Ó÷ïëéêüò åêöïâéóìüò êáé åðéêßíäõíç óåîïõáëéêÞ óõìðåñéöïñÜ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 19 Éáíïõáñßïõ 2014

Σχολικüς εκφοβισμüς και επικßνδυνη σεξουαλικÞ συμπεριφορÜΜε πρüσφατη μελÝτη στην οποßα συμμετεßχαν πÜνω απü 8600 μαθητÝς γυμνασßου και λυκεßου αποκÜλυψε πως οι Ýφηβοι που εßναι θýτες, Þ θýτες-θýματα του σχολικοý εκφοβισμοý, γνωστοý και ως bullying εßναι πιο πιθανü να Ýχουν ευκαιριακÞ σεξουαλικÞ δραστηριüτητα υπü την επÞρεια αλκοüλ , Þ ουσιþν , σε σýγκριση με Üλλους συνομÞλικους τους.

Οι ειδικοß τονßζουν üτι Ýχει Ýρθει η þρα να αναγνωριστεß επßσημα το bullying ως ζÞτημα υγεßας και κατÜ συνÝπεια να επισημανθεß η ανÜγκη και η σημαντικüτητα των μεθüδων πρüληψης και βοÞθειας προς üφελος üλων των εμπλεκüμενων. Εßναι Üλλωστε ευκüλως εννοοýμενο üτι οι ριψοκßνδυνες συμπεριφορÝς των εφÞβων μποροýν και Ýχουν μακροχρüνιες συνÝπειες τüσο για τα ßδια τα παιδιÜ, üσο και για την κοινωνßα. Τα προγρÜμματα που στοχεýουν στην πρüληψη του bullying και στη μεßωση των επικßνδυνων για την υγεßα σεξουαλικþν πρακτικþν θα μποροýσαν να βοηθÞσουν στη διαχεßριση της πιθανÞς σýνδεσης ανÜμεσα στο σχολικü εκφοβισμü και την επικßνδυνη σεξουαλικÞ συμπεριφορÜ, χωρßς αυτü να σημαßνει üτι Ýχει τεκμηριωθεß μÝχρι στιγμÞς κÜποια σχÝση αιτßου-αιτιατοý ανÜμεσα στα δýο.

Οι συγγραφεßς της μελÝτης επισημαßνουν πως τα ευρÞματα τους συμβÜλουν στην καλýτερη κατανüηση των τρüπων με τους οποßους ο σχολικüς εκφοβισμüς μπορεß να επηρεÜσει τους νÝους και να αυξÞσει τον κßνδυνο υιοθÝτησης επικßνδυνων σεξουαλικþν συμπεριφορþν. Τονßζουν ωστüσο, το ενδεχüμενο τα ευρÞματα τους να μην μποροýν να γενικευτοýν στους ομοφυλüφιλους και αμφιφυλüφιλους Ýφηβους. ΠαρÜλληλα, διευκρινßζεται üτι τα θýματα του bullying που δεν Ýγιναν θýτες, δεν αναπαρÞγαγαν δηλαδÞ τη συμπεριφορÜ του εκφοβισμοý δεν εßχαν αυξημÝνο κßνδυνο να ενδþσουν σε μη ασφαλÞ σεξουαλικÞ δραστηριüτητα.

Σε γενικÝς γραμμÝς το 6% των συμμετεχüντων παραδÝχτηκε üτι εßχε υιοθετÞσει κÜποια συμπεριφορÜ σχολικοý εκφοβισμοý, το 6% δÞλωσε üτι Ýχει υπÜρξει και θýμα και θýτης, ενþ το 9% ανÝφερε üτι Þταν μüνο θýμα σχολικοý εκφοβισμοý.

Σýμφωνα με τα αποτελÝσματα, Ýνας στους 4 θýτες και Ýνας στους 5 θýτες-θýματα του σχολικοý εκφοβισμοý εßχαν ενδþσει σε ευκαιριακü σεξ, σε σýγκριση με το 7% των εφÞβων που Þταν μüνο θýματα και το 8% των εφÞβων που δεν εßχαν καμßα εμπλοκÞ με το bullying. ΠαρÜλληλα, η σεξουαλικÞ πρÜξη υπü την επÞρεια ναρκωτικþν και ουσιþν αναφÝρθηκε απü το 34% των θυτþν, το 23% των θυτþν-θυμÜτων, το 11% των θυμÜτων και το 12% των εφÞβων που δεν εßχαν καμßα εμπειρßα εκφοβισμοý.

Εßναι πολý πιθανü η σχÝση του σχολικοý εκφοβισμοý με την επικßνδυνη σεξουαλικÞ συμπεριφορÜ να αντανακλÜ Ýνα μηχανισμü διαχεßρισης στρεσογüνων παραγüντων που δεν μπüρεσαν να αποτυπωθοýν στα πλαßσια της μελÝτης, üπως εßναι για παρÜδειγμα η αυστηρÞ γονεúκÞ πολιτικÞ. ΠÜντως, σýμφωνα με τους ερευνητÝς, η σχÝση παρÝμεινε στατιστικÜ σημαντικÞ ακüμα και μετÜ τον Ýλεγχο Üλλων παραγüντων, üπως εßναι για παρÜδειγμα το ιστορικü σωματικÞς και σεξουαλικÞς κακοποßησης.

ΚατÜ τη διÜρκεια της εφηβεßας η υιοθÝτηση ριψοκßνδυνων συμπεριφορþν εγεßρει επιπλÝον ανησυχßες, γιατß ως γνωστüν ο προμετωπιαßος φλοιüς του εγκεφÜλου των εφÞβων εßναι υπü ανÜπτυξη, με αποτÝλεσμα να μην εßναι ακüμα σε θÝση να κρßνουν σωστÜ και να πÜρουν αποφÜσεις με γνþμονα τη λογικÞ και την ασφÜλεια. Η νÝα αυτÞ μελÝτη λοιπüν, δεßχνει πως τα Üτομα που υιοθετοýν συμπεριφορÝς σχολικοý εκφοβισμοý, Ýχουν περισσüτερες πιθανüτητες να υιοθετÞσουν επικßνδυνες συμπεριφορÝς συμπεριλαμβανομÝνων και των σεξουαλικþν.

 

ΠηγÞ :nlm.nih.gov