ÂïõëåõôÝò, åöïñéáêïß, äÞìáñ÷ïé âáóéêïß ýðïðôïé äéáöèïñÜò...

ÐçãÞ: tovima.gr

ÊõñéáêÞ 15 Óåðôåìâñßïõ 20133

ΒουλευτÝς, εφοριακοß, δÞμαρχοι βασικοß ýποπτοι διαφθορÜς...«Η πλειοψηφßα της κοινÞς γνþμης εκτιμÜ ως εκτενÞ τη διαφθορÜ σε üλα τα κλιμÜκια δημοσßων υπαλλÞλων και λειτουργþν, με κορυφαßα ωστüσο την περßπτωση των βουλευτþν και των τοπικþν αρχüντων. Εßναι μÜλιστα αξιοσημεßωτο üτι η εικüνα της κοινÞς γνþμης για τα επßπεδα διαφθορÜς των πολιτικþν επιδεινþθηκε κατÜ την περßοδο 2009-2013.

Η συντριπτικÞ πλειοψηφßα της κοινÞς γνþμης, πÜνω απü το 80%, εκτιμÜ ως αναποτελεσματικÞ τη δρÜση της πολιτικÞς εξουσßας εναντßον της διαφθορÜς, δηλþνοντας με σαφÞνεια üτι οýτε το πλÞθος των συλλÞψεων διεφθαρμÝνων δημοσßων υπαλλÞλων και λειτουργþν εßναι μεγÜλο οýτε οι ποινÝς που επιβλÞθηκαν για τα αδικÞματα εßναι αντßστοιχες του μεγÝθους του αδικÞματος».

Αυτü εßναι το βασικü συμπÝρασμα Ýρευνας του Πανεπιστημßου της Μακεδονßας με την οποßα οι επιστÞμονες προσπÜθησαν να προσεγγßσουν το ζÞτημα της διαφθορÜς - της δημüσιας διοßκησης και των πολιτικþν - και τον τρüπο αντιμετþπισÞς της.

Εßναι αξιοσημεßωτο üτι ως «βασικοýς υπüπτους» διαφθορÜς κατατÜσσουν κατÜ σειρÜ βουλευτÝς, εφοριακοýς και δημÜρχους, επηρεασμÝνοι προφανþς και απü τις δßκες πολιτικþν προσþπων - üπως του Ακη Τσοχατζüπουλου, που εισÝρχεται στην τελικÞ της φÜση - Þ απü την καταδßκη του Βασßλη Παπαγεωργüπουλου σε ισüβια.

Οι ερευνητÝς βρÝθηκαν προ εκπλÞξεως üταν διαπßστωσαν üτι η αρνητικÞ γνþμη για τον ρüλο της πολιτικÞς εξουσßας στην καταπολÝμηση της διαφθορÜς μεγεθýνθηκε το 2013 ýστερα απü Ýναν προσωρινü περιορισμü της την περßοδο 2009-2011 ως αποτÝλεσμα, προφανþς, «της ρητορικÞς περß αντιμετþπισης της διαφθορÜς που αναπτýχθηκε ως αντιστÜθμισμα των αποκαλýψεων για το μÝγεθος της διαφθορÜς στην ΕλλÜδα μετÜ την εκδÞλωση της οικονομικÞς κρßσης».

Ως κυριüτερη αιτßα Üνθησης της διαφθορÜς στην ΕλλÜδα προκρßνεται (περßπου απü το 80%-85% της κοινÞς γνþμης) και πÜλι η αναποτελεσματικüτητα Þ η απροθυμßα της πολιτικÞς εξουσßας, üπως αυτÝς αποτυπþνονται εßτε στην επιβολÞ ελαφρþν ποινþν εßτε στη διατÞρηση καθεστþτος αδιαφÜνειας στις δημüσιες δαπÜνες. Βεβαßως μÝρος της ευθýνης αποδßδεται (περßπου απü το 60%-65%) και στους ßδιους τους δημοσßους υπαλλÞλους, η μη αξιοκρατικÞ επιλογÞ των οποßων καθιστÜ πιθανüτερη τη μη Üρτια Üσκηση των καθηκüντων τους Þ την εκμετÜλλευση της νομοθεσßας για προσωπικü τους üφελος κατÜ τις συναλλαγÝς τους με τους πολßτες.

