Åãþ, ôï ÷Üìóôåñ êé ï Óáââüðïõëïò

ôïõ ÄçìÞôñç ÊáìðïõñÜêç áðü ôï protagon.gr

ÊõñéáêÞ 22 Äåêåìâñßïõ 2013

http://www.fourtounis.gr/Ο γυμνασιÜρχης Þταν Ýνα στριμμÝνο Üντερο. Με το παραμικρü μοßραζε αποβολÝς. ¶λλοι καιροß. ΜιλÜμε για επαρχιακü γυμνÜσιο πριν τριÜντα πÝντε χρüνια. ΞÝρετε τι σÞμαινε βαθιÜ ελληνικÞ επαρχßα εν Ýτει 1977; Η ΑθÞνα Þταν πολý μακριÜ, πÝρα απ’ την Üκρη της απελπισιÜς. Ο πατÝρας σου, ο μπÜρμπας σου, ο χωροφýλακας, ο γυμνασιÜρχης, ο επιστÜτης του σχολειοý, εßχαν απüλυτες εξουσßες πÜνω σου. Ο αυστηρüς γεßτονας που σε πετýχαινε να βγαßνεις στα μουλωχτÜ απ’ το μπιλιÜρδο, δεν ενημÝρωνε το σπßτι σου, σε πλÜκωνε κατ’ ευθεßαν στις σφαλιÜρες.

Τα Σαββατüβραδα λÝγαμε üτι θα πÜμε βüλτα κι εμεßς πηγαßναμε σε μια τρισÜθλια ντισκοτÝκ, üπου παριστÜναμε üτι χορεýαμε με το μÜτι μας θολü για γυναßκα. Οι κοπελιÝς Þταν κλεισμÝνες στα σπßτια, τις βλÝπαμε μüνο στο φροντιστÞριο αφοý τα γυμνÜσια Þταν χωρισμÝνα σε αρρÝνων και θηλÝων. ΒÝβαια, απü τη μακρινÞ ΑθÞνα κατÝφθαναν κÜτι σκüρπιες πληροφορßες που αποκτοýσαν την ισχý μýθου. ¶λλες ιδÝες, Üλλες απüψεις, Üλλες πρÜξεις, Üλλοι Üνθρωποι, Üλλες μουσικÝς, Üλλη ζωÞ. Η ασπρüμαυρη τηλεüραση δεν τα ‘δειχνε αυτÜ, μüνο κÜτι μακρυμÜλληδες φοιτητÝς μας τα διηγοýνταν τα καλοκαßρια που γýριζαν σπßτια τους. Κι εμεßς ονειρευüμασταν να φýγουμε... να πÜρουμε Ýνα καρÜβι και να φýγουμε τρÝχοντας… να πÜμε εκεß πÜνω… εκεß που üλα Þταν αλλιþς.

Ο λυκειÜρχης Þταν στριμμÝνο Üντερο. Φασισταριü τον λÝγαμε, üμως κÜθε ΠαρασκευÞ μετÜ την προσευχÞ, επÝτρεπε να παßρνει το μικρüφωνο üποιος μαθητÞς Þθελε να κÜνει ανακοßνωση για αυστηρÜ σχολικÝς εκδηλþσεις. Οι τÜξεις τüτε μÜζευαν λεφτÜ με δýο τρüπους: Εßτε με κινηματογραφικÝς προβολÝς παλιþν ελληνικþν ταινιþν, εßτε με χοροεσπερßδες. «Το Γ1, μεθαýριο ΚυριακÞ, στις 11 το πρωß, στον κινηματογρÜφο «ΑστÝρι», προβÜλλει την ταινßα «Η θεßα απ’ το ΣικÜγο». ΤιμÞ εισιτηρßου, δραχμÝς πÝντε.» Οι χοροεσπερßδες εßχαν εßσοδο δÝκα Þ δεκαπÝντε δραχμÝς. ¼μως η απüφαση να πÜρεις το μικρüφωνο δεν Þταν εýκολη. Μüλις τα παιδιÜ Ýβλεπαν κÜποιον ν’ ανεβαßνει τα σκαλιÜ, Üρχιζαν την καζοýρα. Η αναγγελßα σκεπαζüταν απü σφυρßγματα, κραξßματα, γÝλια, συνθÞματα  και κοροúδευτικÜ χειροκροτÞματα. Μüνο οι μÜγκες των τÜξεων, οι σκληροß, οι περπατημÝνοι, αυτοß που διÝθεταν κýρος και ισχý μÝσα στη σκληρÞ επαρχιακÞ εφηβικÞ κοινüτητα αποτολμοýσαν να ξεχωρßσουν απü το σωρü και να εκτεθοýν.

