ÏÏÓÁ: Åíôïðßæåé ôéò áéôßåò êáé ðñïôåßíåé ßäéåò ëýóåéò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐÝìðôç 28 Íïåìâñßïõ 2013

http://1.bp.blogspot.com/-berXbw_7n7I/UoZYEV0_JYI/AAAAAAAAKDo/F2hle5oDJWc/s1600/1390558_10201570778330211_344779124_n+(1).jpgΑπü το πρþτο μνημüνιο του ΜαÀου του 2010 μÝχρι σÞμερα η ýφεση προκÜλεσε διüγκωση του χρÝους κατÜ 38,5% του ΑΕΠ εκτοξεýοντÜς το και «καταβροχθßζοντας» üλο το üφελος απü το PSI (38,6% ελÜφρυνση χρÝους Ýως το 2013). Αυτü αναφÝρει ο ΟΟΣΑ στην ÝκθεσÞ του για την ΕλλÜδα, συστÞνοντας να μην ληφθεß κανÝνα νÝο μÝτρο, ακüμη και αν υπÜρχει απüκλιση στο Ýλλειμμα γιατß τα μÝτρα δεν αποδßδουν αλλÜ μüνο τροφοδοτοýν την ýφεση

Με βÜση την Ýκθεση του ΟΟΣΑ, διαπιστþνεται απþλεια ßση με το 6% του ΑΕΠ στην ελληνικÞ οικονομßα λüγω της τερÜστιας φοροδιαφυγÞς – εισφοροδιαφυγÞς. ΚαταγρÜφει 35% αýξηση του περιθωρßου κÝρδους των εξαγωγικþν εταιρειþν, αναδεικνýει την πολý χαμηλÞ ποιüτητα των ελληνικþν υποδομþν, αλλÜ και το διπλÜσιο απü Üλλα κρÜτη σε μνημüνιο φορτßο μÝτρων για τους φτωχüτερους ¸λληνες.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμÜ μικρüτερη ýφεση φÝτος (3,5%) αλλÜ διατÞρηση της ýφεσης και το 2014. Για την κρßση στην ΕλλÜδα εßπε üτι εßναι η πιο μεγÜλη της σýγχρονης εποχÞς σε βÜθος και σε χρüνο και συγκρßνεται μüνο με το κρÜχ του 1930 στις ΗΠΑ.

Σε αριθμοýς:

– Ο δεßκτης κερδοφορßας στις εξαγωγÝς ως προς το εργατικü κüστος αυξÞθηκε κατÜ 35% περßπου απü το 2010 στην ΕλλÜδα

– ΚαταγρÜφει μεßωση μισθþν στην ΕλλÜδα κατÜ 20,2% την περßοδο 2009 – 2012 η οποßα εßναι μεγαλýτερη στον ιδιωτικü τομÝα (-21,2%) αλλÜ και στον κατþτατο μισθü (-24,3%)

–η μεßωση του χρÝους λüγω του PSI üπως αυτÞ αποτυπþνεται Ýως και το 2013 (σημ. γιατß το üφελος φαßνεται μεγαλýτερο üσο περνοýν τα χρüνια) φτÜνει στο 38,6% του ΑΕΠ. ΠτωτικÜ (κατÜ 0,3% του ΑΕΠ) συνÝβαλλαν και οι αποκρατικοποιÞσεις.

– Μεγαλþνει το χρηματοδοτικü κενü. Μßα νÝα γενιÜ απü ληξιπρüθεσμα χρÝη του Δημοσßου καταγρÜφει ο ΟΟΣΑ. ΛÝει üτι τα χρÝη Ýως και τον ΣεπτÝμβριο μειþθηκαν κατÜ 2,2 δισ. ευρþ, Ýναντι στüχου 6,5 δισ. ευρþ και üτι ο φετινüς στüχος αποκρατικοποιÞσεων μειþθηκε σε 1,6 απü 2,6 δισ. ευρþ (λüγω ΔΕΠΑ). Και οι δýο αυτοß παρÜγοντες, εκτιμÜ üτι θα αυξÞσουν το χρηματοδοτικü κενü 2014- 2015 που μÝχρι σÞμερα υπολογßζεται σε 10 δισ. ευρþ.