 

Βαθμüς κοινωνικÞς και πολιτικÞς εμπιστοσýνης

http://www.tovima.gr/files/1/2013/09/13/GRAFHMA1.jpg¼πως αναφÝρουν οι ερευνητÝς, «το ζÞτημα της διαφθορÜς, τüσο των πολιτικþν üσο και του κρÜτους, Ýχει επανειλημμÝνως συνδεθεß στη βιβλιογραφßα με την Ýννοια της πολιτικÞς εμπιστοσýνης. Μßα απü τις Üμεσες συνÝπειες της αυξημÝνης διαφθορÜς των πολιτικþν και του κρÜτους εßναι η απþλεια της εμπιστοσýνης της κοινÞς γνþμης στους πολιτικοýς θεσμοýς. Η παροýσα Ýρευνα εκκßνησε επιχειρþντας να μετρÞσει τα επßπεδα πολιτικÞς εμπιστοσýνης στην ΕλλÜδα προκειμÝνου να καταγραφεß μßα εκ των πιθανþν συνεπειþν της φημολογοýμενα εκτεταμÝνης διαφθορÜς στη χþρα».

Το ΓρÜφημα 1 αποκαλýπτει την πολý μεγÜλη Ýκταση της καχυποψßας των πολιτþν Ýναντι του θεσμοý του Κοινοβουλßου - στο οποßο προφανþς αντικατοπτρßζονται και οι γνþμες Ýναντι των πολιτικþν κομμÜτων -, üπως επßσης την Ýκταση της καχυποψßας Ýναντι των ευρωπαúκþν θεσμþν. Το τελευταßο αποτελεß Ýνα δεßγμα του αυξανüμενου κατÜ την περßοδο της ελληνικÞς κρßσης αντιευρωπαúσμοý της ελληνικÞς κοινÞς γνþμης. Και οι δýο αυτοß δεßκτες εμφανßζονται αισθητÜ επιδεινωμÝνοι σε σχÝση με την εικüνα τους σε Ýρευνες της ΜονÜδας Ερευνþν ΚοινÞς Γνþμης και ΑγορÜς του ΕΠΙ κατÜ το 2011 και το 2012 (βλ. ΓρÜφημα 2). Το ποσοστü της κοινÞς γνþμης που διατυπþνει χαμηλÞ Þ μηδενικÞ εμπιστοσýνη στο Κοινοβοýλιο φθÜνει το 90% το 2013 Ýναντι ποσοστþν 70%-75% τα προηγοýμενα δýο Ýτη. Το αντßστοιχο ποσοστü για την ΕυρωπαúκÞ Ενωση φθÜνει το 70% το 2013 Ýναντι ποσοστοý 58% το 2012 και 53% το 2011.

Οι πολιτικοß διαχειριστÝς της οικονομικÞς κρßσης φαßνονται να χÜνουν το στοßχημα κατÜκτησης της πολιτικÞς εμπιστοσýνης μÝσα στα τελευταßα δýο χρüνια. Ωστüσο η Þττα αυτÞ δεν εßναι καθολικÞ, καθþς τα επßπεδα εμπιστοσýνης φαßνονται να παραμÝνουν υψηλüτερα εντüς συγκεκριμÝνων τμημÜτων του πληθυσμοý. Το Κοινοβοýλιο λαμβÜνει ελαφρþς υψηλüτερα - σε σýγκριση με τη μÝση κατανομÞ - ποσοστÜ εμπιστοσýνης στις ηλικιακÝς κατηγορßες Üνω των 45 ετþν και η ΕυρωπαúκÞ Ενωση λαμβÜνει ελαφρþς υψηλüτερα ποσοστÜ εμπιστοσýνης στις ηλικιακÝς κατηγορßες κÜτω των 45 ετþν, καθþς και στους μισθωτοýς του δημοσßου τομÝα. Οι διαφοροποιÞσεις στα επßπεδα εμπιστοσýνης Ýναντι του Κοινοβουλßου και της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς αντικατοπτρßζονται και σε διαφορετικÝς επιλογÝς ψÞφου στις εκλογÝς του 2012. Η μηδενικÞ Þ χαμηλÞ εμπιστοσýνη προς τους θεσμοýς του Κοινοβουλßου και της ΕυρωπαúκÞς Ενωσης φαßνεται να συνδÝεται με την ψÞφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπÜ αντιμνημονιακÜ κüμματα στις εκλογÝς του 2012, ενþ η υψηλüτερη εμπιστοσýνη προς τους δýο θεσμοýς, ιδιαιτÝρως την ΕυρωπαúκÞ Ενωση, συνδÝεται εμφανþς με την ψÞφο προς τη ΝΔ, κατÜ πρþτο λüγο, και το ΠαΣοΚ, κατÜ δεýτερο.

