εισέλθει στον χώρο του Ιδρύματος χωρίς να είναι μέλος του (φοιτητής, καθηγητής κ.λπ.) και δεν υπάρχει συνεννόηση εκ των προτέρων, οι πανεπιστημιακοί φύλακες θα ειδοποιούν την Αστυνομία για να συλλαμβάνεται».
Αντιδράσεις Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη «δεν είναι να εμποδίζουμε τον κόσμο που θέλει να μπει στα πανεπιστήμια, αλλά να γνωρίζουμε ποιοι εισέρχονται σε αυτά». Όπως αναφέρει, «το μέτρο αυτό δεν έχει προχωρήσει, διότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από ορισμένες φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες για λόγους ιδεοληπτικούς θεωρούν ότι επειδή το πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διδασκαλίας συνεπάγεται ότι μπορεί να μπαίνει όποιος θέλει». Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα περιστατικά επεισοδίων, μεταξύ μικροπωλητών, αστυνομικών δυνάμεων και φοιτητών, έχουν καταντήσει «ρουτίνα» για τα μέλη του Ιδρύματος, καθώς γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, αναστατώνοντας τη ζωή του πανεπιστημίου. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις για τη δίωξη του παραεμπορίου στο πεζοδρόμιο της πρώην ΑΣΟΕΕ επαναλήφθηκαν και την Πέμπτη, γεγονός που ανάγκασε τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να συνεδριάσει εκτάκτως χθες για να τοποθετηθεί. «Δυστυχώς, ενώ διανύουμε την πρώτη από τις δύο εβδομάδες των τελετών ορκωμοσίας των τελειοφοίτων μας και στο Πανεπιστήμιο υπήρχε πλήθος κόσμου, επανελήφθησαν για πολλοστή φορά βίαια επεισόδια, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων για τη δίωξη του παραεμπορίου, δημιουργώντας συνθήκες που δεν επιτρέπονται σε ακαδημαϊκό ίδρυμα ευρωπαϊκής χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου.
Ακόμη η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα:
Περιστατικά βίαιων επεισοδίων
Τι ισχύει σε μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού Τη σύσταση ειδικού σώματος φύλαξης των πανεπιστημίων, όπως συμβαίνει σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, προτείνει η παράταξη της ΔΑΠ. «Προτείνουμε την αντικατάσταση των φυλάκων-θυρωρών, που έχουν υπό την εποπτεία τους τα κτιριακά συγκροτήματα σήμερα, με προσωπικό ασφαλείας, που θα έχει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια και την ενημέρωση των Αρχών σε περίπτωση μη τήρησης της νομιμότητας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΑΠ Σάκης Ιωαννίνης. Σκοπός του, προσθέτει, θα είναι η πρόληψη, η επέμβαση για αποτροπή έκνομων πράξεων και ο έλεγχος. Όταν θα υπάρχει έκνομη πράξη, θα ειδοποιεί τις αστυνομικές αρχές. Ακόμη η ΔΑΠ προτείνει τη δημιουργία σταθμών φύλαξης μέσα στα μεγάλα campus, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις που η προστασία είναι απαραίτητη. Τέλος, ζητά να ελέγχεται ποιοι εισέρχονται στα ιδρύματα. «Εμείς δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Απαιτούμε, όμως, κάποιος να βάλει ένα τέλος στην ανομία και στα περιστατικά βίας», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης. Στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τα περισσότερα πανεπιστήμια διαθέτουν πανεπιστημιακή αστυνομία και αστυνομικά τμήματα ήδη από το 19ο αιώνα. Χάρβαρντ, Στάνφορτ και MIT είναι από τα πλέον γνωστά με οργανωμένα τμήματα αστυνομικής φύλαξης. Στη Μεγάλη Βρετανία, στα πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης έχουν σώματα πανεπιστημιακής αστυνομίας και ειδικές ομάδες φύλαξης (security). Παράλληλα, υπάρχει ο θεσμός του αστυνομικού συνδέσμου σε κάθε πανεπιστήμιο. |