Εκδήλωση Συλλόγου ελληνο-αρμενικής φιλίας

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΧατσκάρΗ ελληνο-αρμενική φιλία δεν είναι μια ουτοπία, γιατί βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει και τους δυο λαούς. Το θέμα της γενοκτονίας είναι από τα κυρίαρχα και είναι μάλιστα από τον ίδιο θύτη. Υπάρχει όμως και το θέμα του σεισμού που προκάλεσε μια γνήσια αλληλεγγύη.

Όταν πριν από 25 χρόνια ο σεισμός πλήγωσε την Αρμενία και τον αρμενικό λαό, αμέσως ο ελληνικός λαός ήρθε να του συμπαρασταθεί και μάλιστα επί του πρακτέου. Δεν πιέστηκε από κανέναν και το έκανε αυθόρμητα, γιατί αυτή η φιλία υπάρχει και μετατράπηκε εκείνη την περίοδο σε συμπόνια. Υπάρχει και πρακτική μαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, αφού η Αρμενία έκανε ένα δώρο συμβολικό στην Ελλάδα. Είναι ένα Χατσκάρ, ο πέτρινος σταυρός, που είναι πάντα μοναδικός και αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους αρμενικούς τάφους.

Αν συνδυάσουμε αυτά τα γεγονότα και στη συνέχεια την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων το 1996 μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κοινό υπόβαθρο είναι πολύ βαθύ. Και αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι είμαστε λαοί που ούτε οι γενοκτονίες, ούτε οι σεισμοί δεν κατάφεραν να μας εξοντώσουν. Δηλαδή, ούτε μια τεχνητή, ούτε μια φυσική καταστροφή δεν κατάφεραν να μας αφανίσουν. Αυτό το σημείο δεν είναι απλώς συμβολικό, γιατί είμαστε μικροί λαοί με μεγάλη ιστορία. Κι έχουμε μάθει ν’ αντιστεκόμαστε στις πιο αντίξοες συνθήκες γιατί ξέρουμε να επιβιώνουμε.

Για το λόγο αυτό ο νεοσύστατος σύλλογος ελληνοαρμενικής φιλίας, που συγκροτήθηκε από αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την πρώτη του εκδήλωση, εκπέμπει ένα έντονο συμβολισμό: είναι μια σεμνή εκδήλωση στο μνημείο Χατσκάρ, που προσφέρθηκε στο Δήμο Αθηναίων πριν από 25 χρόνια, ως δείγμα ευγνωμοσύνης του αρμενικού προς τον ελληνικό λαό, για την αλληλεγγύη και συμπαράσταση που έδειξε αυτός  για να ξεπεράσει τη μεγάλη εκείνη δοκιμασία. Ο Δήμος ανήγειρε μνημείο με το Χατσκάρ στη συμβολή των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Ριζάρη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των στόχων του Συλλόγου να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, που έχουν πολλά κοινά σημεία. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της πολιτείας, των διπλωματικών αρχών, φορέων και μεμονωμένες προσωπικότητες.