Σημειþνεται επßσης üτι η καχυποψßα Ýναντι των θεσμþν φαßνεται να διαχÝεται και σε θεσμοýς πÝραν της κεντρικÞς πολιτικÞς εξουσßας, üπως η Αστυνομßα και τα δικαστÞρια, οι οποßοι ακüμη και κατÜ το κοντινü παρελθüν (βλ. Ýρευνες της ΜονÜδας Ερευνþν ΚοινÞς Γνþμης και ΑγορÜς του ΕΠΙ για τις στÜσεις Ýναντι των μεταναστþν στον ΔÞμο Αθηναßων) διατηροýσαν υψηλüτερα ποσοστÜ εμπιστοσýνης (βλ. ΓρÜφημα 2).

http://www.tovima.gr/files/1/2013/09/13/GRAFHMA3.jpgΤο ΓρÜφημα 3 μαρτυρεß υψηλÜ επßπεδα καχυποψßας Ýναντι του κοινωνικοý περιβÜλλοντος του μÝσου πολßτη. Το ποσοστü μÜλιστα εκεßνων που δÞλωσαν üτι θα πρÝπει να εßμαστε πÜντα Þ συνÞθως καχýποπτοι με τους περισσüτερους ανθρþπους ξεπÝρασε το 76% του δεßγματος, üταν σε Ýρευνα του 2011 εßχε μετρηθεß στο 69%. Η κοινωνικÞ εμπιστοσýνη πÜντως δεν φαßνεται να διατηρεß υψηλÞ συσχÝτιση με την πολιτικÞ εμπιστοσýνη, σýμφωνα με τα ευρÞματα της παροýσας Ýρευνας, καθþς τα ποσοστÜ καχυποψßας Ýναντι των πολιτικþν θεσμþν Þταν εξßσου υψηλÜ σε üλο το δεßγμα, ανεξÜρτητα απü το καταγραφüμενο επßπεδο κοινωνικÞς εμπιστοσýνης κÜθε ερωτωμÝνου.

Εκτßμηση για την Ýκταση της διαφθορÜς σε κατηγορßες δημοσßων υπαλλÞλων και λειτουργþν

Η Ýρευνα κατÝγραψε τις εντυπþσεις της ελληνικÞς κοινÞς γνþμης για τις κατηγορßες δημοσßων υπαλλÞλων και λειτουργþν στις οποßες εντοπßζονται εκτενÞ (σýμφωνα με τη λεκτικÞ διατýπωση που χρησιμοποιÞθηκε) φαινüμενα διαφθορÜς. Προφανþς οι απαντÞσεις στη συγκεκριμÝνη ερþτηση δεν μποροýν να χρησιμοποιηθοýν ως τεκμÞρια ýπαρξης φαινομÝνων διαφθορÜς στους κλÜδους αλλÜ ως ενδεßξεις των εντυπþσεων της κοινÞς γνþμης για την Ýκταση της διαφθορÜς σε κÜθε κατηγορßα δημοσßων υπαλλÞλων, και μÜλιστα των σχετικοποιημÝνων ως προς τις γενικüτερες εντυπþσεις για τη διαφθορÜ τη χþρα. Το υψηλüτερο ποσοστü εκτιμÞσεων για εκτεταμÝνη διαφθορÜ συγκεντρþνουν οι βουλευτÝς (89%), ακολουθοýμενοι απü τους εφοριακοýς (82%) και τους δημÜρχους (81%) (βλ. Πßνακα 1). Τα ποσοστÜ εßναι υψηλÜ για üλες τις κατηγορßες υπαλλÞλων και λειτουργþν, ωστüσο θα πρÝπει να συνεκτιμηθεß το γεγονüς üτι η ερþτηση ουσιαστικÜ πρüτεινε το σýνολο της λßστας και δεδομÝνης της τÜσης επιλογÞς θετικþν απαντÞσεων σε τÝτοιου τýπου ερωτÞσεις (δηλαδÞ ýπαρξης διαφθορÜς στη συγκεκριμÝνη περßπτωση) δεν θα πρÝπει να δοθεß Ýμφαση στα ποσοστÜ που συγκÝντρωσε η κÜθε κατηγορßα αλλÜ στη σýγκριση μεταξý των κατηγοριþν.

 

Πßνακας 1:

Εντυπþσεις εκτεταμÝνης διαφθορÜς 

σε κατηγορßες δημοσßων υπαλλÞλων και λειτουργþν

ΟμÜδα

2013

% ατüμων που εκτßμησαν ως εκτενÞ τη διαφθορÜ στην ομÜδα αυτÞ

2011 (ΕΒ)

% ατüμων που εκτßμησαν ως εκτενÞ τη διαφθορÜ στην ομÜδα αυτÞ

2009 (ΕΒ)

