Ï óõíéäñõôÞò ôçò ×ñõóÞò ÁõãÞò êáßåé ôï Ìé÷áëïëéÜêï

ΠηγÞ: efsyn.gr

ÔåôÜñôç 30 Ïêôùâñßïõ 2013

http://www.koutipandoras.gr/wp-content/uploads/2013/10/mixaloliakos1_4.jpgΑν για τους «προστατευüμενους» μÜρτυρες που Ýχουν καταθÝσει στην υπüθεση της ΧρυσÞς ΑυγÞς ο ΜιχαλολιÜκος και η ομÜδα του εκφρÜζουν αμφισβητÞσεις και αφÞνουν υπονοοýμενα για την αξιοπιστßα τους, εκεßνον που δεν μποροýν να αμφισβητÞσουν εßναι Ýνας πολý δικüς τους Üνθρωπος, συνοδοιπüρος του Αρχηγοý απü το 1974 μÝχρι σÞμερα, ο μηχανικüς ΓιÜννης ΠερδικÜρης. Πρüκειται για τον «θεωρητικü» της οργÜνωσης, τον Üνθρωπο που συνÝταξε τα βασικÜ ιδεολογικÜ της κεßμενα, απü τη ΔιακÞρυξη Ιδεολογικþν Αρχþν του 1986-1987 μÝχρι το πρüγραμμα για τις εκλογÝς του 2012. Του ΔημÞτρη ΨαρρÜ.

Ο ΠερδικÜρης γεννÞθηκε το 1954 και αρθρογραφεß απü το 1982 στο περιοδικü «ΧρυσÞ ΑυγÞ», στην αρχÞ με το üνομÜ του και στη συνÝχεια με το ψευδþνυμο Ιων Φιλßππου. Εßναι, σýμφωνα με τη δικÞ του αφÞγηση, Ýνας απü τους επτÜ «συνιδρυτÝς» της οργÜνωσης στις 9.2.1986 και πολý στενüς συνεργÜτης του Αρχηγοý μÝχρι σÞμερα, παρÜ τις διαφωνßες και τις αποκλßσεις του. Εßναι, κατÜ δÞλωσÞ του, ο «παλαιüς και καθαρüαιμος εθνικοσοσιαλιστÞς», ο ¸λληνας «θεωρητικüς του ναζισμοý». Ξεκßνησε κι αυτüς την καριÝρα του απü την «ΤετÜρτη Αυγοýστου» του Πλεýρη επß χοýντας και παραδÝχεται τον ρüλο που Ýπαιξε η οργÜνωση αυτÞ κατÜ την εξÝγερση του Πολυτεχνεßου.

Την εξιστüρησÞ του για τη ΧρυσÞ ΑυγÞ ο ΠερδικÜρης-Φιλßππου τη δημοσßευσε σε βιβλßο που κυκλοφüρησε πρüσφατα («ΧρυσÞ ΑυγÞ, Πολιτικüς Οδοδεßκτης») στις εκδüσεις «¹λεκτρον» του Κþστα Πλεýρη. ΓραμμÝνο κÜτω απü την ευφορßα της εκλογικÞς επιτυχßας της οργÜνωσης, το βιβλßο περιλαμβÜνει μια εκτενÞ εισαγωγÞ και ορισμÝνα κεßμενα του ΠερδικÜρη που δημοσιεýτηκαν την τελευταßα περßοδο στον ιστüτοπο της οργÜνωσης. ΜÝχρι στιγμÞς η υπερασπιστικÞ γραμμÞ που ακολουθεß ο Αρχηγüς και η ηγεσßα της ΧρυσÞς ΑυγÞς βασßζεται σε τρεις ισχυρισμοýς:

1. ¼τι η δομÞ της οργÜνωσης εßναι παρüμοια με οποιοδÞποτε Üλλο πολιτικü κüμμα και üτι το καταστατικü της που αποκαλýφτηκε στην «Εφ.Συν.» (29.9.2013) δεν εßναι γνÞσιο, ενþ δεν ισχýει και η «ΑρχÞ του Αρχηγοý» (το περιβüητο Führerprinzip), σýμφωνα με την οποßα ο Αρχηγüς ελÝγχει και αποφασßζει τα πÜντα.

