Stephen Hawking: Öùôßæïíôáò óêïôåéíÜ Üóôñá

ΠηγÞ: enet.gr

ÄåõôÝñá 16 Óåðôåìâñßïõ 2013

http://s.enet.gr/resources/2013-09/050_hawk-thumb-medium.jpgΣτα 21 του χρüνια Ýμαθε üτι Ýπασχε απü μια ανßατη ασθÝνεια που πιθανüτατα θα τον σκüτωνε μÝσα σε λßγα χρüνια. Τþρα, μισü αιþνα μετÜ, ο Στßβεν Χüκινγκ μπορεß να υπερηφανεýεται üτι εßναι ο πιο διÜσημος επιστÞμονας του κüσμου, που, πÝρα απü τις πρωτüτυπες ερευνητικÝς του εργασßες, Ýγραψε το δημοφιλÝς «Το χρονικü του χρüνου» για την ιστορßα του Σýμπαντος. Στα 71 του χρüνια αποφÜσισε να διηγηθεß και τη δικÞ του ιστορßα στην αυτοβιογραφßα του με τßτλο «Το χρονικü της ζωÞς μου», που θα κυκλοφορÞσει απü τις Εκδüσεις Τραυλüς στις 30 Σεπτεμβρßου. Απü αυτÞ τη συγκλονιστικÞ διÞγηση, το EΨIΛON εξασφÜλισε αποκλειστικÜ κÜποια χαρακτηριστικÜ αποσπÜσματα üπως και φωτογραφικü υλικü.

«¸ζησα μια πλÞρη και ικανοποιητικÞ ζωÞ» καταλÞγει ο Στßβεν Χüκινγκ στο τελευταßο κεφÜλαιο της αυτοβιογραφßας üπου συμπυκνþνει την πορεßα του. Στα 71 του χρüνια, ο διασημüτερος θεωρητικüς φυσικüς στον κüσμο, ο επιστÞμονας που κατÝχει τη ΛουκασιανÞ ¸δρα των Μαθηματικþν και της ΘεωρητικÞς ΦυσικÞς στο ΠανεπιστÞμιο του ΚÝμπριτζ και καθηλωμÝνος σε μια αναπηρικÞ πολυθρüνα δßδαξε τα μυστικÜ του Σýμπαντος, αφηγεßται στην αυτοβιογραφßα του üλη του την περιπετειþδη ζωÞ απü την παιδικÞ εμμονÞ του με τα ηλεκτρικÜ τρÝνα και τη διÜγνωση της ανßατης ασθÝνειÜς του μÝχρι την απüφασÞ του να πÜψει να βυθßζεται στον αυτοοικτιρμü και να γρÜψει το πρþτο εκλαúκευμÝνο επιστημονικü βιβλßο, «Το χρονικü του χρüνου», που Ýγινε μπεστ σÝλερ. Το βιβλßο θα κυκλοφορÞσει στις 30 Σεπτεμβρßου απü τις Εκδüσεις Τραυλüς σε μετÜφραση ΝÝστορα Χοýνου και πρüλογο του ΣÜββα Δημüπουλου, καθηγητÞ ΦυσικÞς στο ΠανεπιστÞμιο του ΣτÜνφορντ στις ΗΠΑ. Απü την αυτοβιογραφßα του, «Το χρονικü της ζωÞς μου», το ΕΨΙΛΟΝΡ επÝλεξε κÜποια αποσπÜσματα για μια αποκλειστικÞ προδημοσßευση.

 

TA ΠAIΔIKA XPONIA

ΓεννÞθηκα στις 8 Ιανουαρßου 1942, ακριβþς τριακüσια χρüνια μετÜ το θÜνατο του Γαλιλαßου. Υπολογßζω, ωστüσο, üτι την ßδια ημÝρα Þρθαν στον κüσμο και Üλλα, περßπου, διακüσιες χιλιÜδες μωρÜ. Δεν ξÝρω αν κÜποιο απ’ αυτÜ ενδιαφÝρθηκε αργüτερα για την αστρονομßα.

[...] Η πρþτη μου Ýντονη ανÜμνηση εßναι το σπαραξικÜρδιο κλÜμα μου στον παιδικü σταθμü του ΜπÜιρον ΧÜουζ Σκουλ, στο ΧÜιγκεúτ. Παντοý γýρω μου Ýπαιζαν παιδιÜ. Τα παιχνßδια τους φÜνταζαν τüσο υπÝροχα· Þθελα να παßξω κι εγþ μαζß τους. ¼μως, Þμουν μüλις δυüμισι. Με εßχαν αφÞσει για πρþτη φορÜ μüνο μου, ανÜμεσα σε αγνþστους, και εßχα τρομοκρατηθεß. Πιστεýω πως οι γονεßς μου ξαφνιÜστηκαν απü την αντßδρασÞ μου· Þμουν το πρþτο τους παιδß και, καθþς ακολουθοýσαν ευλαβικÜ üσα διÜβαζαν για την ανÜπτυξη του παιδιοý, θεωροýσαν πως θα Ýπρεπε να εßμαι Ýτοιμος για κοινωνικÝς σχÝσεις Þδη απü τα δýο μου χρüνια. Ωστüσο, ýστερα απü εκεßνο το τρομακτικü πρωινü με πÞραν γρÞγορα στο σπßτι και μ’ Ýστειλαν ξανÜ στο ΜπÜιρον ΧÜουζ μετÜ απü ενÜμιση χρüνο.