– Παρ üλα αυτÜ συστÞνει, ακüμη και αν υπÜρχουν αποκλßσεις, να μην ληφθοýν νÝα μÝτρα, γιατß υπÜρχει κßνδυνος πρüσθετης ýφεσης και επιδεßνωσης των Þδη πολý δýσκολων κοινωνικþν συνθηκþν.

– ΕκτιμÜ üτι τα μνημüνια υποεκτßμησαν συστηματικÜ της επßδραση στην ýφεση. Οι πολλαπλασιαστÝς στην ΕλλÜδα εκτιμÜται üτι ακüμη και σÞμερα εßναι πιο πÜνω απü 1% Ýναντι 0,5% που εßναι το συνηθισμÝνο (δηλαδÞ 10 ευρþ μÝτρων φÝρουν 5 ευρþ ýφεσης σε Üλλα κρÜτη ενþ στην ΕλλÜδα η ýφεση εßναι πιο μεγÜλη απü την αξßα των μÝτρων….).

– Θεωρεß πιθανü φÝτος το πρωτογενÝς πλεüνασμα και καταγρÜφει στην ΕλλÜδα την μεγαλýτερη δημοσιονομικÞ προσαρμογÞ σε σχÝση με κÜθε Üλλο κρÜτος στο 9% του ΑΕΠ Ýως και το 2012.

– Απü φοροδιαφυγÞ και εισφοροδιαφυγÞ η ΕλλÜδα χÜνει κÜθε χρüνο δισεκατομμýρια. Μüνο απü τους αυτοαπασχολοýμενους το κüστος στα Ýσοδα εßναι 1,75% του ΑΕΠ ετησßως (περßπου 3,5 δισ. ευρþ). Αν μειωνüταν τα επßπεδα φοροδιαφυγÞς – εισφοροδιαφυγÞς στον μÝσο üρο του ΟΟΣΑ η ΕλλÜδα θα εßχε ΑΕΠ υψηλüτερο κατÜ 6%.

– Στα κρατικÜ ταμεßα το 42% των εσüδων απü ΦΠΑ και το 47% των εισφορþν κοινωνικÞς ασφÜλισης, αναλογßες που Ýχουν «πÝσει» λüγω κρßσης και εßναι οι χαμηλüτερες (ΦΠΑ) Þ απü τις πιο χαμηλÝς (στα ταμεßα) των ανεπτυγμÝνων οικονομιþν του κüσμου. Το ποσοστü εισπραξιμüτητας κατÜ μÝσο üρο εßναι στο 64%-67%.

– Στον τραπεζικü τομÝα Ýφυγαν κεφÜλαια 87 δισ. ευρþ και δεν Ýχουν επιστρÝψει σε αντßθεση με την Πορτογαλßα. Τα μη εξυπηρετοýμενα δÜνεια φτÜνουν στο 29%

– Τα περιθþρια κÝρδους των επιχειρÞσεων στην ΕλλÜδα εßναι πολý μεγÜλα. Διευρýνθηκαν μÜλιστα με τη κρßση, ροκανßζοντας το üφελος στην ανταγωνιστικüτητα απü την μεγÜλη περικοπÞ μισθþν και προκαλοýν.

– ΠÝραν της επιβολÞς του ελÜχιστου εγγυημÝνου εισοδÞματος συστÞνει και πρüγραμμα σßτισης στα σχολεßα, στο πρüτυπο αυτοý που εφαρμüζεται σε Γαλλßα και ΗΠΑ. Θα κοστßζει 0,4% του ΑΕΠ ( με εκτßμηση κüστους 3 ευρþ ανÜ γεýμα για το κρÜτος) και τα χρÞματα, αναφÝρει θα πρÝπει να εξοικονομηθοýν απü Üλλες κοινωνικÝς δαπÜνες.

