ÄçëçôÞñéï óôïí ïõñáíü ôçò ÁèÞíáò áðü ôçí áéèáëïìß÷ëç

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 22 Äåêåìâñßïõ 2013

http://www.fourtounis.gr/Η "ιλιγγιþδης" ταχýτητα με την οποßα κινεßται ο κρατικüς μηχανισμüς για την προστασßα του πληθυσμοý απü την αιθαλομßχλη γßνεται παροιμιþδης.

Εξαγγελßες για μÝτρα επß μÝτρων πριν απü ενÜμιση μÞνα και Ýκτοτε ουδÝν νεþτερον. Αντßθετα, σε… εγρÞγορση βρßσκονται τα μÝτρα εκεßνα που αναγκÜζουν τους πολßτες να καßνε ü,τι βρουν για να ζεσταθοýν.

Η ΚοινÞ ΥπουργικÞ Απüφαση (ΚΥΑ) για την αντιμετþπιση Ýκτακτων επεισοδßων απü αιωροýμενα σωματßδια, η οποßα υπογρÜφηκε απü τον υπουργü ΠεριβÜλλοντος, ΓιÜννη ΜανιÜτη, στις 5 Νοεμβρßου, ακüμη "γυρßζει" απü υπουργεßο σε υπουργεßο προκειμÝνου να μπουν και οι υπογραφÝς των συναρμüδιων υπουργþν. ΑλλÜ οýτε η πολυσυζητημÝνη απüφαση για την παροχÞ δωρεÜν ρεýματος στις ευπαθεßς ομÜδες του πληθυσμοý τις περιüδους που η αιθαλομßχλη χτυπÜ κüκκινο Ýχει ετοιμαστεß.

Την ßδια στιγμÞ, επιστημονικÞ μελÝτη του ΑΠΘ, ανιχνεýει 19 καρκινογüνες ουσßες (πολυαρωματικοýς υδρογονÜνθρακες) στα αιωροýμενα σωματßδια και προσδιορßζει, στον πληθυσμü των ΘεσσαλονικÝων, τον κßνδυνο καρκινογÝνεσης απü την Ýκθεση σε αυτÝς, απü 2 Ýως 6 περιπτþσεις ανÜ εκατομμýριο, ανÜλογα με την ηλιακÞ ομÜδα.

 

ΠαιδιÜ, η ευπαθÞς ομÜδα

Στα παιδιÜ, ο κßνδυνος εμφανßζεται αυξημÝνος εξαιτßας διαφορþν στη φυσιολογßα τους και στη δροστηριüτητÜ τους, üπως και στους κατοßκους περιοχþν που εκτßθενται σε σωματßδια προερχüμενα απü καýση βιομÜζας. Γι' αυτü ενþ στους ενηλßκους ο εκτιμþμενος κßνδυνος καρκινογÝνεσης εßναι περßπου δýο περιπτþσεις ανÜ εκατομμýριο πληθυσμοý, στα παιδιÜ φθονεß τις Ýξι ανÜ εκατομμýριο.

¼πως προκýπτει απü τις μετρÞσεις των επιστημüνων του Εργαστηρßου ΠεριβαλλοντικÞς ΜηχανικÞς στο ΑΠθ, υπü την επßβλεψη του αναπληρωτÞ καθηγητÞ ΠεριβαλλοντικÞς ΜηχανικÞς κ. ΔημοσθÝνη ΣαρηγιÜννη, η τοξικüτητα των αιωρουμÝνων σωματιδßων εßναι ορισμÝνες φορÝς ως και τÝσσερις φορÝς πÜνω απü το ανþτερο επιτρεπτü üριο που προτεßνει η ευρωπαúκÞ οδηγßα 2004 107 EC και οφεßλεται στην παρουσßα πολυαρωματικþν υδρογονανθρÜκων.

Οι καρκινογüνες ιδιüτητες των ουσιþν αυτþν αποδßδονται στην ικανüτητÜ τους να προσβÜλλουν το μακρομüριο του DNA και να επιφÝρουν μεταλλÜξεις εξηγεß ο κ. ΣαρηγιÜννης.

 

Πιο επικßνδυνα απü τα καυσαÝρια

Τα αποτελÝσματα κατÝρριψαν τον... αστικü μýθο που λÝει üτι οι ρýποι των αυτοκινÞτων εßναι οι πιο επικßνδυνοι για την υγεßα.

¼πως προÝκυψε απü την επεξεργασßα των στοιχεßων, στη Θεσσαλονßκη κατÜ την περυσινÞ χειμερινÞ περßοδο η τοξικüτητα των σωματιδßων Þταν υψηλüτερη στους σταθμοýς αστικοý υποβÜθρου, üπου οι μετροýμενες συγκεντρþσεις σωματιδßων, τις ημÝρες Ýντονης ρýπανσης, προÝρχονταν κυρßως απü την καýση βιομÜζας (σε ποσοστü Üνω του 70%).

Το αντßθετο παρατηρεßται, κοντÜ σε δρüμους με μεγÜλη κßνηση οχημÜτων, üπου οι συγκεντρþσεις σωματιδßων εßναι χαμηλüτερες και η καýση βιομÜζας εßναι μικρÞ (περßπου 18%). ΣημαντικÜ αποτελÝσματα μπορεß να Ýχει και η διευκüλυνση της σýνδεσης στο δßκτυο φυσικοý αερßου των κτιρßων στις μεγÜλες πüλεις.

Σýμφωνα με τον ßδιο, üταν o ανθρþπινος οργανισμüς εκτßθεται σε σωματßδια που περιλαμβÜνουν πολυαρωματικοýς υδρογονÜνθρακες, Ýνα μεγÜλο τμÞμα (πιθανþς μεγαλýτερο του 80%) των εισπνεüμενων ενþσεων αναμÝνεται να εναποτεθεß στο επιθÞλιο, δηλαδÞ τη φüδρα που ντýνει τους πνεýμονες, και να απορροφηθεß Üμεσα απü το αßμα.

ΕπιπλÝον, μικρü μÝρος απορροφÜται και μεταβολßζεται στην τραχεßα και στους βρüγχους. Εßναι χαρακτηριστικü üτι η ανÜλυση δεδομÝνων του ευρωπαúκοý ερευνητικοý προγρÜμματος ESCAPE, το οποßο παρακολοýθησαν 312.944 Üτομα σε 17 χþρες για 13 χρüνια, Ýδειξε στατιστικÜ σημαντικÞ συσχÝτιση ανÜμεσα σε μορφÝς καρκßνου του πνεýμονα και Ýκθεσης σε σωματßδια ΡΜ10 (με διÜμετρο 10 εκατομμυριοστÜ του μÝτρου) και ΡΜ2,5 (με διÜμετρο 2,5 εκατομμυριοστÜ του μÝτρου).

¼πως Ýδειξε η περßπτωση της πüλης Λüνσεστον της Αυστραλßας, üταν προωθÞθηκε η χρÞση φυσικοý αερßου αντß για καýση ξυλεßας για να ικανοποιηθοýν οι ανÜγκες θÝρμανσης του πληθυσμοý, παρατηρÞθηκε, σýμφωνα με τον καθηγητÞ, σημαντικÞ μεßωση της θνησιμüτητας απü καρδιαγγειακÜ και αναπνευστικÜ νοσÞματα.