Ç éóôïñßá ôùí ôáôïõÜæ áðü ôç íåïëéèéêÞ åðï÷Þ ìÝ÷ñé óÞìåñá

ΠηγÞ: seleo.gr

ÊõñéáêÞ 12 Éáíïõáñßïõ 2014

altΤο τατουÜζ εßναι η μüδα των τελευταιþν δεκαετιþν, που Þρθε και απü ü,τι φαßνεται θα μεßνει. ΚÜθε καλοκαßρι στις παραλßες

9 στα 10 λουüμενα κορμιÜ θα Ýχουν και απü Ýνα δρÜκο, μια πεταλουδßτσα, Ýνα λουλουδÜκι Þ κÜποιο Üλλο σχÝδιο να κοσμεß το κορμß τους. ¼μως το τατουÜζ δεν εßναι και τüσο καινοýρια μüδα, αντßθετα πρüκειται για μια πανÜρχαια τÝχνη που οι ρßζες της φτÜνουν μÝχρι τη νεολιθικÞ εποχÞ.

¼χι Ýνα, üχι δýο, αλλÜ πενÞντα επτÜ τατουÜζ Ýφερε ο «Otzi, ο Üνθρωπος πÜγος». Το κατεψυγμÝνο σþμα του βρÝθηκε το 1991 σε Ýνα βουνü μεταξý Αυστρßας και Ιταλßας, στην κοιλÜδα Οtz των ΑλπÝων. Χρονολογεßται στο 3.300 π.Χ. και εßναι μÝχρι στιγμÞς το παλιüτερο σþμα που φÝρει τατουÜζ. Οι μελετητÝς, κρßνοντας απü τη θÝση που κατÝχουν στο σþμα του, θεωροýν üτι πρüκειται για τατουÜζ που γßνονταν με την ελπßδα να θεραπεýσουν τις περιοχÝς στις οποßες εφαρμüζονταν.

n

Otzi-iceman

ΤατουÜζ με γýπες, τÝρατα και μυθικÜ πλÜσματα, που θεωροýσαν üτι εßχαν μαγικÝς ιδιüτητες και προστÜτευαν üποιον τα Ýφερε πÜνω του, επÝλεγαν για να κοσμÞσουν το κορμß τους οι Σκýθες Pazyryk της περιοχÞς ΑλτÜι στη Σιβηρßα, πριν απü περßπου 2.400 χρüνια. Το 1948 η Ρωσßδα αρχαιολüγος Sergei Rudenko Ýκανε ανασκαφÝς σε τÜφους που βρßσκονταν στα βουνÜ της περιοχÞς ΑλτÜι. Ο πÜγος εßχε διατηρÞσει αρκετÜ απü τα σþματα σε Üριστη κατÜσταση, δßνοντας Ýτσι την ευκαιρßα να μÜθουμε αρκετÜ για το συγκεκριμÝνο πολιτισμü, αλλÜ και φÝρνοντας στο φως τα τατουÜζ τους. ΠÝρα απü τις μαγικÝς ιδιüτητες, φαßνεται τα τατουÜζ να λειτουργοýσαν και ως υποδηλωτικÜ της κοινωνικÞς θÝσης του ατüμου. Σýμφωνα με αναφορÜ του Ηρüδοτου, «ανÜμεσα στους Σκýθες και στους ΘρÜκες τα τατουÜζ Þταν σημÜδι ευγÝνειας και, για üσους δεν τα εßχαν, Þταν μαρτυρßα της χαμηλÞς τους καταγωγÞς». Οι Σκýθες Þταν αυτοß που αργüτερα μεταλαμπÜδευσαν την τεχνικÞ και την αγÜπη για τα τατουÜζ στους Βßκινγκς.

n

TατουÜζ πολεμιστÞ των Pazyryk

n

Δεßγμα τατουÜζ pazyryk

«Godna» αποκαλοýσαν τα τατουÜζ τους οι αρχαßοι Ινδοß. Τα χρησιμοποιοýσαν για να ξεχωρßζουν απü Üλλες φυλÝς, αλλÜ και για να δηλþνουν την κÜστα στην οποßα ανÞκε αυτüς που τα Ýφερε. Ο θεüς ΧανουμÜν Þταν Ýνα δημοφιλÝς μοτßβο για τατουÜζ, το οποßο üταν γινüταν στα χÝρια Þ τα πüδια συμβüλιζε τη δýναμη. ΠαρÜλληλα στην Ινδßα χρησιμοποιοýνταν και προσωρινÜ τατουÜζ χÝνας κατÜ τη διÜρκεια θρησκευτικþν τελετþν και γÜμων.