ΞαναπιÜνω το νÞμα απ’ την αρχÞ. Την ßδια χρονιÜ που ο γυμνασιÜρχης Þταν στριμμÝνο Üντερο, ο Διονýσης Σαββüπουλος Ýγραφε το Ýργο του «Αχαρνεßς, ο Αριστοφανης που γýρισε απü τα θυμαρÜκια».  Η παρÜσταση για την οποßα γρÜφτηκε δεν ανÝβηκε τελικÜ, αλλÜ μüλις κυκλοφüρησε ο δßσκος ο Σαββüπουλος Ýκανε μια πανελλαδικÞ περιοδεßα για να τον διαφημßσει. Μαζß του ο Ρασοýλης, ο ΠαπÜζογλου, η ΤανÜγρη, ο ΜπουλÜς και δεν θυμÜμαι ποιοι Üλλοι. Τüτε δεν υπÞρχαν εταιρεßες διοργÜνωσης συναυλιþν και τÝτοια. Ο ßδιος ο καλλιτÝχνης Ýστελνε δυο βδομÜδες πριν τη συναυλßα Ýνα Üτομο στην πüλη για να προετοιμÜσει το Ýδαφος. Αυτüς κολλοýσε αφßσες, Ýβαζε αγγελßες στις τοπικÝς εφημερßδες και διακινοýσε τα εισιτÞρια με üποιο τρüπο μποροýσε. ΣυνÞθως τα πÞγαινε σε βιβλιοπωλεßα και δισκÜδικα κι αυτοß τα πουλοýσαν με προμÞθεια 10%. Οι συναυλßες γßνονταν σε σινεμÜ.

¸τυχε να βρßσκομαι μÝσα στο βιβλιοπωλεßο üταν παραδüθηκαν τα εισιτÞρια. Ο βιβλιοπþλης που με Þξερε διüτι αγüραζα απ' αυτüν μεταχειρισμÝνα βιβλßα, θεωρþντας εκ των υστÝρων üτι πÞρε πολλÜ, μου ‘δωσε δυο μπλοκÜκια: «Αν τα πουλÞσεις, θα πÜρεις τη μισÞ προμÞθεια» μου εßπε. Τα ‘βαλα στην τσÝπη κι αποχþρησα ζαλισμÝνος. Τα κρÜτησα βαθιÜ μÝσα στην τσÝπη μου για τρεις μÝρες, χωρßς να το πω σε κανÝναν. ¹ταν κÜτι σαν θησαυρüς. ¼μως, κÜποια στιγμÞ Ýπρεπε να το πÜρω απüφαση και να τα βγÜλω στο φως.

Και το ‘κανε ο διÜολος να εßναι ΠαρασκευÞ. Δßχως καν να το σκεφτþ, μüλις ο γυμνασιÜρχης ρþτησε αν υπÜρχουν ανακοινþσεις,  αγουροξυπνημÝνος και κατÜπληκτος με τον ßδιο μου τον εαυτü, βγÞκα απü τη γραμμÞ κι Üρχισα να ανεβαßνω τα σκαλιÜ. ¹μουν Ýνα μικρü, ισχνü και δειλü παιδÜκι που πλησßαζε το μικρüφωνο, ενþ πßσω του Üρχισαν Þδη οι φωνÝς και τα σφυρßγματα. Οýτε διÜσημος Þμουν, οýτε καλüς μαθητÞς, οýτε μÜγκας, οýτε γκομενιÜρης, οýτε τσαμπουκÜς, οýτε ψηλüς, οýτε χορευτÞς, οýτε μηχανüβιος, οýτε καλüς στο ποδüσφαιρο. ¹μουν το ιδανικü θýμα για τον εφηβικü üχλο.

ΘυμÜμαι πως την þρα που προσπαθοýσα τρÝμοντας να ξεβιδþσω τη βÜση του μικροφþνου για να το κατεβÜσω στο ýψος μου, απü κÜτω γινüταν χαμüς. Και οι καθηγητÝς με κοßταζαν χαμογελþντας, αλλÜ η κüλαση Þταν στην αυλÞ. ‘¼μως εγþ, με μια παρÜξενη εσωτερικÞ ηρεμßα, σα να Ýπαιζα το παιχνßδι της ζωÞς μου, πλησßασα το στüμα στο μικρüφωνο και εßπα δυνατÜ και ψυχρÜ: «Εκπροσωπþ τον Διονýση Σαββüπουλο. ¼ποιος θÝλει εισιτÞρια για τη συναυλßα του, να Ýρθει στο Β3 με 60 δραχμÝς. Μüνο μετρητοßς.»