% ατüμων που εκτßμησαν ως εκτενÞ τη διαφθορÜ στην ομÜδα αυτÞ

Αστυνομικοß

47

50

72

Τελωνειακοß

70

63

74

ΒουλευτÝς

89

78

74

ΔÞμαρχοι

81

68

59

ΥπÜλληλοι Πολεοδομßας

77

64

72

ΥπÜλληλοι 

υπουργεßου ΑνÜπτυξης

63

47

61

Εφοριακοß

82

62

72

Γιατροß

53

75

82

Πανεπιστημιακοß

28

33

43

ΕπιθεωρητÝς 

Δημüσιας Υγεßας

40

63

66

¶κρως ενδιαφÝρουσα εßναι επßσης η σýγκριση των ποσοστþν που κατÝγραψε η Ýρευνα με τα ποσοστÜ που καταγρÜφηκαν σε Ýρευνες του ΕυρωβαρομÝτρου την Üνοιξη του 2011 και την Üνοιξη του 2009. Απü τη σýγκριση των στηλþν προκýπτει  διαφορετικÞ τÜση (αυξητικÞ) στα ποσοστÜ των πολιτþν που εκτιμοýν ως εκτεταμÝνη τη διαφθορÜ των πολιτικþν προσþπων (βουλευτþν και τοπικþν αρχüντων) και διαφορετικÞ τÜση (πτωτικÞ) στα ποσοστÜ των πολιτþν που εκτιμοýν ως εκτεταμÝνη τη διαφθορÜ των περισσοτÝρων κατηγοριþν δημοσßων υπαλλÞλων (αστυνομικοß, γιατροß, πανεπιστημιακοß, επιθεωρητÝς Δημüσιας Υγεßας). Ιδιüμορφη εßναι η περßπτωση των εφοριακþν, των υπαλλÞλων της Πολεοδομßας και των υπαλλÞλων που εßναι επιφορτισμÝνοι με την αδειοδüτηση επενδυτικþν Ýργων, καθþς σε αυτÝς τις κατηγορßες σημειþθηκε μεßωση των αρνητικþν εκτιμÞσεων για την Ýκταση της διαφθορÜς μεταξý 2009 και 2011 και στη συνÝχεια αýξηση των αρνητικþν εκτιμÞσεων μεταξý 2011 και 2013. Εßναι πιθανü πως η κοινÞ γνþμη Ýδειξε αρχικÜ να πεßθεται απü τη ρητορικÞ της κυβÝρνησης ΠαπανδρÝου για περιορισμü της διαφθορÜς στο Δημüσιο, ωστüσο στη συνÝχεια, και ως συνÝπεια της αναποτελεσματικüτητας των μηχανισμþν καταπολÝμησης της διαφθορÜς, η κοινÞ γνþμη επÝστρεψε στις προ των εξαγγελιþν του 2010-2011 αρνητικÝς εντυπþσεις της για την Ýκταση του φαινομÝνου σε συγκεκριμÝνους κλÜδους της δημüσιας διοßκησης, κυρßως σε αυτοýς που σχετßζονται με ελεγκτικοýς μηχανισμοýς.

 

«Ναι, δωροδüκησα»

Παρ' üτι üχι αποκλειστικÜ, οι εντυπþσεις για την Ýκταση της διαφθορÜς στο Δημüσιο προÝρχονται και απü προσωπικÝς εμπειρßες των ερωτωμÝνων. Οι ερωτþμενοι ρωτÞθηκαν αν τους Ýχει ζητηθεß κατÜ το παρελθüν να καταβÜλουν κÜποιο αντßτιμο σε δημüσιο υπÜλληλο Þ λειτουργü προκειμÝνου να διευθετηθεß κÜποιο ζÞτημÜ τους. Το 42% του δεßγματος απÜντησε θετικÜ στο ερþτημα αυτü, ποσοστü το οποßο δεν εμφÜνισε σημαντικÞ διακýμανση μεταξý των δημογραφικþν κατηγοριþν του δεßγματος. Ερωτþμενοι ηλικßας 45-64 ετþν, απüφοιτοι λυκεßου και κÜτοικοι της ΑττικÞς Þταν ελαφρþς πιθανüτερο να Ýχουν γßνει δÝκτες τÝτοιων αιτημÜτων, παρ' üτι οι στατιστικÝς διαφορÝς δεν αποδεßχθηκαν σημαντικÝς. Σε üσους απü τους ερωτωμÝνους απÜντησαν üτι Ýχουν γßνει δÝκτες αιτημÜτων δωροδοκßας κατÜ το παρελθüν τÝθηκε το επιπρüσθετο ερþτημα του χρονικοý σημεßου στο οποßο συνÝβη αυτü για τελευταßα φορÜ. Στο ΓρÜφημα 4 αποτυπþνεται η σχετικÞ κατανομÞ των απαντÞσεων στο ερþτημα αυτü. Το 17% του δεßγματος απÜντησε üτι αυτü συνÝβη για τελευταßα φορÜ μÝσα στους τελευταßους δþδεκα μÞνες, το 25% απÜντησε üτι συνÝβη πριν απü Ýνα ως τρßα χρüνια και οι περισσüτεροι (58%) απÜντησαν üτι αυτü συνÝβη παραπÜνω απü τρßα χρüνια πριν. Η κατανομÞ δεßχνει üτι η συχνüτητα εκδÞλωσης αιτημÜτων δωροδοκßας απü την πλευρÜ δημοσßων υπαλλÞλων και λειτουργþν ελαττþνεται.

