ÁõîÜíïíôáé ïé áðáó÷ïëïýìåíùí-çìéáíÝñãùí ìå ìéóèü 300 åõñþ ðïõ ãÝííçóå ç êñßóç |
|
---|---|
Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος |
ÔåôÜñôç 25 Äåêåìâñßïõ 2013 |
ΑυξÜνονται οι ¸λληνες που εργÜζονται αλλÜ ζουν σαν... Üνεργοι. Σýμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 4,3% του εργατικοý δυναμικοý- δηλαδÞ 213.900 Üτομα- εßναι πλÝον οι υποαπασχολοýμενοι μερικÞς απασχüλησης. Πρüκειται για εργαζüμενους που παρüτι το επιθυμοýν δεν μποροýν να εργαστοýν περισσüτερες þρες, με αποτÝλεσμα να καλοýνται να ζÞσουν με μισθü που δεν φτÜνει τα 300 ευρþ. Οι συγκεκριμÝνοι δεν περιλαμβÜνονται στους δεßκτες ανεργßας, ενþ ενδεικτικü της απüλυτης απορρýθμισης της αγορÜς εργασßας εßναι το γεγονüς üτι η Eurostat και κατ' επÝκταση η ΕΛΣΤΑΤ παρÜγει 3 νÝους δεßκτες για να περιγρÜψει ακριβþς τη κατηγορßα των «ημιÜνεργων» και Üλλες υποομÜδες φτωχþν εργαζομÝνων που η κρßση διüγκωσε. Ενδεικτικü πÜντως της απüλυτης απορρýθμισης της αγορÜς εργασßας εßναι üτι η Eurostat και κατ' επÝκταση η ΕΛΣΤΑΤ παρÜγει 3 νÝους δεßκτες για να περιγρÜψει ακριβþς τη κατηγορßα των «ημιÜνεργων» και τις Üλλες υποομÜδες φτωχþν εργαζομÝνων που η κρßση διüγκωσε. Αυτοß οι «σαν Üνεργοι» εργαζüμενοι καλοýνται να ζÞσουν με «επιδüματα εργασßας» της τÜξης των 300 ευρþ, αφοý σýμφωνα με τη νομοθεσßα «οι αποδοχÝς των μερικþς και των εκ περιτροπÞς απασχολοýμενων δεν μπορεß να εßναι κατþτερες απü τις νüμιμες αποδοχÝς των πλÞρως απασχολοýμενων στην ßδια εργασßα και καθορßζονται ειδικüτερα ανÜλογα με τις þρες της μερικÞς απασχüλησης σε σýγκριση με αυτÝς της πλÞρους απασχüλησης». ¸τσι με δεδομÝνο üτι τα ποσÜ του κατþτατου μισθοý των 586 ευρþ (για τους πÜνω των 25 ετþν) και των 510,95 ευρþ (για τους κÜτω των 25 ετþν) εÜν διαιρεθοýν στο μισü μας δßνουν το ποσü των 293 ευρþ και των 255,45 ευρþ αντιστοßχως. Οι υπολογισμοß αυτοß βεβαßως ισχýουν αν ο μερικþς απασχολοýμενος, αμεßβεται ως ανειδßκευτος εργÜτης και δουλεýει 4 þρες. Αν δουλεýει λιγüτερο, ευνüητο εßναι üτι τα ποσÜ αυτÜ προσαρμüζεται προς τα κÜτω. Στην κατηγορßα δε αυτÞ εντÜσσονται δυστυχþς üλο και περισσüτεροι, αφοý σýμφωνα με τα στοιχεßα της ΕΛΣΤΑΤ απü 132,6 χιλιÜδες στο β' τρßμηνο του 2010, Ýχουν φθÜσει τις 213,9 χιλιÜδες στο β' τρßμηνο του 2013.