2. ¼τι η ΧρυσÞ ΑυγÞ δεν Ýχει σχÝση με παρÜνομες ενÝργειες και üτι η üποια εγκληματικÞ δρÜση μελþν της διαπιστþνεται, δεν αφορÜ την ηγεσßα της.

3. ¼τι η οργÜνωσÞ τους δεν Ýχει καμιÜ σχÝση με τον ναζισμü, τον οποßο μÜλιστα αποδοκιμÜζουν και διαρρηγνýουν τα ιμÜτιÜ τους üτι δεν Ýχουν καμιÜ σχÝση μ’ αυτüν, εφüσον εßναι προúüν του γερμανικοý εθνικισμοý, ενþ υποστηρßζουν üτι στη γερμανικÞ επßθεση του 1941 η θÝση τους θα Þταν στο πλευρü του ελληνικοý στρατοý.

Και τα τρßα αυτÜ επιχειρÞματα καταρρßπτονται στο βιβλßο του ΠερδικÜρη. Σημασßα Ýχει το γεγονüς üτι üσα λÝει ο «συνιδρυτÞς» δεν μποροýν να διαψευστοýν απü τους Ýγκλειστους συναγωνιστÝς του οýτε τα κßνητρÜ του να αμφισβητηθοýν. ¸χουμε και λÝμε:

 

1. Η δομÞ της οργÜνωσης

Ο ΠερδικÜρης-Φιλßππου αποκαλýπτει üτι για τον ΜιχαλολιÜκο «η ΧρυσÞ ΑυγÞ εßναι Ýνας στρατþνας, üπου χιλιÜδες στρατιþτες στρατωνßζονται» (σ. 39). Ο ΜιχαλολιÜκος Þταν üλα αυτÜ τα χρüνια «ο σταθερüς, αμετακßνητος και αδιαφιλονßκητος ηγÝτης» (σ. 40). ΜÜλιστα η απüλυτη εξουσßα του Αρχηγοý üσο πÜει και ενισχýεται, σε σημεßο που αυτüς εßναι «ο ιδιοκτÞτης και ο κλειδοκρÜτορας της ΧρυσÞς ΑυγÞς» (σ. 301), ενþ «στη μετÜ Περßανδρο εποχÞ η εθνικοσοσιαλιστικÞ ιδεολογßα περνÜ σε δεýτερη μοßρα. Η παλιÜ πßστη στον εθνικοσοσιαλισμü Ýχει αντικατασταθεß απü την καινοýρια, περισσüτερο αναγκαßα παρÜ ποτÝ χÜριν της πολιτικÞς επιβßωσης πßστη στον Αρχηγü» (σ. 43-4).

Πιο αποκαλυπτικü εßναι το γεγονüς üτι σε περισσüτερα απü Ýνα σημεßα ο «συνιδρυτÞς» ομολογεß üτι εßναι πραγματικÞ η «ΑρχÞ του Αρχηγοý» (το περιβüητο χιτλερικü Führerprinzip), επιβεβαιþνοντας Ýτσι το καταστατικü το οποßο Ýχει ειδικü κεφÜλαιο με αυτü τον τßτλο. «Προ του Αρχηγοý ßσταται η ΑρχÞ του Αρχηγοý» γρÜφει το βιβλßο (σ. 361), ενþ και «ο ΜιχαλολιÜκος ως Αρχηγüς που τιμÜ την ΑρχÞ του Αρχηγοý, üφειλε να αποσýρει την ΕλÝνη Ζαροýλια» (σ. 295).