http://www.tovima.gr/files/1/2013/09/13/GRAFHMA4.jpgΕνδιαφÝρον παρουσιÜζει ακüμη η διερεýνηση πιθανÞς συσχÝτισης της εμπειρßας αιτÞματος δωροδοκßας κατÜ το παρελθüν και της επιλογÞς ψÞφου στις εκλογÝς του 2012, στις οποßες το ζÞτημα της διαφθορÜς πολιτικþν και της αδυναμßας αυτþν να ελÝγξουν τη διαφθορÜ των δημοσßων υπαλλÞλων βρÝθηκε στην κορυφÞ της δημüσιας ατζÝντας. Η διασταýρωση των απαντÞσεων στα σχετικÜ ερωτÞματα Ýδειξε üτι τα δýο πρþην «κυβερνητικÜ κüμματα» (ΝΔ και ΠαΣοΚ) συγκÝντρωσαν υψηλüτερα ποσοστÜ μεταξý των ερωτωμÝνων που δÞλωσαν üτι δεν τους Ýχει ζητηθεß κατÜ το παρελθüν να δωροδοκÞσουν κÜποιον δημüσιο υπÜλληλο Þ λειτουργü. ΑντιθÝτως, μεταξý εκεßνων απü τους οποßους Ýχει ζητηθεß κÜτι τÝτοιο, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκÝντρωσε οριακÜ υψηλüτερο ποσοστü απü τη ΝΔ στις εκλογÝς του Ιουνßου 2012, ενþ σαφþς υψηλüτερα του μÝσου üρου τους στο δεßγμα Þταν τα ποσοστÜ που συγκÝντρωσαν οι ΑνεξÜρτητοι Ελληνες και Üλλα κüμματα.

Ειδικüτερα μεταξý εκεßνων οι οποßοι δÞλωσαν üτι το αßτημα δωροδοκßας Ýλαβε χþρα κατÜ τον τελευταßο χρüνο Þ κατÜ τα τελευταßα τρßα χρüνια, δηλαδÞ κατÜ την περßοδο της κρßσης - κατÜ την οποßα και Üρχισαν να γßνονται ορατÝς οι συνÝπειες της διαφθορÜς για τα δημüσια οικονομικÜ της χþρας -, το ποσοστü που Ýλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνÜ κατÜ πÝντε ποσοστιαßες μονÜδες το ποσοστü της ΝΔ. Συνεπþς, εμμÝσως διαπιστþνεται να υπÜρχει μια σχετικÜ καθαρÞ απüδοση της ευθýνης για την εκτεταμÝνη διαφθορÜ στη χþρα στα δýο πρþην «κυβερνητικÜ κüμματα».

 

Αιτßες της διαφθορÜς των δημοσßων υπαλλÞλων

Στην Ýρευνα ζητÞθηκε η γνþμη των πολιτþν για την ισχý συγκεκριμÝνων ερμηνειþν της διαφθορÜς των δημοσßων υπαλλÞλων και λειτουργþν στην ΕλλÜδα. Στον Πßνακα 2 αποτυπþνονται οι απαντÞσεις των ερωτωμÝνων σε οκτþ διαφορετικÝς ερμηνεßες που καλýπτουν Ýνα μεγÜλο και ετερογενÝς σýνολο αιτιþν, οι οποßες ξεκινοýν απü ζητÞματα πολιτικÞς κουλτοýρας και φθÜνουν σε ζητÞματα ελÝγχου και καταπολÝμησης φαινομÝνων διαφθορÜς. Οπως προκýπτει απü τον Πßνακα 2, üλες οι ερμηνεßες γßνονται αποδεκτÝς απü την πλειονüτητα των πολιτþν, με τα μεγαλýτερα ποσοστÜ πÜντως να συγκεντρþνουν οι ερμηνεßες που εμπλÝκουν την πολιτικÞ εξουσßα εßτε ως τον απρüθυμο μηχανισμü ελÝγχου της διαφθορÜς (82% απüλυτης συμφωνßας) εßτε ως την υπαßτια για την απουσßα διαφÜνειας στις δημüσιες δαπÜνες (84% απüλυτης συμφωνßας). Απü την Üλλη, ερμηνεßες που αναφÝρονταν ευθÝως στην ποιüτητα Þ στις προθÝσεις των ßδιων των δημοσßων υπαλλÞλων, üπως για παρÜδειγμα üτι οι δημüσιοι υπÜλληλοι συχνÜ δεν επιλÝγονται αξιοκρατικÜ και συνεπþς δεν εßναι αξιüπιστοι στην Üσκηση των καθηκüντων τους Þ üτι τα παραθυρÜκια στους νüμους δßνουν στους υπαλλÞλους την ευκαιρßα να ζητÞσουν χρÞματα, συγκÝντρωσαν χαμηλüτερα ποσοστÜ απüλυτης συμφωνßας. Επßσης, χαμηλüτερα, αν και πÜλι πλειοψηφικÜ, Þταν τα ποσοστÜ που συγκÝντρωσε η ερμηνεßα της διαφθορÜς στη βÜση της κουλτοýρας της ελληνικÞς κοινωνßας και της ως εκ τοýτου υψηλÞς ανοχÞς φαινομÝνων δωροδοκßας και κατÜχρησης δημüσιου χρÞματος.