– ΣυστÞνει και κατÜργηση επιδüματος ανεργßας (means tested unemployment assistance) αν εδραιωθεß το παραπÜνω πλÝγμα παροχþν, σε συνδυασμü με επÝκταση υγειονομικÞς κÜλυψης ανÝργων. ΣυστÞνει και αυστηρüτερους μηχανισμοýς συμμετοχÞς ανÝργων σε προγρÜμματα κατÜρτισης - εýρεσης εργασßας για να δικαιοýνται τις παροχÝς.

– Ζητεß πρüσθετες παρεμβÜσεις στο χρÝος με βÜση την συμφωνßα του Νοεμβρßου του 2012, εφüσον αυτÝς κριθοýν αναγκαßες και επικυρωθεß τον Απρßλιο του 2014 το πρωτογενÝς πλεüνασμα της ελληνικÞς οικονομßας. Στις παρεμβÜσεις καταγρÜφει επιμÞκυνση των δανεßων και της περιüδου χÜριτος αλλÜ και μεßωση των επιτοκßων.

 

Τι προτεßνει

http://www.thepressproject.gr/photos/gallerys/1403154_10153489988125408_1500760385_o1385629593.jpgΣτη σελßδα 50, üσον αφορÜ την εκπαßδευση, το δüγμα εßναι: «ΑναθεωρÞστε το σýνταγμα - ιδρýστε ιδιωτικÜ πανεπιστÞμια - ΒÜλτε δßδακτρα - δþστε φοιτητικÜ δÜνεια».

 

ΚατÜ τα λοιπÜ:

* Η πλÞρης απελευθÝρωση της πþλησης και της διαμüρφωσης των τιμþν των εκατοντÜδων μη συνταγογραφοýμενων φαρμÜκων, þστε αυτÜ να πωλοýνται πλÝον και στα σοýπερ μÜρκετ, üπως Þδη Ýχει επιτραπεß με πρüσφατη ΚοινÞ ΥπουργικÞ

Απüφαση των υπουργþν ΑνÜπτυξης και Υγεßας για τις βιταμßνες και τα συμπληρþματα διατροφÞς.

Η ρýθμιση αυτÞ εκτιμÜται üτι θα προκαλÝσει σφοδρÝς αντιδρÜσεις απü το φαρμακευτικü κλÜδο, καθþς συνεπÜγεται μεταφορÜ τζßρου εκατοντÜδων εκατομμυρßων ευρþ στα σοýπερ μÜρκετ.

Αξßζει να σημειωθεß üτι εκτüς «κειμÝνου» ο κ. Γκουρßα τÜχθηκε υπÝρ και της πþλησης συνταγογραφοýμενων φαρμÜκων απü τα σοýπερ μÜρκετ, ακüμη και της παρασκευÞς φαρμÜκων ιδιωτικÞς ετικÝτας.

ΑμÝσως μετÜ τη συγκεκριμÝνη αναφορÜ, κýκλοι του υπουργεßου ΑνÜπτυξης υπογρÜμμιζαν üτι η απελευθÝρωση θα αφορÜ μüνο τα μη συνταγογραφοýμενα φÜρμακα.

Στον κλÜδο των φαρμακεßων, ο ΟΟΣΑ εισηγεßται επßσης την πλÞρη απελευθÝρωση του ωραρßου λειτουργßας των φαρμακεßων, την κατÜργηση του μÝγιστου αριθμοý των αδειþν κ.ο.κ.

Η κατÜργηση της μÝγιστης διÜρκειας ζωÞς των 5 ημερþν για το φρÝσκο γÜλα που ισχýει μüνο στη χþρα μας. Με τον τρüπο αυτü, θα επιτραπεß στις γαλακτοβιομηχανßες να κυκλοφορÞσουν προúüντα με ημερομηνßα λÞξης απü μßα μÝχρι και... δÝκα μÝρες ανÜλογα με τη μÝθοδο παστερßωσης.