Ο Φιλßππου διεκδικεß την πατρüτητα της συγγραφÞς της «ΔιακÞρυξης Ιδεολογικþν Αρχþν της ΧρυσÞς ΑυγÞς» κατÜ την περßοδο 1986-1987. Το καθαρÜ ναζιστικü αυτü κεßμενο Ýχει βÝβαια εξαφανιστεß απü τη σημερινÞ ηγεσßα της, αλλÜ βρßσκεται στη διÜθεσÞ μας. Σημασßα Ýχει üτι σ’ αυτÞ τη «ΔιακÞρυξη» παραπÝμπει και το πραγματικü «Καταστατικü» της οργÜνωσης, το οποßο αποκÞρυξαν στις απολογßες τους οι κατηγοροýμενοι χρυσαυγßτες.

¼σο για τη στρατηγικÞ της οργÜνωσης, και εδþ ο συγγραφÝας δεν μασÜει τα λüγια του: «Ο τελικüς πατριωτικüς στüχος (της ΧρυσÞς ΑυγÞς) εßναι η κατÜργηση της δημοκρατßας και η κατßσχυσÞ της» (σ. 54).

 

2. Για τη δρÜση της οργÜνωσης

Η δολοφονικÞ βßα Ýκανε την εμφÜνισÞ της απü την περßοδο της δικτατορßας στην παρÝα των τεταρταυγουστιανþν. «Ο παρορμητικüς και οπλολÜγνος Ηλßας Τσιαποýρης ανÝλαβε δρÜση [το βρÜδυ της εξÝγερσης του Πολυτεχνεßου] πυροβολþντας εναντßον των επιτιθÝμενων διαδηλωτþν απü την ταρÜτσα του υπουργεßου Δημοσßας ΤÜξεως μαζß με Üλλους παρακρατικοýς» (σ. 24).

Ο συγγραφÝας, εμφανßζει τη ΧρυσÞ ΑυγÞ ως οργÜνωση που ισορροπεß στα üρια της νομιμüτητας (σ. 43), αλλÜ του ξεφεýγουν ορισμÝνες κρßσιμες αποκαλýψεις. ΜÜλιστα δεν παραλεßπει να «καρφþσει» τους συναγωνιστÝς του ακüμα και για επιθÝσεις που μÝχρι σÞμερα δεν εßχαν εξιχνιαστεß. Η πιο χαρακτηριστικÞ απ’ αυτÝς εßναι η επßθεση που εßχε δεχτεß τα ξημερþματα 29.1.1977 ο δημοσιογρÜφος Νßκος ΚακαουνÜκης, τον οποßο εßχαν χτυπÞσει στο κεφÜλι και εßχαν ρßξει σε Ýνα λÜκκο με ασβÝστη, με αποτÝλεσμα να κινδυνÝψει η ζωÞ του. Τþρα μαθαßνουμε üτι πßσω απü την επßθεση βρισκüταν ο ΜιχαλολιÜκος: «Ο ΑριστοτÝλης (ΚαλÝντζης) με τον Νßκο (ΜιχαλολιÜκο) Ýριξαν τον μακαρßτη Νßκο ΚακαουνÜκη σε Ýνα λÜκκο με ασβÝστη» (σ. 27).

Με δυο λüγια, «η ΧρυσÞ ΑυγÞ προσÝφερε τον ακτινοβολοýντα εθνικοσοσιαλισμü της δρÜσης» (σ. 38) και διÝθετε «πολιτικοýς μαχητÝς του πεζοδρομßου» (σ. 40). Για τον τρüπο διαφυγÞς του Αρχηγοý απü τις ευθýνες των εγκληματικþν πρÜξεων, το βιβλßο αποκαλýπτει üτι ο ΜιχαλολιÜκος «αποφασßζει να απαλλαγεß απü τους αντιζÞλους, ενüσω διÜφορες κατηγορßες για ποινικÜ και Üλλα αδικÞματα Þδη τους βαρýνουν» (σ. 42). Και σε Üλλο σημεßο: «Οι δικαστικÝς περιπÝτειες των μελþν της ΧρυσÞς ΑυγÞς εßναι Ýνα βαρý φορτßο για τον Νßκο ΜιχαλολιÜκο, ο οποßος ‘δεν εγκαταλεßπει τους στρατιþτες του’, εκτüς κι αν η δρÜση τους θÝτει εν κινδýνω την υπüσταση της οργÜνωσης, οπüτε και αναλαμβÜνει την εκκαθÜριση του σκηνικοý» (σ. 42). Εßναι ακριβþς αυτü που επιχειρεßται και σÞμερα, με την αποκÞρυξη του Γιþργου ΡουπακιÜ.