Οι διαφορÝς στις εκτιμÞσεις για τις αιτßες της διαφθορÜς μεταξý διαφορετικþν δημογραφικþν ομÜδων του πληθυσμοý δεν Þταν σημαντικÝς. Αξßζει πÜντως να σημειωθεß üτι τις ερμηνεßες που ενÝπλεκαν τους ßδιους τους δημοσßους υπαλλÞλους (κακÞ ποιüτητα προσωπικοý, εκμετÜλλευση κενþν του νüμου απü τους υπαλλÞλους) στÞριξαν θερμüτερα οι ερωτþμενοι Üνω των 55 ετþν (περßπου τα τρßα τÝταρτα αυτþν Ýναντι δýο τρßτων στο σýνολο του δεßγματος) και οι απüφοιτοι υποχρεωτικÞς εκπαßδευσης Þ οι μη Ýχοντες οποιοδÞποτε πιστοποιητικü μüρφωσης (Üνω του 80% αυτþν Ýναντι δýο τρßτων στο σýνολο του δεßγματος). Την ερμηνεßα που συνδÝει τη συμπεριφορÜ των ßδιων των δημοσßων υπαλλÞλων με την Ýκταση της διαφθορÜς στην ΕλλÜδα στÞριξαν επßσης, σε μεγαλýτερα απü τα μÝσα ποσοστÜ στο δεßγμα, οι ελεýθεροι επαγγελματßες (περßπου τρεις στους τÝσσερις), οι συνταξιοýχοι ιδιωτικοý τομÝα και οι Üνεργοι (πÜνω απü τα τρßα τÝταρτα αυτþν). ΕνδιαφÝρον παρουσιÜζει η διÜσταση των εκτιμÞσεων μεταξý των δημοσßων και των ιδιωτικþν υπαλλÞλων για προφανεßς λüγους:

- Την Üποψη üτι οι δημüσιοι υπÜλληλοι δεν επιλÝγονται αξιοκρατικÜ και γι' αυτü δεν εßναι αξιüπιστοι στην Üρτια Üσκηση των καθηκüντων τους υποστÞριξε μüνο το 38% των μισθωτþν δημοσßου τομÝα Ýναντι του 60% των μισθωτþν ιδιωτικοý τομÝα.

Μια μικρÞ διαφοροποßηση μεταξý των τμημÜτων του πληθυσμοý που συμφþνησαν απολýτως üτι οι ßδιοι οι δημüσιοι υπÜλληλοι ευθýνονται για την Ýκταση της διαφθορÜς στη χþρα και εκεßνων που εμφανßστηκαν πιο διστακτικοß να αποδεχθοýν τη θÝση αυτÞ σχετßζεται με την επιλογÞ ψÞφου των δýο ομÜδων στις εκλογÝς του 2012: üσοι συμφþνησαν απολýτως με τη θÝση δÞλωσαν σε μεγαλýτερα ποσοστÜ üτι ψÞφισαν τη ΝΔ αντß του ΣΥΡΙΖΑ Þ του ΠαΣοΚ, Ýνδειξη üτι η δυνητικÞ επιλογÞ σýγκρουσης με τους δημοσßους υπαλλÞλους θα Ýβρισκε μεγαλýτερη υποστÞριξη μεταξý των ψηφοφüρων της ΝΔ σε σχÝση με τους ψηφοφüρους Üλλων κομμÜτων.

