Οι διευθυντές συγκροτούν τις ομάδες αυτοαξιολόγησης εάν τις αρνούνται οι Σύλλογοι

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

http://blogs.sch.gr/nrammos/files/2014/02/aksiol.jpgΝέες εξελίξεις δρομολογούνται σε ότι αφορά την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και τη δημιουργία ομάδων προς την κατεύθυνσης αυτή.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του esos.gr, υπογράφτηκε εγκύκλιος που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν μπορεί να καταλήξει σε απόφαση συγκρότησης επαρκούς αριθμού ομάδων εργασίας ή συγκεκριμένης σύνθεσης ή κατανομής αρμοδιοτήτων (π.χ. τους δείκτες που θα επεξεργαστεί κάθε ομάδα), τότε ο Διευθυντής του σχολείου, σύμφωνα με το άρθρο 39, παρ. 15, ΦΕΚ 1340/2002,  υποχρεούται να ορίσει τον αριθμό, τη σύνθεση και τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες κάθε ομάδας.

Επομένως με αυτή την εξέλιξη παύει η μέχρι τώρα οριζόμενη με τις υπάρχουσες εγκυκλίους προαιρετικότητα σε ότι αφορά τη συμμετοχή, αλλά και τη σύνθεση των ομάδων εργασίας.

Η εντολή αυτή δίνεται όπως προείπαμε με εγκύκλιο, από το Υπουργείο που την υπογράφει ο ίδιος ο Κ. Αρβανιτόπουλος  και απευθύνεται προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι οποίοι και θα την εφαρμόσουν.

Ο υπουργος Παιδείας με την ίδια εγκύκλιο καλείς τις σχολικές μονάδες   «να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία συγκρότησης των ομάδων μέχρι 4-4-2014. Στη συνέχεια και μέχρι 31-5-2014, ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να συνεδριάσει  και αφού λάβει υπόψη του τις εισηγήσεις των ομάδων εργασίας, μέσα από ανοικτό διάλογο, να προβεί στην γενική εκτίμηση της σχολικής μονάδας με την αποτύπωση των 15 δεικτών καθώς επίσης να αποφασίσει για τα σχέδια δράσης που θα υλοποιηθούν το επόμενο έτος».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος τονίζει πως η τελική έκθεση αυτοαξιολόγησης θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τέλους του διδακτικού έτους, ενώ οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καλούνται μέχρι 11-4-2014 να αποστείλουν στον Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού πίνακα με τα σχολεία στα οποία τυχόν δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των ομάδων εργασίας.

Η νέα αυτή εξέλιξη έγινε γνωστή σήμερα το μεσημέρι και δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και αμηχανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την μεριά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αντίδραση. Εκείνο που μας πληροφόρησαν είναι ότι την ερχόμενη Πέμπτη έχουν προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο και φυσικά θα τεθεί και αυτό το θέμα και μάλλον θα υπάρξει και επίσημη απόφαση, την οποία θεωρούμε απαραίτητη.

Γιατί το λέμε αυτό; Διότι υπάρχουν Σύλλογοι Διδασκόντων που έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις για τη μη συμμετοχής τους στην αυταξιολόγηση. Σε αυτή την περίπτωση τι θα πρέπει να κάνει ο διευθυντής;

Να αρνηθεί να εφαρμόσει την εγκύκλιο και επομένως να παραπεμφθεί για απείθεια, με επακόλουθο την απόλυση;

Να προχωρήσει σε συγκρότηση ομάδων υπακούοντας στην εγκύκλιο και να βρεθεί μπροστά στην πιθανότητα να διαγραφεί από τον τοπικό Σύλλογο Εκπαιδευτικών που ανήκει με ό,τι συνεπάγεται αυτό;

Τι θα πρέπει να κάνει; Θα του εξηγήσει κανείς;