Ìéá Åëëçíßäá áíÜìåóá óôïõò êïñõöáßïõò åðéóôÞìïíåò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 22 Äåêåìâñßïõ 2013

http://www.fourtounis.gr/Η καθηγÞτρια Γλωσσολογßας, ¶ρτεμις ΑλεξιÜδου κατετÜγη ανÜμεσα στους κορυφαßους επιστÞμονες του κüσμου και θα λÜβει το ΜÜρτιο του 2104 θα λÜβει το ανþτερο βραβεßο της Γερμανßας, το φημισμÝνο Leibniz Prize, για το ερευνητικü της Ýργο.

Η επιτροπÞ που αποφÜνθηκε υπÝρ της βρÜβευσης της κυρßας ΑλεξιÜδου, η οποßα εßναι καθηγÞτρια Γλωσσολογßας στο ΠανεπιστÞμιο της ΣτουτγÜρδης, χρειÜστηκε να εξετÜσει τις περιπτþσεις 129 υποψηφßων που Ýχουν να επιδεßξουν ουσιαστικü και σημαντικü Ýργο στον τομÝα τους. Το βραβεßο εισÞχθη, για πρþτη φορÜ, στην επιστημονικÞ κοινüτητα το 1986 και Ýκτοτε θεωρεßται Ýνα απü τα σπουδαιüτερα παγκοσμßως.

ΚÜθε νικητÞς (μαζß με την Αρτεμις ΑλεξιÜδου, Ýχουν προκριθεß Üλλοι Ýξι ερευνητÝς), θα λÜβει το ποσü των 2,5 εκατ. ευρþ, το οποßο ουσιαστικÜ εßναι η χρηματοδüτηση της ÝρευνÜ του για τα επüμενα επτÜ χρüνια. Μπορεß στην ΕλλÜδα να μην εßναι γνωστÞ, üμως η Αρτεμις ΑλεξιÜδου εßναι μια διεθνþς διακεκριμÝνη γλωσσολüγος, ειδικευμÝνη στη σýγχρονη γραμματικÞ θεωρßα, με ιδιαßτερη Ýμφαση στη σχÝση ανÜμεσα στις ιδιüτητες των ουσιαστικþν και των ρημÜτων, καθþς επßσης στη σýνταξη πολλþν διαφορετικþν γλωσσþν, ρßχνοντας Ýτσι φως στον τρüπο που η γλþσσα «δουλεýει».

ΓεννÞθηκε στο Βüλο το 1969, σποýδασε Φιλολογßα στο ΠανεπιστÞμιο της ΑθÞνας. Στη συνÝχεια Ýκανε το διδακτορικü της στο ΠανεπιστÞμιο του Πüτσνταμ και το 2002 της προσφÝρθηκε μια θÝση στο πανεπιστÞμιο της ΣτουτγÜρδης, την οποßα και αποδÝχθηκε.