 

Πßνακας 2: 

ΕκτιμÞσεις της κοινÞς γνþμης για τις αιτßες της διαφθορÜς των δημοσßων υπαλλÞλων

ΣΑ

ΜΣ

ΜΔ

ΔΑ

ΔΞ/ΔΑ

Η πολιτικÞ εξουσßα δεν κÜνει πολλÜ για να σταματÞσει τη διαφθορÜ

82

13

3

1

1

Οι δημüσιοι υπÜλληλοι δεν επιλÝγονται αξιοκρατικÜ και συνεπþς δεν εßναι αξιüπιστοι στην Üρτια Üσκηση των καθηκüντων τους

65

17

11

5

2

Δεν υπÜρχει διαφÜνεια στις δημüσιες δαπÜνες και συνεπþς 

το δημüσιο χρÞμα μπορεß εýκολα να καταχραστεß

84

10

3

1

2

Τα παραθυρÜκια στους νüμους δßνουν στους υπαλλÞλους 

την ευκαιρßα να ζητÞσουν απü τους πολßτες χρÞματα προκειμÝνου να τους εξυπηρετÞσουν

63

18

8

7

4

Η τιμωρßα για τη δωροδοκßα δεν εßναι σκληρÞ

78

9

4

4

5

Η τιμωρßα για την κατÜχρηση δημοσßου χρÞματος δεν εßναι σκληρÞ

82

7

4

4

3

Πολλοß Üνθρωποι στην ΕλλÜδα αποδÝχονται τη διαφθορÜ ως κομμÜτι της καθημερινÞς τους ζωÞς

65

19

6

8

2

Οι δýσκολες οικονομικÝς συνθÞκες ευνοοýν τη δωροδοκßα Þ την κατÜχρηση δημοσßου χρÞματος 

ως μÝσο αýξησης του εισοδÞματος των υπαλλÞλων

51

20

11

12

6

Σημεßωση: ΣΑ = συμφωνþ απολýτως, ΜΣ = μÜλλον συμφωνþ, ΜΔ = μÜλλον διαφωνþ, ΔΑ = διαφωνþ απολýτως, ΔΞ/ΔΑ = δεν ξÝρω, δεν απαντþ

Σημειþνεται, τÝλος, üτι την ερμηνεßα που συνδÝει τη διαφθορÜ στον δημüσιο τομÝα με την πολιτικÞ κουλτοýρα αποδÝχθηκαν σε μεγαλýτερα ποσοστÜ οι ελεýθεροι επαγγελματßες (Üνω του 80% αυτþν σε σχÝση με τα δýο τρßτα του συνολικοý δεßγματος και στις δýο περιπτþσεις), Ýνδειξη üτι αυτÞ η κατηγορßα του δεßγματος αποδßδει εμμÝσως ευθýνη για τη διαφθορÜ στη δικÞ της επαγγελματικÞ τÜξη και üχι αποκλειστικÜ στους υπαλλÞλους.

Στον Πßνακα 3 σημειþνονται τα ποσοστÜ üσων επÝλεξαν καθεμßα πρüταση ως ισχυρÞ ερμηνεßα της διαφθορÜς το 2009 και το 2011. Διακρßνεται και εδþ η υπεροχÞ της ερμηνεßας περß απροθυμßας της πολιτικÞς εξουσßας να αντιμετωπßσει τη διαφθορÜ (57% το 2011), καθþς επßσης και της ερμηνεßας περß αδιαφÜνειας στις δημüσιες δαπÜνες (43% το 2011). Η ερμηνεßα που συνδÝει τη διαφθορÜ με την πολιτικÞ κουλτοýρα Þταν και κατÜ το παρελθüν η λιγüτερο αποδεκτÞ (21%). Αξßζει να σημειωθεß πÜντως üτι η ερμηνεßα που φαßνεται να ενισχýθηκε περισσüτερο μεταξý 2009 και 2011 Þταν αυτÞ που απÝδιδε τη διαφθορÜ στην απροθυμßα της πολιτικÞς εξουσßας να την αντιμετωπßσει, εýρημα που επιβεβαιþνει τη σταδιακÞ üξυνση του αντικομματικοý συναισθÞματος Þδη απü την περßοδο 2009-2011.

 

Πßνακας 3: 

ΕκτιμÞσεις της κοινÞς γνþμης για τις τρεις βασικÝς αιτßες της διαφθορÜς των δημοσßων υπαλλÞλων σε προηγοýμενες χρονικÝς περιüδους (% του δεßγματος)

2011

2009

Η πολιτικÞ εξουσßα δεν κÜνει πολλÜ για να σταματÞσει τη διαφθορÜ

57

52

Οι δημüσιοι υπÜλληλοι δεν επιλÝγονται αξιοκρατικÜ και συνεπþς 

δεν εßναι αξιüπιστοι στην Üρτια Üσκηση των καθηκüντων τους

30

32

Δεν υπÜρχει διαφÜνεια στις δημüσιες δαπÜνες και συνεπþς

το δημüσιο χρÞμα μπορεß εýκολα να καταχραστεß

43

41

Τα παραθυρÜκια στους νüμους δßνουν στους υπαλλÞλους

την ευκαιρßα να ζητÞσουν απü τους πολßτες χρÞματα προκειμÝνου 

να τους εξυπηρετÞσουν

37

36

Η τιμωρßα για τη δωροδοκßα δεν εßναι σκληρÞ

43

37

Η τιμωρßα για την κατÜχρηση δημοσßου χρÞματος δεν εßναι σκληρÞ

43

37

Πολλοß Üνθρωποι στην ΕλλÜδα αποδÝχονται τη διαφθορÜ 

ως κομμÜτι της καθημερινÞς τους ζωÞς

21

19

 