n

Ινδικü τατουÜζ

ΠροσωρινÜ τατουÜζ χÝνας αλλÜ και μüνιμα Ýκαναν και οι αρχαßοι Αιγýπτιοι και κυρßως οι Αιγýπτιες. Επρüκειτο συνÞθως για ιÝρειες κÜποιας θεüτητας και το τατουÜζ χρησßμευε ως θρησκευτικü σýμβολο. Τα χρησιμοποιοýσαν επßσης και ως θεραπευτικÜ μÝσα. ΕικÜζεται απü τους μελετητÝς üτι οι Αιγýπτιοι συνÞθιζαν να «χτυπÜνε» τατουÜζ σε πÜσχουσες περιοχÝς του σþματος, θεωρþντας üτι αυτü θα ανακοýφιζε τον πüνο και θα εξÜλειφε την αρρþστια. Μια Üλλη διαδεδομÝνη χρÞση τους Þταν ως μÝθοδος τιμωρßας. ΣημÜδευαν Ýτσι ανεξßτηλα τους παραβÜτες των νüμων. Η Αßγυπτος, μÝσω των διεθνþν σχÝσεων της, Þταν η χþρα που διÝδωσε την τÝχνη της δερματοστιξßας σε πολλÝς περιοχÝς του τüτε γνωστοý κüσμου, üπως στην ΕλλÜδα, την Περσßα και την Αραβßα.

n

Αιγυπτιακü τατουÜζ, το μÜτι του Ρα

Αν στην Αßγυπτο τα τατουÜζ Þταν κυρßως γυναικεßα υπüθεση, στην ΤαúλÜνδη οι γυναßκες αποκλεßονταν απü αυτÜ. Τα τατουÜζ γßνονταν κυρßως απü μοναχοýς σε μοναχοýς, για να αποκτÞσουν μÝσω αυτþν μαγικÝς δυνÜμεις. ¼μως οι μοναχοß απαγορευüταν να Ýλθουν σε επαφÞ με γυναßκες, ενþ πßστευαν üτι οýτως Þ Üλλως εßναι Þδη αρκετÜ ισχυρÝς και δεν χρειÜζονταν μαγικÝς ιδιüτητες, αφÞνοντÜς τις Ýτσι Ýξω απü την üλη διαδικασßα.

n

ΤατουÜζ σε ΤαúλανδÝζο Μοναχü

Η χþρα üμως που κατÝχει την πιο περßοπτη θÝση και Ýχει τελειοποιÞσει τις τεχνικÝς του τατουÜζ εßναι δικαιωματικÜ η Πολυνησßα. ΜÜλιστα πιστεýεται üτι ο ßδιος ο üρος tattoo προÝρχεται απü την πολυνησιακÞ λÝξη «tatau». Στη Σαμüα οι κÜτοικοι πßστευαν üτι μÝσω των τατουÜζ συμβολιζüταν η πνευματικÞ δýναμη. Η τεχνικÞ του τατουÜζ περνοýσε απü πατÝρα σε γιο, δημιουργþντας μια παρÜδοση δýο χιλιÜδων χρüνων. ΥπÞρχαν μÜλιστα και τελετÝς μýσης στην τÝχνη αυτÞ, που διεξÜγονταν συνÞθως στην εφηβεßα. Τα δημοφιλÝστερα σχÝδια Þταν συνÞθως περßτεχνα γεωμετρικÜ μοτßβα. Με το πÝρασμα του χρüνου τα Üτομα συνÞθιζαν να προσθÝτουν και Üλλα σχÝδια στο σþμα τους, μÝχρι να το καλýψουν εντελþς. ΑυτÞ η μακρÜ παρÜδοση Ýσπασε üταν Ýφτασαν οι πρþτοι δυτικοß ιεραπüστολοι, καθþς ο Χριστιανισμüς απαγüρευε τη δερματοστιξßα.

n

Πολυνησιακü τατουÜζ

Οι πρþτοι που χρησιμοποßησαν τα τατουÜζ για καθαρÜ διακοσμητικοýς λüγους, χωρßς να τους αποδßδουν μαγικÝς Þ θρησκευτικÝς ιδιüτητες, Þταν οι ΙÜπωνες. Πρþτοι καταγρÜφουν την ýπαρξη ιαπωνικþν τατουÜζ οι ΚινÝζοι παρατηρητÝς του 300 π.Χ. ΠÝρα απü αισθητικοýς λüγους τα τατουÜζ στην Ιαπωνßα χρησιμοποιÞθηκαν και ως μÝθοδος στιγματισμοý εγκληματιþν, αντικαθιστþντας πιο βÜρβαρες μεθüδους üπως το κüψιμο μýτης και αυτιþν.

