«Πονοκέφαλος» με αιτία στην Κουμουνδούρου

Πηγή: topontiki.gr

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μια ευαίσθητη χορδή του ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε την περασμένη εβδομάδα με δηλώσεις του ο Μανώλης Γλέζος, και συγκεκριμένα με την αναφορά του πως όταν οι πολίτες ρωτούν «πού θα βρείτε τα λεφτά» σημαίνει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πειστική. Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο αφότου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Ο. της περασμένης Τρίτης είχε προτρέψει βουλευτές και στελέχη του κόμματος να λειτουργούν ενωτικά στη δύσκολη αυτή συγκυρία, όπου ο αντίπαλος, αν και αποδυναμωμένος, καραδοκεί.

Ανεξαρτήτως του υπόβαθρού της (είχε προηγηθεί επίθεση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς στην Κουμουνδούρου κατηγορώντας την για λογικές «μαντριού» με αφορμή την ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χ.Α.), η δήλωση αυτή φαίνεται ότι βρήκε σύμφωνους αρκετούς, ακόμη κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγνωρίστηκε δηλαδή ως υπαρκτό ζήτημα, τουλάχιστον από όσους θέτουν έναν προβληματισμό περί δημοσκοπικής στασιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ και άρα αδυναμίας του να πείσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, σε συνθήκες εξαθλίωσης της κοινωνίας και ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης και της αξιοπιστίας της.

Στην επίσημη αντίδρασή της η Κουμουνδούρου μίλησε για «καλοπροαίρετη κριτική» εκ μέρους του Μανώλη Γλέζου, η οποία αντανακλά την αγωνία του κόσμου. Στελέχη, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης, κάλεσαν να αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις που επεξεργάζεται ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή και βιβλίο για την έξοδο από την κρίση, το οποίο, όπως ανακοίνωσε, ετοιμάζει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής ανάγκη επικαιροποίησης του προγράμματος, καθώς «τα μεγέθη της οικονομίας διαρκώς αλλάζουν, αξίες και υποδομές της χώρας εξαφανίζονται».

 

Όλα ρευστά

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η Επιτροπή Προγράμματος – η οποία απαρτίζεται από τους Γιάννη Δραγασάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Ανδρέα Καρίτζη, Γιάννη Μπαλάφα, Δημήτρη Παπαγιαννάκο, Νίνα Κασιμάτη κ.ά. – δουλεύει συστηματικά πάνω στις υπάρχουσες επεξεργασίες (από την Αθηναΐδα έως την πρόσφατη ΔΕΘ κ.λπ.), ώστε να παρουσιάσει, έως τις αρχές του 2014, ένα πλαίσιο εν είδει επικαιροποιημένου κυβερνητικού προγράμματος.

Στο μεταξύ προγραμματίζονται θεματικές παρουσιάσεις του προγράμματος. Για παράδειγμα επισημαίνεται ότι θα γίνει δημόσια διαβούλευση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γύρω στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Άλλες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι η Επιτροπή Προγράμματος, σε ανώτατο επίπεδο (όχι σε επίπεδο Ομάδων Εργασίας δηλαδή), λειτουργεί ανεπαρκώς, χωρίς το έργο της να σημειώνει ιδιαίτερα βήματα. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, από πρόσωπα που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση, όχι σε ευθύνες της ίδιας της Επιτροπής, αλλά στη... γενικότερη συγκυρία. Δηλαδή στη δυσκολία να διαμορφωθούν δεσμευτικές προγραμματικές θέσεις εν μέσω μιας κατάστασης οικονομικά και πολιτικά εξαιρετικά ρευστής, της οποίας τα δεδομένα διαρκώς μεταβάλλονται, όπως άλλωστε επισήμανε και ο Π. Σκουρλέτης, χωρίς κάτι τέτοιο να λέγεται για πρώτη φορά.

Είναι ενδεικτική και η επιφυλακτικότητα του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος σταθερά τον τελευταίο χρόνο χτυπάει το καμπανάκι για τις δυνατότητες που θα έχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει όλα όσα υπόσχεται.

Ακόμη μια φορά επανέλαβε αυτή τη θέση του σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (9,84), όπου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γλέζου, αναγνώρισε ως θετικό το ότι το ιστορικό στέλεχος έβαλε ένα θέμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρωματικά υπογράμμισε, δίνοντας μια κατεύθυνση, ότι πρέπει η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι το «μικρό καλάθι», καθώς και πως δεν πρέπει να λέγονται πράγματα «τα οποία δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα διασφαλίσουμε».

Ο ίδιος, όμως, έθεσε διαφορετικά το ζήτημα, λέγοντας πως το ερώτημα της νέας εποχής είναι «πώς θα δημιουργήσουμε πλούτο» και πώς η διανομή του θα γίνει με όρους «δικαιοσύνης, αειφορίας και αλληλεγγύης». Το «πού θα βρούμε τα λεφτά», σημείωσε, «δεν είναι το σωστό ερώτημα».

Παρόμοια είναι και η οπτική ενός ακόμη εκ των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, του βουλευτή Χανίων Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Εποχή» σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφύγει να δεσμευτεί έναντι κατακερματισμένων μικρών ομάδων και των συμφερόντων τους, συχνά αντιτιθέμενων μεταξύ τους, και να επικεντρωθεί σε τέσσερα - πέντε καθολικά αιτήματα που συσπειρώνουν την κοινωνία.

 

Γνώριμοι... σύμβουλοι

Μια επιπλέον παράμετρος, που φαίνεται να εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ιδιαίτερα συγκεκριμένος προγραμματικά, είναι το γεγονός του ανοίγματός του σε ένα δίκτυο πολύπλευρων επαφών με πολιτικούς, οικονομικούς και πανεπιστημιακούς κύκλους στην Ε.Ε., τις ΗΠΑ και αλλού, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης αντίληψης για τα πράγματα, για πιθανές λύσεις, συμμαχίες κ.λπ., στοιχεία τα οποία η ηγεσία θεωρεί πως πρέπει να συνεκτιμά κάθε φορά στη διαμόρφωση των θέσεών της.

Σε αυτή τη φάση μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί τους διαύλους επικοινωνίας με πρόσωπα που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως σύμβουλοι στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου:

  • το Γεράσιμο Αρσένη και τη Λούκα Κατσέλη,
  • τον καθηγητή Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και τον οικονομολόγο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ – αμφότεροι διδάσκουν στην έδρα Λίντον Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, όπου διοργάνωσαν την πρόσφατη εκδήλωση για την ευρωζώνη, στην οποία μετείχε ως κεντρικός προσκεκλημένος και ο Αλέξης Τσίπρας,
  • τον καθηγητή του Χάρβαρντ Ρίτσαρντ Πάρκερ (ο οποίος μετείχε στην παραπάνω εκδήλωση), επίσης σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου,
  • το νομπελίστα καθηγητή Τζόζεφ Στίγκλιτς,
  • τον καθηγητή του LSE Κέβιν Φέδερστοουν, ο οποίος πρόσφατα είχε διοργανώσει εκδήλωση στο Λονδίνο με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα,
  • το Δημήτρη Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Levy Institute, στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραβρεθεί τον περασμένο Ιανουάριο κατά την πρώτη επίσκεψή του στις ΗΠΑ (το εν λόγω Ινστιτούτο διοργανώνει συνέδριο στο Μέγαρο στις 8 και 9 Νοεμβρίου, στο οποίο μετέχει και ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η «Αυγή»).

Για το αν θα βγάλει κάτι αυτή η ώσμωση – και τι – ας περιμένουμε...