 

ΕνδιαφÝρον Ýχει και η περιγραφÞ της δολοφονικÞς επßθεσης του 1998 που διενεργÞθηκε απü τη δεκαμελÞ ομÜδα κροýσης (φÜλαγγα) της οργÜνωσης. Ο Φιλßππου υποστηρßζει üτι ο Περßανδρος δεν Þταν ο φυσικüς αυτουργüς, αλλÜ ο ηθικüς. ΠαραδÝχεται βÝβαια üτι η επßθεση Ýγινε απü τη ΧρυσÞ ΑυγÞ, παρüντος του Περßανδρου: «Ο Περßανδρος θεωρεß τη σκÝψη αποτÝλεσμα της δρÜσης […] Εßναι βÝβαιο üτι δεν υπÞρξε ο φυσικüς αυτουργüς της δολοφονικÞς επßθεσης κατÜ του ΚουσουρÞ στην Ευελπßδων αλλÜ εßναι Üλλο τüσο βÝβαιο üτι δεν απÝτρεψε την απονενοημÝνη [sic] πρÜξη των συναγωνιστþν του, η οποßα τüσο υψηλü κüστος εßχε για τη ΧρυσÞ ΑυγÞ» (σ. 45).

Σε Üλλο σημεßο ο συγγραφÝας σχετικοποιεß την «αθωüτητα» του Περßανδρου: «Ο Περßανδρος με την απερßσκεπτη πολιτικÞ πρÜξη [sic] που τον οδÞγησε στην περιπÝτειÜ του, üχι μüνο δεν ωφÝλησε, αλλÜ Ýβλαψε καßρια και βλÜπτει ακüμη και σÞμερα, εξακολουθητικÜ τη ΧρυσÞ ΑυγÞ. Διüτι η ενÝργεια κατÜ του ΚουσουρÞ εßναι το μüνο αληθινü Ýγκλημα απü üλα, üσα προσÜπτουν στη ΧρυσÞ ΑυγÞ οι αδυσþπητοι εχθροß της» (σ. 53).

ΣημαντικÞ εßναι και η αποκÜλυψη üτι ο Αρχηγüς γνþριζε ποý και πþς κρυβüταν ο Περßανδρος: «Σε üλη τη διÜρκεια της φυγοδικßας του ο Περßανδρος εßναι σε επαφÞ με τον Αρχηγü, ο οποßος τον περιβÜλλει με την αμÝριστη συνδρομÞ του» (σ. 45).

ºσως μÜλιστα η εξÞγηση για την επτÜχρονη φυγοδικßα του Περßανδρου βρßσκεται σε μια Üλλη ενδιαφÝρουσα παραδοχÞ του Φιλßππου-ΠερδικÜρη, üτι δηλαδÞ η ΧρυσÞ ΑυγÞ «θεωρεß σýμμαχο και φßλο τα Σþματα Ασφαλεßας» (σ. 194)