http://s.enet.gr/resources/2013-09/016_hawk-thumb-small.jpg[...] ΘυμÜμαι πως παραπονιüμουν στους γονεßς μου üτι στο σχολεßο δεν μου μÜθαιναν τßποτε. Οι δÜσκαλοι του ΜπÜιρον ΧÜουζ δεν πßστευαν στον, τüτε, καθιερωμÝνο τρüπο να σου «περÜσουν» γνþσεις. ΑντιθÝτως, πßστευαν üτι μποροýσες να μÜθεις να διαβÜζεις χωρßς να συνειδητοποιεßς üτι σου διδÜσκουν πþς να το κÜνεις. ΤελικÜ, Ýμαθα να διαβÜζω, αλλÜ στην αρκετÜ προχωρημÝνη ηλικßα των οκτþ ετþν. Η αδελφÞ μου η Φιλßππα, που διαπαιδαγωγÞθηκε σýμφωνα με τις πιο συμβατικÝς μεθüδους, μποροýσε να διαβÜζει πριν κλεßσει τα τÝσσερα. ΑλλÜ Ýτσι κι αλλιþς, Þταν πολý πιο Ýξυπνη απü μÝνα.

[...] ¶λλη μια Ýντονη, πρþιμη ανÜμνησÞ μου, εßναι η στιγμÞ που απüκτησα το πρþτο μου τρενÜκι. Στα χρüνια του πολÝμου κανεßς δεν κατασκεýαζε παιχνßδια, τουλÜχιστον για να τα χαßρονται τα παιδιÜ. Ωστüσο, εγþ παθιαζüμουν με τα τρενÜκια. Ο πατÝρας μου επιχεßρησε να μου φτιÜξει Ýνα απü ξýλο, αλλÜ δεν μου Üρεσε καθüλου – Þθελα κÜτι ζωντανü, κÜτι που να κινεßται απü μüνο του. Αγüρασε, λοιπüν, Ýνα μεταχειρισμÝνο, σιδερÝνιο κουρδιστü τρενÜκι, το συγκüλλησε üπου χρειαζüταν και μου το Ýκανε δþρο τα Χριστοýγεννα, üταν Þμουν σχεδüν τριþν ετþν. Το τρενÜκι μου δεν δοýλευε πολý καλÜ, üμως, ευτυχþς, ο πατÝρας μου πÞγε στην ΑμερικÞ αμÝσως μετÜ τον πüλεμο και üταν επÝστρεψε με το Queen Mary, Ýφερε δþρα σε üλους. Στη μητÝρα μου Ýφερε μερικÝς νÜιλον κÜλτσες που δεν Ýβρισκες εκεßνη την εποχÞ στη Βρετανßα. Στην αδελφÞ μου, τη Μαßρη, Ýφερε μια κοýκλα που üταν την ξÜπλωνες Ýκλεινε τα μÜτια, και σε μÝνα Ýφερε Ýνα αμερικÜνικο τρÝνο, πλÞρες, με μυτερü προφυλακτÞρα και ρÜγες που σχημÜτιζαν Ýνα μεγÜλο οχτÜρι. Ακüμη θυμÜμαι με πüση συγκßνηση Üνοιξα εκεßνο το κουτß. Τα κουρδιστÜ τρενÜκια Þταν μια χαρÜ, αλλÜ εμÝνα μου Üρεσαν τα ηλεκτροκßνητα. Περνοýσα þρες χαζεýοντας μια μινιατοýρα σιδηροδρομικοý σταθμοý στημÝνη σε μια λÝσχη στο ΚρÜουτς Εντ, κοντÜ στο ΧÜιγκεúτ. Ακüμη και στον ýπνο μου Ýβλεπα ηλεκτρικÜ τρÝνα.