Ταυτüτητα της Ýρευνας

Η Ýρευνα πραγματοποιÞθηκε με τηλεφωνικÝς συνεντεýξεις και χρÞση δομημÝνου ερωτηματολογßου σε πανελλαδικü δεßγμα 1.116 κατοßκων. ΧρησιμοποιÞθηκε η μÝθοδος της στρωματοποιημÝνης δειγματοληψßας με αναλογικÞ αντιπροσþπευση των στρωμÜτων. Στο ερωτηματολüγιο εντÜχθηκε και Ýνα «πεßραμα εντüς ερωτηματολογßου» (survey experiment), το οποßο στüχευε στην Ýκθεση τυχαßα επιλεγμÝνων ομÜδων του δεßγματος σε συγκεκριμÝνα σενÜρια-ερεθßσματα και στη συνÝχεια στη συγκριτικÞ καταγραφÞ των αντιδρÜσεων των ερωτωμÝνων στα ερεθßσματα αυτÜ. ΣυγκεκριμÝνα, συγκεντρþθηκαν 105 ως 110 ερωτηματολüγια για καθÝνα απü τα δÝκα διαφορετικÜ σενÜρια (δýο ομÜδες ελÝγχου [control groups] και οκτþ ομÜδες μεταχεßρισης [treatment groups]), το περιεχüμενο των οποßων σχετιζüταν με πληροφορßες για εικονικÜ κροýσματα διαφθορÜς πολιτικþν προσþπων των οποßων η αποτελεσματικüτητα διαχεßρισης, η κομματικÞ στÞριξη, η χρÞση πελατειακþν δικτýων και η συμβολÞ τους στη δημιουργßα καλýτερων οικονομικþν συνθηκþν διαβßωσης εμφÜνιζε διακýμανση. Τα αποτελÝσματα της Ýρευνας σταθμßστηκαν ως προς το φýλο και την ηλικßα και το μÝγιστο σφÜλμα εκτßμησης εßναι ±3,0%, με σαφþς χαμηλüτερα διαστÞματα σφÜλματος για τις περιπτþσεις αναλογιþν με μικρüτερη διακýμανση.

Η Ýρευνα πραγματοποιÞθηκε εν μÝσω μιας παρατεταμÝνης δημüσιας συζÞτησης για την ανÜγκη αντιμετþπισης της διαφθορÜς των πολιτικþν προσþπων και τον βαθμü αποτελεσματικüτητας των ενεργειþν των κυβερνÞσεων της περιüδου 2010-2013 ως προς το ζητοýμενο αυτü. Ειδικüτερα, η Ýρευνα υλοποιÞθηκε μüλις δýο μÞνες μετÜ την ανακοßνωση της καταδßκης σε κÜθειρξη του πρþην δημÜρχου Θεσσαλονßκης και χρονικÜ παρÜλληλα με την πρþτη εβδομÜδα της δßκης του επß ενüς Ýτους προφυλακισμÝνου πρþην αντιπροÝδρου και υπουργοý της κυβÝρνησης ΠαΣοΚ. Σημειþνεται επßσης üτι η Ýρευνα υλοποιÞθηκε σε περßοδο εκτεταμÝνης, πλην üμως üχι οξεßας, συζÞτησης για την ανÜγκη επαναπροσδιορισμοý των αναγκþν του δημοσßου τομÝα σε προσωπικü και κριτικÞς για την αποτελεσματικüτητα, την κατÜρτιση και τον τρüπο επιλογÞς των εν ενεργεßα δημοσßων υπαλλÞλων. Τονßζεται üτι η Ýρευνα πραγματοποιÞθηκε Ýξι εβδομÜδες πριν απü την κρßση που προκÜλεσε στην τρικομματικÞ κυβÝρνηση ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ η απüφαση του Πρωθυπουργοý να απολýσει το σýνολο των υπαλλÞλων της Δημüσιας Τηλεüρασης στις 11 Ιουνßου 2013 και τη συνεπαγüμενη Ýναρξη μιας οξεßας συζÞτησης για τις απολýσεις στον δημüσιο τομÝα στα τÝλη Ιουνßου 2013, ενþ η μελÝτη και η σýνταξη της Ýκθεσης συμπερασμÜτων ολοκληρþθηκε τον περασμÝνο Ιοýλιο.