Ôïí Áðñßëéï äçìïðñáôåßôáé ç áíÜðëáóç ôçò Ðáíåðéóôçìßïõ |
|
---|---|
Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος |
Τρßτη 18 Φεβρουαρßου 2014 |
Στα μÝσα Απριλßου θα δημοπρατηθεß το Ýργο για την ανασυγκρüτηση του κÝντρου της ΑθÞνας, με Üξονα την οδü Πανεπιστημßου. Αυτü δÞλωσε σÞμερα, ο πρüεδρος της Αττικü Μετρü κ. ΧρÞστος Τσßτουρας μιλþντας σε εκδÞλωση του Ιδρýματος ΩνÜση με αφορμÞ την Ýκθεση «Rethink Athens: Η ΑθÞνα στο κÝντρο», η οποßα φιλοξενεßται στη ΣτοÜ Αρσακεßου. Στην Ýκθεση θα παρουσιαστοýν οι 33 οριστικÝς μελÝτες του Ýργου Rethink Athens, το οποßο, üπως εßπε ο κ. Τσßτουρας, θα ανατεθεß Ýως το τÝλος του Ýτους και αναμÝνεται να Ýχει ολοκληρωθεß εντüς της επüμενης διετßας, δηλαδÞ Ýως το τÝλος του 2016. Στüχος εßναι η δημιουργßα των συνθηκþν εκεßνων που θα ανατρÝψουν την απαξßωση του κÝντρου της πρωτεýουσας και θα το μετατρÝψουν απü χþρο διÝλευσης σε τüπο προορισμοý. Ειδικüτερα, στην περιοχÞ θα φυτευτοýν 800 νÝα ελληνικÜ εßδη δÝντρων (πλÜτανοι, κουτσουπιÝς, μουριÝς, γιακαρÜντες, νεραντζιÝς κ.Ü.), καθþς και χαμηλÞ βλÜστηση.
Υπüγειοι ταμιευτÞρες για 14 εκατ. λßτρα νεροý Για την ÜρδευσÞ τους θα κατασκευαστοýν υπüγειοι ταμιευτÞρες βρüχινου νεροý, στους οποßους θα συλλÝγονται τα νερÜ της βροχÞς. ¼πως τüνισε ο πρüεδρος του Ιδρýματος ΩνÜση κ. Αντþνης Παπαδημητρßου, σε αυτοýς υπολογßζεται üτι θα συλλÝγονται 14 εκατ. λßτρα νεροý. Σýμφωνα με τον ßδιο, πρüκειται για το μεγαλýτερο πρüγραμμα συλλογÞς υδÜτων στη Νüτια Ευρþπη. Ο σχεδιασμüς προβλÝπει την κατασκευÞ ενüς μεγÜλου δικτýου κιβωτßων συγκρÜτησης και δεξαμενþν για τη συλλογÞ του νεροý της βροχÞς, το οποßο θα χρησιμοποιεßται τüσο για την Üρδευση üσο και για την καθαριüτητα της πüλης. Το Ýργο θα εξοικονομÞσει 24 εκατ. λßτρα νεροý τον χρüνο, δηλαδÞ Ýναν üγκο νεροý που γεμßζει 10 ολυμπιακÝς πισßνες. Υπολογßζεται üτι μετÜ την ολοκλÞρωσÞ του, η περιοχÞ θα Ýχει αυτονομßα ποτßσματος για 90 ημÝρες.
Η Ομüνοια Οι οδοß Πανεπιστημßου και Πατησßων (μÝχρι το Αρχαιολογικü Μουσεßο) θα μετατραποýν σε πρÜσινους δρüμους για μεικτÞ κυκλοφορßα πεζþν, ποδηλÜτων, τραμ, ταξß και οχημÜτων τροφοδοσßας. Η πλατεßα Ομüνοιας, σýμφωνα με τις μελÝτες, ανασχεδιÜζεται και ανακτÜ και πÜλι το τετρÜγωνο του νεοκλασικοý σχεδιασμοý της. ΜÜλιστα, το ºδρυμα ΩνÜση Ýχει χρηματοδοτÞσει τις μελÝτες αποκατÜστασης τριþν παλαιþν ξενοδοχεßων της περιοχÞς («ΜÝγα ΑλÝξανδρος», «ΜπÜγκειο» και «ΟλυμπιÜς»). ΠαρÜλληλα, üπως ανÝφερε ο κ. Παπαδημητρßου, «αναθÝσαμε στο ΤμÞμα Μηχανικþν Χωροταξßας, Πολεοδομßας και ΠεριφερειακÞς ΑνÜπτυξης του Πανεπιστημßου Θεσσαλßας την εκπüνηση οικονομοπολεοδομικÞς Ýρευνας, η οποßα θα καταλÞξει στην επεξεργασßα και πρüταση στρατηγικþν θεσμικþν μÝτρων και ρυθμßσεων για την αναβÜθμιση του οικιστικοý αποθÝματος του ΚÝντρου της ΑθÞνας». Το τραμ θα επεκταθεß απü το Σýνταγμα μÝχρι την πλατεßα Αιγýπτου ενþ θα δημιουργηθεß ποδηλατüδρομος απü τη Διονυσßου Αρεοπαγßτου ως την πλατεßα Ομονοßας. «Με τη νÝα κυκλοφοριακÞ οργÜνωση, το κÝντρο της ΑθÞνας μετατρÝπεται απü χþρο διÝλευσης αυτοκινÞτων σε τüπο προορισμοý για üλους τους πολßτες» υπογρÜμμισε ο καθηγητÞς της ΣχολÞς Αρχιτεκτüνων του ΕΜΠ κ. Παναγιþτης Τουρνικιþτης. Και πρüσθεσε: «Με τον αρχιτεκτονικü σχεδιασμü βελτιþνεται η λειτουργικÞ και αισθητικÞ ποιüτητα του δημüσιου χþρου αναδεικνýοντας την ιστορικÞ και πολιτιστικÞ φυσιογνωμßα της πρωτεýουσας, ενþ διαμορφþνονται συνθÞκες περιβαλλοντικÞς Üνεσης, με φυτεýσεις, υδÜτινα στοιχεßα και Üλλες βιοκλιματικÝς παρεμβÜσεις, που θα βελτιþσουν την καθημερινüτητα του πολßτη συμβÜλλοντας στην ενßσχυση της εμπορικÞς και οικονομικÞς λειτουργßας της πüλης». |