[...] Αργüτερα, στην εφηβεßα μου, καταπιÜστηκα με μοντÝλα αεροπλÜνων και πλοßων. ΠοτÝ δεν Þμουν επιδÝξιος στις χειρονακτικÝς εργασßες, üμως, ευτυχþς εßχα τον φßλο μου Τζον Μακ Κλßναχαν, που Þταν πολý καλýτερος στο να φτιÜχνει τÝτοια μοντÝλα. ΠÜνω απ’ üλα Þθελα να φτιÜχνω λειτουργικÜ μοντÝλα που θα μποροýσα να ελÝγχω. Δεν μ’ ενδιÝφερε η εμφÜνισÞ τους. Νομßζω πως το ßδιο ακριβþς κßνητρο με þθησε να επινοÞσω μια σειρÜ απü εξαιρετικÜ πολýπλοκα παιχνßδια με Ýναν Üλλο φßλο απü το σχολεßο, τον Ρüτζερ ΦÝρνιχαου. ΘυμÜμαι Ýνα παιχνßδι κατασκευþν, πλÞρες, με εργοστÜσια üπου παρÜγονταν πολýχρωμα εξαρτÞματα, με δρüμους και ρÜγες για τη μεταφορÜ τους, καθþς και Ýνα χρηματιστÞριο για την πþλησÞ τους. ΘυμÜμαι Ýνα πολεμικü παιχνßδι, που το παßζαμε σε μια σκακιÝρα με τÝσσερις χιλιÜδες τετρÜγωνα, καθþς και Ýνα παιχνßδι κυριαρχßας üπου κÜθε παßκτης αντιπροσþπευε μια ολüκληρη δυναστεßα, με οικογενειακü δÝντρο. Πιστεýω πως αυτÜ τα παιχνßδια, üπως και τα τρÝνα, τα πλοßα και τα αεροπλÜνα, μου Üρεσαν διüτι Þθελα να μÜθω πþς λειτουργοýσαν τα συστÞματα και πþς θα μποροýσα να τα ελÝγχω. Αφüτου Üρχισα το διδακτορικü μου, αυτÞ η τÜση μου ικανοποιÞθηκε απü την ÝρευνÜ μου στην κοσμολογßα. Αν καταλαβαßνεις πþς λειτουργεß το Σýμπαν, μπορεßς να το ελÝγχεις, απü μια Üποψη.

 

KEMΠPITZ

¸φτασα στο ΚÝμπριτζ τον Οκτþβριο του 1962, ως μεταπτυχιακüς φοιτητÞς. Στην αßτησÞ μου ζητοýσα να εργαστþ με τον Φρεντ Χüιλ, τον διασημüτερο βρετανü αστρονüμο της εποχÞς, βασικü υποστηρικτÞ της θεωρßας σταθερÞς κατÜστασης. Τον αποκαλþ αστρονüμο επειδÞ εκεßνα τα χρüνια η κοσμολογßα μüλις που αναγνωριζüταν ως νüμιμο πεδßο. ΕμπνευσμÝνος απü μια καλοκαιρινÞ σειρÜ μαθημÜτων με τον φοιτητÞ του Χüιλ, ΤζαγιÜντ ΝαρλικÜρ, Þθελα να κÜνω κι εγþ εκεß την ÝρευνÜ μου. ¼μως, ο Χüιλ εßχε αρκετοýς φοιτητÝς κι Ýτσι, προς μεγÜλη μου απογοÞτευση, με ανÝθεσαν στον ΝτÝνις ΣκιÜμα, που πρþτη φορÜ Üκουγα τ’ üνομÜ του.

ΤελικÜ, μÜλλον μου βγÞκε σε καλü. Ο Χüιλ Ýλειπε συνεχþς και δýσκολα θα Ýβρισκε χρüνο ν’ ασχοληθεß μαζß μου. Ο ΣκιÜμα, απü την Üλλη, Þταν συνÞθως κÜπου εκεß γýρω και καταδεκτικüς, üποτε Þθελα να του μιλÞσω. Διαφωνοýσα με πολλÝς ιδÝες του, κυρßως με την αρχÞ του Μαχ, την ιδÝα πως η αδρÜνεια των σωμÜτων οφεßλεται στην επßδραση του συνüλου της συμπαντικÞς ýλης, αλλÜ αυτü με παρακßνησε να αναπτýξω τη δικÞ μου εικüνα. [...] Την τελευταßα μου χρονιÜ στην Οξφüρδη, συνειδητοποßησα πως γινüμουν üλο και πιο αδÝξιος. ΚÜποια μÝρα μπÝρδεψα τα πüδια μου και Ýπεσα καθþς κατÝβαινα τις σκÜλες. ΕπισκÝφτηκα γιατρü, αλλÜ το μüνο που μου εßπε Þταν, «Κüψε τις μπßρες».

