Η πρώτη των πρώτων πάει Χαϊδελβέργη

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η Αλεξία Παπαϊωάννου χωρίς άγχος και αφού απόλαυσε τις διακοπές της σε ελληνικά νησιά ετοιμάζει βαλίτσες για τη ΓερμανίαΗ πρώτη των πρώτων στις φετινές Πανελλαδικές δεν θα διαβεί το κατώφλι της Νομικής Αθηνών που της εξασφάλισαν τα 19.728 μόρια που συγκέντρωσε, αλλά της Νομικής Σχολής στη Χαϊδελβέργη.

Δεν γυρνάει την... πλάτη στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά θεωρεί ότι τώρα που είναι νέα και της δίνεται η ευκαιρία μπορεί να το αποτολμήσει.

Ύστερα από έναν δύσκολο χειμώνα, εκτός από τις Πανελλαδικές είχε να διαβάσει για την υποτροφία αλλά και να προετοιμαστεί για δύο γερμανικά πτυχία, η Αλεξία Παπαϊωάννου χωρίς άγχος και αφού απόλαυσε τις διακοπές της σε ελληνικά νησιά ετοιμάζει βαλίτσες για τη Γερμανία.

Φανερά ικανοποιημένη από την επιτυχία της και με φωνή γεμάτη χαρά, μιλάει στο ΕΘΝΟΣ για την επιλογή και τα σχέδιά της, ενώ «κλείνει το μάτι» και στη δημοσιογραφία.

«Δεν γνωρίζω πώς είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια και δεν μπορώ να τα κρίνω, αλλά η υποτροφία μού δίνει τη δυνατότητα να πάρω το πρώτο πτυχίο σε ένα πανεπιστήμιο που, όπως είδα τουλάχιστον κατά την εγγραφή μου, είναι εξαιρετικά οργανωμένο.

Και αυτό με χαροποιεί. Αποφοίτησα από την Ελληνογερμανική Σχολή, η οποία φέτος για πρώτη φορά πήρε μέρος στο διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη υποτροφία... Ήταν καθαρά μια απίστευτη συγκυρία για μένα και φυσικά δεν θα την άφηνα ανεκμετάλλευτη, εφόσον μου δόθηκε η υποτροφία. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολα, αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα έχω πρόβλημα προσαρμογής και δεν υπάρχει περίπτωση να το μετανιώσω.

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι το μετά. Μπορεί ακόμα να μην ξεκίνησα στη Νομική της Χαϊδελβέργης αλλά το πρώτο πτυχίο από μόνο του δεν αξίζει. Θα δω πώς είναι οι καταστάσεις στον χώρο της Νομικής και εφόσον όλα πάνε καλά βρίσκω ελκυστική την ακαδημαϊκή καριέρα στην οποία ένας δάσκαλος μπορεί να δώσει πολλά και, γιατί όχι, ίσως κάποια στιγμή να ασχοληθώ και με τη δημοσιογραφία...».

Μιλώντας επίσης με μεγάλη σεμνότητα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για το επίτευγμά της, αποδίδει την απόφασή της να επιλέξει τη φυγή για σπουδές σε γερμανικό ΑΕΙ ως «μία αλλαγή, ένα τόλμημα τώρα που είμαι νέα». Πόσω μάλλον που πήρε και πλήρη υποτροφία για τις σπουδές αυτές. Όμως, όποιος κι αν είναι ο λόγος, η απόφαση της Αλεξίας προκαλεί πίκρα...

«Δεν νιώθω «φυτό"» απαντάει γελώντας στην ερώτηση της Καθημερινής, πώς προέκυψαν οι βαθμοί της. Μεταξύ των έξι μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων ο χαμηλότερος είναι το 19,3 στη Νεοελληνική Γλώσσα-Έκθεση. Ο γενικός βαθμός πρόσβασής της έκλεισε στο 19,75, φέρνοντάς την στην κορυφή των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Είμαι υπερβολικά τελειομανής και έχω την αίσθηση του καθήκοντος» λέει στην η Αλεξία, που, μοναχοπαίδι όπως είναι, από μικρή είχε πάντα κοντά της -σε σπίτι αλλά και σχολείο- το άγρυπνο μάτι της δασκάλας μητέρας της, με τον πατέρα να εργάζεται στον τραπεζικό τομέα. «Στην αρχή, στα πρώτα σχολικά χρόνια, διαβάζεις για να διαβάζεις. Σταδιακά νομίζω ότι μπορεί ένας μαθητής να εμβαθύνει στη σχολική γνώση, φτάνει να έχει ουσιαστικές βάσεις. Αυτές, άλλωστε, χρειάζονται για την επιτυχία στις εξετάσεις. Η παπαγαλία μπορεί να σε βοηθήσει ακόμη και να εισαχθείς σε κάποιο ΑΕΙ, όμως αποτελεί μία επιφανειακή, συγκυριακή γνώση» λέει.

Σε προηγούμενο άρθρο μας με ημερομηνία 2 Ιουλίου 2013 είχαμε ασχοληθεί με την επιτυχία του συγκεκριμένου παιδιού και μάλιστα από τους πρώτους τότε. Καιρός λοιπόν είναι και τα ελληνικά ΑΕΙ να δουν το ζήτημα των φοιτικών υποτροφιών, ώστε να μην αναγκάζονται, τα ουκ ολίγα μυαλά που διαθέτουμε, να μεταναστεύουν, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι όποιο παιδί φεύγει για πρωτογενής σπουδές στο εξωτερικό δεν γυρίζει στην Ελλάδα και αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε για άλλη μια φορά στην Αλεξία καλές σπουδές και στην άξια συνάδελφο, τη μητέρα και τον πατέρα να τη χαίρονται και να είναι περήφανοι για το παιδί τους.