ΑναλυτικÜ η Ýρευνα της ΕΛΣΤΑΤ Τα στοιχεßα προκýπτουν απü την ειδικÞ Ýρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για το εργατικü δυναμικü «Δεßκτες υποαπασχüλησης και εν δυνÜμει πρüσθετου εργατικοý δυναμικοý». ¼πως εξηγεß, η ΣτατικÞ ΑρχÞ, η κλασσικÞ περιγραφÞ της κατÜστασης απασχüλησης γßνεται με την κατÜταξη του πληθυσμοý σε 3 διακριτÝς κατηγορßες: τους απασχολοýμενους, τους ανÝργους και τους μη ενεργοýς. Το ποσοστü ανεργßας εßναι ο πλÝον χρησιμοποιοýμενος δεßκτης της αγορÜς εργασßας και αντανακλÜ Ýνα ευρý φÜσμα οικονομικþν και κοινωνικþν ζητημÜτων (υποαπασχüλησης, κßνδυνος φτþχειας και κοινωνικοý αποκλεισμοý, κλπ.) Εντοýτοις, γßνεται üλο και περισσüτερο δýσκολο να περιγραφεß η αυξανüμενη κατÜτμηση και διαφοροποßηση της αγορÜς εργασßας και οι εξαιρετικÜ διαφορετικοß βαθμοß σýνδεσης με αυτÞν μüνο με τον δεßκτη ανεργßας. Για αυτü το λüγο, η Eurostat αποφÜσισε να παρÜγει 3 νÝους δεßκτες, συμπληρωματικοýς του δεßκτη ανεργßας, οι οποßοι καλýπτουν Üτομα που αφενüς Ýχουν κοινÜ χαρακτηριστικÜ με üσους χαρακτηρßζονται Üνεργοι σýμφωνα με τον καθιερωμÝνο ορισμü του Διεθνοýς Οργανισμοý Εργασßας, αφετÝρου üμως δεν ικανοποιοýν üλα τα κριτÞρια για να χαρακτηριστοýν Üνεργοι. Οι τρεις αυτοß δεßκτες αναφÝρονται στους υποαπασχολοýμενους μερικÞς απασχüλησης, στα Üτομα που αναζητοýν εργασßα αλλÜ δεν εßναι Üμεσα διαθÝσιμα προς εργασßα και στα Üτομα που εßναι διαθÝσιμα για εργασßα αλλÜ δεν αναζητοýν. ΚÜθε δεßκτης ορßζεται ως το ποσοστü των ατüμων της αντßστοιχης κατηγορßας ως προς το σýνολο του εργατικοý δυναμικοý. Ο πρþτος δεßκτης (υποαπασχολοýμενοι μερικÞς απασχüλησης) καλýπτει Üτομα που αν και εßναι απασχολοýμενοι δεν εργÜζονται ικανü αριθμü ωρþν και απü αυτÞ την Üποψη ομοιÜζουν με τους ανÝργους. Οι δýο επüμενοι, οι οποßοι ονομÜζονται απü κοινοý εν δυνÜμει πρüσθετο εργατικü δυναμικü, καλýπτουν Üτομα που δεν αποτελοýν τμÞμα του συνÞθους εργατικοý δυναμικοý αλλÜ Ýχουν ισχυρüτερη σýνδεση με την αγορÜ εργασßα απü üτι τα Üλλα μη ενεργÜ Üτομα.
Δεßκτης υποαπασχüλησης: Υποαπασχολοýμενοι μερικÞς απασχüλησης Οι υποαπασχολοýμενοι μερικÞς απασχüλησης αποτελοýν υποσýνολο των ατüμων που θεωροýνται απασχολοýμενοι σýμφωνα με τον ορισμü του Διεθνοýς Οργανισμοý Εργασßας (ILO) και περιλαμβÜνουν τα Üτομα που εργÜζονται σε μερικÞ απασχüληση, επιθυμοýν να εργÜζονται περισσüτερες þρες, και εßναι Üμεσα διαθÝσιμοι να εργαστοýν περισσüτερο. Στο β' τρßμηνο του 2013 ανÝρχονταν σε 213,9 χιλιÜδες Üτομα, 4,3% του εργατικοý δυναμικοý, Ýναντι 222,2 χιλιÜδες το α' τρßμηνο. Στο β' τρßμηνο του 2010 ο αριθμüς Þταν 132,6 χιλιÜδες (2,6% του εργατικοý δυναμικοý), στο β' τρßμηνο του 2011 Þταν 152,8 χιλιÜδες (3,1% του εργατικοý δυναμικοý) και στο β' τρßμηνο του 2012 Þταν 177,8 χιλιÜδες (3,6% του εργατικοý δυναμικοý). Αýξηση παρουσιÜζουν απü το 2010 και οι Üλλοι δεßκτες. ΔηλαδÞ και οι τρεις δεßκτες -δηλαδÞ οι υποαπασχολοýμενοι μερικÞς απασχüλησης, τα Üτομα που αναζητοýν εργασßα, αλλÜ δεν εßναι Üμεσα διαθÝσιμα προς εργασßα, και τα Üτομα που εßναι διαθÝσιμα για εργασßα αλλÜ δεν αναζητοýν, ως ποσοστü του εργατικοý δυναμικοý- εμφανßζουν κατÜ τη περßοδο 2010 – 2013 β' τρßμηνο αýξηση συγκρßσιμη με το ποσοστü αýξησης του δεßκτη ανεργßας, και κυμαßνεται απü 64,5% Ýως 96,4%. |