Η κατÜσταση χειροτÝρεψε üταν εγκαταστÜθηκα στο ΚÝμπριτζ. Τα Χριστοýγεννα, που πÞγα για πατινÜζ στη λßμνη του Σεντ Αλμπανς, Ýπεσα και δεν μποροýσα να σηκωθþ. Η μητÝρα μου παρατÞρησε τα προβλÞματα και με πÞγε στον οικογενειακü μας παθολüγο. Εκεßνος με παρÝπεμψε σε κÜποιον ειδικü και αμÝσως μετÜ τα εικοστÜ πρþτα μου γενÝθλια, μπÞκα στο νοσοκομεßο για Ýλεγχο. Εμεινα μÝσα δυο εβδομÜδες, στη διÜρκεια των οποßων μου Ýκαναν κÜθε λογÞς εξετÜσεις. Μου πÞραν δεßγμα μυúκοý ιστοý, μου στερÝωσαν ηλεκτρüδια κι Ýπειτα Ýριξαν με Ýνεση στη σπονδυλικÞ μου στÞλη Ýνα αδιαφανÝς υγρü, που το παρακολουθοýσαν με ακτßνες Χ να ανεβοκατεβαßνει, καθþς Ýγερναν το κρεβÜτι μαζß με το δεμÝνο σþμα μου. ΜετÜ απ’ üλα αυτÜ δεν μου εßπαν τι εßχα, παρÜ μüνο πως δεν Þταν σκλÞρυνση κατÜ πλÜκας, και πως Þμουν μια Üτυπη περßπτωση. ΣυμπÝρανα, ωστüσο, πως μÜλλον περßμεναν να επιδεινωθεß η κατÜστασÞ μου και πως δεν μποροýσαν να κÜνουν τßποτα, παρÜ να μου δþσουν βιταμßνες, μολονüτι κατÜλαβα πως δεν προσδοκοýσαν θετικü αποτÝλεσμα. Προφανþς δεν εßχαν κÜτι καλü να μου πουν, κι Ýτσι δεν ρþτησα περισσüτερες λεπτομÝρειες.

¼ταν συνειδητοποßησα üτι Ýπασχα απü μια ανßατη ασθÝνεια που πιθανüτατα θα με σκüτωνε σε μερικÜ χρüνια, σοκαρßστηκα. Πþς μποροýσε να συμβαßνει αυτü σε μÝνα; Ωστüσο, üταν Þμουν στο νοσοκομεßο εßχα δει Ýνα νεαρü αγüρι να πεθαßνει απü λευχαιμßα στο αντικρινü κρεβÜτι, και το θÝαμα δεν Þταν διüλου üμορφο. ΟλοφÜνερα, υπÞρχαν Üνθρωποι σε χειρüτερη κατÜσταση – εγþ, τουλÜχιστον, δεν αισθανüμουν Üρρωστος. ΚÜθε που πÜω να λυπηθþ τον εαυτü μου, θυμÜμαι εκεßνο το αγüρι.

Μια και δεν εßχα ιδÝα τι επρüκειτο να μου συμβεß, Þ πüσο ραγδαßα θα εξελισσüταν η ασθÝνεια, δεν Þξερα τι να κÜνω. Οι γιατροß μοý εßπαν να επιστρÝψω στο ΚÝμπριτζ και να συνεχßσω την Ýρευνα που εßχα μüλις αρχßσει στη γενικÞ σχετικüτητα και στην κοσμολογßα. Δεν σημεßωνα, üμως, καμιÜ πρüοδο επειδÞ δεν εßχα το απαιτοýμενο μαθηματικü υπüβαθρο – εξÜλλου, στη σκÝψη πως ßσως δεν θα ζοýσα για να τελειþσω το διδακτορικü μου, δεν μποροýσα να συγκεντρωθþ. ¸νιωθα κÜπως σαν Þρωας τραγωδßας.

¶ρχισα ν’ ακοýω ΒÜγκνερ, αλλÜ αυτü που γρÜφτηκε σε περιοδικÜ της εποχÞς, üτι Ýπινα απü το πρωß þς το βρÜδυ, Þταν υπερβολÞ. Απü τη στιγμÞ που το Üρθρο δημοσιεýτηκε, το επανÝλαβαν κι Üλλα περιοδικÜ επειδÞ Þταν καλü παραμýθι, και τελικÜ üλοι πßστεψαν πως για να γρÜφεται τüσες πολλÝς φορÝς, θα εßναι αλÞθεια.

Ωστüσο, την εποχÞ εκεßνη Ýβλεπα μÜλλον περßεργα üνειρα. Πριν διαγνωστεß η κατÜστασÞ μου, βαριüμουν την ßδια μου τη ζωÞ. Μου φαινüταν πως δεν υπÞρχε τßποτε Üξιο λüγου να κÜνω. ΑλλÜ λßγο μετÜ που βγÞκα απü το νοσοκομεßο, εßδα στον ýπνο μου üτι με πÞγαιναν για εκτÝλεση. ΞÜφνου συνειδητοποßησα πως θα μποροýσα να κÜνω Üπειρα üμορφα πρÜγματα, αρκεß να αναβαλλüταν η εκτÝλεσÞ μου. Σε Ýνα Üλλο üνειρο που Ýβλεπα συχνÜ, θυσßαζα τη ζωÞ μου για να σþσω Üλλους. Στο κÜτω κÜτω, αφοý εγþ θα πÝθαινα Ýτσι κι αλλιþς, ας Ýκανα και κÜποιο καλü.