Ο συγγραφÝας παραδÝχεται üτι η οργÜνωση λειτουργεß με ομÜδες κροýσης, αυτÜ που δικαßως Ýχουν ονομαστεß ΤÜγματα Εφüδου. ΜετÜ τον Περßανδρο, «οι μαχητικÝς ομÜδες κροýσης περνοýν υπü την ηγεσßα των αδελφþν ΚουσουμβρÞ, δυναμικþν üσο και Ýμπειρων στελεχþν στις οδομαχßες και üχι μüνον» (σ. 42). Και στη συνÝχεια τον ßδιο ρüλο αναλαμβÜνει το «ασυναγþνιστο δßδυμο πολιτικοý και κοινωνικοý ακτιβισμοý ΚασιδιÜρη - Παναγιþταρου» (σ. 293), οι οποßοι «εßναι σκληροτρÜχηλοι αγωνιστÝς που κÝρδισαν οριστικÜ μετÜ απü σκληρü δεκαετÞ αγþνα τη μÜχη του πεζοδρομßου με τους κομμουνιστÝς» (σ. 294). Εßδαμε πρüσφατα στο ΠÝραμα τι ακριβþς σημαßνει αυτÞ η «μÜχη του πεζοδρομßου με τους κομμουνιστÝς».

 

3. Για τη σχÝση της οργÜνωσης με τον ναζισμü

Αντßθετα απü üσα ισχυρßζονται οι υπüδικοι χρυσαυγßτες, σýμφωνα με τον Φιλßππου η ονομασßα της οργÜνωσης προÝρχεται απü το «μυητικü-ερμητικü τÜγμα της λευκÞς αδελφüτητας της ΧρυσÞς ΑυγÞς», το οποßο ßδρυσε η ¸λενα ΜπλαβÜτσκι. «Η ΧρυσÞ ΑυγÞ εßναι ο προπÜτορας της Θοýλης και εκεßθεν üλων των ταγμÜτων που εκβÜλουν μεταγενÝστερα στον ναζισμü» (σ. 33-4). Και βÝβαια «το περιοδικü ΧρυσÞ ΑυγÞ Þταν ακραιφνþς ναζιστικü», ενþ «ο εθνικισμüς εßναι η παιδικÞ ασθÝνεια του εθνικοσοσιαλισμοý» (σ. 30).

«ΘυμÜμαι με νοσταλγßα τα υπÝροχα γραφεßα» γρÜφει συγκινημÝνος ο παλαßμαχος ναζιστÞς. «ΠÜνω απü την αριστερÞ μπαλκονüπορτα με μαýρα γρÜμματα ‘Αßμα-ΤιμÞ’ και πÜνω απü τη δεξιÜ ‘ΧρυσÞ ΑυγÞ’. Στη μÝση το βÞμα, καλυμμÝνο με την κüκκινη σημαßα και τη σβÜστικα. Οι τοßχοι στολισμÝνοι με εθνικοσοσιαλιστικÝς αφßσες, σημαßες και σýμβολα και τα εμβατÞρια να δονοýν την ατμüσφαιρα. ¹ταν Ýνας ανεπανÜληπτος χþρος» (σ. 35). «Θυμοýμαι την περßφημη αφßσα ‘Εθνικοσοσιαλισμüς Τþρα!’ που επικολλÞθηκε στο κÝντρο των Αθηνþν, την αφßσα για τον Ροýντολφ Ες που πλημμýρισε την ΑθÞνα, μετÜ τη δολοφονßα του στο ΣπαντÜου στις 17.8.1987» (σ. 36).

Και για üσους πßστεψαν τους üρκους των χρυσαυγιτþν, üτι τÜχα θα πολεμοýσαν τα γερμανικÜ στρατεýματα αν ζοýσαν το 1941, υπÜρχει μια αναπÜντεχη üσο και ανατριχιαστικÞ αποκÜλυψη. Η παρÝα ΜιχαλολιÜκου Ýκανε αγρυπνßες πÜνω στους τÜφους των Γερμανþν στρατιωτþν, θρηνþντας τον Χßτλερ: «Θυμοýμαι τις ολονυκτßες στο γερμανικü νεκροταφεßο της Ραπεντüσα, τιμÞς Ýνεκεν, κατÜ τις επετεßους της γÝννησης του Φýρερ στις 20 Απριλßου» (σ. 36).

