Αναστέλλεται η απεργία των καθηγητών

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/610266/638/399/0x00000000005369df/2/olme-apergia-arxeio.jpgΚανονικά αρχίζουν από την Πέμπτη να λειτουργούν τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας καθώς οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης αποφάσισαν να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Η λήξη της κινητοποίησης αποφασίστηκε σήμερα, Τετάρτη, από τους προέδρους των ΕΛΜΕ κι έπειτα από οκτώ ημέρες απεργίας.

Στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση, 30 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό και 17 τάχθηκαν υπέρ της αναστολής της κινητοποίησης. Από την άλλη πλευρά, 12 ΕΛΜΕ ψήφισαν υπέρ της προκήρυξης νέας πενθήμερης απεργίας και 5 υπέρ μιας νέας 48ωρης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ είχε κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή τις πρώτες ημέρες. Στη συνέχεια, ωστόσο, κατακόρυφη πτώση κυρίως λόγω της οικονομικής κόπωσης των απεργών.

Βασική αιτία είναι η οικονομική αιμορραγία των απεργών, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σε καιρό κρίσης.

Την ίδια στιγμή, περίπου 100 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου θα παρατείνεται το σχολικό έτος για τους μαθητές των σχολείων που καταλαμβάνονται για περισσότερες από τρεις ημέρες.

 

Συνάντηση Τσίπρα Δασκάλων (ΔΟΕ)

Η φετινή είναι η χειρότερη σχολική χρονιά των τελευταίων 40 τουλάχιστον χρόνων, εκτίμησε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας μετά από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Όπως είπε, έχουμε μία χρονιά που απειλείται συθέμελα το οικοδόμημα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας βάρβαρης πολιτικής που με στόχο τα λογιστικά πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργεί τεράστια κοινωνικά ελλείμματα».

«Τα πλεονάσματα που βασίζονται στη διάλυση και στο κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, μονάδων κοινωνικής φροντίδας δεν είναι πραγματικά πλεονάσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε δύσκολες συνθήκες τα σχολεία της χώρας μας ήταν ανοιχτά ακόμα και στην περίοδο όπου η χώρα βρισκόταν υπό κατοχή και όπου η δημοκρατία δεν λειτουργούσε. Σήμερα κινδυνεύουν τα σχολεία μας να μην μπορούν να λειτουργήσουν», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Το συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ

Μαζικό το συλλαλητήριο διοργανώθηκε σήμερα στα Προπύλαια από την ΟΛΜΕ, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε η πορεία που έφτασε στο Σύνταγμα.

Οι καθηγητές δηλώνουν αποφασισμένοι όχι μόνο να σταματήσουν  τις απολύσεις στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά να σταματήσουν τη διάλυση της δημόσιας παιδείας όπως καταγγέλλουν.

Νωρίτερα συγκεντρωση και πορεία διοργανωσαν οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ

 

Φωτογραφικό υλικό από τις πορείες