http://s.enet.gr/resources/2013-09/028_hawk-thumb-medium.jpgΑλλÜ δεν πÝθανα. Στην πραγματικüτητα, μüλο που Ýνα σýννεφο σκÝπαζε το μÝλλον μου, διαπßστωσα Ýκπληκτος üτι απολÜμβανα τη ζωÞ. Ο κυριüτερος λüγος γι’ αυτü Þταν üτι αρραβωνιÜστηκα την ΤζÝιν ΓουÜιλντ, Ýνα κορßτσι που εßχα γνωρßσει περßπου την εποχÞ που διαγνþστηκα με ALS. Η εξÝλιξη αυτÞ Ýδωσε νüημα στη ζωÞ μου. ¹ταν κÜτι για το οποßο Üξιζε να ζÞσω.

Για να παντρευτοýμε χρειαζüμαστε λεφτÜ, και για να βρω λεφτÜ Ýπρεπε να τελειþσω το διδακτορικü μου. ¸τσι, για πρþτη φορÜ στη ζωÞ μου, Ýπεσα με τα μοýτρα στη δουλειÜ και ξαφνιÜστηκα üταν διαπßστωσα üτι μου Üρεσε. ¼μως, ßσως δεν εßναι τßμιο να την αποκαλþ δουλειÜ. ΚÜποιος εßπε κÜποτε πως οι επιστÞμονες και οι πüρνες πληρþνονται για να κÜνουν αυτü που απολαμβÜνουν. [...]

 

TO XPONIKO TOY XPONOY

Η ιδÝα να γρÜψω Ýνα βιβλßο για το ευρý κοινü μοý Þρθε πρþτη φορÜ το 1982 – εν μÝρει, για να κερδßσω χρÞματα με τα οποßα θα πλÞρωνα τα δßδακτρα της κüρης μου. (Στην πραγματικüτητα, üταν κυκλοφüρησε το βιβλßο, η κüρη μου πÞγαινε πια στην τελευταßα τÜξη). Κυρßως, üμως, Þθελα να εξηγÞσω πüσο εßχαμε προχωρÞσει στην κατανüηση του Σýμπαντος: üτι ßσως βρισκüμαστε κοντÜ στην ανακÜλυψη μιας πλÞρους θεωρßας που θα περιÝγραφε το Σýμπαν και üλα üσα βρßσκονται μÝσα του.

[...] Με εßχε εντυπωσιÜσει πολý η τηλεοπτικÞ σειρÜ του ΤζÝικομπ Μπρονüφσκι «The Ascend of Man» (ΤÝτοιος σεξιστικüς τßτλος δεν θα επιτρεπüταν σÞμερα). Σου προκαλοýσε μια συγκßνηση, για το επßτευγμα του ανθρþπου να αναπτυχθεß απü τους πρωτüγονους αγρßους στη σημερινÞ κατÜσταση, μÝσα σε δεκαπÝντε χιλιÜδες χρüνια. Την ßδια αßσθηση Þθελα να προκαλÝσω για την πρüοδü μας στην κατανüηση των νüμων που κυβερνοýν το Σýμπαν. ¹μουν σßγουρος πως üλοι σχεδüν θÝλουν να μÜθουν πþς λειτουργεß το Σýμπαν, αλλÜ οι περισσüτεροι δεν μποροýν να καταλÜβουν μαθηματικÝς εξισþσεις. Οýτε κι εγþ πολυενδιαφÝρομαι για τις εξισþσεις – εν μÝρει επειδÞ δυσκολεýομαι να τις γρÜψω, αλλÜ κυρßως επειδÞ ποτÝ δεν τις «συμπÜθησα» ειλικρινÜ. ΑντιθÝτως, εγþ σκÝφτομαι με εικüνες, και σκοπüς μου Þταν να περιγρÜψω στο βιβλßο με λüγια αυτÝς τις διανοητικÝς εικüνες, χρησιμοποιþντας οικεßες αντιστοιχßες και διαγρÜμματα. ¸λπιζα πως Ýτσι, οι περισσüτεροι θα μποροýσαν να μοιραστοýν την Ýξαψη και την αßσθηση του επιτεýγματος για την αξιοθαýμαστη πρüοδο της φυσικÞς τα τελευταßα πενÞντα χρüνια.

