Ç Êñéìáßá Ýíáò áêüìá êñßêïò óôçí áëõóßäá ôùí êñßóåùí |
|
---|---|
Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος |
ÊõñéáêÞ 16 Ìáñôßïõ 2014 |
Η αρχÞ της αυτοδιÜθεσης των εθνþν, Ýρχεται συχνÜ σε σýγκρουση με την αρχÞς της εδαφικÞς κυριαρχßας. ΔεκÜδες παγκοσμßως τα παραδεßγματα και üλα δεßχνουν üτι παρÜ το ρüλο του ΟΗΕ και το διεθνÝς δßκαιο, τÝτοιες διενÝξεις δε θα σταματÞσουν να υπÜρχουν. Με αφορμÞ τα γεγονüτα στην Ουκρανßα και στην Κριμαßα, εγÝρθηκε ξανÜ το ζÞτημα κατÜ πüσο εßναι αποτελεσματικοß οι μηχανισμοß αποτροπÞς των κρßσεων. ¼λο και πιο συχνÜ η αρχÞ του σεβασμοý της εδαφικÞς ακεραιüτητας και κυριαρχßας, Ýρχεται σε σýγκρουση με το δικαßωμα των λαþν για αυτοδιÜθεση, κÜτι το οποßο συνÞθως καταλÞγει στην εμφÜνιση νÝων κρατþν.
Οι Κοýρδοι Ας δοýμε το παρÜδειγμα των Κοýρδων, οι οποßοι ýστερα απü τα καπρßτσια των αποικιοκρατικþν δυνÜμεων βρÝθηκαν να ζουν σε 4 κρÜτη (ΙρÜκ, ΙρÜν, Συρßα και Τουρκßα) και μÝχρι σÞμερα μÜχονται για τη δημιουργßα του δικοý τους. Το 1991 οι Κοýρδοι του ΙρÜκ εξεγÝρθηκαν κατÜ του ΣαντÜμ ΧουσεÀν, οι ΗΠΑ τους υποστÞριξαν και καθüρισαν ζþνη απαγορεýσεων πτÞσεων πÜνω απü το βüρειο ΙρÜκ, üπου τþρα υπÜρχει Ýνα σχεδüν ανεξÜρτητο απü τη ΒαγδÜτη εθνικü κρÜτος.
Στην ΑφρικÞ Μπορεß να δει κανεßς και την ΑφρικÞ. Εκεß, τα προβλÞματα αναθεþρησης των συνüρων παρουσιÜζουν ακüμη μεγαλýτερη οξýτητα απü üτι στην Ευρþπη, καθþς Ýχουν χαραχτεß «με το χÝρι, με Ýναν χÜρακα», με αποτÝλεσμα πολλοß λαοß να βρεθοýν σε διαφορετικÜ κρÜτη και ορκισμÝνοι εχθροß μÝσα στο ßδιο. Αυτü οδÞγησε σε μια ατÝλειωτη σειρÜ συγκροýσεων μεταξý κρατþν, αλλÜ και εμφυλßων και κÜποιες απü τις συγκροýσεις αυτÝς οδÞγησαν στην εμφÜνιση νÝων κρατþν. ¸τσι, το 1993 πραγματοποιÞθηκε η απüσχιση της ΕρÝτριας απü την Αιθιοπßα, ενþ το 2011 αυτÞ του Νüτιου ΣουδÜν απü το ΣουδÜν. Αξßζει να σημειωθεß üτι οι νÝες χþρες εμφανßστηκαν με την Ýγκριση και τη συνδρομÞ του ΟΗΕ, καθþς και δυτικþν χωρþν, οι οποßες συχνÜ χρηματοδοτοýσαν τον αγþνα για ανεξαρτησßα. ΥπÜρχουν στην ΑφρικÞ και διενÝξεις οι οποßες ουσιαστικÜ συνεχßζονται μÝχρι τþρα, χωρßς να Ýχει δοθεß Ýνα οριστικü τÝλος. Για παρÜδειγμα, το 1976 το Μαρüκο, υπü τη σιωπηρÞ συναßνεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, Ýχει καταλÜβει τη ΔυτικÞ ΣαχÜρα, της οποßας ο πληθυσμüς εξαρχÞς επεδßωκε την αυτοδιÜθεση.
