Καταιγίδα προστίμων για το ΚΤΕΟ

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

http://www.zougla.gr/file.ashx?fid=1145905«Έτοιμη» πηγή εσόδων διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία συγκυρία που αναζητά απεγνωσμένα πόρους για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπολογίζεται για το 2014 στα 1,3 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τα περίπου 2,5 εκατ. οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ και για τα οποία θα μπορούσαν να είχαν βεβαιωθεί από την τροχαία πρόστιμα έως και 1 δισ. ευρώ!

Το υπουργείο Υποδομών διέψευσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει την ηλεκτρονική διασταύρωση, μέσω εφορίας, των Ι.Χ. που δεν έχουν υποβληθεί σε τεχνικό έλεγχο. Αυτό, εξάλλου, δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτό, καθώς στο Υποδομών δεν γνωρίζουν για ποια οχήματα η τροχαία έχει βεβαιώσει παράβαση, δεδομένου ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται η θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε πρώτη φάση, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της τροχαίας, η οποία σήμερα, σε ελάχιστες περιπτώσεις, ζητά από τους οδηγούς το δελτίο τεχνικού ελέγχου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις συνολικά 433.989 τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν το 2012, μόλις 36.530 αφορούν σε Ι.Χ. που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Σε δεύτερη φάση, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο είδος ηλεκτρονικής διασταύρωσης. Και αυτό διότι τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ αποστέλλουν στο υπουργείο Μεταφορών φωτογραφίες με τους αριθμούς κυκλοφορίας των Ι.Χ. που υποβάλλονται σε τεχνικό έλεγχο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει βάση δεδομένων με όσους έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Η έλλειψη ελέγχων υπολογίζεται ότι δημιουργεί, κάθε χρόνο, τρύπα στα κρατικά ταμεία ύψους 400 εκατ. ευρώ –λόγω ΦΠΑ και τέλος Δημοσίου- ενώ η τροχαία θα μπορούσε να είχε βεβαιώσει πρόστιμα ύψους έως 1 δισ. ευρώ, από τα 2,5 εκατ. αυτοκίνητα που κυκλοφορούν χωρίς ΚΤΕΟ.

 

Τσουχτερά πρόστιμα

Πάντως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και ΜΟΤΟ είναι ότι «δεν αξίζει» το ρίσκο, καθώς, εάν εντοπιστούν χωρίς δελτίο τεχνικού ελέγχου, θα πληρώσουν 400 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί στο 1/8 (50 ευρώ) στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος προσκομίσει δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ εντός 10 ημερών.

Αυτό επίσης, που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ εμπρόθεσμα, είναι ότι θα πληρώσουν παράβολα υπέρ δημοσίου που διαμορφώνονται στα:

  • 16 ευρώ για εκπρόθεσμο έλεγχο εντός 30 ημερών
  • 33 ευρώ για εκπρόθεσμο έλεγχο άνω των 30 ημερών και
  • 65 ευρώ για εκπρόθεσμο έλεγχο άνω των 6 μηνών

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες δικύκλων, άνω των 50 κυβικών, που υποβάλουν δελτίο τεχνικού ελέγχου εκπρόθεσμα θα πληρώσουν παράβολο :

  • 10 ευρώ (εντός 30 ημερών)
  • 20 ευρώ (άνω των 30 ημερών) και
  • 40 ευρώ (άνω των έξι μηνών)