Κι αυτü το θÝμα αναμÝνεται üτι θα πυροδοτÞσει νÝο κýκλο αντιδρÜσεων τüσο απü την ελληνικÞ γαλακτοβιομηχανßα üσο και απü τους παραγωγοýς.

* Η αναθεþρηση του θεσμικοý πλαισßου για τα αρτοποιεßα και τον τρüπο πþλησης του ψωμιοý. ΠλÝον το ψωμß θα ζυγßζεται και θα πωλεßται υποχρεωτικÜ με το κιλü στους φοýρνους και üχι σε κομμÜτια που μπορεß να ζυγßσουν πολý λιγüτερο απ’ αυτü για το οποßο πληρþνει ο καταναλωτÞς.

* Η πλÞρης απελευθÝρωση της κυριακÜτικης λειτουργßας üλων των καταστημÜτων (πολυκαταστÞματα, malls κ.ο.κ) και üχι μüνο εκεßνων που εßναι μικρüτερα απü 250 τ.μ με πρüσχημα τη λειτουργßα του ανταγωνισμοý και τη δημιουργßα 30.000 νÝων θÝσεων εργασßας.

Το θÝμα αυτü Ýληξε λßγους μÞνες πριν, με το υπουργεßο ΑνÜπτυξης να τÜσσεται κατÜ της λειτουργßας τις ΚυριακÝς των καταστημÜτων Üνω των 250 τ.μ. Ωστüσο, ενδÝχεται να ανακινÞσει το θÝμα, με το επιχεßρημα üτι αποτελεß πρüταση του ΟΟΣΑ.

* Η απελευθÝρωση του ποσοστοý των εκπτþσεων στα καινοýργια βιβλßα, που σÞμερα περιορßζεται σε μüνο 10%.

* Η δυνατüτητα εκπτþσεων -που σÞμερα απαγορεýονται- σε καταστÞματα stock και outlets.

* Η απελευθÝρωση της δημιουργßας νÝων ξενοδοχειακþν μονÜδων σε περιοχÝς üπως η ΑττικÞ, με την κατÜργηση της Ýννοιας του «κορεσμοý» και την αλλαγÞ χωροταξικþν διατÜξεων που θα διευκολýνουν την αλλαγÞ χρÞσης κτηρßων þστε να μετατρÝπονται σε ξενοδοχεßα.

* Η Üρση περιορισμþν στην κρουαζιÝρα, üπως λ.χ. η υποχρÝωση τα πλοßα που ξεκινοýν απü κÜποιο λιμÜνι να επιστρÝφουν πßσω σε αυτü κ.ο.κ.

* Η κατÜργηση της διαδικασßας ελÝγχου και Ýγκρισης απü το Γενικü Χημεßο του ΚρÜτους σε ü,τι αφορÜ στα απορρυπαντικÜ.

ΣχετικÜ με την αγορÜ του τσιμÝντου, η Ýκθεση του ΟΟΣΑ σημειþνει üτι οι ακριβÝς υποδομÝς που απατοýνται στην περßπτωση ενüς μη παραγωγοý ανεβÜζουν τις τιμÝς.

ΣυγκεκριμÝνα, τα σιλü üπου αποθηκεýεται το τσιμÝντο, απü Ýναν π.χ. εισαγωγÝα πρÝπει να Ýχουν χωρητικüτητα τουλÜχιστον 500 τüνων. Αυτü τελικÜ σημαßνει πως λüγω κüστους της επÝνδυσης, περιορßζεται ο ανταγωνισμüς και ανεβαßνουν οι τιμÝς για τον καταναλωτÞ.

Προστßθεται επßσης üτι το τÝλος 2% επß της λιανικÞς τιμÞς του τσιμÝντου υπÝρ του Ταμεßου ΣυντÜξεως των εργαζομÝνων αυξÜνει το οριακü κüστος και δημιουργεß περιττÝς δαπÜνες τüσο για τους παραγωγοýς üσο και για τους εισαγωγεßς τσιμÝντου, ενþ μειþνει την ευελιξßα των τιμþν τους στην αγορÜ.