Δεν θα ξεχÜσω ποτÝ αυτü που ακολοýθησε την ξερÞ αυτÞ ανακοßνωση. Σα να πÝρασε Ýνα ξυρÜφι πÜνω απü την αυλÞ και ξýρισε κÜθε Þχο. Στο περßβολο του σχολεßου απλþθηκε μια βαθιÜ ξαφνικÞ Ýκπληκτη σιωπÞ. ΣτρÜφηκα στους καθηγητÝς. Με κοßταζαν με γουρλωμÝνα μÜτια. ¹ταν μια αναγγελßα πÝρα απü τα μÝτρα του σχολεßου, της πολιτειοýλας μας, της μικροκοινωνßας μας. ΜÝσα σε τρßα δευτερüλεπτα, στα μÜτια üλων εκτοξεýτηκα σ’ Ýνα Üλλο σýμπαν, απροσπÝλαστο γι αυτοýς. Εκεßνο το πρωß, ανÝβηκα στο μικρüφωνο με ýψος Ýνα εξÞντα και κατÝβηκα τρßα μÝτρα. ¼ταν ξαναμπÞκα στη γραμμÞ της τÜξης, οι συμμαθητÝς μου απομακρýνθηκαν απü κοντÜ μου κι Ýφτιαξαν Ýνα κýκλο γýρω μου. Με κοßταζαν με δÝος, σα να με ξαναγνþριζαν απü την αρχÞ.

Ο ΑμπρÜμοβιτς, üταν πρüσφατα ρωτÞθηκε πως πÝτυχε τüσο πολλÜ στη ζωÞ του, απÜντησε: «Σε τι διαφÝρει Ýνας ποντικüς απü Ýνα χÜμστερ; Το χÜμστερ εßναι Ýνας ποντικüς με πολý καλÝς δημüσιες σχÝσεις.» Εγþ αυτü το κατÜλαβα το 1977.  

ΥΓ1: Αν και μετÜ Þμουν σßγουρος üτι θα φÜω αποβολÞ, δεν Ýπαθα τßποτα. Το στριμμÝνο Üντερο δεν Þξερε ποιος Þταν ο Διονýσης Σαββüπουλος.

ΥΓ2: Πολλοß λßγοι συμμαθητÝς μου αγüρασαν εισιτÞριο. Δεν εßχαν τüσα λεφτÜ. Τα περισσüτερα τα πÞραν οι καθηγητÝς, ειδικÜ οι πιο νÝοι. Στα μουλωχτÜ.

ΥΓ3: ΠοτÝ δεν παρακολοýθησα αυτÞ τη συναυλßα που Üλλαξε το κοινωνικü μου status. Δε μ’ Üφησε ο πατÝρας μου να πÜω σ’ αυτü τον «γιε-γιε» τραγουδιστÞ. Δεν Þθελε να γßνω αλÞτης.

 

Σχüλιο ΔιαχειριστÞ: Φßλε ΔημÞτρη, σε ευχαριστþ που με γýρισες πολλÜ χρüνια πßσω. Μüνο που εγþ, δεν τη γλýτωσα την πενθÞμερη και μÜλιστα στην ΠÝμπτη γυμνασßου, σημερινÞ Β’ Λυκεßου. Ο λüγος; ¸να πÜρτι που διοργÜνωσα και στο οποßο θα συμμετεßχαν και κορßτσια, τα οποßα τελικþς μας Ýστησαν!!! Τüτε θυμÜμαι üτι μüνο για αντεθνικÞ συμπεριφορÜ δεν κατηγορηθÞκαμε απü τα φασιστοειδÞ του σχολεßου.

Ασφαλþς θα Þμουν Üδικος αν δεν ανÝφερα üτι οι νÝοι καθηγητÝς, που στην πλειοψηφßα τους Þταν δημοκρατικοß, με τον τρüπο τους μας στÞριξαν και συνεχßσαμε την πορεßα τους.

¸χουν περÜσει κοντÜ στα σαρÜντα χρüνια και δεν ξεχνþ την απÜνθρωπη ειρωνεßα του ΓυμνασιÜρχη ενþπιον üλων των συμμαθητþν μου. Μüνο που ο βλαξ πÝτυχε το αντßθετο. Με Ýκανε Þρωα, γιατß εγþ τüλμησα να διοργανþσω πÜρτι με κορßτσια και αν αυτÜ δεν Þρθαν ποτÝ.