6,6 åêáôïììýñéá ðáéäéÜ êÜôù ôùí 5 åôþí ðÝèáíáí ìÝóá óôï 2012

Βασßλης Φουρτοýνης,δÜσκαλος

ÓÜââáôï 14 Óåðôåìâñßïõ 2013

Εκθεση γροθιÜ του ΟΗΕ: 6,6 εκατομμýρια παιδιÜ κÜτω των 5 ετþν πÝθαναν μÝσα στο 2ΣοκÜρουν τα στοιχεßα Ýρευνας του ΟΗΕ για την παιδικÞ θνησιμüτητα καταγρÜφοντας μßα ακüμη τραγικÞ πλευρÜ της ανθρþπινης κοινωνßας , καθþς, μüνο μÝσα στο 2012 πÝθαναν 6,6 εκατομμýρια παιδιÜ παγκοσμßως προτοý συμπληρþσουν τα πÝντε τους χρüνια.

Ο αριθμüς αυτüς ισοδυναμεß με περßπου 18.000 θανÜτους κÜθε μÝρα , σýμφωνα με την Ýκθεση του ΟΗΕ που δüθηκε στη δημοσιüτητα απü την UNICEF, τον Παγκüσμιο Οργανισμü Υγεßας (ΠΟΥ), την Παγκüσμια ΤρÜπεζα και την Υπηρεσßα Οικονομικþν και Κοινωνικþν ΥποθÝσεων του ΟΗΕ/ΤμÞμα Δημογραφικþν Στοιχεßων.

Ο αριθμüς αυτüς εßναι περßπου υποδιπλÜσιος απü τον αριθμü των παιδιþν κÜτω των πÝντε ετþν τα οποßα εßχαν χαθεß το 1990, χρονιÜ κατÜ την οποßα πÝθαναν περισσüτερα απü 12 εκατομμýρια παιδιÜ.

"Πρüκειται για μßα θετικÞ τÜση. Εκατομμýρια ζωÝς σþθηκαν. Και μποροýμε να τα πÜμε ακüμα καλýτερα. Οι περισσüτεροι απü τους θανÜτους αυτοýς μποροýν να αποφευχθοýν με απλοýς τρüπους, τους οποßους πολλÝς χþρες Ýχουν Þδη υιοθετÞσει—αυτü που χρειαζüμαστε εßναι μßα μεγαλýτερη αßσθηση του επεßγοντος", δÞλωσε ο ¶ντονι ΛÝικ, ο εκτελεστικüς διευθυντÞς της Γιοýνισεφ.

Μπορεß οι υπεýθυνοι της UNICEF να αναφÝρουν üτι το ποσοστü αυτü κρßνεται ως θετικü καθþς πριν απü περßπου 20 χρüνια οι αριθμοß θνησιμüτητας Þταν υπερδιπλÜσιοι, ωστüσο, τονßζουν πως πολλοß θÜνατοι θα μποροýσαν να Ýχουν αποφευχθεß.

Στις κυριüτερες αιτßες θανÜτου μεταξý των παιδιþν κÜτω των πÝντε ετþν συμπεριλαμβÜνονται η πνευμονßα, η πρüωρη γÝννηση, η ασφυξßα κατÜ τον τοκετü, η διÜρροια και η ελονοσßα. Σε παγκüσμιο επßπεδο, σχεδüν το 45% των θανÜτων παιδιþν κÜτω των πÝντε ετþν συνδÝεται με τον υποσιτισμü.

Σχεδüν οι μισοß απü τους θανÜτους παιδιþν κÜτω των πÝντε ετþν σημειþνονται σε μüλις πÝντε χþρες: την Κßνα, την ΛΔ Κονγκü, την Ινδßα, τη Νιγηρßα και το ΠακιστÜν.

Η Ινδßα (22%) και η Νιγηρßα (13%) μαζß αντιστοιχοýν στο Ýνα τρßτο και πλÝον üλων των θανÜτων παιδιþν κÜτω των πÝντε ετþν.

Οι ζωÝς των περισσüτερων απü αυτÜ τα βρÝφη θα μποροýσαν να σωθοýν αν οι μητÝρες και τα βρÝφη εßχαν πρüσβαση σε κÜποιες βασικÝς υπηρεσßες στον τομÝα της υγεßας. Σε αυτÝς περιλαμβÜνονται, μεταξý Üλλων, η φροντßδα κατÜ τη διÜρκεια και μετÜ τον τοκετü, τα φθηνÜ φÜρμακα--üπως τα αντιβιοτικÜ--και η αποκλειστικÞ σßτιση του βρÝφους μÝσω του θηλασμοý κατÜ τους πρþτους Ýξι μÞνες της ζωÞς του.

Η υποσαχÜρια ΑφρικÞ εßναι η περιοχÞ με τα υψηλüτερα ποσοστÜ παιδικÞς θνησιμüτητας στον κüσμο.

Με 98 θανÜτους ανÜ 1.000 γεννÞσεις, Ýνα παιδß που γεννιÝται στην υποσαχÜρια ΑφρικÞ αντιμετωπßζει περισσüτερες απü 16 φορÝς μεγαλýτερο κßνδυνο να πεθÜνει πριν απü τα πÝμπτα του γενÝθλια σε σχÝση με Ýνα παιδß που γεννιÝται σε χþρα υψηλοý εισοδÞματος.Ωστüσο, η υποσαχÜρια ΑφρικÞ Ýχει επιδεßξει εντυπωσιακÞ πρüοδο με το ετÞσιο ποσοστü μεßωσης των θανÜτων να Ýχει αυξηθεß απü 0,8% την περßοδο 1990-1995 σε 4,1% την περßοδο 2005-2012.