Ναγκüρνο ΚαραμπÜχ Þ Δημοκρατßα του ΑρτσÜχ Στον πρþην σοβιετικü χþρο μπορεß κανεßς επßσης να βρει παραδεßγματα κατÜ τα οποßα η προστασßα των ομοεθνþν οδÞγησε σε συγκροýσεις. Στη διÜρκεια του πολÝμου στο Ναγκüρνο ΚαραμπÜχ (1991-1994), ανÜμεσα στο ΑζερμπαúτζÜν και στην αυτοανακηρυχθεßσα δημοκρατßα του Ναγκüρνο ΚαραμπÜχ, το ΑζερμπαúτζÜν Ýθεσε υπü τον Ýλεγχü του την περιοχÞ ΣαουμιÜνοβσκ, η οποßα αν και αποτελοýσε τμÞμα της τÝως ΣοβιετικÞ ΣοσιαλιστικÞς Δημοκρατßας του ΑζερμπαúτζÜν, κατοικοýταν κυρßως απü ΑρμÝνιους. Οι ΑρμÝνιοι πÞραν τον Ýλεγχο της πρþην Αυτüνομης ΠεριφÝρειας Ναγκüρνο ΚαραμπÜχ και μερικþν παρακεßμενων με αυτÞ περιοχÝς. Η διÝνεξη αυτÞ υποβüσκει μÝχρι σÞμερα και οδηγεß κατÜ καιροýς σε üξυνση των σχÝσεων μεταξý ΑζερμπαúτζÜν και Αρμενßας, με τις δυο χþρες να προετοιμÜζονται με τüση Ýνταση για Ýναν ενδεχüμενο πüλεμο, þστε οι αναλυτÝς -üσον αφορÜ τον Καýκασο- να μιλοýν για μια περιφερειακÞ κοýρσα εξοπλισμþν.
Κüσοβο, ΙρÜκ και Λιβýη Εßναι σκüπιμο επßσης να θυμηθοýμε και την πολιτικÞ των μεγÜλων δυνÜμεων, οι οποßες χωρßς δισταγμü αγνοοýσαν την αρχÞ της κυριαρχßας üταν η κατÜσταση αφοροýσε τα προσωπικÜ τους συμφÝροντα. Το 1999 στο Κüσοβο θριÜμβευσε η αρχÞ της αυτοδιÜθεσης. ΑφορμÞ στÜθηκαν οι πληροφορßες για επιχειρÞσεις εθνοκÜθαρσης σε βÜρος του αλβανικοý πληθυσμοý της επαρχßας. Η ßδια περιφρüνηση προς την αρχÞ της κυριαρχßας εμφανßστηκε και στη διÜρκεια της αμερικανικÞς και βρετανικÞς επßθεσης στο ΙρÜκ το 2003, η οποßα διεξÞχθη με την επινοημÝνη πρüφαση της καταστροφÞς üπλων μαζικÞς καταστροφÞς. ΕξαιρετικÜ αμφιλεγüμενη Þταν η Üμεση παρÝμβαση του ΝΑΤΟ (κατÜ πρþτο λüγω της Γαλλßας και της Βρετανßας) στον εμφýλιο πüλεμο στη Λιβýη το 2011. Οι χþρες της δýσης διακÞρυτταν τüτε τον σκοπü της προστασßας του Üμαχου πληθυσμοý, ενþ οι επικριτÝς τους μιλοýσαν για προσπÜθεια ανατροπÞς του ανεπιθýμητου καθεστþτος του ΜουαμÜρ ΚαντÜφι.
Η Κßνα ¸να Üλλο παρÜδειγμα συνδÝεται με τη σýγχρονη πολιτικÞ της Κßνας η οποßα ενισχýει με συνÝπεια το νÝο ηγεμονικü της στÜτους στην Ασßα. ΜετÜ την ειρηνικÞ επιστροφÞ του Χονγκ Κονγκ και του ΜακÜο, οι ΚινÝζοι βρßσκονται σε διαμÜχη με την Ιαπωνßα για τα νησιÜ ΣενκÜκου/Ντιαογοý, με το ΒιετνÜμ για τον Ýλεγχο της ΘÜλασσας της Νüτιας Κßνας, εμφανßζονται απειλητικοß στο θÝμα της ΤαúβÜν και ταυτüχρονα, παρÜ τις Ýντονες διαμαρτυρßες της διεθνοýς κοινüτητας, εξακολουθοýν να ελÝγχουν το ΘιβÝτ, που ενσωματþθηκε το 1950.
Η ερμηνεßα του ισχυροý ¼λες οι προαναφερüμενες περιπτþσεις δεßχνουν üτι παρÜ την ßδρυση του ΟΗΕ και τους κανüνες διεθνοýς δικαßου, στις σχÝσεις μεταξý των κρατþν την τελικÞ λýση εξακολουθεß να την δßνει η ισχýς. Η διπλÞ ερμηνεßα του διεθνοýς δικαßου επιτρÝπει να ερμηνεýονται οι κανüνες με τρüπο που να εξυπηρετεß τον ισχυρü. ¼λες ανεξαιρÝτως οι μεγÜλες δυνÜμεις, συχνÜ βασßζονται στην αρχÞ την οποßα εßναι επωφελÞς για τις ßδιες να υποστηρßζουν, για λüγους γεωπολιτικÞς στρατηγικÞς. Και εφüσον αυτÞ η διττÞ ερμηνεßα διατηρεßται, εßναι αδýνατο να δημιουργηθεß Ýνας αποτελεσματικüς μηχανισμüς διευθÝτησης των κρßσεων, κÜτι που σημαßνει üτι κρßσεις ανÜλογες με την τωρινÞ, θα εμφανßζονται ξανÜ και ξανÜ. |