Αντßθετα απü τις üψιμες αποκηρýξεις του ναζισμοý απü τους συναγωνιστÝς του, ο Φιλßππου περηφανεýεται üτι «η ΧρυσÞ ΑυγÞ με την παρουσßα της στον πολιτικü στßβο και κυρßως με την εßσοδü της στο κοινοβοýλιο αποενοχοποßησε τελεσßδικα στη συνεßδηση του ¸λληνα πολßτη και ψηφοφüρου τον φασισμü και τον ναζισμü εβδομÞντα χρüνια μετÜ» (σ. 14).

Σε κÜποιο σημεßο του βιβλßου ο συγγραφÝας επιχειρεß να σχετικοποιÞσει τον ναζιστικü χαρακτÞρα της οργÜνωσης, κυρßως επειδÞ ο ßδιος εßχε προσωρινÜ αποστασιοποιηθεß: «Η ΧρυσÞ ΑυγÞ δεν εßναι ναζιστικÞ οργÜνωση εδþ και περισσüτερο απü μια δεκαετßα» (σ. 277). ΑλλÜ μην ανησυχεßτε: «Βεβαßως, Ýνας πυρÞνας εθνικοσοσιαλιστþν συναγωνιστþν βρισκüταν πÜντοτε στη βÜση της οργÜνωσης» (σ. 47).

Και το σημαντικüτερο: «Στα εßκοσι πρþτα χρüνια της ýπαρξÞς της, μüνη αυτÞ απü üλα τα συγγενÞ ριζοσπαστικÜ κινÞματα της Ευρþπης, γαλοýχησε, επιμüρφωσε και κατÜρτισε 1.000 πιστοýς εθνικοσοσιαλιστÝς. Την τελευταßα δεκαετßα, ο καθÝνας απü αυτοýς με τη σειρÜ του, γαλοýχησε, επιμüρφωσε και κατÜρτισε 5 πιστοýς εθνικοσοσιαλιστÝς της επüμενης γενιÜς. ΣÞμερα στην ΕλλÜδα υπÜρχουν 5.000 εθνικοσοσιαλιστÝς, ναζιστÝς αν επιμÝνετε, πιστοß, ακλüνητοι κι ατσÜλινοι στην πεποßθηση στρατιþτες του Φýρερ. Εßναι Ýτοιμοι […] ‘να επιστρÝψουν και η γη να τρÝμει’. Δικαστικοß και διπλωμÜτες, κρατικοß λειτουργοß και πανεπιστημιακοß, δικηγüροι, ιατροß, μηχανικοß, επþνυμοι κι ανþνυμοι επιστÞμονες και τεχνικοß, κοινοß θνητοß, γλιστροýν σιωπηλοß και αθüρυβοι μεταξý σας και περιμÝνουν την ¿ρα» (σ. 281).

Ο στενüς συνεργÜτης του ΜιχαλολιÜκου καταλÞγει με την πρüτασÞ του: «Αν η κüλαση εßναι ο ναζισμüς, Üνοιξε με τüλμη την πýλη της κüλασης. ΖÞσε τον μýθο του αιþνιου Αßματος. Αντßκρισε τον χρυσü Þλιο κατÜματα και χαιρÝτισÝ τον περÞφανα με υψωμÝνο χÝρι τη στιγμÞ που ανατÝλλει, δηλαδÞ τη στιγμÞ της χρυσÞς αυγÞς. Η σβÜστικα απαντÜ σε üλα. Ο ναζισμüς εßναι κοσμικü πεπρωμÝνο, üπως η Üνοιξη και ο σεισμüς» (σ. 185-6).

Και üλα αυτÜ γρÜφονται το 2013 και üχι το 1980, για το οποßο επικαλοýνται το ελαφρυντικü της «νεüτητÜς» τους ο ΜιχαλολιÜκος, ο ΠαππÜς και οι λοιποß προφυλακισμÝνοι ναζιστÝς.