Οι Ταλιμπάν απειλούν τους Καλάς, τη φυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

http://s.enet.gr/resources/2009-09/14-15f4-thumb-large.jpgΜια απειλή των Ταλιμπάν εναντίον των Καλάς στο Πακιστάν έχει κάνει τις αρχές να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από την κοινότητα αυτή, που πιστεύεται ότι αποτελείται από απογόνους του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στρατός και επίλεκτες μονάδες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην απομακρυσμένη περιφέρεια Τσιτράλ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου ζουν αρκετές χιλιάδες Καλάς, δήλωσε στο Γερμανικό πρακτορείο κορυφαίος αξιωματούχος της αστυνομίας.

Η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιήθηκε αφού ένα βίντεο διάρκειας 50 λεπτών έκανε στις 2 Φεβρουαρίου την εμφάνισή του σε ιστότοπους οι οποίοι προωθούν τον τζιχάντ και καλούσε την κοινότητα να ασπασθεί το ισλάμ ή να αντιμετωπίσει το θάνατο.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στη φυλή Καλάς ότι θα εξαλειφθεί αν δεν αγκαλιάσει το ισλάμ», αναφέρει στο βίντεο ένας άγνωστος διοικητής των Ταλιμπάν.

Η απειλή προκάλεσε φόβο στην κοινότητα αυτή που ζει στις κοιλάδες του Τσιτράλ περικυκλωμένη από οχυρά μαχητών από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν έχουν επιτεθεί κατά το παρελθόν στην περιοχή και πριν από περίπου τρία χρόνια είχαν απαγάγει έναν Έλληνα καθηγητή.

Οι Καλάς ζουν εδώ και αιώνες στην περιοχή και εξακολουθούν να τηρούν τα έθιμά τους και τη θρησκεία τους παρά τις απόπειρες σκληροπυρηνικών μουσουλμάνων να τους αναγκάσουν να αλλαξοπιστήσουν.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας είπε προς το Γερμανικό Πρακτορείο πως το σχέδιο της κυβέρνησης θα εξασφαλίσει πως οι Καλάσα θα παραμείνουν ασφαλείς από τους εξτρεμιστές, οι οποίοι μπορούν να διεισδύσουν στο Τσιτράλ ακόμη και από την επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν.

«Είμαστε επί ποδός για την ασφάλεια αυτών των κοιλάδων», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί λόγω της ευαισθησίας αυτού του ζητήματος.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι Καλάς είναι οι απόγονοι στρατιωτών του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έμειναν πίσω όταν ο Έλληνας στρατηλάτης προχώρησε βαθύτερα στην ινδική χερσόνησο πριν από 2.000 χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2010 είχε απαχθεί ο Έλληνας δάσκαλος Θανάσης Λερούνης που βρισκόταν στην περιοχή των Καλάς. Εκεί είχε έχει ιδρύσει το Μουσείο της περιοχής της Μπαμπορέϊτ στην κοιλάδα Καλάς και προσπαθούσε για πολλά χρόνια να διασώσει ότι είχε απομείνει από τους απογόνους των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να τα διαφυλάξει.

Ένα μέρος του κτιρίου λειτουργούσε και ως σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ο κ. Λερούνης εργαζόταν ως δάσκαλος.