Ο Δήμος Αθηναίων έγινε επιτέλους εξωστρεφής

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

http://www.aftodioikisi.gr/mediafiles/2014/02/kinezoi_athina_aftodioikisi-620x320-620x320.jpgΈντονη εξωστρέφεια επιδεικνύει ο Δήμος Αθηναίων την τελευταία διετία επεκτείνοντας της διεθνείς του σχέσεις από τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τις Αραβικές χώρες, αλλά και την Κίνα.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων του δήμου και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Προβατάς, παρουσιάζουν τη στρατηγική ανάπτυξη και οικοδόμηση των σχέσεων διεθνούς συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων κατά την τριετία 2012-2014, αποδεικνύοντας ότι τα καταφέρνουν σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον για τη διπλωματία των πόλεων.

Διαβάστε αναλυτικά για την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων του Δήμου Αθηναίων την περίοδο 2012- 2014:

«Παλαιότερα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του διπολικού κόσμου και του ψυχρού πολέμου, η διπλωματία των πόλεων (και κατεξοχήν των πρωτευουσών) ήταν προσανατολισμένη στην ανάπτυξη σχέσεων κυρίως πολιτισμικής συνεργασίας και αδελφοσύνης μεταξύ τους, ως μέσο παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα για την προάσπιση της ειρήνης και την αποτροπή ενός πυρηνικού ολέθρου.

Στις σύγχρονες συνθήκες του μονοπολικού κόσμου και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, τα προτάγματα της διπλωματίας των πόλεων αναφέρονται κυρίως στη συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη ως προϋπόθεση της ευημερίας των πολιτών, και άρα στην προαγωγή των οικονομικών – επιχειρηματικών σχέσεων. Έτσι, σήμερα οι τρεις βασικοί παράγοντες που ανιχνεύονται και συνυπάρχουν στο υπόβαθρο της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των πρωτευουσών είναι ο πολιτικός, ο οικονομικός – επιχειρηματικός και ο πολιτισμικός.

Κατά περίπτωση, σε άλλες περιπτώσεις, ο πολιτικός παράγων έχει την πρωτεύουσα σημασία και σε άλλες ο οικονομικός – επιχειρηματικός, ενώ ο πολιτισμικός τείνει να παίζει όλο και μικρότερο ρόλο σε σχέση με το παρελθόν, ιδιαίτερα λόγω της ανάπτυξης των πηγών αλληλοπληροφόρησης (media, internet κλπ.) που φέρνουν τους χρήστες σε άμεση επαφή με τους πολιτισμούς και τα πολιτιστικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο με ένα κλικ.

Στο Δήμο Αθηναίων δεν υπήρξε, δυστυχώς, οποιοσδήποτε σχεδιασμός στρατηγικής ανάπτυξης των διεθνών του σχέσεων τα τελευταία 25 χρόνια. Ακολουθήθηκε η τακτική του «ό,τι ήθελε προκύψει» από τις πρωτοβουλίες των άλλων πρωτευουσών και διεθνών οργανισμών, με αποτέλεσμα να σύρεται πίσω από σχεδιασμούς τρίτων, που δεν είχαν συνήθως οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της Αθήνας και την ευημερία των κατοίκων της.

Με βάση τα παραπάνω, παρουσιάζεται παρακάτω συνοπτικά ο σχεδιασμός που ακολουθείται για τη στρατηγική ανάπτυξη και οικοδόμηση των σχέσεων διεθνούς συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων κατά την τριετία 2012-2014, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον για τη διπλωματία των πόλεων αλλά ταυτόχρονα με πολλές προκλήσεις και έπαθλα για όσους τολμούν να ξανοιχτούν σε αυτόν τον στίβο. Ιδιαίτερα για μας σήμερα, για την Αθήνα της κρίσης, η εξωστρέφεια, η τόλμη και ο σοβαρός σχεδιασμός είναι ο μονόδρομος και η μόνη διέξοδος. Τα δε αποτελέσματα της πρώτης διετίας θεωρούμε ότι δικαιώνουν τις προσπάθειές μας μέχρι σήμερα.