Ωστüσο, ακüμη κι αν απÝφευγα να χρησιμοποιÞσω μαθηματικÜ, θα δυσκολευüμουν να εξηγÞσω κÜποιες ιδÝες. Αναδυüταν, λοιπüν, Ýνα πρüβλημα: να προσπαθοýσα να τις εξηγÞσω, με το ρßσκο να μπερδευτοýν οι αναγνþστες, Þ να «ξεπετοýσα» τις δυσκολßες; ΜερικÝς üχι και τüσο οικεßες Ýννοιες, üπως το γεγονüς üτι παρατηρητÝς που κινοýνται με διαφορετικÝς ταχýτητες μετροýν διαφορετικÜ χρονικÜ διαστÞματα για ßδιο ζεýγος γεγονüτων, δεν Þταν θεμελιþδεις για την εικüνα που Þθελα να παρουσιÜσω. Συνεπþς, θα μποροýσα να τις αναφÝρω, αλλÜ χωρßς να τις αναλýσω σε βÜθος. ¼μως, κÜποιες Üλλες δýσκολες Ýννοιες Þταν πολý σημαντικÝς γι’ αυτü που Þθελα να μεταδþσω.

ΥπÞρχαν δýο συγκεκριμÝνες Ýννοιες που Ýνιωθα πως Ýπρεπε να συμπεριλÜβω. Η μßα Þταν η αποκαλοýμενη Üθροιση ιστοριþν, δηλαδÞ η ιδÝα πως δεν υπÜρχει απλþς μüνο μßα ιστορßα του Σýμπαντος. ΥπÜρχει, μÜλλον, μια συλλογÞ απü κÜθε πιθανÞ ιστορßα για το Σýμπαν, και üλες αυτÝς οι ιστορßες εßναι εξßσου αληθινÝς (ü,τι κι αν μπορεß να σημαßνει αυτü). Η Üλλη ιδÝα, απαραßτητη για να σχηματßσουμε μαθηματικÞ αßσθηση της Üθροισης των ιστοριþν, εßναι ο φανταστικüς χρüνος. ΣÞμερα, αισθÜνομαι πως θα Ýπρεπε να εßχα προσπαθÞσει λßγο παραπÜνω να εξηγÞσω αυτÝς τις δýο πολý δýσκολες Ýννοιες, ιδßως τον φανταστικü χρüνο, που δεßχνει να μπερδεýει περισσüτερο απü κÜθε Üλλη Ýννοια τους αναγνþστες του βιβλßου. Ωστüσο, δεν χρειÜζεται να καταλÜβει κÜποιος οπωσδÞποτε τι ακριβþς εßναι ο φανταστικüς χρüνος – απλþς, üτι διαφÝρει απü αυτüν που αποκαλοýμε πραγματικü χρüνο.

Λßγο πριν κυκλοφορÞσει το βιβλßο, Ýστειλαν σε κÜποιον επιστÞμονα Ýνα αντßτυπο στην τελικÞ μορφÞ του, προκειμÝνου να γρÜψει μια κριτικÞ για το περιοδικü Nature. Ο Üνθρωπος σοκαρßστηκε üταν βρÞκε μÝσα αμÝτρητα λÜθη, φωτογραφßες και διαγρÜμματα σε λÜθος θÝσεις και με λÜθος λεζÜντες. ΕνημÝρωσε τον οßκο Bantam, που σοκαρßστηκε επßσης και αποφÜσισε την ßδια κιüλας ημÝρα να αποσýρει και να καταστρÝψει üλη την Ýκδοση. (Αντßτυπα εκεßνης της πρþτης Ýκδοσης πρÝπει να Ýχουν σÞμερα μεγÜλη αξßα). Ακολοýθησαν τρεις εβδομÜδες γεμÜτες Ýνταση, στη διÜρκεια των οποßων ο Bantam διüρθωσε και Ýλεγξε εξαρχÞς üλο το βιβλßο, και τελικÜ κατÜφερε να βγει στα βιβλιοπωλεßα την ΠρωταπριλιÜ. Στο μεταξý, το περιοδικü Time εßχε Þδη δημοσιεýσει το προφßλ μου.

Ακüμη κι Ýτσι, ο οßκος Bantam αιφνιδιÜστηκε με την επιτυχßα του βιβλßου. Εμεινε στη λßστα με τα μπεστ σÝλερ των New York Times 147 εβδομÜδες και στην αντßστοιχη λßστα των Times του Λονδßνου 237 εβδομÜδες, καταρρßπτοντας κÜθε ρεκüρ, μεταφρÜστηκε σε σαρÜντα γλþσσες και Ýχει πουλÞσει πÜνω απü 10 εκατομμýρια αντßτυπα σε üλο τον κüσμο.