Τα τατουÜζ üμως Þταν διαδεδομÝνα και στους ΙνδιÜνους που κατοικοýσαν κατÜ μÞκος της ΑμερικÞς. Τα χρησιμοποιοýσαν ως σýμβολα θÜρρους, ελευθερßας, αλλÜ και ενδεικτικÜ της καταγωγÞς τους. ΣυχνÜ χρησιμοποιοýνταν για να ξεχωρßζουν οι διακεκριμÝνοι πολεμιστÝς. Στο Περοý Ýχουν ανακαλυφθεß μοýμιες των ºνκας που χρονολογοýνται στον 11ο αιþνα. Τα ινδιÜνικα σχÝδια μπορεß σÞμερα εßναι απü τις πιο δημοφιλεßς επιλογÝς χιλιÜδων νÝων που αποφασßζουν να αποκτÞσουν τατουÜζ. Το 1519, üμως, üταν οι Ισπανοß κατακτητÝς Ýφτασαν στο Μεξικü τα θεþρησαν Ýργα του ΣατανÜ, που κατüρθωσε να αφÞσει ανεξßτηλη τη μορφÞ του πÜνω στους ιθαγενεßς.

ΑυτÞ η προκατÜληψη των Ισπανþν δεν Þταν και η πρþτη φορÜ üπου τα τατουÜζ απÝκτησαν κακÞ φÞμη. Στη αρχαßα Κßνα, για παρÜδειγμα, τα τατουÜζ θεωροýνταν βαρβαρικü Ýθιμο και χρησιμοποιοýνταν μüνο ως διακριτικü σημÜδι σε πρüσωπα καταδßκων, αλλÜ και ως σημÜδι ιδιοκτησßας σε δοýλους.

Την ßδια χρÞση, ως σημÜδι καταδßκης Þ ιδιοκτησßας σε δοýλους, εßχαν τα τατουÜζ και στην αρχαßα ΕλλÜδα και Ρþμη. ΤακτικÞ που σταμÜτησε με την επικρÜτηση του Χριστιανισμοý. ΣυγκεκριμÝνα ο αυτοκρÜτορας Κωνσταντßνος απαγüρευσε τα τατουÜζ, θεωρþντας üτι το ανθρþπινο σþμα εßναι πλασμÝνο κατ’ εικüνα του Θεοý, οπüτε κÜθε παρÝμβαση σε αυτü εßναι ιεροσυλßα.

Η επικρÜτηση του Χριστιανισμοý στην Ευρþπη εξÜλειψε την τÝχνη του τατουÜζ για αιþνες. Τα πρÜγματα Üλλαξαν με τις πρþτες εξερευνÞσεις. ¼ταν οι ναυτικοß, ερχüμενοι σε επαφÞ με Üλλους πολιτισμοýς, Üρχισαν να αντιγρÜφουν τα τατουÜζ τους ως αναμνηστικÜ των ταξιδιþν τους. ¼μως για πολý καιρü ακüμα τα τατουÜζ θα εßχαν κακÞ φÞμη. Στη συνεßδηση του περισσüτερου κüσμου θα Þταν ταυτισμÝνα με τη ζωÞ των ναυτικþν, των φυλακüβιων και των ανθρþπων του περιθωρßου.

Για πολλÝς δεκαετßες, τα τατουÜζ γßνονταν κυρßως σε φυλακÝς απü φυλακισμÝνο σε φυλακισμÝνο Þ μεταξý μελþν συμμοριþν ως σημÜδι της συμμορßας στην οποßα ανÞκουν. ΠαρÜλληλα Þταν πολý δημοφιλÞ και στους κýκλους το νεοναζß. Το αποτÝλεσμα Þταν να ταυτιστοýν με την εγκληματικüτητα και το περιθþριο.

¼μως κατÜ τη διÜρκεια του Β´ Παγκοσμßου ΠολÝμου αρκετοß στρατιþτες Ýκαναν τατουÜζ, συμβÜλλοντας Ýτσι στη σταδιακÞ αποκατÜσταση της φÞμης τους. Αργüτερα, τις δεκαετßες του ’60 και ’70, η εμφÜνιση της ροκ μουσικÞς και οι χßπις μετατρÝπουν τα τατουÜζ σε σýμβολα εναντßωσης στην εξουσßα και την κυρßαρχη κοινωνικÞ ιδεολογßα.

n

ΤατουÜζ των χßπις

Τις δεκαετßες που ακολοýθησαν η ανÜπτυξη των εργαλεßων και των μεθüδων εξελßχθηκαν δημιουργþντας μεγαλýτερη ποικιλßα σχεδßων και χρωμÜτων, ενþ ταυτüχρονα ελαχιστοποιÞθηκαν ο πüνος και η πιθανüτητα μολýνσεων. Ταυτüχρονα üλο και περισσüτεροι αθλητÝς, τραγουδιστÝς και σταρ του Χüλυγουντ Üρχισαν να κÜνουν τατουÜζ, μετατρÝποντÜς τα απü σýμβολÜ αντßδρασης Þ σημÜδια περιθωρßου στη νÝα τÜση της μüδας.