 

Ι. Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

 Ο Δήμος Αθηναίων καλείται πολλές φορές να παρευρεθεί ή και να εισηγηθεί σχετικά σε διάφορες διεθνείς συναντήσεις που συγκαλούνται από διάφορες πρωτεύουσες ή διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Η συμμετοχή μας γίνεται με εξαιρετική φειδώ βάσει του προσδοκόμενου ουσιαστικού αποτελέσματος αλλά και των δυσχερών οικονομικών μέσων του Δήμου. Ανάλογα με τη θεματολογία, αξιοποιούνται για τη διατύπωση των θέσεών μας αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, σύμβουλοι του Δημάρχου και ειδικοί από την Κοινωνία των Πολιτών.

 

ΙΙ. Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

 Μετά τις εκτενείς συζητήσεις και επεξεργασίες που έγιναν το πρώτο 2μηνο του 2012 με πολλούς εξειδικευμένους συνεργάτες από την Κοινωνία των Πολιτών αλλά και με πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αθηναίων, αποφασίστηκε οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες να προσανατολιστούν σε τρεις γεωγραφικούς άξονες διεθνούς συνεργασίας με αντίστοιχο περιεχόμενο, όπως καταγράφονται συνοπτικά παρακάτω:

 

1. Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που ενώ έχει περισσότερα από είκοσι χρόνια ζωής, δεν είχε τύχει της προσοχής που δικαιούται, ιδιαίτερα από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, ενώ αναφέρεται σε έναν κατεξοχήν προνομιακό για εμάς διεθνή ζωτικό χώρο, σε σχέση με τα ευρύτερα πολιτικά αλλά και τα οικονομικά – επιχειρηματικά μας συμφέροντα. Πολύ περισσότερο που η Αθήνα διατηρεί μόνιμα την Εκτελεστική Γραμματεία της Διάσκεψης, ενώ Πρόεδρος αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας που θα διοργανώσει την επόμενη Διάσκεψη.

Το 2012 ήταν μία κρίσιμη χρονιά για το θεσμό και ο Δήμος Αθηναίων δραστηριοποιήθηκε πάρα πολύ, αφενός γιατί η απερχόμενη Προεδρία του Δήμου Κιέβου λόγω οργανωτικών της αδυναμιών δεν κατόρθωσε να οργανώσει, για πρώτη φορά, τη Διάσκεψη, και αφετέρου γιατί την Προεδρία είχε αποφασιστεί να αναλάβει – παράλληλα με την μόνιμη Εκτελεστική Γραμματεία – η Αθήνα, προκειμένου να οργανώσει εδώ από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 την επόμενη Διάσκεψη. Οι πρωτεύουσες που συμμετέχουν ήδη στη Διάσκεψη είναι οι εξής 15: Αθήνα, Βελιγράδι, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Ζάγκρεμπ, Κίεβο, Λευκωσία, Λιουμπλιάνα, Μπρατισλάβα, Ποντγκόριτσα, Σαράγεβο, Σκόπια, Σόφια, Τίρανα, και προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν 5 ακόμη, μεταξύ των οποίων και η Μόσχα. Τελικά η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2013.

 

2. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Είναι, επίσης, κατεξοχήν προνομιακός ζωτικός διεθνής χώρος κυρίως στο οικονομικό – επιχειρηματικό πεδίο. Το κλίμα είναι κατεξοχήν ευνοϊκό αλλά δύσκολο. Είναι όμως κατανοητή η προτεραιότητα που δόθηκε στην οικοδόμηση στενών σχέσεων με τις αρχές ορισμένων πρωτευουσών Αραβικών χωρών, με προτεραιότητα στις οικονομικά ισχυρές χώρες του Κόλπου. Έγιναν αλλεπάλληλες προσπάθειες μέσω της καλλιέργειας σχέσεων με τους πρέσβεις Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κουβέιτ και Κατάρ αλλά και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ. Τελικά ο δρόμος άνοιξε με την επίσκεψη στο Κουβέιτ τον Ιανουάριο 2014 και θα συνεχιστεί δυναμικά όλο το 2014,.