[...] ¶ραγε, γιατß το αγüρασαν τüσοι Üνθρωποι; Μια και εßναι μÜλλον δýσκολο να φανþ αντικειμενικüς, νομßζω πως εßναι πιο σωστü να μεßνω σ’ αυτÜ που Ýγραψαν οι Üλλοι. Οι περισσüτερες κριτικÝς, αν και ευνοúκÝς, δεν μου φÜνηκαν διαφωτιστικÝς. Ακολουθοýσαν üλες σχεδüν την ßδια φüρμουλα: Ο Στßβεν Χüκινγκ πÜσχει απü τη νüσο του Λου ΓκÝρινγκ (Ýτσι την ανÝφεραν στις αμερικανικÝς κριτικÝς) Þ νüσο κινητικοý νευρþνα (στις βρετανικÝς κριτικÝς). Εßναι καθηλωμÝνος σε αναπηρικÞ πολυθρüνα, δεν μπορεß να μιλÞσει, και κινεß μüνο Χ δÜχτυλα (üπου το Χ ποικßλλει απü Ýνα Ýως τρßα, ανÜλογα με ποιο ανακριβÝς Üρθρο για μÝνα εßχε διαβÜσει ο κριτικüς). Παρ’ üλα αυτÜ, Ýγραψε τοýτο το βιβλßο σχετικÜ με το μεγαλýτερο απ’ üλα τα ερωτÞματα: απü ποý Þρθαμε και ποý πηγαßνουμε; Η απÜντηση που προτεßνει ο Χüκινγκ εßναι πως το Σýμπαν οýτε δημιουργÞθηκε οýτε καταστρÝφεται: απλþς υπÜρχει. Για να διατυπþσει την ιδÝα του, ο Χüκινγκ εισÜγει την Ýννοια του φανταστικοý χρüνου, την οποßα εγþ (δηλαδÞ, ο κριτικüς) δυσκολεýομαι να κατανοÞσω. Ωστüσο, αν ο Χüκινγκ Ýχει δßκιο και αν καταφÝρουμε να βροýμε μια πλÞρη ενοποιημÝνη θεωρßα, θα γνωρßσουμε στα σßγουρα το πνεýμα του Θεοý. (Παραλßγο να κüψω την τελευταßα πρüταση στις διορθþσεις, üτι δηλαδÞ θα γνωρßζαμε το πνεýμα του Θεοý. Αν το εßχα κÜνει, ßσως δεν θα εßχαν πουληθεß οýτε τα μισÜ αντßτυπα).

[...] Δßχως Üλλο, βοÞθησε και το ενδιαφÝρον του κüσμου να μÜθει πþς κατÜφερα να γßνω θεωρητικüς φυσικüς, παρÜ την αναπηρßα μου. ΑλλÜ üσοι αγüρασαν το βιβλßο μüνο απü ανθρþπινο ενδιαφÝρον, μÜλλον απογοητεýτηκαν, αφοý μονÜχα δυο φορÝς αναφÝρομαι στην κατÜστασÞ μου. Το βιβλßο αναφερüταν στην ιστορßα του Σýμπαντος, üχι στη δικÞ μου. Αυτü δεν απÝτρεψε κατηγορßες üτι ο Bantam εκμεταλλεýτηκε ξεδιÜντροπα την ασθÝνειÜ μου, κι üτι εγþ συναßνεσα σ’ αυτü, επιτρÝποντας να δημοσιευτεß η φωτογραφßα μου στο εξþφυλλο. Στην πραγματικüτητα, σýμφωνα με το συμβüλαιü μου, δεν εßχα κανÝναν λüγο για το εξþφυλλο. Ωστüσο, Ýπεισα τον εκδüτη να χρησιμοποιÞσει στη βρετανικÞ Ýκδοση μια καλýτερη φωτογραφßα απü την αξιοθρÞνητη, παμπÜλαια, της αμερικανικÞς Ýκδοσης. Ο Bantam δεν σκοπεýει ν’ αλλÜξει τη φωτογραφßα του αμερικανικοý εξωφýλλου, επειδÞ λÝει üτι το αμερικανικü κοινü Ýχει πιÜ ταυτßσει τη φωτογραφßα με το βιβλßο.

ΛÝγεται, επßσης, üτι πολλοß αγüρασαν το βιβλßο μüνο και μüνο για να το βÜλουν στη βιβλιοθÞκη τους, Þ στο τραπεζÜκι του καφÝ τους, χωρßς ποτÝ να το διαβÜσουν. ΟπωσδÞποτε συμβαßνει κι αυτü, αν και πιστεýω üτι το ßδιο γßνεται με τα περισσüτερα σοβαρÜ βιβλßα. ΞÝρω, üμως, üτι πολλοß μπÞκαν στον κüπο να το διαβÜσουν, επειδÞ παßρνω καθημερινÜ στοßβες επιστολþν με ερωτÞσεις Þ λεπτομερÞ σχüλια που δεßχνουν üτι το Ýχουν διαβÜσει, Ýστω κι αν δεν το κατÜλαβαν üλο. Επßσης, με σταματοýν στον δρüμο Üγνωστοι που μου λÝνε πüσο το χÜρηκαν. Η συχνüτητα αυτþν των δημüσιων συγχαρητηρßων (μολονüτι, φυσικÜ, εßμαι πιο αναγνωρßσιμος, αν üχι πιο διακεκριμÝνος απü τους περισσüτερους συγγραφεßς) μοιÜζει να υποδηλþνει πως Ýστω μια μερßδα απü αυτοýς που αγορÜζουν το βιβλßο, το διαβÜζουν πραγματικÜ...

