Ανειλικρινείς δηλώσεις πόθεν έσχες δήμαρχων, διευθυντών ΕΣΥ, διοικήσεων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ σύμφωνα με τη λίστα Νικολούδη

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Αρχής που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τη διαφθορά στην Ελλάδα του σήμερα και την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματά της, οι δήμαρχοι αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή όπως και οι γιατροί καθώς και οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου χωρίς να λείπουν  γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων καθώς και μετακλητούς υπάλληλοι. Υπάρχουν ακόμα στη λίστα Νικολούδη ιατροί διευθυντές του ΕΣΥ έως διαιτητές, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, περιφερειάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πρόεδροι και μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών κ.ά.

Διαβάστε ολόκληρη την Έκθεση

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2013 από τους εκτεταμένους ελέγχους των δηλώσεων (οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 36.000) εντοπίστηκαν 413 περιπτώσεις που παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Σύμφωνα με την «λίστα» της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον εισαγγελέα πήγαν οι εξής περιπτώσεις ανειλικρινών δηλώσεων πόθεν έσχες:

http://www.aftodioikisi.gr/mediafiles/2014/02/lista_aftodioikisi.gr_.jpg

Κατά τα λοιπά, η Αρχή μέσα στο 2013 έστειλε στον Εισαγγελέα 207 υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ενώ σε πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής διαβιβάστηκαν στο ΣΔΟΕ 719 περιπτώσεις και προς τις ΔΟΥ 8 πλήρως τεκμηριωμένες πληροφοριακές εκθέσεις.

 

«Καταλήστευση Τραπεζών εκ των έσω»

Ωστόσο, στην σχετική έκθεσή της η Αρχή υπογραμμίζει το στοιχείο της αντιμετώπισης «ενός καινοφανούς και ιδιαίτερου είδους οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί ως το φαινόμενο της «καταλήστευσης τραπεζών εκ των έσω».

«Ήταν ένα πραγματικά επίπονο έργο, δεδομένου ότι ήταν εξαιρετικά δυσχερές να αντλήσουμε από τις Τράπεζες πληροφορίες και στοιχεία τα οποία στρέφονταν εναντίον των διοικήσεών τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, αλλά αναφέρεται ότι «παρά τις εγγενείς αυτές δυσχέρειες η Μονάδα κατάφερε σε αρκετές περιπτώσεις, να αποκαλύψει και να τεκμηριώσει συγκεκριμένες εγκληματικές συμπεριφορές δεσμεύοντας παράλληλα σημαντικά ποσά εγκληματικού προϊόντος».

Η Αρχή εντόπισε και τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα off-shore εταιριών σε χώρα του εξωτερικού. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «στους λογαριασμούς αυτούς κρύβονταν χρήματα τα οποία προέρχονταν από δωροληψία κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι μετείχαν στην κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμήθειας οπλικών συστημάτων».

Επίσης, στις προτάσεις της η Αρχή αναφέρει πως «θεωρεί ότι πρέπει να καθιερωθεί η υποχρέωση της συμμετοχής στα παίγνια του ΟΠΑΠ με ονομαστικά δελτία, δηλαδή με δελτία στα οποία θα αναγράφεται το όνομα του παίκτη».

 

Δεσμεύθηκαν 200 εκ. ευρώ

Σε σύνολο 4.071 υποθέσεων εγκληματικής δραστηριότητας του 2013, 861 είναι υπό διερεύνηση και έχουν ολοκληρωθεί 3.210. Όσον αφορά το δεσμευθέν εγκληματικό προϊόν ανέρχεται σε 200.136.281 ευρώ. Αναλυτικότερα:

  • Από φοροδιαφυγή 73.010.830 ευρώ
  • Από άλλα αδικήματα με περιουσιακό όφελος 124.395.382 ευρώ
  • Από απάτη με υπολογιστή 1.535.000 ευρώ
  • Από ναρκωτικά 1.161.569 ευρώ
  • Από ελλιπή προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. 33.500 ευρώ