3. Η ΚΙΝΑ

Οι αρνητικές επιπτώσεις για το Δήμο Αθηναίων και τους πολίτες του από την έλλειψη μέχρι σήμερα επεξεργασίας μίας στρατηγικής διεθνούς συνεργασίας είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην περίπτωση της Κίνας. Στην ανυπαρξία οποιασδήποτε σχετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων τα τελευταία χρόνια, αντιπαρατίθεται η επίμονη κατάθεση αιτημάτων από την πλευρά μεγάλων πόλεων και περιφερειακών πρωτευουσών (π.χ. Σαγκάη με 24 εκατομμύρια κατοίκους και συγκλονιστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, Πεκίνο, Καντώνα, Σενζέν κ.α.) να επισκεφθούν επίσημες αντιπροσωπείες τους την Αθήνα για συνομιλίες κυρίως οικονομικής – επιχειρηματικής συνεργασίας. Με δεδομένα τα θετικά μηνύματα και εμπειρία, μέχρι σήμερα, από την πορεία των ελληνο – κινεζικών σχέσεων, ο άξονας αυτός αναδείχθηκε σε πρώτης προτεραιότητας. Στη 2ετία 2012-2014 δεκάδες αντιπροσωπείες από πόλεις της Κίνας έγιναν επίσημα και θερμά δεκτές στο Δήμο μας και αντίστοιχα οργανώθηκαν πολλές πολιτικές- επιχειρηματικές αποστολές σε πόλεις της Κίνας.

Τα αποτελέσματα είναι απόλυτα ορατά ιδιαίτερα στη διάρκεια του 2013, όπου υπογράφηκαν πολλά επιχειρηματικά πρωτόκολλα και συμφωνίες.

 

ΙΙΙ. ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕΣΑ

Οι Διεθνείς Σχέσεις του Δήμου Αθηναίων αν και – λόγω της σημασίας τους – αποτελούν υπηρεσιακή μονάδα που αναφέρεται απευθείας στον Δήμαρχο, έχουν ανατεθεί από αυτόν στον Φώτη Προβατά, Αντιδήμαρχο κατά το έτος 2012 και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το έτος 2013 . Το Τμήμα διαθέτει περίπου 10 υπηρεσιακά στελέχη, με υψηλή επάρκεια και εμπειρία στο χώρο των διεθνών και δημοσίων σχέσεων. Ο τεχνικός εξοπλισμός της Υπηρεσίας είναι απόλυτα σύγχρονος και πλήρης. Ο προϋπολογισμός της είναι λιτός αλλά απόλυτα επαρκής για την κάλυψη των βασικών της αναγκών με βάση τα γενικότερα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.

Υπήρξε όμως καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής, η υποστήριξή της από τριάντα περίπου πολύπειρους συνεργάτες και συνεργάτριες που προέρχονται από την Κοινωνία των Πολιτών της Αθήνας και προσφέρουν εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον στρατηγικό σχεδιασμό των διεθνών συνεργασιών του Δήμου Αθηναίων και στην υλοποίησή τους.

Χωρίς αυτούς τους ειδικούς το έργο μας θα ήταν λίγο και φτωχό . Γι’ αυτό και η εκτίμησή μας τους συνοδεύει για τη σταθερή υποστήριξή τους. Σε ένδειξη τιμής επισυνάπτεται ο κατάλογος αυτών των συνεργατών και συνεργατριών από την Κοινωνία των Πολιτών της Αθήνας.»

 

Δείτε αναλυτικά τα πεπραγμένα των διεθνών σχέσεων του Δήμου Αθηναίων για τα έτη 2012-2014 ΕΔΩ.