 

ΔIXΩΣ OPIA

¼ταν διαγνþστηκα με ALS στα εßκοσι Ýνα χρüνια μου, Ýνιωσα πολý αδικημÝνος. Γιατß να συμβεß αυτü σε μÝνα; Εκεßνη την εποχÞ σκÝφτηκα πως η ζωÞ μου εßχε τελειþσει και δεν θα μποροýσα ποτÝ να ξεδιπλþσω τις δυνατüτητες που πßστευα πως εßχα. Τþρα, üμως, πενÞντα χρüνια αργüτερα, μπορþ να πω üτι εßμαι απολýτως ικανοποιημÝνος με τη ζωÞ μου. Νυμφεýθηκα δýο φορÝς και Ýχω τρßα üμορφα και ολοκληρωμÝνα παιδιÜ. Η επιστημονικÞ καριÝρα μου υπÞρξε επιτυχημÝνη: πιστεýω πως οι περισσüτεροι φυσικοß θα συμφωνοýσαν üτι η πρüβλεψÞ μου για κβαντικÞ εκπομπÞ απü μαýρες τρýπες εßναι σωστÞ, αν και δεν μου Ýχει αποφÝρει μÝχρι σÞμερα το Βραβεßο Νüμπελ, επειδÞ εßναι εξαιρετικÜ δýσκολο να επιβεβαιωθεß πειραματικÜ. Απü την Üλλη, κÝρδισα το ακüμη πιο βαρýτιμο Βραβεßο Θεμελιþδους ΦυσικÞς, που μου απονεμÞθηκε για τη θεωρητικÞ σημασßα της ανακÜλυψης, παρüτι δεν Ýχει επιβεβαιωθεß πειραματικÜ.

Η αναπηρßα μου δεν στÜθηκε σοβαρü εμπüδιο στην επιστημονικÞ εργασßα μου. Στην πραγματικüτητα, θα Ýλεγα üτι κατÜ κÜποιον τρüπο με ωφÝλησε: δεν Þμουν υποχρεωμÝνος να δßνω διαλÝξεις Þ να διδÜσκω τελειοφοßτους, οýτε να συμμετÝχω σε βαρετÝς, χρονοβüρες επιτροπÝς. ¸τσι, Þμουν σε θÝση να αφοσιωθþ ολοκληρωτικÜ στην Ýρευνα.

Για τους συναδÝλφους μου εßμαι απλþς Ýνας ακüμη φυσικüς, αλλÜ για το ευρý κοινü, Ýγινα πιθανüτατα ο πιο γνωστüς επιστÞμονας του κüσμου. Κι αυτü, αφενüς επειδÞ οι επιστÞμονες, με την εξαßρεση του ΑúνστÜιν, δεν εßναι γνωστοß üπως τ’ αστÝρια της ροκ, και αφετÝρου επειδÞ ταιριÜζω στο στερεüτυπο της ανÜπηρης μεγαλοφυÀας. Δεν μπορþ να μεταμφιεστþ φορþντας περοýκα και μαýρα γυαλιÜ – με προδßδει η αναπηρικÞ πολυθρüνα μου.

[...] ¸ζησα μια πλÞρη και ικανοποιητικÞ ζωÞ. Πιστεýω üτι τα Üτομα με ειδικÝς ικανüτητες πρÝπει να επικεντρþνονται σ’ αυτÜ που δεν τα εμποδßζει η αναπηρßα τους να κÜνουν, και üχι να λυποýνται γι’ αυτÜ που δεν μποροýν. ΠροσωπικÜ εγþ, κατÜφερα να κÜνω τα περισσüτερα απ’ üσα Þθελα. Εχω ταξιδÝψει σχεδüν σε üλο τον κüσμο. ΕπισκÝφτηκα επτÜ φορÝς τη ΣοβιετικÞ ¸νωση. Την πρþτη φορÜ πÞγα με μια ομÜδα φοιτητþν, που Ýνας απ’ αυτοýς, ΒαπτιστÞς, Þθελε να μοιρÜσει αντßτυπα της Βßβλου στα ρωσικÜ και μας παρακÜλεσε να τα περÜσουμε λαθραßα. Το καταφÝραμε, αλλÜ την þρα που φεýγαμε οι ΑρχÝς εßχαν Þδη ανακαλýψει το παρÜπτωμÜ μας και μας συνÝλαβαν.[...]